Изида Написано Децембар 1, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2010 U braku u kome postoji ljubav supruznici mogu o svemu otvoreno razgovarati,pa i o sexualnim problemima.Mislim da sex ne funkcionise,kada postoje drugi problemi.Ako je sex jedini problem ne mora se odmah razvoditi,danas se,hvala Bogu,polne disfunkcionalnosti uspesno lece.Nekada je dovoljno samo dva-tri razgovora sa psihijatrom. "Што се човек присније сједињује с Господом бива мудрији, а самим тим и срећнији." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Децембар 1, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2010 koliko vas uopste je u braku? da li medju vama ima razvedenih? "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
дибидусрус Написано Децембар 1, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2010 Наравно да су сексуално проблеми одговорни за распад брака, ал секс с другом особом. Један једини разлог је прељуба. А сад што има све и свашта....то је друго. Драшко је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sirena Написано Децембар 1, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2010 Наравно да су сексуално проблеми одговорни за распад брака, ал секс с другом особом. Један једини разлог је прељуба. А сад што има све и свашта....то је друго. preljuba je vjerujem najčešći uzrok razvoda brakova , ali u bračnom pravu ima i ono što spada pod moralnu pokvarenost kao uzrok za razvod a tu se između ostalog računa i kada neko iz obijesti iliti iz hira neće da vrši bračne dužnosti . znači ne zbog bilo kakve disfunkcionalnosti nego čisto 'nako, i to neko duže vrijeme, godinu dana valjda. i to ne treba miješati sa uzdržavanjem po dogovoru recimo za vrijeme posta. "Pravoslavna crkva podrazumeva i razvod, ali za razliku od građanskog razvoda, ovde se krivac mora ustanoviti! Tako vinovnik razvoda snosi odredenu epitimiju (kaznu),obično vremensku, pre no što mu se dozvoli sklapanje novog crkvenog braka. " Mislim da je do 3 puta dozvoljen brak u Pravoslavlju. Baš me zanima kakva se kazna izriče (epitimija)? Naravno da je od slučaja do slučaja, ali pretpostavljam da kako kaže da je uglavnom vremenska zabrana, to tako da sveštenik kaže razvedenima da ne mogu stupati u brak recimo godinu dana. Možda lupam, ne znam. A i ti razlozi za rastavu su mi prilično u slučaju seksualnih problema nelogični kad čovek priča svešteniku... Recimo kaže neki muškarac: "Oče moja žena me izbegava u krevetu" ili žena kaže "Moj čovek polno je nemoćan"...ili "Uhvatio sam ženu da je legla sa drugom ženom"....itd, itd... Ko je uopšte u ovakvim slučajevima kriv i da li ovi razlozi, za sveštenika mogu biti dovoljni pa da dozvoli da se brak crkveno rastavi? koliko znam, crkva na drugi i treći brak pristaje iz snishođenja, odnosno tretira ih kao lijek protiv bluda, pa su nekada bile propisivane epitimije neprimanja pričešća dvije godine, a za trećebračne pet godina. oni takođe nisu imali pravo da nose vijenac na glavi (ili krunu) prilikom obreda. i sam obred je drugačiji, drugačije su molitve, više pokajnog karaktera. kako se postupa u današnje vrijeme u praksi ne znam, bilo bi lijepo ako bi neko od sveštenika ko je imao prilike da izvrši obred vjenčanja drugobračnih nešto napiše o tome. možda je danas po ovom pitanju najveći problem to što se, kad već dođe do razvoda, malo ko sjeti da razvede i crkveni brak. znam nekoliko slučajeva da su se ljudi uredno građanski razveli i čak poslije ponovo vjenčali (samo građanski, doduše i to naravno sa drugim partnerima) i na pamet im nije palo da odu do sveštenika i makar se raspitaju šta se radi u takvim situacijama Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Децембар 1, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2010 E da to sa razvedenim (građanski) ali ne i crkvenim je prilično zanimljivo... Znam i ja neke takve, ali naravno da mogu da stupe u brak drugi, treći, četvrti...ali samo građanski Tu se najviše možda i vidi da je crkveni brak sklapan više iz običaja i zato što se valja, nego što su ga sklopile recimo 2 duhovno ucrkvljene osobe. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Децембар 1, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2010 koliko vas uopste je u braku? da li medju vama ima razvedenih? http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRHabwEzkU-ZYCqCgxKtlAjpvEyOYb8Qv1eLrqGu8r-N7YSSUKr9w "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Evgenik Написано Децембар 1, 2010 Гости Пријави Подели Написано Децембар 1, 2010 Заборављамо ту ПРЕСУДНУ улогу свештеника-духовника. Нека дођу да траже венчање, макар и ради обичаја, али наше је да им кажемо да постоје услови за приступање св.Тајнама. Црквени брак је брак двоје хришћана, а како је то хришћански брак ако не иду на Литургију, ако се у кући не пости, ако се не подвизавају у љубави? Свештеник који ме је крстио није ми дао да се крстим док нисам (онако луд и балав) испостио двије недеље на води, и за то вријеме прочитао Јеванђеља, и научио напамет Оче Наш и Симбол Вјере. Да је таква пракса свуда, сада би имали пуне Цркве, а секташи не би имали шта да траже у Србији. Он такође има праксу да не дозвољава вјенчавање без ПРЕДБРАЧНОГ ИСПИТА: младенци морају да иду у школу, исто као на вјеронауку, а у тој школи свештеник им поставља гомилу неугодних питања које морају да сложе у глави: "шта ако се роди болесно дете", "шта ако дође до свађе или не дај Боже горег", "шта ако вам се неко меша у брак", "да ли више слушате трачеве или једно друго", "колико времена ћете провести у разговору и дељењу брига" итд. Неко ће рећи "ма дал си ти луд да нешто тако тражиш данас", али њему се још нико није развео. Код нас у Бања Луци је једини услов да је једно од младенаца крштено у Цркви, па и не чуди податак да број развода пријети да стигне број обављених вјенчања. Не морамо ништа "мијењати", довољно је да се вратимо на старо и све ће доћи на своје мјесто. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sirena Написано Децембар 2, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2010 potpuno se slažem sa tobom, pogotovo po pitanju predbračnog ispita. nažalost mali broj sveštenika ga obavlja a još je manji broj zaista vjerujućih, crkvenih ljudi koji se vjenčavaju u odnosu na ukupan broj vjenčanih u crkvi kako samo jedno da bude kršteno, valjda moraju oboje ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aristotel Написано Децембар 2, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2010 Umjesto da nagađate što se mora, što se može i što se ne smije, pročitajte "Bračna pravila" SPC: http://www.rastko.rs/bogoslovlje/bracna-pravila/index.html Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kajaa Написано Децембар 2, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2010 Uh,blago vama..kada cak...do 3 puta,mozete da sklopite "Crkveni brak." Ja sam 38 godina u braku..U brak smo usli iz ljubavi..a tek u braku je dosao sex.. Tako,da za rastavu braka ne moze nikako samo da bude razlog sex..jer se samo zbog sexa ne ulazi u brak.. Sex,se moze ciniti sa svakom dragom osobom,( ili svakom prilikom),dok LJUBAV ima posebno izabrane osobe.. Kada netko sklapa brak,obecava vjernost u braku -i u dobru i u zlu-do smrti.. KC-»Ženidbeni savez, kojim muška osoba i ženska osoba međusobno uspostavljaju zajednicu svega života po svojoj naravi usmjerenu k dobru ženidbenih drugova te k rađanju i odgajanju potomstva, Krist Gospodin uzdigao je među krštenima na dostojanstvo sakramenta«, pa stoga »među krštenima ne može biti valjanoga ugovora koji samim tim ne bi bio sakrament«, ističe jasno Zakonik kanonskoga prava (kan. 1055). Vjenčani Vjenčanje je povezano s povjerenjem, s dubokim uzajamnim povjerenjem, i s vjernošću: time se gradi na stijeni. Bez povjerenja nije moguće ući u brak. Ako nema uzajamnog povjerenja, nema uopće sigurnosti. A gdje nema sigurnosti nema ni zaštićenosti ni doma. Ako se vjenčaš i uđeš u brak, ti želiš drugomu pružati sigurnost. Ako se vjenčaš i uđeš u brak, ti želiš ići istim putem u dobru i u zlu, sve dane svoga života. Stoga ste jednoga dana i uzeli prsten, stavili ga na prst najdražeg čovjeka i rekli: "Primi ovaj prsten u znak moje ljubavi i vjernosti." Neka vaša ljubav bude dovoljno jaka da govorite to jedno drugomu svaki dan iznova. Phil Bosmans Moze sex u braku da bude,najbolje..ali da covjek ima druge mane...i tako te lose osobine,uniste vrednosti..i ljubavi i sexa..Zato je tesko govoriti, o ispravnosti i pravom razlogu za rastavu... Ima,itekako ima razloga za rastavu,jer u braku ne odrzavaju ono sto su obecali...Ili su krivo sklopili crkveni brak.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
xyz Написано Децембар 2, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2010 Da li u braku u kojem ima ljubavi, može da dođe do rastave zbog seksualnih problema? ја сам мислила да је наука посљедњих година причала да све долази из главе? тј. да су сексуални проблеми производ неких других проблема међу супружницима? као овамо све сунце сија, а у кревету 'ладно?! how yes no! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Децембар 2, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2010 Nepoznavanje . ... i toliko toga je stvar odrastanja.... Prof. V. Jerotic je drzao u Kolarcu predivno predavanje o tome... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sophrosyne Написано Децембар 2, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2010 Nepoznavanje . ... i toliko toga je stvar odrastanja.... Prof. V. Jerotic je drzao u Kolarcu predivno predavanje o tome... Misliš odrstanja u smislu zrelosti ličnosti? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Децембар 2, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2010 Nepoznavanje . ... i toliko toga je stvar odrastanja.... Prof. V. Jerotic je drzao u Kolarcu predivno predavanje o tome... Misliš odrstanja u smislu zrelosti ličnosti? Profesor Jerotic je rekao, da dijete iz razvedenog braka ima mogucnost VELIKU ponavljanja istog. Jer, cinimo pretezno stvari na koje se naviknemo. Ne naviknuti na zajednicu, slaba mogucnost odrastanja. Teska (ali moguca) morba. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Децембар 2, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2010 borba. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука