marko_13 Написано Фебруар 21, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2012 Ма, треба сачекати Ђурђевдан... Чим прођу избори знаћемо каква је ситуација. Ако Чеда победи нећемо бити ни факултативни, а ако победе неки други онда неће бити зиме. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Фебруар 21, 2012 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2012 Да, да. Сад је јасно на шта мислите. То се односи на само на средње од септембра 2013? и на основне школе! Кажем мало пре , у неком горњем посту , можда су нешто променили за ово време од како нисам координатор али до онога тренутка док сам био - ово што сам писао је у плану за все школе! За основне - и даље изборни са оним комбинацијама где одабирају два предмета а за средње - факултативни исто са оним комбинацијама где одабирају само један предмет ( ако се не варам ) , радим у ОШ те око тога ми познато а што се тиче СШ можда нешто не знам јер нисам то толико све пратио зато што не радим у СШ . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Фебруар 21, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2012 Ја сам био прва генерација, која је имала у средњој верску. Тада је било грађанско, верска или ништа. И наш вероучитељ је у Гимназији са 20 одељења имао пун фонд. Данас у тој школи морају да раде двојица професора верске наставе, што значи да ако знаш шта радиш ни та опција да имаш час мање није страшна, пошто смо ми ишли на верску, а могли смо да будемо тада кући. Мада, опасни су они. Прво би да уведу то у средњим стручним школама, пошто, колико знам, у многим градовима у тим школама верска има велики одзив. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Фебруар 21, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2012 и на основне школе! Кажем мало пре , у неком горњем посту , можда су нешто променили за ово време од како нисам координатор али до онога тренутка док сам био - ово што сам писао је у плану за все школе! За основне - и даље изборни са оним комбинацијама где одабирају два предмета а за средње - факултативни исто са оним комбинацијама где одабирају само један предмет ( ако се не варам ) , радим у ОШ те око тога ми познато а што се тиче СШ можда нешто не знам јер нисам то толико све пратио зато што не радим у СШ . Ништа онда. Рукополажи се. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Фебруар 21, 2012 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2012 Ма, треба сачекати Ђурђевдан... Чим прођу избори знаћемо каква је ситуација. Ако Чеда победи нећемо бити ни факултативни, а ако победе неки други онда неће бити зиме. видеђемо шта и како хехехехе... Ја сам био прва генерација, која је имала у средњој верску. Тада је било грађанско, верска или ништа. И наш вероучитељ је у Гимназији са 20 одељења имао пун фонд. Данас раде двојица професора верске наставе, што значи да ако знаш шта радиш ни та опција да имаш час мање није страшна, пошто смо ми ишли на верску, а могли смо да будемо тада кући. Мада, опасни су они. Прво би да уведу то у средњим стручним школама, пошто, колико знам, у многим градовима у тим школама верска има велики одзив. код нас у нашој епархији се знатно повећао бр.процената ученика на верској настави , зато што ево већ трећа или четврта генерација СШ која је од почетка од ОШ кренула са веронауком , пре тога је био знатно мањи проценат! У целој епархији око 76% су на верској настави! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Фебруар 21, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2012 То је одличан проценат. Која си ти епархија? Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zlaja Написано Фебруар 21, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2012 Mada se meni ipak čini da su to nečije puste želje. Našao sam predlog zakona o srednjoj školi, koji je od januara u skupštinskoj proceduri. Član koji se tiče veronauke je bezmalo prepisan iz starog zakona. To je u 6. članu: "Nastavni plan obuhvata izborne predmete po nivoima i vrstama obrazovanja od kojih učenik obavezno bira jedan ili više predmeta prema svojim sklonostima. Jedan od obaveznih izbornih predmeta je verska nastava ili građansko vaspitanje. Učenik koji se opredelio za jedan od dva izborna predmeta - versku nastavu ili građansko vaspitanje, izborni predmet može da menja do kraja sticanja srednjeg obrazovanja i vaspitanja." I 25. član: "Izborni oblici obrazovno-vaspitnog rada su verska nastava i građansko vaspitanje i drugi predmeti određeni nastavnim planom i programom. Fakultativni oblici obrazovno-vaspitnog rada su: nastava jezika narodnosti sa elementima nacionalne kulture, drugog stranog jezika i predmeta potrebnih za dalje školovanje, stručno osposobljavanje ili razvoj učenika i vannastavni oblici - hor, orkestar, pozorište, ekskurzija, kulturno-umetničke, tehničke, pronalazačke, humanitarne, sportsko-rekreativne i druge aktivnosti." Evo teksta zakona: http://www.pdis.org.rs/pdis/index.php?option=com_content&view=article&id=618:2012-01-30-09-44-23&catid=2:vestin&Itemid=2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zlaja Написано Фебруар 21, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2012 Znači moguće je uvođenje novih izbornih predmeta, ali da izborni predmet sklizne u fakultativne, zakon ne predviđa. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Фебруар 21, 2012 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2012 То је одличан проценат. Која си ти епархија? Браничевска , ти? Имам осечај да смо комшије од преко пута хехехехе... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Фебруар 21, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2012 Ово је одлична вест Злајо! Значи нема зиме за наше вероучитеље. Могуће је да онакве ствари протурају разне НВО, које би то волеле. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Фебруар 21, 2012 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2012 Znači moguće je uvođenje novih izbornih predmeta, ali da izborni predmet sklizne u fakultativne, zakon ne predviđa. видећемо шта ће и како ће бити , они како су га преставили ( оно што сам чуо ) као да је већ било изгласано пре неку годину а можда као и што кажете - тек сада су то предложили па тек креће гласање! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Фебруар 21, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2012 Браничевска , ти? Имам осечај да смо комшије од преко пута хехехехе... Ganz genau, што би браћа Немаци рекли. Ја сам из state of Shumadia. Иначе, колико сам чуо код нас је око 70 посто на верској. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Фебруар 21, 2012 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2012 хехехехе знао сам да си шумадинац и то је супер проценат, не знам дал ти било познато како је било пре 5-6.г. (пошто предајем 9.г.) , тада у вашој епархији било око 48% тако да је ово од 70% велики скок! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zlaja Написано Фебруар 21, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2012 . Могуће је да онакве ствари протурају разне НВО, које би то волеле. Meni se čini da je to u pitanju. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Фебруар 21, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2012 хехехехе знао сам да си шумадинац и то је супер проценат, не знам дал ти било познато како је било пре 5-6.г. (пошто предајем 9.г.) , тада у вашој епархији било око 48% тако да је ово од 70% велики скок! Није ми познато како је раније било у процентима, али знам да је у основним било јако лоше. Школе које имају по 1500 ђака су имале једног вероучитеља, а данас их имају по тројицу, четворицу. Што такође сведочи о скоку. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука