Пивопија Написано Децембар 5, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2010 Гаврило Принцип је доста контраверзна личност. Док га већина националиста сматра за хероја, постоје и они који и ту траже теорије завере, па сам читао и да је био масон, и да је био анархиста, атеиста и разне друге ствари. Почео сам мало да истражујем о Гаврилу Принципу, пошто ни сваког задивио његов потез, али је питање зашто је он то урадио. Мене је и зантересовало да мало тражим о њему јер ме је одушевило то што је неко са само 19 година убио за то време једну тако важну личност и изазвао рат на чији се помен сваком Србину појави сјај у очима и понос у срцу... По мени, он јесте србски јунак, један од људи којим сви ми треба да се поносимо! ''Време долази када ће људи полудети, и када виде некога ко није полудео напашће га говорећи: ''Ти си луд, ти ниси као ми''.'' Ава Антоније Египатски https://www.facebook.com/smrt.svetu Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пивопија Написано Децембар 5, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 5, 2010 Стенограм са суђења: Суд: Гаврило Принцип. Г. П.: Овдје. Суд: Колико година? Г. П.: Деветнаест сам година навршио до атентата. ... Суд: Које сте вјере? Г. П.: Српско-православне. ... (Са саслушања Недељка Чабриновића) Суд: Како је ваше становиште? Н. Ч.: Моје је становиште анархистичко. Суд: Јесте ли били када националиста? Н. Ч.: Јесам, али су остале ове анархистичке идеје. ... Суд: Је ли Војо Танкосић слободни зидар? Н. Ч.: Зашто питате о слободним зидарима? Суд: Присташа кршћанске науке не бави се атентатима. Н. Ч.: Јест био. Суд: По чему Ви то знате? Н. Ч.: Знам позитивно из приповиједања Циге. И он је био слободни зидар. (Са саслушања Гаврила Принципа) Суд: Сматрате ли се кривим? Г. П.: Нијесам злочинац, јер сам уклонио онога који је чинио зло. Мислио сам добро. Суд: Што сте њу усмртили (мисли се војвоткињу Хохенберг)? Г. П.: Њу нијесам хтио, нехотице сам је убио. Суд: Не сматрате ли се кривим? Г. П.: Не. Суд: Којег сте политичког мишљења? Г. П.: Ја сам националиста Југословен. Моја је тежња ујединити све Југословене у којој било државној форми и ослободити их од Аустрије. Суд: Како сте то мислили оживотворити? Г. П.: Терором. Суд: Шта то значи? Г. П.: То значи уопће убијати, уклонити оне који сметају уједињењу и који чине зло. Главни мотив који ме је потакао на то дјело била је освета за све муке које подноси мој народ под Аустријом. ... Суд: Какво је било мишљење што се тиче Србије, да ли би било за Босну корисно да се припоји Србији? Г. П.: Било је мишљење да се уједине сви Југословени. Разумије се, Србија као слободни дио Југословена, имала би моралну дужност да помогне том уједињењу, да буде као што је био Пијемонт у Италији. ... Суд: Да није предложио који други мотив за чин са вјерског гледишта. Наиме, вјерујете ли у Бога? Г. П.: Зашто питате? Суд: Ви имате право одговорити или не. Г. П.: На то нећу одговорити. Суд: Познајате ли Танкосића и Цигановића? Г. П.: Познајем. Суд: Је ли Вам познато да су обојица слободни зидари? Г. П.: Једном је Цигановић у кавани "Моруна", кад се је разговарало о атентату, казао да су слободни зидари те и те године осудили Фрању Фердинанда на смрт. Суд: Али то је било послије како сте се одлучили на атентат. Г. П.: Јест. ... Суд: Ви нијесте слободни зидар или јесте? Г. П.: Нијесам слободни зидар. Суд: Знате ли да је Чабриновић слободни зидар? Г. П.: Говорио је да ће ступити у ту ложу, али не знам да ли је ступио. ... Суд: Јесте ли читали револуционарна дјела? Г. П.: Јесам Крапоткина, социјалистичку литературу руску. ... Суд: Знадеш ли штогод о Жерајићу? Г. П.: То је мој први узор. Ноћу сам одилазио на његов гроб као младић од 16 година и присизао да ћу учинити исто што и он. Н. Ч.: То сам исто и ја учинио кад сам дошао у Сарајево. Изрезао сам његово име на гробу. Г. П.: Гроб је био неуређен и ми смо га уредили. Суд: Предочује оптуженоме Принципу да је у истрази рекао да је извршио атентат и да је "освета крвава и слатка". Онда је поновио на главној расправи да је починио атентат из освете, а касније је казао да је радио на уједињењу Југословена. Касније је казао да није имао на мисли да ће услијед атентата настати рат. Шта је код Вас претежније: идеја освете, мржње, или идеја уједињења Југословена? Г. П.: Обје су биле еквивалентне. ... Суд: Да ли ти вјерујеш у Бога, или си више атеиста? Г. П.: Атеиста. Дакле, Гаврило је желео да уједини све Југословене (што се после рата и десило), и по том питању његова борба је оправдана. Постоје и друге ствари које ми се свиђају, али сам нашо један збуњујући детаљ: Прво каже да је Православац, онда не жели да одговори да ли верује у Бога, и накрају каже да је више атеиста... Наравно, и ту постоји питање колико је био свестан тога што је говорио на суђењу... ''Време долази када ће људи полудети, и када виде некога ко није полудео напашће га говорећи: ''Ти си луд, ти ниси као ми''.'' Ава Антоније Египатски https://www.facebook.com/smrt.svetu Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Децембар 5, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2010 Ја сам један од ретких националиста који Гаврила Принципа не сматра херојем. Прво што је био атеиста, а друго што је био анархиста. А и владика Николај лијепо у књизи "Рат и Библија" објашњава да нам Гаврило Принцип ништа није добро донео. Можда није био свјестан да је он заправо оружје јудео-масонерије... Једино што цјеним је храброст. То нашем народу тренутно недостаје. "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дете Апокалипсе Написано Децембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2010 Ја сам један од ретких националиста који Гаврила Принципа не сматра херојем. Прво што је био атеиста, а друго што је био анархиста. А и владика Николај лијепо у књизи "Рат и Библија" објашњава да нам Гаврило Принцип ништа није добро донео. Можда није био свјестан да је он заправо оружје јудео-масонерије... Једино што цјеним је храброст. То нашем народу тренутно недостаје. Занимљив одговор, и, помало неочекиван од тебе брате...Да ли би Принципа више ценио да није био анархиста и атеиста? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Децембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2010 да ли се убиство може ичим оправдати ? по чему је он то херој ? Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2010 Данас се то зове терориста. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган Написано Децембар 18, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2010 Safet Isovic - Gavrilo Principe ЉУДИ ТРАЖЕ СЛОБОДУ, А СЛОБОДА ТРАЖИ ЉУДЕ ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Децембар 18, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2010 ja se vodim osecajem, i taj Princip sto je to uradio iz nekog jel principa, nikad ga nisam miriso, meni apsolutno nebitna licnost, niti mi mirise niti smrdi, ne znam, ali kad bolje razmislim- sad vec subjektivno a ne po osecaju, mi se ne dopada, uglavnom vise mi se ne dopada nego sto sam indiferentan, obican ubica Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
syd Написано Децембар 18, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2010 Данас се то зове терориста. Да, свако политичко убиство које није у америчком интересу се зове тероризам данас. Ономад је то био тероризам зато што није било у аустријском интересу. Успех овакве врсте пропаганде се најбоље види по томе што некадашње аустријске а данас америчке жртве понављају овакве мантре. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
дибидусрус Написано Децембар 18, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2010 Гаврило Принцип је намештени лик. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Децембар 18, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2010 pa eto osecaj me nije prevario da nit smrdi nit mirise Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган Написано Децембар 18, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2010 Mladost je kod mnogih sklona borbi za ideale. ЉУДИ ТРАЖЕ СЛОБОДУ, А СЛОБОДА ТРАЖИ ЉУДЕ ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Децембар 18, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2010 Данас се то зове терориста. Да, свако политичко убиство које није у америчком интересу се зове тероризам данас. Ономад је то био тероризам зато што није било у аустријском интересу. Успех овакве врсте пропаганде се најбоље види по томе што некадашње аустријске а данас америчке жртве понављају овакве мантре. Али свако политичко убиство је и даље убиство. Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Децембар 18, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2010 Гаврило Принцип је намештени лик. Како мислиш (или мислите ) намештен? У смислу да су га наместили да изврши атентат или да је намештена цела прича око њега после ? Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
дибидусрус Написано Децембар 18, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2010 Гаврило Принцип је намештени лик. Како мислиш (или мислите algabacaju ) намештен? У смислу да су га наместили да изврши атентат или да је намештена цела прича око њега после ? У то време је била игра око Цариграда. Ни Русији ни Србији није требао рат. 1903. године је насилно свргнута династија Обреновић, проаусртоугарска. Неко је ишао на то да гурне Аустроугарску и Србију у рат и да се обрачуна коначно с Русијом. Није успело. Онда руска револуција, онда Други светски рат. И онда замало сукоб СССР с Америком ( они су први коју су направили блок НАТО ). Али их је чика Стаљин зезно. Направио је 1949, бомбу. И то је то што и данас држи свет. Оног тренутка, а на томе се ради, кад Руси остану на 1400 бојеве главе , Руси не могу да узврате ударац Америци. Ако погледате говор Черчила 31. марта 1946, јасно је да стоје иза тога свега Енглези. Американци и дан данас слушају Енглезе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука