Jump to content

Dar razlučivanja duhova

Оцени ову тему

Препоручена порука

"O darima Duha ne bih, braćo, htio da budete u neznanju. Znate kako ste se dok bijaste pogani, zavedeni, zanosili nijemim idolima.

Zato vam obznanjujem: nitko tko u Duhu Božjem govori ne kaže: "Prokletstvo Isusu". I nitko ne može reći: "Gospodin Isus" osim u Duhu Svetom.

Različiti su dari, a isti Duh; i različite službe, a isti Gospodin; i različita djelovanja, a isti Bog koji čini sve u svima. A svakomu se daje očitovanje Duha na korist.

Doista, jednomu se po Duhu daje riječ mudrosti, drugomu riječ spoznanja po tom istom Duhu; drugomu vjera u tom istom Duhu, drugomu dari liječenja u tom jednom Duhu; drugomu čudotvorstva, drugomu prorokovanje, drugomu razlučivanje duhova, drugomu različiti jezici, drugomu tumačenje jezika.

A sve to djeluje jedan te isti Duh dijeleći svakomu napose kako hoće."

(1. Kor 12:1-11)

Istina je uvijek negdje u sredini..

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

prema mom iskustvu, prisutan kod nekih monaha (ali ne bih izvodila zakljucke u smislu uopstavanja)

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

prema mom iskustvu, prisutan kod nekih monaha (ali ne bih izvodila zakljucke u smislu uopstavanja)

Svi hrišćani posjeduju taj dar "razlikovanja, razlučivanja" duhova, tim je Božija Riječ zasijana u nama i podstaknuta blagodati (milošću) Božijom da proklija i razvija se dalje. Samo netko na njemu radi više i razvija ga kao ti monasi, netko manje pa mu je zakrnjeo a netko nikako pa mu totalno atrofira i "scvrkne" se na "reliktni" organ bez funkcije kao "slijepo crijevo"! u tijelu recimo. Mišljeno to bilo naravno metaforički, u prenesenom značenju a u duhovnom, spiritualnom smislu. Takav dar je kao polje, na njemu treba dalje i bez prestanka raditi svake godine od početka i ponovo, orati, sijati, požnjet i tako ukrug. Taj ko ništa s tim ne radi i sjedi prekrštenih ruku na polju mu izraste korov a umjesta žita kojim se može hraniti tamo će imati dvometrovu travuljinu, čičak i bodljike, dakle nekorisno strnjište! Molitva je vlaga i voda kojom se to polje zalijeva da ne presuši a liturgija - evharistija životodarnim suncem koje na njega sviti i grije da žito može dobro rasti i donijeti mnogostrukog ploda.

"Poslušajte! Gle, iziđe sijač sijati. dok je sijao, poneko zrno pade uz put, dođoše ptice i pozobaše ga. Neko opet pade na kamenito tlo gdje nemaše dosta zemlje. Odmah izniknu jer nemaše duboke zemlje. Ali kad ogranu sunce, izgorje; i jer nemaše korijenja, osuši se.Neko opet pade u trnje i trnje uzraste i uguši ga te ploda ne donese. Neko napokon pade u dobru zemlju i dade plod, razraste se i razmnoži, te donese: jedno tridesetostruko, jedno šezdesetostruko, jedno stostruko.I doda: "Tko ima uši da čuje, neka čuje!"

Jevanđelje po Marku 4, 3-9, Jeruzalemska Biblija

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Svi hrišćani posjeduju taj dar "razlikovanja, razlučivanja" duhova, tim je Božija Riječ zasijana u nama i podstaknuta blagodati (milošću) Božijom da proklija i razvija se dalje.

Nisam sigurna da smo mislili na isto. Ti vjerovatno govoris o pozvanosti svih hriscana da razvijaju plodove Rijeci i duha (Sv. Duha) uopste (kao mir, radost, ljubav, smjernost, itd.); ja ono kad monah recimo ili drugo svesteno lice daje dijagnozu sta vidi a da mu ne kazes: duha straha, duha gnjeva, ocajanja, mastanja i sl. i lijeci (izgoni) nakon toga facenew22222222

Подели на овим сајтовима

Svi hrišćani posjeduju taj dar "razlikovanja, razlučivanja" duhova, tim je Božija Riječ zasijana u nama i podstaknuta blagodati (milošću) Božijom da proklija i razvija se dalje.

Nisam sigurna da smo mislili na isto. Ti vjerovatno govoris o pozvanosti svih hriscana da razvijaju plodove Rijeci i duha (Sv. Duha) uopste (kao mir, radost, ljubav, smjernost, itd.); ja ono kad monah recimo ili drugo svesteno lice daje dijagnozu sta vidi a da mu ne kazes: duha straha, duha gnjeva, ocajanja, mastanja i sl. i lijeci (izgoni) nakon toga facenew22222222

Dar razlikovanja Duhova i jeste dar Duha Svetoga a taj kako sam rekao ima svaki hrišćan po krizmi, Svetoj Tajni Potvrde konfirmacije, taj je nezasluženim i ne može se steći sopstvenim snagama i vlastitim zalaganjem, nekakvim treningom, vježbama i slično, zato ustvari i jeste DAROM - POKLONOM Božijim nama! Samim nekim vježbanjem i treniranjem ga sigurno steći i zadobiti ne možemo, kao što je to recimo slučaj sa Yogom, Tai Chi i sličnim takvim praktikama. Dakle zato moramo biti, postati prvo hrišćanima, pokrštenima i miropomazanima - krizmanima kako bismo ga stekli. Ali razvijati ga dalje i vježbati, izgrađivati se tada duhovno kad ga već imamo jer smo ga stekli, to možemo i trebamo. Jedino ga monasi za razliku od nas većine dalje neprekidno njeguju i kultiviraju i imaju nesrazmjerno ljepše razvijenim i osjetljivijim od nas običnih mirjana, a zato njima i idemo po savjete u duhovnom smislu, i to sam sve već objasnio i rekao. To je tako, ništa to komplikovano nije, ne postoji ništa dalje, nikakvo neko to "tajno" hermetičko znanje, posebna vještina ili "moć" kojim monasi raspolažu a mi obični vjernici hrišćani to navodno nemamo, ne posjedujemo! Taj dar je dat svima i bez zasluge! To je kao "vaga", naša recimo jedva ustanovi razliku među jednim i dvjema kilogramima a njihova je osjetljiva i vaga na gram tačno i bez greške! U tom je ta razlika! Bez poznavanja Božije Riječi nema ni nikakvog poznavanja ni raspoznavanja duhova, naš jedini cilj života i jeste suobličiti se Božijoj Riječi. I postati tim što je Isus od nas htio i propovijedao kakvim imamo biti i čija volja je bila da tavima budemo, tj. postanemo. Znači učenicima i prijateljima koji slušaju i čine to što je volja njegova jer ga ljube, ljubeći istinu u njemu! Ne tim takvim neposlušnim slugama koji znaju tačno šta im je raditi ali to ne čine! Dakle taj dar razlikovanja Duhova nije prisutan samo kod nekih monaha, imamo ga ustvari svi mi po krizmi ali monasi ga imaju redovito mnogo bolje razvijenog nego mi mirjani. Kod mnogih taj prstgore se "ubuđavio" ležeći odbačen (zaturen) i zaboravljen, "skuplja prašinu" tamo u nekoj tamo "ladici" i savim su zaboravili da su ga ikada uopšte i dobili.

Подели на овим сајтовима

Ali razvijati ga dalje i vježbati, izgrađivati se tada duhovno kad ga već imamo jer smo ga stekli, to možemo i trebamo. Jedino ga monasi za razliku od nas većine dalje neprekidno njeguju i kultiviraju i imaju nesrazmjerno ljepše razvijenim i osjetljivijim od nas običnih mirjana, a zato njima i idemo po savjete u duhovnom smislu, i to sam sve već objasnio i rekao. To je tako, ništa to komplikovano nije, ne postoji ništa dalje, nikakvo neko to "tajno" hermetičko znanje, posebna vještina ili "moć" kojim monasi raspolažu a mi obični vjernici hrišćani to navodno nemamo, ne posjedujemo! Taj dar je dat svima i bez zasluge! To je kao "vaga", naša recimo jedva ustanovi razliku među jednim i dvjema kilogramima a njihova je osjetljiva i vaga na gram tačno i bez greške! U tom je ta razlika!

Vrlo zanimljivo vidjenje, i vrlo logicno, priznajem. Ja sam upravo mislila da je to njihova posebna vjestina ili moc. Kad bolje razmislim, i ja 'vagam na kg', samo sam to pripisivala intuiciji! algabacaju I tacno, da sto vise se trudimo u gorespomenutom smislu da vise prepoznajemo ne samo odlike ne samo dusevnog, nego i duhovnog stanja kod sebe i drugih.

Подели на овим сајтовима

Kad bolje razmislim, i ja 'vagam na kg', samo sam to pripisivala intuiciji! algabacaju I tacno, da sto vise se trudimo u gorespomenutom smislu da vise prepoznajemo ne samo odlike ne samo dusevnog, nego i duhovnog stanja kod sebe i drugih.

Hahahaha, u nas većine laika tj. mirjana to ako je "na kilograme" bude još i odličan rezultat, prije bih rekao da su naše te vage tj. razlišujuće sposobnosti takve da jedva poznaju razliku i u cijelim vrećama, hahahaha! E o tom, kako se taj neprocjenjivi dar razvija dalje, njeguje i kultivira to je cijela hrišćanska nauka koja se tim bavi a nazivamo je asketikom. Osim što je razlika u osjetljivosti kao s metaforički rečeno tim kilogramima i gramima, prije bi se reklo vrećama i gramima, duhovni svijet koji većina nas vidi je crno-bijelim slikama, vidimo samo to troje: crnu, bijelu i nijanse sive. A monasi, monahinje i druge duhovno izgrađenije osobe su unutrašnjim zrenjen, naziranjem (gledanjem) sposobne tamo vidjeti a do detalja popisati i razlikovati sve te najrazličitije boje i nijanse o kojima mi nemamo ni pojma da postoje niti ih kako primjećujemo, prosto smo za njih barvoslijepi, daltonisti! A to nam se potom čini kao nešto tako izvanredno, nedostižno da mnogi misle kako je to nekakva posebna moć ili vještina koju imaju samo oni, monasi, monahinje i slične takve osobe a niko drugi. Međutim kod nas većine je to u tako jadnom i zapuštenom stanju da vagamo na vreće ili džakove a ne na grame kao oni a osim crne, bijele i nijansi sive ne vidimo sav taj spektar duginih boja u duhovnom životu tako kako su ga sposobni vidjeti oni. Oni prosto žive u drugoj i drugačijoj realnosti od naše, u paralelnom svijetu, duhovnom svijetu.

Подели на овим сајтовима

Oboje imate pravo.

Slažem se da svaki Krščanin na Krizmi, osim onih darova koje se spominju u Starom Zavjetu (mudrost, strah Božji..) dobije i one spomenute u Djelima Apostolskim (razlikovanje Duhova, izgon zloduha..) i slažem se da treba svakodnevno raditi na njima da ne bi duhovno zakržljali, međutim primjetio sam ono što Dijana Magdalena kaže da svećenici ipak posjeduju nepogriješivu dijagnozu na duhovnom planu za razliku od večine nas laika ali kao što Zayron kaže, treba redovito raditi na tome da se dostigne punina dara.

Svaka čast, Dijana i Zayron.

Istina je uvijek negdje u sredini..

Подели на овим сајтовима

Malo sam testirao vaše razlišujuće sposobnosti, hahahaha! U vas to isto valjda bude stvarno na vreće! Nikom izgleda nije upalo u oči da sve o čemu sam gore pisao imam u svom avataru! Čekao sam cijeli dan da se neko javi ako je to primjetio ali niko ništa ne reaguje! Hahahaha! Pogledajte!

1q6c69.jpg

Ova slika je simbolom tih dvoje svjetova, tog koji svakodnovne svi vidimo i te duhovne stvarnosti koja je u nama. Taj kalež, pehar je u svim duginim bojama ali uronjen u to svakodnevno sivilo, svi ga ne primjećuju samo neki od nas! Pročitajte ponovo sve to o čemu je bilo riječi gore, od početka!

1000000001010

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...