Randy Написано Март 2, 2012 Пријави Подели Написано Март 2, 2012 Волим да видим свачије мишљење, али мишљења православаца о католичком посту сам чуо, и то много пута. Ово ми је јединствена прилика да о католичком посту чујем од католика који се придржава типика, тако да је нећу пропустити. И не брини се, нећу постати католик ако не хватам за гушу сваког католика ког видим. То што неко исповеда другу веру или другачије исповеда оно за шта сматра да је иста вера, ако тебе не угрожава, не значи да га треба кињити због тога. У здравље! Како не разумеш - Брибић се не придржава типика, јер типик поста код њих не постоји, већ неког старокатоличког обичаја из Босне (знам да ти је ово сада смешно, али нисам то ја рекао него он). Погледај горе у постовима - код њих нема типика, нема поста, нема правила, ништа. Е сад, госн. Брибић је на своју руку одлучио да данас пости јер сматра да је то добро. Зашто је то урадио, није најјасније, али је јасно да није урадио због типика (Ја лично сумњам да је увео пост јер осећа извесну наклоност према Православној Цркви - шта ћеш, крв није вода - али то не могу ничим да докажем, то је само мој осећај). Што се тиче овог другог - о каквој гуши ти причаш? Па ја сам у животу имао контакта са више католика и протестаната него што ти можеш да замислиш. Да будем искрен, чак гајим одређене симпатије према Далматинцима, али све што ми овде радимо је то да разговарамо на тему зашто католици и даље тврде да су црква кад су пре скоро 1.000 година отпали од исте, и ако им се Богојављенска водица квари након освећења. www.heysuccess.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kajaa Написано Март 2, 2012 Пријави Подели Написано Март 2, 2012 Koja oholost...Svega u postovima..a najmanje Boga...previse osude, bez potrebe i neznanja. siri se mrznja dalje..Greh ne ide u usta ,nego izlazi iz usta..Katolik ,posti.. Ovdje nije tema post..( ovo je svastara) Bog moj i Bog tvoj, je isti Bog..i ON ljubi svakog covjeka vise i od tebe i mene.. I znaj brate,da bez obzira sto sam katolikinja...KRIST U MENI LJUBI KRISTA U TEBI.. Bilo bi dobro , pokusati u ljubavi pisati,slusati sto nam Bog govori.. BVB Дејан, Александрида and Благовесник је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Randy Написано Март 2, 2012 Пријави Подели Написано Март 2, 2012 Koja oholost...Svega u postovima..a najmanje Boga...previse osude, bez potrebe i neznanja. siri se mrznja dalje..Greh ne ide u usta ,nego izlazi iz usta..Katolik ,posti.. Ovdje nije tema post..( ovo je svastara) Bog moj i Bog tvoj, je isti Bog..i ON ljubi svakog covjeka vise i od tebe i mene.. I znaj brate,da bez obzira sto sam katolikinja...KRIST U MENI LJUBI KRISTA U TEBI.. Bilo bi dobro , pokusati u ljubavi pisati,slusati sto nam Bog govori.. BVB Па не знам баш да ли по вашој теологији љуби и мене - јер код вас је оданост папи основ спасења. А ја не само да нисам одан папи него га јавно разобличавам као јеретика и одступника од Цркве, и једног од највећих непријатеља слободе и прогреса човечанства. Тако да по вашој теологији, за мене нема спасења, и горећи милион година у паклу .... шмр... шмр (то сад ја плачем на својом судбином .... poor me .....) www.heysuccess.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Март 2, 2012 Пријави Подели Написано Март 2, 2012 Rady uz dužno poštovanje ali ajde zaobiđi katolike... Pričaš priče od kojih samo ispadaš napola pismen ,ostrašćen i srozavaš diskusiju... Randy and Александрида је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александрида Написано Март 2, 2012 Пријави Подели Написано Март 2, 2012 ...i samo da dodam na Dejanove reči: vrlo sarkastičan. Randy је реаговао/ла на ово 1 Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš! Starac Porfirije Kavsokalivit Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Randy Написано Март 2, 2012 Пријави Подели Написано Март 2, 2012 Rady uz dužno poštovanje ali ajde zaobiđi katolike... Pričaš priče od kojih samo ispadaš napola pismen ,ostrašćen i srozavaš diskusiju... Ха ха ха .. добар си! А да можда и ја покажем два прста на профил фотки - можда би ти онда био мало више симпатичан? www.heysuccess.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Март 2, 2012 Пријави Подели Написано Март 2, 2012 Немој Дигиталног Анђела, два прста имају скроз другачије значење, немој мајке ти... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kajaa Написано Март 2, 2012 Пријави Подели Написано Март 2, 2012 U KORIZMI POSTIMO POSTOM - i OVAKO UŠIMA "O, kad bi me poslušao Izraele!" (Ps 81,9) SLUŠAJ Riječ Božju i saslušaj brata koji Te nešto traži ili se želi samo rasteretiti... NE SLUŠAJ Isprazne govore, sceniranja i zlonamjerne insinuacije... USTIMA "Effatha, otvori se..."(Mk 7,34) OTVORI SE Slavljenju Boga u osobnoj molitvi, zajedničkoj u obitelji i župskoj zajednici ... ODBACI Govoriti zlo o onome tko Ti je priuštio patnju... Pokušaj moliti za takvu osobu, ali oslanjajući se na Boga da će Ti On pomoći da možeš za nju moliti... OČIMA "Ako je tvoje oko zdravo cijelo tijelo će Ti biti u svjetlu..." (Mt 6,22) GLEDAJ Svijet, stvari i osobe čistim i dobrim okom, sa zahvalnošću Bogu što su stvorene i Njegovom krvlju otkupljene... IZBJEGAVAJ Nedobronamjerne poglede i ono što ne izgrađuje UMOM "Ljubi Gospodina Boga svoga svim srcem svojim, svom dušom svojom i svom pameti svojom." (Mt 22,37) NJEGUJ Božju misao i njegovu dobrotu... Neka Gospodin bude u Tvojim mislima i u Tvojim svagdašnjim planovima...Uvijek sve planiraj i radi u društvu s Njim.... ODBACUJ Ružne i zle misli prema događajima svoga života i svome bližnjemu... A,o postu cu otvoriti drugu temu.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Март 2, 2012 Пријави Подели Написано Март 2, 2012 Vi ste u postu a mi u korizmi, ajde da zaobiđemo ove ružne teme ko je bliži Bogu bar dok traje post odnosno korizma. Kod vas julijanaca je ovo Čista nedelja, kod nas je Pačista, evo idemo u Bezimenu, Sredoposno, Gluvu, Cvetnu i Veliku. To je doba kad se mi ispovedamo, mirimo sa Bogom i ljudima da radosni dočekamo Uskrs. Ajd da budemo ljudi ..... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Март 2, 2012 Пријави Подели Написано Март 2, 2012 Мене стварно интересује, почео јосип да ми објашњава, али морао да оде. Ако имаш времена, волео бих укратко да ми објаснишнеке основне ствари? Шта једете, шта не и тако даље? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Март 2, 2012 Гости Пријави Подели Написано Март 2, 2012 Ренди, како знам ко си, заиста нема смисла да овако настављамо дискусију. Искрено, мислио сам да си се бар научио култури да некога не срозаваш и ниподашатаваш. Свако има право на своју веру па каква да је. Ако причамо о теми треба да се држимо богословских претпоставки јер једино тако можемо доћи дао ваљане дискусије. Треба најпре схватити да римокатоличка Црква се влада тзв. универзалистичком еклисиологијом, те без Папе као првог Епископа нема пуне Литургије. У Православљу је прича сасвим другачија: свака Епархија са својим Епископом, а самим тим и свака Парохија је пуна Црква. Но, ево интересантне ствари која мени није јасна (а вероватно да је то последица националног индетитета и његовог очувања): Зашто МНОГИ свештеници помињу на Литуергији поред свог Епископа уједно и Патријарха? Мислим да то није правилно. Патријарха српског помиње Епископ али не и свештеник. Са таквим једним ставом мислим да смо управо ближе овој рикоматоличкој еклисиологији него православној. Исправите ме ако грешим. Александрида је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Март 2, 2012 Пријави Подели Написано Март 2, 2012 Мене стварно интересује, почео јосип да ми објашњава, али морао да оде. Ако имаш времена, волео бих укратко да ми објаснишнеке основне ствари? Шта једете, шта не и тако даље? Tu ti ja nisam kompetentan ali ja to ovako prihvatam: PRAVILA POSTA Crkva uci da je post vazno sredstvo za duhovni i telesni zivot i zdravlje. Telesni post ne koristi ako nije vezan sa duhovnim postom kaze sveti Jovan Zlatousti: ,,Ne govori mi: Toliko dana sam postio nisam jeo ovo ili ono, nisam pio vina, isao sam u gruboj haljini;nego kazi nam da li si od gnevnog coveka postao tih, od zestokog - blag. Ako si iznutra pun zlobe, zasto si telo mucio? Ako je u tebi zavist i ljubav prema sticanju, da li je od koristi sto si pio samo vodu? Ako je dusa, koja je gospodarica tela, zabludela, zasto kaznjavas slugu njezinog - svoje telo? Ne hvali se telesnim postom, jer on sam ne uzdize na nebo bez molitve i milostinje,,. Na pitanje: koja je mera posta? Sv.Vasilije Veliki odgovara:,, U duhovnom postu mera je jedna i vazna za sve - potpuno udaljenje od svega sto vodi grehu. A sto se tice uzdrzavanja od hrane, tu su mera i nacin upotrebe razliciti: zavise kod svakoga od njegovog uzrasta, zanimanja i stanja tela. Zato je nemoguce podvesti pod jedno pravilo sve koji se nalaze u skoli poboznosti. No, odredivsi meru uzdrzanja za zdrave podviznike, mi prepustamo razboritosti nastojatelja da u tome vrsi pametne izmene. Hranu pak bolesniku, ili umornome od teskih radova, ili onome koji ide na tezak rad, na put ili na kakav bilo tezak posao, nastojatelji su duzni udesavati prema potrebi. Jer nije pametno, uzimajuci hranu za odrzavanje tela i smetati mu u vrsenju zapovesti. U svakoj vrsti hrane treba pretpostavljati onu koja se lakse nabavlja, da se ne bismo, pod izgovorom posta, pastili oko spremanja omiljenih i skupih jela. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Randy Написано Март 2, 2012 Пријави Подели Написано Март 2, 2012 Ренди, како знам ко си, заиста нема смисла да овако настављамо дискусију. Искрено, мислио сам да си се бар научио култури да некога не срозаваш и ниподашатаваш. Свако има право на своју веру па каква да је. Ако причамо о теми треба да се држимо богословских претпоставки јер једино тако можемо доћи дао ваљане дискусије. Треба најпре схватити да римокатоличка Црква се влада тзв. универзалистичком еклисиологијом, те без Папе као првог Епископа нема пуне Литургије. У Православљу је прича сасвим другачија: свака Епархија са својим Епископом, а самим тим и свака Парохија је пуна Црква. Но, ево интересантне ствари која мени није јасна (а вероватно да је то последица националног индетитета и његовог очувања): Зашто МНОГИ свештеници помињу на Литуергији поред свог Епископа уједно и Патријарха? Мислим да то није правилно. Патријарха српског помиње Епископ али не и свештеник. Са таквим једним ставом мислим да смо управо ближе овој рикоматоличкој еклисиологији него православној. Исправите ме ако грешим. Стварно не знам шта бих вам рекао - у богословље се на разумем предубоко. Немам ни најмању представу зашто многи свештеници спомињу Патријарха. Ја се у односу према католицима држим основим и давно проверених рецепата, што црквених, што народних: 1. Папу не признајем за епископа, 2. Сматрам да је папа одговоран за неке веома велике несреће који су задесиле човеланство, 3. Са католицима имам веома присне међуљудске односе али кад су теолошке теме у питању свако знам моје мишљење. Додуше, колико год сам католика срео у животу веома ретко са њима причам о црквеним темама. Разлог је прост - људе то просто не интересује. Један Француз (иначе мој јако добар другар) се скоро смртно наљутио на мене кад сам једном случајно рекао да је он католик. Католичка црква на западу је тема која је скоро небитна. Толико је небитна да ЕУ у Лисабонском уговору (то је нови Устав ЕУ) није ни споменула. Никога то не интересује, људи живе свој живот. Па и у самој Хрватској, која је иначе позната по свом католичком фанатизму, скоро нико више не иде у цркву. О монаштву да не говоримо. Што семтиче озбиљности приче, ваљда допуштате да се мало опустимо. Дајте мало духа, ведрине. Ја и госн. Брибић смо баш успоставили леп дијалог, помало вежбали немачки, он освежио меморију о томе шта Срби заиста мисле о папи, и сви срећни и задовољни. У ствари, једини који овде дижете тензију сте ви модератори. И Брибић и ја смо имали одлично време, предивно смо разговарали, и уопште нема потребе да подизањем тензије вас модератора са стране. www.heysuccess.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александрида Написано Март 2, 2012 Пријави Подели Написано Март 2, 2012 Aha i onda je mrmot zavio čokoladu u svileni papir Nego kad si tako fin sagovornik,ajde nam objasni zašto Bibića konstantno zoveš BRIBIĆ? Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš! Starac Porfirije Kavsokalivit Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Randy Написано Март 2, 2012 Пријави Подели Написано Март 2, 2012 U KORIZMI POSTIMO POSTOM - i OVAKO UŠIMA "O, kad bi me poslušao Izraele!" (Ps 81,9) SLUŠAJ Riječ Božju i saslušaj brata koji Te nešto traži ili se želi samo rasteretiti... NE SLUŠAJ Isprazne govore, sceniranja i zlonamjerne insinuacije... USTIMA "Effatha, otvori se..."(Mk 7,34) OTVORI SE Slavljenju Boga u osobnoj molitvi, zajedničkoj u obitelji i župskoj zajednici ... ODBACI Govoriti zlo o onome tko Ti je priuštio patnju... Pokušaj moliti za takvu osobu, ali oslanjajući se na Boga da će Ti On pomoći da možeš za nju moliti... OČIMA "Ako je tvoje oko zdravo cijelo tijelo će Ti biti u svjetlu..." (Mt 6,22) GLEDAJ Svijet, stvari i osobe čistim i dobrim okom, sa zahvalnošću Bogu što su stvorene i Njegovom krvlju otkupljene... IZBJEGAVAJ Nedobronamjerne poglede i ono što ne izgrađuje UMOM "Ljubi Gospodina Boga svoga svim srcem svojim, svom dušom svojom i svom pameti svojom." (Mt 22,37) NJEGUJ Božju misao i njegovu dobrotu... Neka Gospodin bude u Tvojim mislima i u Tvojim svagdašnjim planovima...Uvijek sve planiraj i radi u društvu s Njim.... ODBACUJ Ružne i zle misli prema događajima svoga života i svome bližnjemu... A,o postu cu otvoriti drugu temu.. Немој молим те, пост је веома важан да добијемо одговор на питање ове теме: јели папа наследник Петров. Дакле, као што се види из твог поста: грешне мисли и испразни говори не могу, али сланиница, мешано месо и помало белог, то може. Дакле, из овог одговора, као и из одговора завише и госн брибића се јасно види: католици немају пост пред Васкрс. Е сада пошто католици немају пост пред Васкрс, долазимо до основног питања: Да ли су католици цкрва ако немају пост? Да ли је папа епископ ако нема пост? Тј. да ли су католици црква ако су променили Веру? www.heysuccess.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука