Никола Ђоловић Написано Новембар 12, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 12, 2010 @Obi Wan! Лепо си описао домен технолошке проблематике. isus-sinai Што се тиче твог првог поста на овој теми, драго ми је да си се дотакао многих тачака. prstgore Јесте, неретко и клир саботира пожртвованост дарова самог вероучитеља. Јесте, неретко и план и програм уме да буде рогобатан за децу. Јесте, да и сами вероучитељи изван Литургијске димензије могу да постану галамџије без резултата. Наравно, свесни смо да генерализације нису захвалне. Тако, има свештеника који дају сваки могући допринос вероучитељима али су увек у мањини или њихов глас не долази више до изражаја код других свештеника. Тако, план и програм може бити конфузан за оног катихету који не уме да апсорбује и рециклира градиво чинећи га пријемчивим и најмлађима. Тако, без Литургије могу само да замислим вероучитеље којима је стало до неког каријеризма. Што се тиче реакције ђака, то је дискутабилно питање тим пре што је оно индивидуално питање. Не реагују сви исто али све зависи од слободе деце и креативности самог учитеља да представи Бога и Цркву на адекватан начин. Нажалост, опет је то мањина али ми не можемо знати да сејући семе Божије неће неко од те деце касније - када нико то не очекује - донети неочекиване клице, па тиме и род. http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Новембар 13, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 13, 2010 - Како реаговати ако се неки вероучитељ не покаже подобан за свој позив а и даље је на функцији? - Како реаговати ако се поједина (не, дакле, сва) деца показују неприродно незаинтересована за верску наставу коју су изабрали нпр. родитељи уместо њих? Притом, показују изузетну дрскост на часу коју ни психолошко-педагошка служба не може да реши? (види: https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,4164.0.html ) - Колико верска настава има будућност у школском систему? http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kirios1 Написано Новембар 13, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 13, 2010 mozes da ga prijavis Kancelariji za versku nastavu pa neka razgovaraju sa tom decom zasto se tako ponasaju, zasto im nije interesantno, sta ocekuju od verske nastave, i da zajedno sa verouciteljem porazgovaraju o idejama za "normalan" cas ne znam da li ima i koliko ima, ali joj je tamo svakako mesto, vise nego bilo koji drugi predmet, kakva je to skola bez veronauke, gde je tu prosveta i vaspitno obrazovni rad Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PACTKO Написано Новембар 13, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 13, 2010 Upravo sam pitao decu sta oni misle o ovoj temi jer oni su najkompetentniji i evo sta su odgovorili: 0442_feel prstgore eheeeej 1405_love dada 319.gif 0442_feel stadaradim whackado 0442_feel bendoff Не знам колико сам компетентна да причам о наставном плану и програму, јер сам вероучитељ без теолошког образовања. Ја сам учитељица коју је свештеник одабрао и наговарао (и наговорио) да катихизис преноси деци, да своје методичко искуство и, хајде да кажем, знање које сам стекла применим на преношење знања из веронауке. Зашто, то он зна. Мислим да веронаука у школама уопште није промашај, чак је један велики плус. Ово говорим само из свог искуства. У нашем селу је итекако потребна у школи. Наиме, село нам је некако специфично (и даље побеђује на изборима СПС). Немамо цркву, а парохијска црква нам је удаљена 13 км, без аутобуске линије. Што значи, ако имаш кола-можеш на Литургију, ако немаш седи кући. (Већ сам овде кукала на ту тему, да се не понављам.) Деца долазе у први разред и не знају шта је то веронаука, не знају да се прекрсте, а у цркву су отишла на неко крштење једном или два пута у животу. Такав однос их прати кроз цело школовање. Ја имам могућност да их 2 пута годишње (за храмовну славу и за Светог Саву) одведем у цркву и то њих двадесетак. Што значи да све што сазнају из веронауке, сазнају у школи (има наравно и изузетака као што су Радозналчева деца и још понеко дете, али ону могу на прстима да се изброје, а имам 200 и нешто ученика). Мислим да је план и програм прављен за децу која су, малте не, од рођења у Цркви и чији родитељи живе литургијски живот. Не знам колико такве деце има у Србији, надам се да их има у великом броју, али у мом селу их је мало. Нама би можда било лакше да радимо по плану који је у Републици Српској. Некако поступније уводи децу у веронауку. Кад моји првачићи дођу, не знају ни да ли су крштени, а камоли нешто друго. Свим силама се трудим, нека ми је Бог у помоћи, да мој рад буде плодотворан. crosseo Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PACTKO Написано Новембар 13, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 13, 2010 колико су они богоносни да би сведочили деци Царство Небеско. А на ово питање не знам одговор, има Ко да ми суди! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PACTKO Написано Новембар 13, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 13, 2010 - Како реаговати ако се неки вероучитељ не покаже подобан за свој позив а и даље је на функцији? Код нас неки теолози ове године нису добили благослов од владике због недоличног понашања. Наш одбор за веронауку јако добро ради, све се зна! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Новембар 14, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2010 - Како реаговати ако се неки вероучитељ не покаже подобан за свој позив а и даље је на функцији? ...................................................................... Lakse je odgonetnuti tajnu Svete Trojice, nego dati odgovor na ovo pitanje... :229229229: A zasto je to tako... eee, o tome cemo nekad uz picence, ako Bog da... ......................... - Како реаговати ако се поједина (не, дакле, сва) деца показују неприродно незаинтересована за верску наставу коју су изабрали нпр. родитељи уместо њих? Притом, показују изузетну дрскост на часу коју ни психолошко-педагошка служба не може да реши? (види: https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,4164.0.html ) ......................... Ovakvima najcesce odmah ponudim da probaju malo sa gradjevinskim, pa nek vide... Vrlo cesto se takvi vrate, sto znaci da nije problem da l` je veronauka zanimljiva, nego je njihova dusa prazna i umrtvljena, pa im u stvari nista nije zanimljivo... gotovo uvek je koren ovog problema u samoj porodici, tj. u nacinu na koji roditelji odgajaju svoju decu... Osim toga, ako se i ne vrate, postigli smo najmanje jedan cilj poboznosti - naucili smo ih da covek uvek bira sam i nosi odgovornost za svaki svoj izbor... ...................................... - Колико верска настава има будућност у школском систему? ...................................... To skoro iskljucivo zavisi od Crkve, odnosno od izabranih pastira koji je vode... Za sad je (generalno, cast i slava izuzecima) njihova (zvanicna, ocekivana) podrska samoj nastavi i nastavnicima najblaze receno - jadna... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
rogi Написано Новембар 14, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2010 - Како реаговати ако се поједина (не, дакле, сва) деца показују неприродно незаинтересована за верску наставу коју су изабрали нпр. родитељи уместо њих?rekao bih da je u tom sluchaju prirodna nezainteresovanost u pitanju, jer oni nisu ni izabrali da idu na veronauku.. cogito ergo deus est Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Новембар 15, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2010 Оби-Ван је до перфекције, а укратко, дао само неке одговоре на горућа питања. isus-sinai Бојим се да је верска настава добила данас неки "комерцијалан карактер". Статус који и није тако лако дефинисати јер зависи од индивидуалне пријемчивости ђака, као и од индивидуалног ангажмана самог вероучитеља. Међутим, некако као по инерцији, овом тематиком се неминовно отвара и питање родитељског васпитања. Свакако, и њих можемо посматрати само у светлу појединачних личности изван генералних ставова. Обзиром да сам радио чак и са предшколским узрастом, а касније са узрастом од 6-15 година, и на крају кратак период са средњешколцима, један општи утисак је да деци Литургијска свест измиче ништа мање него одраслим јединкама. Верска настава их занима на једном информативном нивоу, евентуално, интелектуално-авантуристичком. Но, о томе ћемо касније. Сада ме занима мишљење свих како гледају на родитељско васпитање и то не нужно у оквирима опредељености за веронауку. Дао бих пар примера из блиског мени окружења: - прве комшије су од свог детета направили размажено биће које своје поступке уопште не доводи у питање, и да су ту родитељи, односно, њихов новац ДУЖНИ да јој омогуће (пример: 10.ооо само за ципеле) - неки моји пријатељи толико не познају тајну брака и васпитања деце, да намерно доводе себе у положај да им други подижу дете (пример: деда и баба, другари, итд.) само да би они имали времена за свој егоцентричан положај - школски примери: неоснована агресивност деце која не стрепи више ни од родитељског а ни од ауторитета једног директора... http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest о. Агапије Написано Новембар 15, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 15, 2010 - Како реаговати ако се поједина (не, дакле, сва) деца показују неприродно незаинтересована за верску наставу коју су изабрали нпр. родитељи уместо њих?rekao bih da je u tom sluchaju prirodna nezainteresovanost u pitanju, jer oni nisu ni izabrali da idu na veronauku.. Мислим да није у томе поента....јер нису изабрали ни хемију, физику .... Питање је како их заинтригирати... Моје искуство је, да сам увек покушавао га говорим на онај начин на који нису навикли, не очекују од мене, или имају пак имају предрасуду о Цркви, Богу .... Полазио бих из њиховог виђења и доживљаја ових ствари. Не бих их превише смарао црквено-теолошким или неким архаичним терминима, говором уопште ... Него кроз теме о музици, филму, политици, Великом брату ... би разговарали о универзалним питањима нашег живота (слободи, љубави, одговорности, поштењу, успеху ....) али бих ненаметљиво, кроз моја питања и одговоре, се трудио да покажем једно другачије гледиште и угао посматрања на ове ствари... Наравно главну реч би увек имали ученици . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
rogi Написано Новембар 15, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2010 Мислим да није у томе поента....јер нису изабрали ни хемију, физику ....religija, pogotovu fideistichke religije, gde spada hrishcjanstvo, nemogu nikako da se uporedjuju sa naukom. kada nisu izabrali hemiju i fiziku a moraju da ih uche, to se zove edukacija, a kada nisu odabrali versku nastavu, a moraju da je uche, to se zove indoktrinacija. cogito ergo deus est Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Новембар 15, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2010 Мислим да није у томе поента....јер нису изабрали ни хемију, физику ....religija, pogotovu fideistichke religije, gde spada hrishcjanstvo, nemogu nikako da se uporedjuju sa naukom. kada nisu izabrali hemiju i fiziku a moraju da ih uche, to se zove edukacija, a kada nisu odabrali versku nastavu, a moraju da je uche, to se zove indoktrinacija. Kad je nisu odabrali, ne moraju da je uce, ako se i zadesi neko ko se predomislio ili je pogresno izbrao - koa sto gore rekoh, ja mu odmah ponudim da ide na gradjevinsko... A ako cemo ovom tvojom logikom, onda je i gradjevinsko indoktrinacija nista manje... Osim toga, ne zaboravi da smo mi homo religiouzus, dopalo se to nekom ili ne... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Новембар 15, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2010 @Nikola, o. Ljuba Ako pogledamo prirucnik za veroucitelje, u njemu stoji ova misao vl. Ignjatija: "Zato je osnovni cilj nastave katihizisa........ uvodjenje ljudi i prirode u Liturgiju"... Po mom misljenju ovde je koren samog problema nastave katihizisa - "uvodjenje u Liturgiju"... Ovu misao je vecina veroucitelja usvojila za minut, potpuno formalno i nekriticki, bez potrebnog udubljivanja u njen smisao... iz toga se onda radjaju svi oni problemi pristupa nastavnika ucenicima, iz kojih vecina veroucitelja nalazi izlaz u jednoj od dve krajnosti: 1) ili potpuno napustaju postojeci nastavni plan i program, i ogranicavaju se samo na povrsnu pricu o Crkvi, stavljajuci akcenat na ispunjavanje normi i pravila, i 2) ili se opet grcevito hvataju za postojeci plan, ali u nemogucnosti da njime dopru do dece*, akcenat bacaju na cesto pricescivanje, tako praveci jednu vestacku, kloniranu poboznost, u kojoj deca jednostavno ne uzivaju... i pri tome svoj "uspeh" mere BROJEM (!) dece koja su se pricestila ili (jos cesce) KOLIKO PUTA (!) su se pricestila... Moje misljenje je da jedna drukcija maxima odgovara nasoj realnosti: cilj nastave katihizisa je da ljude pre svega podstakne na razmisljanje... Na ovaj nacin, sve one nagomilane ateisticke basne, kojima se covek danas redovno bombarduje, podvrgavaju se kritici unutar samog coveka/ucenika, i to je ono sto je pre svega potrebno... Da bi se postigao ovakav cilj, potreban je pristup kako ga je ukratko opisao o. Ljuba... Полазио бих из њиховог виђења и доживљаја ових ствари. Не бих их превише смарао црквено-теолошким или неким архаичним терминима, говором уопште ... Него кроз теме о музици, филму, политици, Великом брату ... би разговарали о универзалним питањима нашег живота (слободи, љубави, одговорности, поштењу, успеху ....) али бих ненаметљиво, кроз моја питања и одговоре, се трудио да покажем једно другачије гледиште и угао посматрања на ове ствари... Ako ovakvom pristupu dodamo i samu tehnologiju (koriscenje laptopcheta i video-projektora, npr.) - rezultat ce tesko da izostane... .......................................................... *Karakteristican je primer moje starije koleginice, kojoj je jedna izuzetna devojcica (i kao djak, i kao vernik) 7.-og razreda, posle x-tog ponavljanja, rekla: "Jao, nastavnice, samo nemojte ponovo o Liturgiji!" Da ne bude zabune, nastavnica o kojoj govorim je zaista u svakom pogledu odlicna, ovde je samo pokusala da se do kraja drzi postojeceg programa... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Новембар 15, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2010 @Nikola Sto se tice vaspitanja, ono sto roditelji imaju - to prenose na decu... Ne treba mnogo pameti da se vidi kako su se danas roditelji vecinom pretvorili u farmere - deca su im tu da ih othrane, o vaspitanju vrlo cesto nema ni govora... To je slika danasnjeg drustva u celini, sve se krece na relaciji zaradi - potrosi... Odatle sav ponor i sunovrat danasnjeg coveka - sto je sve sveo na racio, na tzv. edukaciju, a iskljucio onu bitnu 5. dimenziju... ................................................................. Prema tome, nadam se da si svestan koliko si ovde odvalio, brate rogi... Мислим да није у томе поента....јер нису изабрали ни хемију, физику ....religija, pogotovu fideistichke religije, gde spada hrishcjanstvo, nemogu nikako da se uporedjuju sa naukom. kada nisu izabrali hemiju i fiziku a moraju da ih uche, to se zove edukacija, a kada nisu odabrali versku nastavu, a moraju da je uche, to se zove indoktrinacija. Po ovom racionalistickom miljeu, covek bi trebao da se svede na civilizovanu stoku, ciji je zivotni modus zaradi - potrosi, a religioznost u najboljem slucaju hobi... Savremena realnost nas, medjutim, demantuje, i svakodnevno nas samara brdom primera koliko je ovakav pristup zivotu i obrazovanju krajnje nenormalan... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
rogi Написано Новембар 15, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2010 Kad je nisu odabrali, ne moraju da je uce, ako se i zadesi neko ko se predomislio ili je pogresno izbrao - koa sto gore rekoh, ja mu odmah ponudim da ide na gradjevinsko... A ako cemo ovom tvojom logikom, onda je i gradjevinsko indoktrinacija nista manje... Osim toga, ne zaboravi da smo mi homo religiouzus, dopalo se to nekom ili ne... gradjansko nije verski predmet, vecj dodje otprilike uvod u sociologiju.jeste chovek homo religiosus, ali nije homo christianus. verska nastava koja bi bila edukacija (a ne indoktrinacija) bi trebalo onda da bude otprilike uvod u istoriju religije, npr. da se uchi o svim (vecjim) religija, kako su nastale, shta propovedaju, koje struje u njima postoje i slichno. Po ovom racionalistickom miljeu, covek bi trebao da se svede na civilizovanu stoku, ciji je zivotni modus zaradi - potrosi, a religioznost u najboljem slucaju hobi...chovek ne postaje religiozan samo indoktrinacijom. chakshtavishe, usudio bih se da kazhem da indoktrinacijom uopshte ne postaje religiozan, vecj lazhno religiozan. religiozni poriv kod choveka je traganje za istinom (koja se tiche metafizichkih pitanja). svako traganje za istinom mora da bude objektivno. a nemozhe da bude objektivnosti ako si indoktriniran i nisu ti uopshte ponudjene opcije, vecj si kljukan samo jednom. cogito ergo deus est Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука