Jump to content

Замјеник Сина Божјег (на земљи) - Vicarius Filii Dei

Оцени ову тему

Препоручена порука

Стефана Немања се упокојио 1199. године! Толико о твом познавању историје.

А ту изреку су измислили римокатолички "свећеници" на челу са Степинцем.

Петарова вера, а не он лично је то што га чини стеном. Уосталом, друга два града имају много више права да се позивају на наследство Петрово од Рима где је он само погинуо, као и Павле. Смешни су ти покушаји давања значаја Риму који он никада није имао, а тај став је довео да свако ко је иоле желео да следи Христове речи одвајао се од Рима и његових јереси.

Срећа па Петар није био непогрешив као папа те се одрекао Христа иако је рекао да неће. Је ли то извор или узрок папске непогрешивости?

Zaboravio sam da ti odgovrim i na ovo...Isus Krist nije rekao Petru "Na tvojoj vjeri ću sagraditi Crkvu svoju", da je to rekao onda bi tvoja opaska bila na mjestu. On je rekao "Ti si Petar -Stijena i na toj stijeni. Dalje se u Svetome pismu kaže i za Isusa da je kamen zaglavni. Samo za Isusa i Petra se kaže da su su stijena i za nikoga više.

Петру је то речено након исповедања ВЕРЕ, а не након његовог избора за некаквог супер појединца. Уосталом Рим ни по чему није битнији од Антиохије или Јерусалима као наследник Петра.

Što se tiče ovoga... Kad je Isus upoznao Šimuna, već mu je pri prvom susretu dao novo ime Kefa (Petar) (Iv 1,42). Na aramejskom, Isusovom jeziku, kefa znači stijena. Grčki je prijevod te riječi petra, a nastavak je za muški rod pretvara u petros, iz čega se dalje izvodi ime Petar. Važno je napomenuti da prije toga ime Kefa nije postojalo. Što navodi na zaključak da Isus to ime nije dao bez nekog dubljeg značenja, tim više što su Židovi, pa s njima i Isus, imenu pridavali veliku važnost. Novo je ime mijenjalo i status osobe. Petar je, dakle, s novim imenom dobio i novi identitet.

Značenje je pak imena Stijena apostolima ubrzo postalo sasvim jasno. Kad su bili u Cezareji Filipovoj Isus je izdvojio Petra i rekao mu: "Ti si Petar – Stijena, i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju, i Vrata pakla neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskog, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano i na nebesima, a što god razriješiš na zemlji, bit će razriješeno i na nebesima" (Mt 16,18-19). Ovo je Isus rekao pred svim apostolima dok su stajali pod golemom stijenom, visokom oko 70 metara i dugom oko 150. Važnost tog događaja, pojačana još i poprištem, apostolima je bila sasvim jasna.

Možemo reći i ovo...Nakon uskrsnuća Isus ponovo izdvaja Petra ispred apostola,  te ga tri puta pita: "ljubiš li me više nego ovi?", gdje su "ovi", dakako, drugi apostoli. Na svaku pak Petrovu potvrdu Isus odgovara: "Pasi jaganjce moje!" odnosno "Pasi ovce moje!" (Iv 21,15-17). Iz konteksta je jasno da se  "ovce moje" odnosi i na prisutne apostole. Tu je sasvim jasan Petrov primat kad je riječ o duhovnoj hrani, dakle vjerskom nauku. Osim toga, Isus daje posebno obećanje Petru da će moliti za njega da ostane jak u vjeri: "sotona je dobio dopuštenje da vas može rešetati kao pšenicu, ali ja sam molio za te da tvoja vjera ne malakše" (Lk 22,31-32). Petar je dakle bio pod posebnom zaštitom Isusa Krista. Ostali je apostoli nisu imali. Juda je izdao i vjeru i Isusa, a i kasnije je kroz povijest Crkve bilo biskupa (nasljednika apostola) koji su izgubili vjeru, jer je sotoni bilo dopušteno da ih rešeta. Ali nijedan papa nije napravio niti jednu pogrešku kad je riječ o nauku vjere Kristove, iako su pape, dakako, grešnici kao i svi ostali ljudi. Nadalje, Isus daje zadaću Petru da u vjeri "učvrsti svoju braću" (Lk 22,32). Nijedan drugi apostol nije dobio takav nalog.

I za kraj...Primat su kasnije zadržali i nasljednici Petrove stolice, što je jasno iz mnogih crkvenih spisa. Tako primjerice četvrti papa Klement I. (90.-100.) naređuje Korintskoj crkvi da vrati smijenjeno vodstvo (dakle, iako je u to doba još bio živ sveti Ivan apostol, Korintska se crkva ipak obraća papi, a ne njemu, da presudi u sporu); papa Viktor I. (193.-203.) izopćuje crkvu u Maloj Aziji i tako dalje. Prvenstvo su Petrovog nasljednika potvrdili i koncili u Sardici (342.), Carigradu (381.), Efezu (431.), Kalcedonu (451.) i drugi.

Da čujem sada Vas?

КАКО СИ ТИ СМЕШАН! Ово не да нису аргументути, него су јеховини сведоци озбиљнији у доказивању својих ставова. Ја сам мислио да сте ви римокатолици образованији и умешнији у доказивању, али ово је јадно.

To je sve što imaš da lažeš na naše jadne argumente? smej.gif 

Па у ове аргументе ни ви не верујете, већ их понављате као мантру. У Цркви никада није постојао принцип једног владара. То је папска измишљотина потврђена лажном Константиновом даровницом, а све у сврху учвршћивања ПОЛИТИЧКЕ власти. Папа никада у Цркви није сматран непогрешивим, а доказ су ХИЉАДЕ грешака које је начинио по питању вере и морала. Ово што ви форсирате је прича о потврди која је долазила из једине катедре Истока. Али када Васељенски сабор не потврде сви епископ онда он нема важност, а не само папа. Тако да је прича смешна.

СВИ Сабори које је само папа покушао да организује су одбачени, када нису били потврђени од стране свих катедри. Тако да су ваши Сабори након 787. апсурдни.

smej.gif Ovo je sad i zabavno. Gdje si završio teologiju?  Uzalud ja čekam na tvoje odgovre. Nema ih i neće ih ni biti. Uzalud je pobijati Sveto pismo i Istinu koju ono naučava. Možeš se truditi i biti zabavan smej.gif

Подели на овим сајтовима

smej.gif Ovo je sad i zabavno. Gdje si završio teologiju?  Uzalud ja čekam na tvoje odgovre. Nema ih i neće ih ni biti. Uzalud je pobijati Sveto pismo i Istinu koju ono naučava. Možeš se truditi i biti zabavan smej.gif

А ти припадаш оној врсти дрипаца и лупежа која никад неће изумрети. Док је света и века.  smej.gif

smej.gif поштеди добронамерне на овом форуму својих комбинованих протенстантско/римокатоличких заблуда, лажи и инсуинација.

"Покајте се и верујте у Еванђеље", говори Господ. (Мк.1:15)

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm

Подели на овим сајтовима

Pa, vi ste otvorili ovu i bezbroj drugih tema o Katoličkoj crkvi, pa ja kao katolik želim odgovrit i učestvovat u raspravi. Shvatam da ti smeta moje prisustvo, jer ne možeš odgovorit na ni jednu činjenicu. Možda da Vas pustim, pa da fino uživate u samozadovoljavanju pljuvajući po svetinjama Crkve?

Подели на овим сајтовима

smej.gif Ovo je sad i zabavno. Gdje si završio teologiju?  Uzalud ja čekam na tvoje odgovre. Nema ih i neće ih ni biti. Uzalud je pobijati Sveto pismo i Istinu koju ono naučava. Možeš se truditi i biti zabavan smej.gif

А ти припадаш оној врсти дрипаца и лупежа која никад неће изумрети. Док је света и века.  smej.gif

smej.gif поштеди добронамерне на овом форуму својих комбинованих протенстантско/римокатоличких заблуда, лажи и инсуинација.

argumenti su vam i više nego jaki smej.gif  Ti me nazivaš dripcem i lupežom, a Marko mlažovom. A, ni jedan da kaže u čemu to lažem ili kradem smej.gif  To je sve što možete na naše "jadne " argumente.

Molim Vas na moje argumente odgovrite argumentima, naravno ako možete. Vaše uvrede samo svjedoče da ste nemoćni.

Подели на овим сајтовима

Стефана Немања се упокојио 1199. године! Толико о твом познавању историје.

А ту изреку су измислили римокатолички "свећеници" на челу са Степинцем.

Петарова вера, а не он лично је то што га чини стеном. Уосталом, друга два града имају много више права да се позивају на наследство Петрово од Рима где је он само погинуо, као и Павле. Смешни су ти покушаји давања значаја Риму који он никада није имао, а тај став је довео да свако ко је иоле желео да следи Христове речи одвајао се од Рима и његових јереси.

Срећа па Петар није био непогрешив као папа те се одрекао Христа иако је рекао да неће. Је ли то извор или узрок папске непогрешивости?

Zaboravio sam da ti odgovrim i na ovo...Isus Krist nije rekao Petru "Na tvojoj vjeri ću sagraditi Crkvu svoju", da je to rekao onda bi tvoja opaska bila na mjestu. On je rekao "Ti si Petar -Stijena i na toj stijeni. Dalje se u Svetome pismu kaže i za Isusa da je kamen zaglavni. Samo za Isusa i Petra se kaže da su su stijena i za nikoga više.

Петру је то речено након исповедања ВЕРЕ, а не након његовог избора за некаквог супер појединца. Уосталом Рим ни по чему није битнији од Антиохије или Јерусалима као наследник Петра.

Što se tiče ovoga... Kad je Isus upoznao Šimuna, već mu je pri prvom susretu dao novo ime Kefa (Petar) (Iv 1,42). Na aramejskom, Isusovom jeziku, kefa znači stijena. Grčki je prijevod te riječi petra, a nastavak je za muški rod pretvara u petros, iz čega se dalje izvodi ime Petar. Važno je napomenuti da prije toga ime Kefa nije postojalo. Što navodi na zaključak da Isus to ime nije dao bez nekog dubljeg značenja, tim više što su Židovi, pa s njima i Isus, imenu pridavali veliku važnost. Novo je ime mijenjalo i status osobe. Petar je, dakle, s novim imenom dobio i novi identitet.

Značenje je pak imena Stijena apostolima ubrzo postalo sasvim jasno. Kad su bili u Cezareji Filipovoj Isus je izdvojio Petra i rekao mu: "Ti si Petar – Stijena, i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju, i Vrata pakla neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskog, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano i na nebesima, a što god razriješiš na zemlji, bit će razriješeno i na nebesima" (Mt 16,18-19). Ovo je Isus rekao pred svim apostolima dok su stajali pod golemom stijenom, visokom oko 70 metara i dugom oko 150. Važnost tog događaja, pojačana još i poprištem, apostolima je bila sasvim jasna.

Možemo reći i ovo...Nakon uskrsnuća Isus ponovo izdvaja Petra ispred apostola,  te ga tri puta pita: "ljubiš li me više nego ovi?", gdje su "ovi", dakako, drugi apostoli. Na svaku pak Petrovu potvrdu Isus odgovara: "Pasi jaganjce moje!" odnosno "Pasi ovce moje!" (Iv 21,15-17). Iz konteksta je jasno da se  "ovce moje" odnosi i na prisutne apostole. Tu je sasvim jasan Petrov primat kad je riječ o duhovnoj hrani, dakle vjerskom nauku. Osim toga, Isus daje posebno obećanje Petru da će moliti za njega da ostane jak u vjeri: "sotona je dobio dopuštenje da vas može rešetati kao pšenicu, ali ja sam molio za te da tvoja vjera ne malakše" (Lk 22,31-32). Petar je dakle bio pod posebnom zaštitom Isusa Krista. Ostali je apostoli nisu imali. Juda je izdao i vjeru i Isusa, a i kasnije je kroz povijest Crkve bilo biskupa (nasljednika apostola) koji su izgubili vjeru, jer je sotoni bilo dopušteno da ih rešeta. Ali nijedan papa nije napravio niti jednu pogrešku kad je riječ o nauku vjere Kristove, iako su pape, dakako, grešnici kao i svi ostali ljudi. Nadalje, Isus daje zadaću Petru da u vjeri "učvrsti svoju braću" (Lk 22,32). Nijedan drugi apostol nije dobio takav nalog.

I za kraj...Primat su kasnije zadržali i nasljednici Petrove stolice, što je jasno iz mnogih crkvenih spisa. Tako primjerice četvrti papa Klement I. (90.-100.) naređuje Korintskoj crkvi da vrati smijenjeno vodstvo (dakle, iako je u to doba još bio živ sveti Ivan apostol, Korintska se crkva ipak obraća papi, a ne njemu, da presudi u sporu); papa Viktor I. (193.-203.) izopćuje crkvu u Maloj Aziji i tako dalje. Prvenstvo su Petrovog nasljednika potvrdili i koncili u Sardici (342.), Carigradu (381.), Efezu (431.), Kalcedonu (451.) i drugi.

Da čujem sada Vas?

КАКО СИ ТИ СМЕШАН! Ово не да нису аргументути, него су јеховини сведоци озбиљнији у доказивању својих ставова. Ја сам мислио да сте ви римокатолици образованији и умешнији у доказивању, али ово је јадно.

To je sve što imaš da lažeš na naše jadne argumente? smej.gif 

Па у ове аргументе ни ви не верујете, већ их понављате као мантру. У Цркви никада није постојао принцип једног владара. То је папска измишљотина потврђена лажном Константиновом даровницом, а све у сврху учвршћивања ПОЛИТИЧКЕ власти. Папа никада у Цркви није сматран непогрешивим, а доказ су ХИЉАДЕ грешака које је начинио по питању вере и морала. Ово што ви форсирате је прича о потврди која је долазила из једине катедре Истока. Али када Васељенски сабор не потврде сви епископ онда он нема важност, а не само папа. Тако да је прича смешна.

СВИ Сабори које је само папа покушао да организује су одбачени, када нису били потврђени од стране свих катедри. Тако да су ваши Сабори након 787. апсурдни.

Па ја сам ваш ђак, зато и не можеш да ме лажеш и подмећеш оно што нема у Светом Писму нити Предању. Како папа не може да погреши по питању вере и морала а свети Петар је могао!?

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

Ево ти аргумент - одакле папа црпи непогрешивост ако је Петар, чији је он наводно наследник био погрешив по питању вере и морала.

Ако је папа непогрешив - откуд папске блуднице, жена папа, пипање тестиса приликом избора...

Ако је папа непогрешив - како то да сада опет признаје и исповеда православни Символ.

Ако је папа непогрешив - откуд индулгенције и Инквизиција...

Подели на овим сајтовима

Ми те не називамо тим именима јер те вређамо, већ јер ти то јеси. Изврћеш историјске податке, кад те ухватимо у лажи ти се копрцаш, јер немаш аргументе. Наводиш уџбенике које ниси читао и измишљаш делове из њих. Кројиш податке из историје Цркве... Све у свему ти НЕМАШ АРГУМЕНТЕ, већ МАНИПУЛИШЕШ лажима.

На лаж се одговара истином и дезавуисањем тебе као лажова и манипулатора, који не познаје ни своју а камоли неку другу теологију.

Подели на овим сајтовима

Ако упоредимо шта је Глас концила писао након смрти малог олтарског помоћника из Кумровца у поређењу са Православљем је то такво ужасно увлачење и шлихтање да је јадно колико се римокатоличке црква у Хрвата ниско спустила у хвалоспевима оног што је друговао са Јованом Павлом 2.

Подели на овим сајтовима

Ако упоредимо шта је Глас концила писао након смрти малог олтарског помоћника из Кумровца у поређењу са Православљем је то такво ужасно увлачење и шлихтање да је јадно колико се римокатоличке црква у Хрвата ниско спустила у хвалоспевима оног што је друговао са Јованом Павлом 2.

:) Sada ćeš reći da je Blaženi Ivan Pavao II drugovao sa Titom?  Reci to , molim te! :)

Подели на овим сајтовима

:) Sada ćeš reći da je Blaženi Ivan Pavao II drugovao sa Titom?  Reci to , molim te! :)

Ко је то блажени Иван Павао 2. Ако мислиш на римског епископа Павла 6. није ми јасно како је непогрешиви папа разговарао за вођом странке чији су чланови пре Другог светског рата анатемисани од стране Ватикана. Како то да непогрешиви по питању вере и морала разговара и размењује пријатељска размишљања са човеком који је од стране његових претходника анатемисан? Како!?

Подели на овим сајтовима

Brate Marko, ne očekujem ja od tebe što nisu ni veći, bolji i učeniji mogli. Pročitao sam i što vam je pisao gospodin Zelić, pa mu niste odgvorili. Što ti možeš (ili ja, ili bilo ko drugi) protiv Svetog Pisma?

Па у томе и јесте ствар! БРАВО!!! Ви не можете ништа против Писма и Предања и зато падате! Јер немате одговор на основне ствари из ваше историје и условно речено вашег предања.

Подели на овим сајтовима

А Ивану Зелићу сам пре више месеци одговорио на шта он никада није реплицирао, јер не може нити зна како. Пошто, као што већ рекох, немате основне одговоре - одакле папа црпи своју непогрешивост и како објашњавате ОГРОМНЕ грешке по питању вере и морала.

Подели на овим сајтовима

:) Sada ćeš reći da je Blaženi Ivan Pavao II drugovao sa Titom?  Reci to , molim te! :)

Ко је то блажени Иван Павао 2. Ако мислиш на римског епископа Јована Павла 2. није ми јасно како је непогрешиви папа разговарао за вођом странке чији су чланови пре Другог светског рата анатемисани од стране Ватикана. Како то да непогрешиви по питању вере и морала разговара и размењује пријатељска размишљања са човеком који је од стране његових претходника анатемисан? Како!?

A, gdje i kada su i ko su razgovarali? Tačno mi sve navedi. I kakve to ima veu+ze sa papskom nepogriješivošću?

Подели на овим сајтовима

0110_hahaha Ovo je sad i zabavno. Gdje si završio teologiju?  Uzalud ja čekam na tvoje odgovre. Nema ih i neće ih ni biti. Uzalud je pobijati Sveto pismo i Istinu koju ono naučava. Možeš se truditi i biti zabavan smej.gif

А ти припадаш оној врсти дрипаца и лупежа која никад неће изумрети. Док је света и века.  :)

:) поштеди добронамерне на овом форуму својих комбинованих протенстантско/римокатоличких заблуда, лажи и инсуинација.

argumenti su vam i više nego jaki smej.gif  Ti me nazivaš dripcem i lupežom, a Marko mlažovom. A, ni jedan da kaže u čemu to lažem ili kradem :)  To je sve što možete na naše "jadne " argumente.

Molim Vas na moje argumente odgovrite argumentima, naravno ako možete. Vaše uvrede samo svjedoče da ste nemoćni.

Једино што сам овде имао прилику да прочитам с твоје стране је махање произвољним тумачењем цитата из светог писма и пљување по православљу на сваку замерку делима католичке цркве.А то тешко да бих могао да назовем аргументима, већ више рецимо... мазање очију и избегавање одговора, толико популарно у свету политичара на Балкану. Да, дефинитивно смо светски прваци у махању документима и пљувању у даљ.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...