Jump to content

Лош брак или никакав брак, (литургијско) питање је сад?

Оцени ову тему

Препоручена порука

i voljela bi' da mi neko odgovori koji su "uslovi" kod takvih svestenika da se pricesti vise od tih 5 ili 6 puta,u toku godine,a koji bi bili da se pricescuje na svakoj Liturgiji,mozda neki konkretan primjer,neko licno iskustvo?!

Da je svestenik normalan.

mene interesuje ovaj "nenormalni",koje uslove on trazi da se pridje Putiru?

''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' :)

Подели на овим сајтовима

i voljela bi' da mi neko odgovori koji su "uslovi" kod takvih svestenika da se pricesti vise od tih 5 ili 6 puta,u toku godine,a koji bi bili da se pricescuje na svakoj Liturgiji,mozda neki konkretan primjer,neko licno iskustvo?!

Nenormalni trazi da budes svestenik koji sluzi liturgiju (=on) ili da je vreme Vaskrsnjeg ili Bozicnog posta.

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Nenormalni trazi da budes svestenik koji sluzi liturgiju (=on) ili da je vreme Vaskrsnjeg ili Bozicnog posta.

a mimo posta nista?!!! mene interesuje sta zahtijeva taj svestenik,pa da se moze i mimo posta?

Подели на овим сајтовима

Прича и јесте и није измишљена...

У ствари, прича је метафора за стање у којем је литургијски живот код нас...

Жена = Црква (= црквена јерархија)

Стан = Литургија

Боравак у стану = Учешће у литургијској заједници (= причешће)

Муж = Теолози, вероучитељи, и други православни хришћани који желе да живе литургијским животом

Деца = Прост неупућен народ

Прљавштина, штрока = Грех, недостојност

Плата = Подвиг, труд, свака врста залагања

Пријатељи = Образовани људи, пријатељи и учитељи Цркве

Надрилекари, политичари, гуруи и слични лудаци = Надрилекари, политичари, гуруи и слични лудаци

...

Мислио сам да ћете одмах провалити о чему се ради... :)

Хвала свима на искреним одговорима.

Svaka čast na poređenjima. Ovo je surova istina kada je u pitanju današnje hrišćanstvo. Najžalije mi je dece, to jest naroda koji je prepušten sam sebi bez brižnih pastira koji bi ih upućivali na pravi put. Ovu priču bi trebalo da pročitaju crkveni velikodostojnici i da se dobro zamisle nad svojim delima. Sve me to podseća na stihove iz Biblije koji govore o pastirima koji proždiru svoje "ovce" umesto da brinu o njima.

Veliki  7896634 za tebe!

P.S. Dobro je i ovo sa nadrilekarima, političarima i drugim prijateljima, ma stvarno si ubo u srž kao prstom u oko. prstgore

Подели на овим сајтовима

i ne dopada mi se ova metafora za muza-teolozi,vjeroucitelji,ispade da je on jedini "cist",i da se on jedini trudi za svoju djecu i daje redovno platu...i djeca treba da daju svoj doprinos,makar da znaju kako treba da se ponasa,svuda,a narocito u stanu!!!

p.s nishizawa,da nisi teolog,mozda 7896634

Подели на овим сајтовима

posto vidim da ima dosta onih koje je jako dojmila ova nishizawina pricica,bas bi' voljela da sa mnom podijelite ta vasa traumaticna iskustva,jer vidim da se dobro kapirate,cak i u pricicama,a ja i kad je sve pojasnjeno,ne mogu u istu nikako da se uklopim...

moja Crkva je jedna divna majka,jeste da ona ima svoja propisana pravila,ali ne pravila radi pravila,vec iz ljubavi za svoju djecu,za njihovu duhovnu korist i spasenje...

u mojoj prici je ovaj otac jako problematican,i jedino se tu slazem sa nishizawom-da je jadnicak,slabic,u zargonu-jedan obican mlakonja...

i nikako nije tacno da on svoju djecu ne odvraca od majke,da je pravda pred djecom,i tako to...ne!

hoce i on da se "docepa" Carstva nebeskog,i zna da to ide preko stana,ali nece da se povinuje propisanim pravilima,jer to nikako nije moderno danas,a i vadi se time-cemu trud ako sam svakako nedostojan,cemu makar i malo asketike,kad sam ja opet nedostojan?

i onda on trazi neke druge nacine,a ko trazi taj i nadje...

i tako imamo situaciju da se duhovnici mjenjaju k'o carape,i ide se onome koji ce da blagoslovi slabost i grijeh...

a,da se malo zapita-zasto je onaj prethodni bio "onakav",da nije "mozda" sam Bog govorio kroz njega,pa iako mi se ne svidja,"mozda" je to ipak na moju duhovnu korist,mozda malo trpljenja zarad smirenja? ne! taj sigurno nije normalan,i u nekoj je zescoj prelesti,pa sto da ne nadjem onoga koji to "nije"

e,sad veliki problem nastaje onda kad takav otac, i svoju djecu,vodi u propast...

primjecujem isto tako da se citiraju samo pojedini oci,i naravno,nije problem u ocima,vec u pogresnoj interpretaciji istih...

svima su puna usta pricesca,a o nekom licnom trudu,ni govora...

i vec rekoh,ne bi to bio toliki problem,da se jos i jadna djeca ne smucuju...

a o tome da je, nakon smrti,dusa u nekom nesvjesnom stanju,da ne postoje mitarstva, da i ne govorim,i da svetitelji uopste ne zavredjuju bas neku paznju,jer eto i oni su gresni,i isto tako primjecujem da se zaobilaze bas oni oci koji su za zivota bili jako vrlinski,i podvizavali se na svakojake nacine,a opet,i to mi je jako interesantno-usta su im puna "svetiteljstva",i samo cujes okolo-hocu da budem svetitelj!!!

e,ne moze tako!!!!!!!

a,zasto?!!!!

pa zato, brate mili, sto je sam Bog rekao da je uzan put do Carstva,i rijetki njime idu,a sirok onaj sto u propast vodi...

pa,ko moze da drzi,nek' drzi...ko ne moze,neka makar i druge ne vuce sa sobom,a sve pod izgovorom ljubavi,sto je jos tuznije...

p.s nishizawa, posto cutis,a cutanje je znak odobravanja,ja sam ubijedjena da si ti teolog klapklap

Подели на овим сајтовима

posto vidim da ima dosta onih koje je jako dojmila ova nishizawina pricica,bas bi' voljela da sa mnom podijelite ta vasa traumaticna iskustva,jer vidim da se dobro kapirate,cak i u pricicama,a ja i kad je sve pojasnjeno,ne mogu u istu nikako da se uklopim...

moja Crkva je jedna divna majka,jeste da ona ima svoja propisana pravila,ali ne pravila radi pravila,vec iz ljubavi za svoju djecu,za njihovu duhovnu korist i spasenje...

u mojoj prici je ovaj otac jako problematican,i jedino se tu slazem sa nishizawom-da je jadnicak,slabic,u zargonu-jedan obican mlakonja...

i nikako nije tacno da on svoju djecu ne odvraca od majke,da je pravda pred djecom,i tako to...ne!

hoce i on da se "docepa" Carstva nebeskog,i zna da to ide preko stana,ali nece da se povinuje propisanim pravilima,jer to nikako nije moderno danas,a i vadi se time-cemu trud ako sam svakako nedostojan,cemu makar i malo asketike,kad sam ja opet nedostojan?

i tako imamo situaciju da se duhovnici mjenjaju k'o carape,i ide se onome koji ce da blagoslovi slabost i grijeh...

a,da se malo zapita-zasto je onaj prethodni bio "onakav",da nije "mozda" sam Bog govorio kroz njega,pa iako mi se ne svidja,"mozda" je to ipak na moju duhovnu korist,mozda malo trpljenja zarad smirenja? ne! taj sigurno nije normalan,i u nekoj je zescoj prelesti,pa sto da ne nadjem onoga koji to "nije"

e,sad veliki problem nastaje onda kad takav otac, i svoju djecu,vodi u propast...

primjecujem isto tako da se citiraju samo pojedini oci,i naravno,nije problem u ocima,vec u pogresnoj interpretaciji istih...

a o tome da je, nakon smrti,dusa u nekom nesvjesnom stanju da i ne govorim,i da svetitelji uopste ne zavredjuju bas neku paznju,jer eto i oni su gresni,i isto tako primjecujem da se zaobilaze bas oni oci koji su za zivota bili jako vrlinski,i podvizavali se na svakojake nacine,a opet,i to mi je jako interesantno-usta su im puna "svetiteljstva",i samo cujes okolo-hocu da budem svetitelj!!!

e,ne moze tako!!!!!!!

a,zasto?!!!!

pa zato, brate mili, sto je sam Bog rekao da je uzan put do Carstva,i rijetki njime idu,a sirok onaj sto u propast vodi...

pa,ko moze da drzi,nek' drzi...ko ne moze,neka makar i druge ne vuce sa sobom,a sve pod izgovorom ljubavi,sto je jos tuznije...

p.s nishizawa posto cutis,a cutanje je znak odobravanja,ja sam ubijedjena da si ti teolog klapklap

Мени је апсолутно фасцинантно како псевдо-ревнитељи сматрају себе за свезнајуће па знају колико се ко труди и како пости и колико је достојан...

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

a o tome da je, nakon smrti,dusa u nekom nesvjesnom stanju da i ne govorim,i da svetitelji uopste ne zavredjuju bas neku paznju,jer eto i oni su gresni,i isto tako primjecujem da se zaobilaze bas oni oci koji su za zivota bili jako vrlinski,i podvizavali se na svakojake nacine,a opet,i to mi je jako interesantno-usta su im puna "svetiteljstva",i samo cujes okolo-hocu da budem svetitelj!!!

e,ne moze tako!!!!!!!

a,zasto?!!!!

p.s nishizawa posto cutis,a cutanje je znak odobravanja,ja sam ubijedjena da si ti teolog klapklap

Мени је апсолутно фасцинантно како псевдо-ревнитељи сматрају себе за свезнајуће па знају колико се ко труди и како пости и колико је достојан...

i da dodam...cim pokusas da ukazes na sve ovo sto navedoh,odma' si revnitelj,zilot,artemit,iako s istima nemas nikakve veze...ipak,hvala ti za ovo revnitelj,slatko se ismijah,a volim kad mi dan pocne veselo...

p.s imas interesantan potpis :)

Подели на овим сајтовима

@ Тавита

Ћутање није знак одобравања, већ, у овом конкретном случају, мислим да је све више него јасно, да додатна објашњења нису потребна, и да би само покварила причу. Али, кад ме већ прозиваш, ево још једном само за тебе:

Муж = Теолози, вероучитељи, и други православни хришћани који желе да живе литургијским животом

Иначе, хвала ти на коментару, који изражава суштину проблема на подједнако јасан начин као и моја прича. Сама чињеница да то што је у Православној Цркви Свето Причешће изузетак, а не правило, никоме више ни не смета, и да су нас "духовници" толико навикли на ово крајње неприродно стање да се оно доживљава као нешто нормално и исправно, требало би сама по себи да буде звоно на узбуну...

Овако - "духовничке" апологије недостојности приступања Светој Чаши ја могу да протумачим једино као признање и потврду да Православље фактички и не постоји као литургијска заједница, већ, у најбољем случају, само као идеја у главама нас неколицине, који смо, очигледно, незнатна мањина у Цркви...

И, да - јесам теолог.

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

За оне којима нешто у Нишијевој причи није јасно:

- од Васкрса наовамо у 95% храмова СПЦ свештеник једноставно није причешћивао НИКОГА.

Зашто?

Зато што су научени да св.Причешће није нешто што је УСЛОВ да неко буде хришћанин, и УСЛОВ да Црква настане и опстане, негго је по њиховом поимању св.Причешће некаква рођенданска торта- награда за дијете и пресамићивања, и још уче људе да мисле да су достојни.

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

kod nas je takva praksa da se pricescuje na svakoj liturgiji,ali mora i da se postuje ono sto je Crkva propisala,inace ne postoji nikakav problem...ali se desava  situacija,da velika vecina radi onako kako napisah...npr. konkretan slucaj-svestenik kaze da ne prilaze oni koji s nekim ne govore,vec,ako su u mogucnosti,da se prvo izmire i pridju Casi,i odmah nastaje problem,takav svestenik nije normalan,u prelesti je,i ide se drugome koji blagoslovi tako nesto,ili kaze da se moze na svakoj liturgiji pricescivati onaj ko drzi sve propisane postove tokom cijele godine,i srijedu i petak,i opet problem,i ide se onome koji blagoslovi da se posti samo popodne,pa ujutro na Pricest......i sve su to primjeri iz moje okoline,i bas takvi potenciraju cesto pricescivanje,naravno da bez Pricesca dzaba sve,ali isto tako,i bez truda dzaba sveta Pricest,jer Bog nikog ne siluje...

@nishizava,nista licno,ali mi bas simpaticno sto provalih da si teolog facenew22222222

Подели на овим сајтовима

ja bih pre rekao da je obrnuto...

da su svi puni truda i stradanja - a da su usta prazna od pricesca.

imao sam priliku da boravim u manastiru gde je tako.

pa sta da ocekujemo onda mi koji zivimo u svetu.

ako mene pitas ko sam - ja sam niko i nista.

facenew22222222

cuj niko i nista,a vidi pun avatar facenew22222222 ovo si ti na slicici jel' da,kuku da nisam prozorljiva,sve nesto pogadjam od skoro facenew22222222

Подели на овим сајтовима

mikorist sve jeste tako,vec sam ti takvo razmisljanje lajkovala na onoj drugoj temi...

a kad smo cisti-nikad

ALI,makar da ispunimo ono sto je Crkva propisala,Bog od nas i ne trazi nego -malo,tek,eto da se malo potrudimo,i da strazimo u ono vrijeme izmedju Pricesca,i da ispostujemo ono sto Crkva trazi...

jer zasto se onda molimo-da mi ne bude na sud i na osudu...vec zato sto postoji mogucnost,ne daj Boze,da bude tako,na osudu...

zasto apostol pavle kaze da sud sebi jedemo i pijemo?!

nisu dobre krajnosti,i ja o njima svo vrijeme pricam...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...