Jump to content

Моја црква, цунами и ја - Александар Мандић

Оцени ову тему

Препоручена порука

Бојим се да је ово, такође, једностарн поглед на проблем. Конкретно, на парохији где сам ја многима је водица једина веза са Црквом. Могао бих да дубим на трепавицама, али њих Литургија не занима. Држао сам три године за редом предавања, чак код мене у кући у соби (доводио сам много свештеника са стране), али то није имало готово никаквог ефекта. Шта све нисам покушавао...

Но, ако не бих дошао да осветим водицу-ту је одмах скандал.

Како видимо, овако стање не одговара САМО свештеницима, већ и народу.

Што се тиче бесплатних летака, ја то свакако делим управо уз водицу.

Не правдам никога, проблеми су очигледни, али немојте да их гледате једнострано јер ја сам парохијски свештеник и знам шта су конкретни проблеми.

Можда нисам био довољно јасан - умем да се занесем кад говорим о оваквим стварима...

Проблем није у појединцима, већ у систему. Свакако да има појединачних случајева свештеника који су за пример - пре свих бих ту могао поменути мог пароха, оца Милоша Мићића, или оца Миладина Малића, од којих сам и преписао ово за летке и доношење помоћи. Међутим, нико не може радити посао много озбиљније него што је озбиљан систем којем тај посао припада - па била то школа, Црква или било шта друго...

То да су водице многима једина веза са Црквом ми је познато, али моје је мишљење да тиме што сама Црква пристаје на такво стање само још више уљуљкује такве вернике и ствара код њих лажни осећај да су "одрадили своје", и управо због тога их Литургија и предавања и не занимају. Што би се они цимали до Цркве кад ионако поп дође код њих...

И наравно да такво стање одговара и верницима - они подмире своју савест, свештеник добије кинту, владика порез - и сви задовољни...

Нисам ни мислио да било ко од свештеника треба на своју руку да укида водице - то не само да би био скандал, него би било и нецрквено. Таква одлука може се донети само на нивоу Цркве. То, наравно, отвара гомилу других проблема - питање финансирања свештенства, отпора који би такав потез изазвао код традиционалиста, и уопште неспособности Цркве да било шта одлучи или не дао Бог и спроведе у дело на нивоу целе Цркве, али то је већ друга прича... greengrin

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

super je to,pric'o mi brat od tetke 0442_feel  jedva je i njega kacilo,vec na prvom komsiji se "osusilo" greengrin

Нека запише у неке ћитабе...да остане за покољења ..иначе ће се заборавити...

0442_feel

pa ja se i ovako molim u banci...daj Boze da ima nesto na racunu dada

smej.gif

Не можете да поново промените углед у следећих 12 сати.

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Кад прочитам неке постове, помислио бих да су свештеници дошли с Марса. Ето, ми смо тако добри, једни друге волимо, у цркву би радо ишли, ал попови лоши. А да су нам свештеници како треба, ко зна где би нам крај био. Свештеници долазе из народа и деле судбину народа, кад је народ у моралном паду шта можемо да очекујемо од свештеника. Истина је , има доста свештеника "мајстора", али има доста и узорних свештеника , треба и то поменути.И  како лепо рече владика Николај:

"Свештеник има свој суд и свога судију. И ако греши, знајте, да га казна неће мимоићи. Но немојте му ви бити судија. Он велико бреме носи, и велику одговорност има. Отуда је и његово спасење теже него ваше. Зато вас молим браћо, поштујте свештенике своје."

Подели на овим сајтовима

Кад прочитам неке постове, помислио бих да су свештеници дошли с Марса. Ето, ми смо тако добри, једни друге волимо, у цркву би радо ишли, ал попови лоши. А да су нам свештеници како треба, ко зна где би нам крај био. Свештеници долазе из народа и деле судбину народа, кад је народ у моралном паду шта можемо да очекујемо од свештеника. Истина је , има доста свештеника "мајстора", али има доста и узорних свештеника , треба и то поменути.И  како лепо рече владика Николај:

"Свештеник има свој суд и свога судију. И ако греши, знајте, да га казна неће мимоићи. Но немојте му ви бити судија. Он велико бреме носи, и велику одговорност има. Отуда је и његово спасење теже него ваше. Зато вас молим браћо, поштујте свештенике своје."

ja da u crkvu ne idem ni ne bi' komentarisala,a posto idem,hocu,jer me bole takve situacije...a naravno da se zna ko ce da sudi,i njima i nama...i naravno da postujem,nista manje od onoga koji je uzoran,a znas zasto? zbog blagodati koju dobijam i preko njega,koja nije nista manja od one koju ima ovaj uzorni...jer oni blagodat i imaju radi ljudi...

''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' :)

Подели на овим сајтовима

Кад прочитам неке постове, помислио бих да су свештеници дошли с Марса. Ето, ми смо тако добри, једни друге волимо, у цркву би радо ишли, ал попови лоши. А да су нам свештеници како треба, ко зна где би нам крај био. Свештеници долазе из народа и деле судбину народа, кад је народ у моралном паду шта можемо да очекујемо од свештеника. Истина је , има доста свештеника "мајстора", али има доста и узорних свештеника , треба и то поменути.И  како лепо рече владика Николај:

ja da u crkvu ne idem ni ne bi' komentarisala,a posto idem,hocu,jer me bole takve situacije...a naravno da se zna ko ce da sudi,i njima i nama...i naravno da postujem,nista manje onoga koji pravi greske,a znas zasto? zbog blagodati koju dobijam i preko njega,nista manju vec od onoga koji je uzoran...

Наравно да требаш да коментаришеш, хтео сам да кажем да је одговорност на свима нама, превише се ставља на леђа свештеницима ипак су и они само људи, имају жену и децу, бриге,искушења . Немам пуно искуства са нашим свештеницима, али кроз шта смо све прошли и каквим нас све "вредностима" свакодневно бомбардују, мислим да је стање нашег свештенства јако добро.

Подели на овим сајтовима

lokopaloko

Како одговорност на свима нама?

Па ја ништа нисам одлучивао у Цркви...ето сада кажу ни да црквено-народни Сабори више немају потребу за одржавањем...а траже од мене паре..  stadaradim

Па ако су Они висока каста и главни..онда је на њима и одговорност..

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

lokopaloko

Па ја ништа нисам одлучивао у Цркви...ето сада кажу ни да црквено-народни Сабори више немају потребу за одржавањем...а траже од мене паре..  stadaradim

Ко је рекао да црквено-народни Сабори немају потребу за одржавањем, не знам за то ?

А за паре је лако, "немам,а и да имам,одакле ми".

Подели на овим сајтовима

• Гости

lokopaloko

Па ја ништа нисам одлучивао у Цркви...ето сада кажу ни да црквено-народни Сабори више немају потребу за одржавањем...а траже од мене паре..  4chsmu1

Видиш брате, ја сам свештеник и уопште се не налазим у причи коју форсираш на теми. Као да се говори о неким другим свештеницима и некој другој Цркви. Такође, знам велики број свештеника који не возе скупе аутомобиле, не живе у велелепним вилама или шта већ. Живе сасвим скромно као и већина народа. Дакле, немој генерализовати ствари. Испада да су људи у Цркви већи пљувачи свог свештенства него они ван Цркве који траже изговор баш у овоме о чему Ти причаш.

Подели на овим сајтовима

lokopaloko

Па ја ништа нисам одлучивао у Цркви...ето сада кажу ни да црквено-народни Сабори више немају потребу за одржавањем...а траже од мене паре..  slava3

Видиш брате, ја сам свештеник и уопште се не налазим у причи коју форсираш на теми. Као да се говори о неким другим свештеницима и некој другој Цркви. Такође, знам велики број свештеника који не возе скупе аутомобиле, не живе у велелепним вилама или шта већ. Живе сасвим скромно као и већина народа. Дакле, немој генерализовати ствари. Испада да су људи у Цркви већи пљувачи свог свештенства него они ван Цркве који траже изговор баш у овоме о чему Ти причаш.

4chsmu1

Ураво тако. Знамо да постоји и једна и друга прича. Само, чини ми се, да ових свештеника који једва састављају крај с крајем или бар не живе са вишком, који не возе скупа кола итд...има много више од ових других. А свака генерализација је у старту погрешан корак...

Подели на овим сајтовима

Извињавам се Оче, није ми била намера да генерализујем..а мислим да сам у неким постовима то и нагласио..

Ја причам из искуства које имам...

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Ко је рекао да црквено-народни Сабори немају потребу за одржавањем, не знам за то ?

А за паре је лако, "немам,а и да имам,одакле ми".

Има људи који тако веле на овом форуму..нисам на теебе мислио...

а за паре..ево један одговор (црквењака) човеку који је имао да плати само једно крштење..а требао да крсти два детета....."било ти лепо када си правио"

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Вечита дилема,Симон Петар или Симон гатар  confused

Да ли свештеници мисле да могу да продају благодат или ми мислимо да можемо да је купимо :291291291:

Нека проста логика ми каже да свештеник свакако зна да благодат нема цену, али шта је с верницима?

Мене не занима нити једна молитва нити Света тајна која има цену у новцу, а, Хвала Богу у животу сам наилазила углавном на свештенике који исто мисле.Из тог искуства сам закључила да има више таквих него оних који носе ценовник са собом, али можда је то био само  срећни стицај околности confused1

У сваком случају из поштовања према  свештеницима који заиста проповедају хришћанство никада не бих генерализовала.

Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину.

Подели на овим сајтовима

lokopaloko

Па ја ништа нисам одлучивао у Цркви...ето сада кажу ни да црквено-народни Сабори више немају потребу за одржавањем...а траже од мене паре..  :291291291:

Баш тако.

Не могу да кажем да су беспрекорни, али заиста, ни приближно овој причи о убирању некаквог данка од јадног народа.

Као комунистичка бајка ми звучи прича м свештенику који неће да крсти дете јер родитељи немају довољно новца. Чула сам ту причу само у форми бајке, никада заиста од некога ко је тако нешто доживео.

С друге стране редовно чујем приче о томе како свештеник није "наплатио".

Пре месец дана на једном опелу (где свештеник није узео никоме ни динар) разговор међу присутнима текао је у стилу такмичења ко има бољег пароха.Људи су почели да се враћају у цркву и да упознају свештенике,па и да разбијају предрасуде да су свештеници неки Божји порезници који продају улазнице за Рај.

Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину.

Подели на овим сајтовима

Оваквих теоретичара и критичара је данас пуна капа.Из личног искуства сам убјеђен да нема ништа забавније и лакше него писати овакве квази-критике.Овај текст је добар само у сегменту приказа нашег јадног стања у погледу доживљаја црквеног живота и литургијско-благодатног етоса те исте Цркве догађајем Педесетнице,а у погледу квалитета овог текста и њеног "погађања суштине" путем критике,мислим да не заслужује никакву оцјену,јер би рангирање на одређеној скали било и превише за овај тужни текст.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...