Гости Guest ага пије млеко Написано Новембар 24, 2009 Гости Пријави Подели Написано Новембар 24, 2009 Уопште ниси преопширна. Јако је лепо то што си нам написала. Хвала ти на томе! dada Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Alefshin Написано Децембар 2, 2009 Гости Пријави Подели Написано Децембар 2, 2009 Градоначелник Драган Ђилас разговарао са владиком Атанасијем Ракитом Градоначелник Београда Драган Ђилас примио је данас у Старом двору владику хвостанског Атанасија Ракиту. Састанку су присуствовали и заменик председника Скупштине града Зоран Алимпић, секретар за образовање Владимир Тодић и представници вероучитеља. Градоначелник Ђилас и владика Атанасије разговарали су о реализацији веронауке у београдским основним и средњим школама и могућностима да се и путем овог изборног предмета деци скрене пажња на опасности од алкохола, наркоманије и насиља. – Прихватили смо предлог да заједнички радимо на томе да деци објаснимо колико су наркоманија, насиље, цигарете и други пороци штетни по њихово здравље и будући живот. Постављање видео-камера и уличног осветљења, као и постојање школских полицајаца су неопходни, али морамо мислити и на то како ће нам се деца понашати када изађу из школских дворишта. Данас сам упознат да су у Трећој београдској гимназији наставници грађанског васпитања и вероучитељи направили заједничку трибину на којој се разговарало о тим проблемима и мислим да је то сјајан пример сарадње, који желимо да видимо и у осталим школама – рекао је градоначелник Ђилас. Владика Атанасије рекао је да је Српска православна црква веома заинтересована да настава у београдским основним и средњим школама буде организована на најбољи могући начин. – Око 270 вероучитеља Архиепископије београдско-карловачке много могу да помогну у неговању добрих људских особина и исправном понашању младих људи. Намеравамо да са градским властима у наредном периоду много радимо на томе – рекао је владика Атанасије. http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1369294 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Децембар 2, 2009 Гости Пријави Подели Написано Децембар 2, 2009 Да ли је неко можда увидео проблем систематског избацивања Верске наставе из државних школа? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Маша Написано Децембар 2, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2009 Мени је Ђилас екстра екстра лик. Брине о суштини, хвала му. Оправдава своју позицију, за разлику од осталих. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
trapa Написано Децембар 2, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2009 Кад сам био четврта година средње школе затражио сам да радим матурски рад из веронауке, било је ту још пар ученика. Нису ми дозволили у школи, али наставница веронауке се заложила и написала молбу за министарство просвете, целу идеју је благословио владика. Директор школе је мало, чини ми се злонамерно, променио садржај текста који је стигао да заменика министра просвете. На крају одбили су нас. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Децембар 2, 2009 Гости Пријави Подели Написано Децембар 2, 2009 Како год понеко изгледао добронамерно, Верска настава се дефинитивно систематски избацује из школа, а ја то и као дугогодишњи вероучитељ могу да потврдим. Поред тога сматрам да је велика кривица и нас самих. У многим школама постоји планско врбовање за Грађанско васпитање. сада, по новом закону, ђаци првог и петог разреда се наводно одлучују где ће да иду (да ли на Верску или грађанско), али где превагне већина иду сви. У првом разреду је већини учитеља наметнуто да узму грађанско ако хоће 100% плату. Самим тим, деца се (родитељи) врбују за Грађанско васпитање (имам конкретне доказе) да би учитељ имао 100% плате. Тако исто и у петом разреду. Са овим темпом и оваквим начином рада ће ускоро Веронаука бити сведена на маргину школства. Ово је реалност и не можемо бегати од тога, него видети шта и како даље. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Alefshin Написано Децембар 2, 2009 Гости Пријави Подели Написано Децембар 2, 2009 ? ?????? ??????? ??????? ??????? ???????? ?? ????????? ?????????. ????, ?? ????? ??????, ???? ????? ? ????? ??????? ?? ??????? ???????? ??? ?? ?? ??? (?? ?? ?? ?????? ??? ?????????), ??? ??? ???????? ?????? ??? ???. ????? ?? ????? ???? ? ?????? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Alefshin Написано Децембар 7, 2009 Гости Пријави Подели Написано Децембар 7, 2009 Поштовани родитељи,драга децо, Веронаука је истинска наука о слободном приступу и упознавању Бога, чиме се развија личност и породица, друштво културе и прогреса, у коме важе праведне и праве вредности и мерила. Са Веронауком млади човек добија чврста уверења и навике о лепоти и слободи живљења,пуночи и сјају, вере наде и љубави. Без Веронауке нема правог просвећења и изграђивања личности. живимо у тешком и смутном времену у коме се лако манипулише децом и младим људима, у коме вребају опасности и странпутице:Дрога,алкохолизам,проституција,крминал,секте...Најсигурнија брана и заштита од наведених порока јесте Веронаука кроз коју се сам Господ Бог стара да ниједна душа не залута са правог истинољубивог пута Господњег. Једино вером у Бога, благословеним животом и делима љубави човек може у себи и око себе победити изопачене страсти и грехе и изградити успех и напредак на здравим темељима. Hаши свештеници и вероучитељи су у потпуности оспособљени да са пуно бриге и љубави пренесу и дарују деци знања и вековна искуства Цркве, која ће им помоћи да се лакше сналазе у животу, да им будућност буде срећнија и садрзајнија а живот лепши и богатији. Са Вером у Господа позивамо Вaс да се определите за праве вредности - УПИШИТЕ СВОЈЕ ДЕТЕ НА ВЕРОНАУКУ. С благословом, ЕПИСКОП БАНАТСКИ НИКАНОР http://www.facebook.com/note.php?note_id=195467780473 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vizantiona Написано Децембар 7, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2009 Svaki pocetak skolske godine treba da bude uz ovakav poziv i blagoslov nadleznog Vladike a ja se nadam da je to upravo i tako Бог је љубав што небо спушта к земљи и човек је љубав што земљу диже к небу!!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Alefshin Написано Децембар 7, 2009 Гости Пријави Подели Написано Децембар 7, 2009 Управо тако, слажем се. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Децембар 7, 2009 Гости Пријави Подели Написано Децембар 7, 2009 ? ?????? ??????? ??????? ??????? ???????? ?? ????????? ?????????. ????, ?? ????? ??????, ???? ????? ? ????? ??????? ?? ??????? ???????? ??? ?? ?? ??? (?? ?? ?? ?????? ??? ?????????), ??? ??? ???????? ?????? ??? ???. ????? ?? ????? ???? ? ?????? ?? ???? ???????? ?? ??????? ??????? ???? ???? ??????? ??? ????????. ????? ??? ???, ??????? ?? ??????? ?? ?????? (?? ???? ?? ?? 100% ??? ?? ??????? ????????? ?????????), ? ???? ??? ?????. ?? ?????, ??????????? ???? (??. ????????) ?? ????? ?????? ?? ????? ????????? ?????? ?????????. ?, ???? ??, ???? ????? ??????, ???? ??? ?? ?????? ??? ???, ???? ??????????? ????????? ?? ????????? ?????????. ??? ?? ?????? ??????, ??? ????? ?? ?? ?????? ?? ?? ????. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Alefshin Написано Децембар 19, 2009 Гости Пријави Подели Написано Децембар 19, 2009 Država će ispitati rad veroučitelja ultradesničara Ministarstvo prosvete ispitaće rad Ivana Ivanovića (31), veroučitelja u više osnovnih škola u Aranđelovcu posle emisije „Insajder“ B92 u kojoj je obelodanjeno da je on predsednik desničarskog udruženja „Naši“ koje gotovo uvek učestvuje u skupovima koji često završavaju incidentima, a na kojima se između ostalog peva „Ubij, zakolji, da Šiptar ne postoji“. Ministarstvo prosvete zatražiće dopisom od SPC, preko Ministarstva vera, da ispita rad Ivanovića i ukoliko je potrebno da preduzme odgovarajuće mere. Ministarstvo prosvete, kako su nam naveli, ima sve ingerencije nad odabirom veroučitelja sa liste koju im dostavlja verska zajednica preko Ministarstva vera, od donošenja novog Zakona o obrazovanju, koji je na snazi od 11. septembra ove godine. Zakon nalaže da se za sve veroučitelje raspisuje konkurs kao i za bilo kod drugog nastavnika, i da mora da bude podvrgnut psihofizičkoj proveri pre stupanja u radni odnos, uz obavezna lekarska uverenja, kao i potvrde da nisu krivično gonjeni i slično. S druge strane, ovaj Zakon nalaže prosvetnoj inspekciji da kontroliše njihov rad. „Sve do stupanja na snagu novog Zakona ovo Ministarstvo, kako nam je rečeno nije imalo veze sa izborom veroučitelja“, rečeno je u Ministarstvu prosvete. Šta o ovome misli ministar vera Bogoljub Šijaković ostaće nepoznanica, kao i mnogo puta do sada kada su pitanja vezana za njegovu nadležnost dospevala u žižu javnosti. Šijaković je juče odbijao da se javi na pozive na mobilni. A u ministarstvu nam je rečeno: - Ministar je na sastanku, a posle sastanka mu se završava radno vreme. Ivanović odbija, s druge strane, da navede nazive osnovnih škola u kojima predaje i tvrdi za „Blic“ da nikada nije učestvovao na mitinzima na kojima se pevaju navedene reči, kao i da se „Blic“ uključio u medijsku hajku koja pokušava preko njega da navede da iza svega stoji Srpska pravoslavna crkva. On priznaje da je „Naši“ organizacija koja stoji iza prekida emitovanja emisije B92 „Peščanik“ iz Aranđelovca, samo iz jednog razloga - što je smatraju antisrpskom. Oko 2.000 ljudi, koliko se tada okupilo tim povodom, dalo je krila ovoj organizaciji, nastaloj 2007. godine, pod čudnim miksom, ruske Putinove političke organizacije mladih istoimenog naziva „Naši“, a na poziv navijača Crvene zvezde, a koja „tu i tamo“ dobija pomoć političkih partija iz Srbije - pre svega Srpske radikalne stranke. U koordiniranim akcijama i mitinzima, poput protesta kod slovenačke ambasade, nakon proglašenje nezavisnosti Kosova, dobija svesrdnu pomoć navijača. - Navijači nisu jedini sa kojim sarađujemo, već su to i druge desničarske organizacije - Srpski sabor „Dveri“ i „Pokret 1389“. A imali smo na desetine skupova i protesta, ispred Ambasade Holandije, koje smo organizovali u saradnji sa organizacijom „Naši“ stranke mladih, predsednika Putina. Kako ste s njima stupili u kontakt? - Navijači Zvezde, preko našeg sajta, kontaktirali su sa nama pre dve godine i pitali da li želimo da dođemo na sastanak. Sastanak je održan u sali za konferencije na stadionu Crvene zvezde. Bilo je predstavnika više patriotskih organizacija, „Dveri“, „1389“, jedan od navijača, taj koji je bio kod navijača Spartaka, koji je i bio posrednik. Bili su tu i ljudi iz Moskve, pripadnici „Naših“, koji su nosili humanitarnu pomoć na Kosovo. Po povratku sa Kosova imali su sastanak sa nama, a posle toga su bili primljeni kod nekih političara. Kod kojih političara? - Bili su primljeni u kancelariji DSS. Zašto su bili primljeni tamo? - Zato što su podmladak Putinove stranke. A znamo da DSS ima veliku saradnju sa vladajućom strankom Jedinstvena Rusija. Imaju veliku saradnju i logično je bilo da se sretnu. Šta ste se još dogovarali na tom sastanku? - Tada smo se dogovorili da ćemo imati zajedničke akcije, kao i šta bi mogle biti zajedničke akcije. I koje su to bile zajedničke akcije? - Miting ispred slovenačke ambasade dan posle proglašenja nezavisnosti Kosova. Miting ispred američke ambasade na godišnjicu bombardovanja NATO, miting u znak protesta protiv rata u Gruziji… Po dogovoru, mitinzi su se istovremeno odigravali i u Moskvi. Dobro, i šta su vam savetovali Rusi? - Imaju veliki broj članova. U svakom trenutku samo u Moskvi mogu da okupe 5.000 članova, na svaki poziv, za bilo kakav protest i bilo koju akciju. Što se nas tiče, nije tu bilo saveta, sem da se približimo jedni drugima, jer je to jedinstveni trenutak u istoriji kada Rusija zauzima veoma bitnu ulogu i kada je niko ne ugrožava. A vaša saradnja sa navijačima srpskih klubova? - U Srbiji su sve navijačke grupe mahom desničarski orijentisane. I pošto je naša organizacija desničarska, imamo veliku saradnju. Kako se ta saradnja odvija? - Za protest ispred slovenačke ambasade na primer, mi smo preko našeg internet sajta uputili poziv svim navijačima da dođu. A pošto navijači posećuju naš sajt, sve navijačke grupe dolaze na naše proteste, navijači FK Partizan, Crvene zvezde i Rada. Jeste li uključeni u politiku na bilo koji način? - Mi smo uključeni u politiku, spremamo se od lokalnih izbora nadalje. Kako u Patrijaršiji komentarišu činjenicu da ste predsednik desničarske organizacije, a ujedno i veroučitelj? - Crkva sa tim nema veze. To su naša opredeljenja. Tako da mi ništa ne kažu. Da li deci propagirate vaše stavove koje uz navijače iskazujete na javnim skupovima? Čemu ih učite? - Naravno da to ne propagiram u školi. Obavljam posao po planu i programu. http://www.blic.rs/drustvo.php?id=126153 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Децембар 21, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 21, 2009 Kao roditelj dvoje dece (8. i 3. raz.) mogu da kažem da sam i sam svedok vrbovanja dece da pređu na građansko vaspitanje. Neznam da li se radi sistematski ili ne, da li pojedini nastavnici dopunjavaju manjak svojih časova ili je neki drugi razlog u pitanju. Elem, mišljenja sam da i veroučitelji svoj posao ne shvataju na pravi način. Ali ako moje dete završava 8. razred a nema pojma o čemu se radi, onda sam i ja kriv a ne samo veroučitelj. Da li sam? БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Децембар 21, 2009 Гости Пријави Подели Написано Децембар 21, 2009 Kao roditelj dvoje dece (8. i 3. raz.) mogu da kažem da sam i sam svedok vrbovanja dece da pre?u na gra?ansko vaspitanje. Neznam da li se radi sistematski ili ne, da li pojedini nastavnici dopunjavaju manjak svojih ?asova ili je neki drugi razlog u pitanju. Elem, mišljenja sam da i verou?itelji svoj posao ne shvataju na pravi na?in. Ali ako moje dete završava 8. razred a nema pojma o ?emu se radi, onda sam i ja kriv a ne samo verou?itelj. Da li sam? ??? ????????? ?????? ???? ????? ?? ???? ???? ?????? 8 ?????? ?? ??? ? ???? ?? ????? ??? ?? ???? ???????? ??? ??? ????? ??? ??? ????? ? ??????? ??? ???? ????? ?? ????? ????????????. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Децембар 23, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2009 Закон Божији је комплетан уџбеник веронауке који користе православни хришћани (деца и одрасли) у Руској Православној Заграничној Цркви као и у Руској Православној Цркви. Овај уџбеник има вишедеценијску примену у духовном животу руских православних. Закон Божији је предаван и у Царској Русији. А ово издање је последње - прилагођено времену у ком живимо. Нашим Србима, на жалост није предаван Закон Божији. Живевши у времену комунизма и материјализма, веома је отежано било упознати Свето Писмо. Сви ми смо се уверили колико је тешко отворити Стари Завет и било шта ту разумети - без ваљаног руковођења. Закон Божији управо и служи томе, да нас информише али и да нас научи како да учимо и упознамо нашу веру. Читаоцу који прочита предговор већ ће бити јасно зашто је посебна ова књига. Са подједнаком озбиљношћу аутор, протојереј Серафим Слободској, је приступио објашњењу како основних тако и најкомплекснијих питања вере. Колико често смо се суочили са тим да ни сами свештеници, наши пастири, не умеју правилно да се осене крсним знамењем. А ми са правом од њих очекујемо да нас томе поуче. Нека се нико не изговара тиме да су то површне, спољашње манифестације а "да је вера у срцу". Ето, баш на таква, основна питања, овде је скренута пажња. Такође, читалац који жели да сазна и више, овде ће добити науку о најјкомплекснијим питањима наше вере - о догматици, добиће многа научна објашњења, добиће упутства како да се моли и чита на црквено-словенском језику - на језику Светог Саве и Немање и још много тога. Искрено се радујемо што је овај квалитетан уџбеник сада на располагању и нама Србима расејаним по целом свету, као уосталом и свим истинољубивим људима. Да нас вера наша у Васкрслог Господа Исуса Христа, обједини све, као што птица својим крилима грли своје птиће. ЗАКОН БОЖИЈИ - Протојереј Серафим Слободској http://www.dobrodrvo.orthodox.ru/PRAVOSLAVLJE/ZAKON%20BOZIJI/GLAVNI/GLAVNI%20SADRZAJ.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука