Jump to content

Гаврило Принцип херој- да или не?

Оцени ову тему

Пивопија

Препоручена порука

Гаврило Принцип је доста контраверзна личност. Док га већина националиста сматра за хероја, постоје и они који и ту траже теорије завере, па сам читао и да је био масон, и да је био анархиста, атеиста и разне друге ствари. Почео сам мало да истражујем о Гаврилу Принципу, пошто ни сваког задивио његов потез, али је питање зашто је он то урадио.

Мене је и зантересовало да мало тражим о њему јер ме је одушевило то што је неко са само 19 година убио за то време једну тако важну личност и изазвао рат на чији се помен сваком Србину појави сјај у очима и понос у срцу...

По мени, он јесте србски јунак, један од људи којим сви ми треба да се поносимо!

''Време долази када ће људи полудети, и када виде некога ко није полудео напашће га говорећи: ''Ти си луд, ти ниси као ми''.'' Ава Антоније Египатски

https://www.facebook.com/smrt.svetu

Подели на овим сајтовима

• Одговори 287
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Стенограм са суђења:

Суд: Гаврило Принцип.

Г. П.: Овдје.

Суд: Колико година?

Г. П.: Деветнаест сам година навршио до атентата.

...

Суд: Које сте вјере?

Г. П.: Српско-православне.

...

(Са саслушања Недељка Чабриновића)

Суд: Како је ваше становиште?

Н. Ч.: Моје је становиште анархистичко.

Суд: Јесте ли били када националиста?

Н. Ч.: Јесам, али су остале ове анархистичке идеје.

...

Суд: Је ли Војо Танкосић слободни зидар?

Н. Ч.: Зашто питате о слободним зидарима?

Суд: Присташа кршћанске науке не бави се атентатима.

Н. Ч.: Јест био.

Суд: По чему Ви то знате?

Н. Ч.: Знам позитивно из приповиједања Циге. И он је био слободни зидар.

(Са саслушања Гаврила Принципа)

Суд: Сматрате ли се кривим?

Г. П.: Нијесам злочинац, јер сам уклонио онога који је чинио зло. Мислио сам добро.

Суд: Што сте њу усмртили (мисли се војвоткињу Хохенберг)?

Г. П.: Њу нијесам хтио, нехотице сам је убио.

Суд: Не сматрате ли се кривим?

Г. П.: Не.

Суд: Којег сте политичког мишљења?

Г. П.: Ја сам националиста Југословен. Моја је тежња ујединити све Југословене у којој било државној форми и ослободити их од Аустрије.

Суд: Како сте то мислили оживотворити?

Г. П.: Терором.

Суд: Шта то значи?

Г. П.: То значи уопће убијати, уклонити оне који сметају уједињењу и који чине зло. Главни мотив који ме је потакао на то дјело била је освета за све муке које подноси мој народ под Аустријом.

...

Суд: Какво је било мишљење што се тиче Србије, да ли би било за Босну корисно да се припоји Србији?

Г. П.: Било је мишљење да се уједине сви Југословени. Разумије се, Србија као слободни дио Југословена, имала би моралну дужност да помогне том уједињењу, да буде као што је био Пијемонт у Италији.

...

Суд: Да није предложио који други мотив за чин са вјерског гледишта. Наиме, вјерујете ли у Бога?

Г. П.: Зашто питате?

Суд: Ви имате право одговорити или не.

Г. П.: На то нећу одговорити.

Суд: Познајате ли Танкосића и Цигановића?

Г. П.: Познајем.

Суд: Је ли Вам познато да су обојица слободни зидари?

Г. П.: Једном је Цигановић у кавани "Моруна", кад се је разговарало о атентату, казао да су слободни зидари те и те године осудили Фрању Фердинанда на смрт.

Суд: Али то је било послије како сте се одлучили на атентат.

Г. П.: Јест.

...

Суд: Ви нијесте слободни зидар или јесте?

Г. П.: Нијесам слободни зидар.

Суд: Знате ли да је Чабриновић слободни зидар?

Г. П.: Говорио је да ће ступити у ту ложу, али не знам да ли је ступио.

...

Суд: Јесте ли читали револуционарна дјела?

Г. П.: Јесам Крапоткина, социјалистичку литературу руску.

...

Суд: Знадеш ли штогод о Жерајићу?

Г. П.: То је мој први узор. Ноћу сам одилазио на његов гроб као младић од 16 година и присизао да ћу учинити исто што и он.

Н. Ч.: То сам исто и ја учинио кад сам дошао у Сарајево. Изрезао сам његово име на гробу.

Г. П.: Гроб је био неуређен и ми смо га уредили.

Суд: Предочује оптуженоме Принципу да је у истрази рекао да је извршио атентат и да је "освета крвава и слатка". Онда је поновио на главној расправи да је починио атентат из освете, а касније је казао да је радио на уједињењу Југословена. Касније је казао да није имао на мисли да ће услијед атентата настати рат. Шта је код Вас претежније: идеја освете, мржње, или идеја уједињења Југословена?

Г. П.: Обје су биле еквивалентне.

...

Суд: Да ли ти вјерујеш у Бога, или си више атеиста?

Г. П.: Атеиста.

Дакле, Гаврило је желео да уједини све Југословене (што се после рата и десило), и по том питању његова борба је оправдана. Постоје и друге ствари које ми се свиђају, али сам нашо један збуњујући детаљ:

Прво каже да је Православац, онда не жели да одговори да ли верује у Бога, и накрају каже да је више атеиста...

Наравно, и ту постоји питање колико је био свестан тога што је говорио на суђењу...

''Време долази када ће људи полудети, и када виде некога ко није полудео напашће га говорећи: ''Ти си луд, ти ниси као ми''.'' Ава Антоније Египатски

https://www.facebook.com/smrt.svetu

Подели на овим сајтовима

Ја сам један од ретких националиста који Гаврила Принципа не сматра херојем. Прво што је био атеиста, а друго што је био анархиста. А и владика Николај лијепо у књизи "Рат и Библија" објашњава да нам Гаврило Принцип ништа није добро донео. Можда није био свјестан да је он заправо оружје јудео-масонерије...

Једино што цјеним је храброст. То нашем народу тренутно недостаје.

"Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Ја сам један од ретких националиста који Гаврила Принципа не сматра херојем. Прво што је био атеиста, а друго што је био анархиста. А и владика Николај лијепо у књизи "Рат и Библија" објашњава да нам Гаврило Принцип ништа није добро донео. Можда није био свјестан да је он заправо оружје јудео-масонерије...

Једино што цјеним је храброст. То нашем народу тренутно недостаје.

Занимљив одговор, и, помало неочекиван од тебе брате...

Да ли би Принципа више ценио да није био анархиста и атеиста?

Подели на овим сајтовима

да ли се убиство може ичим оправдати ? по чему је он то херој ?

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

ja se vodim osecajem, i taj Princip sto je to uradio iz nekog jel principa, nikad ga nisam miriso, meni apsolutno nebitna licnost, niti mi mirise niti smrdi, ne znam, ali kad bolje razmislim- sad vec subjektivno a ne po osecaju, mi se ne dopada, uglavnom vise mi se ne dopada nego sto sam indiferentan, obican ubica

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Данас се то зове терориста.

Да, свако политичко убиство које није у америчком интересу се зове тероризам данас. Ономад је то био тероризам зато што није било у аустријском интересу.

Успех овакве врсте пропаганде се најбоље види по томе што некадашње аустријске а данас америчке жртве понављају овакве мантре.

Подели на овим сајтовима

pa eto osecaj me nije prevario da nit smrdi nit mirise :)

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Данас се то зове терориста.

Да, свако политичко убиство које није у америчком интересу се зове тероризам данас. Ономад је то био тероризам зато што није било у аустријском интересу.

Успех овакве врсте пропаганде се најбоље види по томе што некадашње аустријске а данас америчке жртве понављају овакве мантре.

Али свако политичко убиство је и даље убиство.

"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Гаврило Принцип је намештени лик.

Како мислиш (или мислите :) ) намештен? У смислу да су га наместили да изврши атентат или да је намештена цела прича око њега после ?

Подели на овим сајтовима

Гаврило Принцип је намештени лик.

Како мислиш (или мислите algabacaju ) намештен? У смислу да су га наместили да изврши атентат или да је намештена цела прича око њега после ?

У то време је била игра око Цариграда. Ни Русији ни Србији није требао рат. 1903. године је насилно свргнута династија Обреновић, проаусртоугарска. Неко је ишао на то да гурне Аустроугарску  и Србију у рат и да се обрачуна коначно с Русијом.

Није успело. Онда руска револуција, онда Други светски рат. И онда замало сукоб СССР с Америком ( они су први коју су направили блок НАТО ). Али их је чика Стаљин зезно. Направио је 1949, бомбу. И то је то што и данас држи свет. Оног тренутка, а на томе се ради, кад Руси остану на 1400 бојеве главе , Руси не могу да узврате ударац Америци.

Ако погледате говор Черчила 31. марта 1946, јасно је да стоје иза тога свега Енглези. Американци и дан данас слушају Енглезе.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...