Leontijev Написано Мај 27, 2011 Пријави Подели Написано Мај 27, 2011 Niste mi odgovrili na nijednu moju opasku. A, inače upravo sam pričitao što je napisao gospodin Ivan Zelić na temu papinstva.(On je to uradio puno bolje nego ja.) Također ni tamo niste dali odgovore. Što ponavljam, ne čudi me,jer ko može pobiti Sveto pismo i Istinu koju ono naučava? U najkraćem rečeno, nemate problem sa Katoličkom Crkvom već sa Svetim Pismom. po broju postova i tema Katolička Crkva je u samom vrhu na ovom forumu. A, zašto? To prepuštam Vama. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Leontijev Написано Мај 27, 2011 Пријави Подели Написано Мај 27, 2011 Могу ли се надати неком одговору? Заиста ми ово није јасно. Да ли то значи да сви други, било патријарси, било светитељи не могу бити непогрешиви у вери? Питам јер не знам има ли неки светитељ, а да није никад био папа, али да ипак никад није погрешио у вери? Још ме занима да ли је тај неки актуелни папа био непогрешив и као бискуп или ту непогрешивост стиче поставши папа? Како то функционише? Pročitaj što je napisao gospodin Zelić na ovu temu, pa će ti biti jasno. Ne mogu sve ponavljati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Leontijev Написано Мај 27, 2011 Пријави Подели Написано Мај 27, 2011 Па папа је говорио са катедре када је спаљивао Бруна или затварао Галилеја. Или када је благосиљао погрешне преводе Светог Писма. Питање вере је била Инквизиција, а и морала, као и Крсташки ратови у којима ми НИКАДА нисмо учествовали. Једно је гонити јеретике од стране ДРЖАВЕ, а друго је кад папа нареди да се САТРУ градови по јужној Француској, па ће Бог одабрати своје, а одбацити јеретике. То су била питања вере и морала. Или када је анатемисао филмове Брижит Бардо. Је л' то значи да папу та непогрешивост по питању вере и морала "понекад" напушта!? Ti ao teolog trebao bi znati kako stoje stavri sa prvodima Svetoga pisma. Nego,da ja tebe pitam....Pošto je u Pravoslavnoj crkvi sabor vrhovno tijelo, je li taj sabor dao blagoslov za neki prevod Svetog pisma i za koji? Благослов у православној Цркви има превод Светог архијерејског синода, а Сабор за разлику од папе није непогрешив. Ni jedan Vaseljenski sabor u povijesti nije bio validan ako ga papa ne potvrdi. Vi zbog tog više od 1200 godina niste imali sabor, jer ste se odijelili od Crkve i papa Vam ne može potvrditi validnost Sabora. Istivremeno vaše nejedinstvo vam onemogućava održavanja koncila, jer bi ste se raspali. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Leontijev Написано Мај 27, 2011 Пријави Подели Написано Мај 27, 2011 Стефана Немања се упокојио 1199. године! Толико о твом познавању историје. А ту изреку су измислили римокатолички "свећеници" на челу са Степинцем. Петарова вера, а не он лично је то што га чини стеном. Уосталом, друга два града имају много више права да се позивају на наследство Петрово од Рима где је он само погинуо, као и Павле. Смешни су ти покушаји давања значаја Риму који он никада није имао, а тај став је довео да свако ко је иоле желео да следи Христове речи одвајао се од Рима и његових јереси. Срећа па Петар није био непогрешив као папа те се одрекао Христа иако је рекао да неће. Је ли то извор или узрок папске непогрешивости? Brate Marko, u pravu si! Pogriješio sam, tj. zamjenio sam dva križarska rata. Sada se ispravljam Sveti Simeon Nemanjić nije učestvovao 1204. godine u križarskom ratu, ali jeste u III. križarskom ratu 1189. godine kada je zajedno sa vođom križara Fidrihom Barbarosom učestvovao u ratu protiv Bizanta (Vizantije). Također, prije toga on sprovodi ubijanje Bogumila, koji su tada nemilosrdno žigosani po licu, spaljivani na lomaču , prognani...jednostavno bio je nemilosrdan prema njima, što je u duhu tog i takvog vremna koje nije poznavalo vjersku toleranciju. Dakle, jesam pogriješio datum, ali nisam i suštinu da je i Pravoslavna crkva imala svojih promašaja u vidu inkvizicije. Sledeće, brate Marko, Sveti Simeon Mirotočivi jeste tvorac izraza "Trećinu pobiti, trećinu prognati, trećinu pokrstiti..." Ako si izučavao teologiju onda si učio povjest iz zvaničnog uđžbenika "Istorija SPC sa nacionalnom istorijom deo I. Mogao bih još nabrajati, ali neću i ne želim da forsiram ono što nas razdvaja, više volim ono što nas spaja, a to je ISUS KRIST. On je ipak veći od svih naših povjesnih promašaja. ON je NADA naša. Hvala ti na ukazanim kronološkim pogreškama. Sveti Simeone Mirotočivi moli za nas. Мени је жао што морам да ти кажем, али ти си најобичнија лажовчина! Стефан Немања се са Барабаросом састао у Нишу, а с обзиром на то да се Барбароса утопио у Малој Азији никада није ни стигао да нешто озбиљније учини. Ти си СМЕШАН!!! Буахахахаха! То не постоји у уџбенику Историје СПЦ. Како те није срамота лажовчино лажовска! Шта год да је радио Стефан Немања није био ВЕРСКИ већ ДРЖАВНИ владар. Код вас је Инквизиција и ломаче дошле од стране ПАПЕ и његов су директан продукт. Учење о трећинама је РИМОКАТОЛИЧКИ производ. Тачније хрватских римокатолика вођених од стране усташког духовника АЛојзија Степинца. U nemogućnosti argumentiranog odgovora ti me nazivaš lažovčinom. Očigledna impotentnost uslijed nedostatka ljubavi prema povijesnim istinama. Da, sveti Simeon nije stigao nešto ozbiljnije da uradi , pa je zato sa konopom oko vrata ušao u Carigrad da ponizno moli za oprost Bizant 0205_whistling Imao je razlog da se "kaje" za učestvovanje u ubijanju i ratu protiv Bizanta. I sad ovo: "šta god radio on nije bio verski nego državni vladar" 0205_whistling ovo je zanimljiv trenutak u tojem razmišljanju:) Nema veze što je učestvovao u križarskom ratu, on je bio državni vođa i...svetac 0205_whistling Što se tiče "Trećinu pobiti..." to je lako provjeriti, naveo sam tačan naziv uđžbenika , pa možemo lako utvrditi ko ovdje ne govori istinu. Brate Marko, Bog neka te blagoslovi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Leontijev Написано Мај 27, 2011 Пријави Подели Написано Мај 27, 2011 Стефана Немања се упокојио 1199. године! Толико о твом познавању историје. А ту изреку су измислили римокатолички "свећеници" на челу са Степинцем. Петарова вера, а не он лично је то што га чини стеном. Уосталом, друга два града имају много више права да се позивају на наследство Петрово од Рима где је он само погинуо, као и Павле. Смешни су ти покушаји давања значаја Риму који он никада није имао, а тај став је довео да свако ко је иоле желео да следи Христове речи одвајао се од Рима и његових јереси. Срећа па Петар није био непогрешив као папа те се одрекао Христа иако је рекао да неће. Је ли то извор или узрок папске непогрешивости? Zaboravio sam da ti odgovrim i na ovo...Isus Krist nije rekao Petru "Na tvojoj vjeri ću sagraditi Crkvu svoju", da je to rekao onda bi tvoja opaska bila na mjestu. On je rekao "Ti si Petar -Stijena i na toj stijeni. Dalje se u Svetome pismu kaže i za Isusa da je kamen zaglavni. Samo za Isusa i Petra se kaže da su su stijena i za nikoga više. Петру је то речено након исповедања ВЕРЕ, а не након његовог избора за некаквог супер појединца. Уосталом Рим ни по чему није битнији од Антиохије или Јерусалима као наследник Петра. Što se tiče ovoga... Kad je Isus upoznao Šimuna, već mu je pri prvom susretu dao novo ime Kefa (Petar) (Iv 1,42). Na aramejskom, Isusovom jeziku, kefa znači stijena. Grčki je prijevod te riječi petra, a nastavak je za muški rod pretvara u petros, iz čega se dalje izvodi ime Petar. Važno je napomenuti da prije toga ime Kefa nije postojalo. Što navodi na zaključak da Isus to ime nije dao bez nekog dubljeg značenja, tim više što su Židovi, pa s njima i Isus, imenu pridavali veliku važnost. Novo je ime mijenjalo i status osobe. Petar je, dakle, s novim imenom dobio i novi identitet. Značenje je pak imena Stijena apostolima ubrzo postalo sasvim jasno. Kad su bili u Cezareji Filipovoj Isus je izdvojio Petra i rekao mu: "Ti si Petar – Stijena, i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju, i Vrata pakla neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskog, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano i na nebesima, a što god razriješiš na zemlji, bit će razriješeno i na nebesima" (Mt 16,18-19). Ovo je Isus rekao pred svim apostolima dok su stajali pod golemom stijenom, visokom oko 70 metara i dugom oko 150. Važnost tog događaja, pojačana još i poprištem, apostolima je bila sasvim jasna. Možemo reći i ovo...Nakon uskrsnuća Isus ponovo izdvaja Petra ispred apostola, te ga tri puta pita: "ljubiš li me više nego ovi?", gdje su "ovi", dakako, drugi apostoli. Na svaku pak Petrovu potvrdu Isus odgovara: "Pasi jaganjce moje!" odnosno "Pasi ovce moje!" (Iv 21,15-17). Iz konteksta je jasno da se "ovce moje" odnosi i na prisutne apostole. Tu je sasvim jasan Petrov primat kad je riječ o duhovnoj hrani, dakle vjerskom nauku. Osim toga, Isus daje posebno obećanje Petru da će moliti za njega da ostane jak u vjeri: "sotona je dobio dopuštenje da vas može rešetati kao pšenicu, ali ja sam molio za te da tvoja vjera ne malakše" (Lk 22,31-32). Petar je dakle bio pod posebnom zaštitom Isusa Krista. Ostali je apostoli nisu imali. Juda je izdao i vjeru i Isusa, a i kasnije je kroz povijest Crkve bilo biskupa (nasljednika apostola) koji su izgubili vjeru, jer je sotoni bilo dopušteno da ih rešeta. Ali nijedan papa nije napravio niti jednu pogrešku kad je riječ o nauku vjere Kristove, iako su pape, dakako, grešnici kao i svi ostali ljudi. Nadalje, Isus daje zadaću Petru da u vjeri "učvrsti svoju braću" (Lk 22,32). Nijedan drugi apostol nije dobio takav nalog. I za kraj...Primat su kasnije zadržali i nasljednici Petrove stolice, što je jasno iz mnogih crkvenih spisa. Tako primjerice četvrti papa Klement I. (90.-100.) naređuje Korintskoj crkvi da vrati smijenjeno vodstvo (dakle, iako je u to doba još bio živ sveti Ivan apostol, Korintska se crkva ipak obraća papi, a ne njemu, da presudi u sporu); papa Viktor I. (193.-203.) izopćuje crkvu u Maloj Aziji i tako dalje. Prvenstvo su Petrovog nasljednika potvrdili i koncili u Sardici (342.), Carigradu (381.), Efezu (431.), Kalcedonu (451.) i drugi. Da čujem sada Vas? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Мај 27, 2011 Пријави Подели Написано Мај 27, 2011 Što se tiče inkvizicije i križarskih ratova-imali ste i vi inkviziciju i učestvovali ste u križarskim ratovima. U manjoj razmjeri nego mi , jer ste međusobno razjedinjeni uvijek bili, kao što ste se sada atomizovali i defragmentirali po nacionalnom ključu Какав је ово одговор ? Кажеш папа јесте створио инквизицију и палио људе на ломачи али то је у реду пошто сте и ви радили сличне ствари.Прво, чак и да јесте као што кажеш, опет је СПЦ само мали део православне цркве, ако смо ми и згрешили остали нису и могу да нас исправе.Црква у целини није погрешила. Друго, не видим смисао твог одговора. Непогрешиви папа јесте кршио Христове заповести и проливао невину крв, али је оправдан јер сте и ви заблудели отпадници имали слична дела, само у мањој мери. Ваљда папа треба да пружи светао пример и да нас тиме привуче правом путу, а не да се ваља по блату горе него ми јеретици. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Leontijev Написано Мај 27, 2011 Пријави Подели Написано Мај 27, 2011 Što se tiče inkvizicije i križarskih ratova-imali ste i vi inkviziciju i učestvovali ste u križarskim ratovima. U manjoj razmjeri nego mi , jer ste međusobno razjedinjeni uvijek bili, kao što ste se sada atomizovali i defragmentirali po nacionalnom ključu Какав је ово одговор ? Кажеш папа јесте створио инквизицију и палио људе на ломачи али то је у реду пошто сте и ви радили сличне ствари.Прво, чак и да јесте као што кажеш, опет је СПЦ само мали део православне цркве, ако смо ми и згрешили остали нису и могу да нас исправе.Црква у целини није погрешила. Друго, не видим смисао твог одговора. Безгрешни папа јесте кршио Христове заповести и проливао невину крв, али је оправдан јер сте и ви заблудели отпадници имали слична дела, само у мањој мери. Ваљда папа треба да пружи светао пример и да нас тиме привуче правом путу, а не да се ваља по блату горе него ми јеретици. Nisam rekao da je inkvizicija bila u redu, osuđujem sva ta nepočinstva nastala u duhu onoga vremena. Ali, pošto se samo Katoličkoj crkvi spočitavaju takvi zločini morao sam napomenuti da ih je bilo i u vašem dvorištu. Što više propagatori tih dijela su i na freskama kod vas. U komunističkom sustavu hranili su vas svim nepočinstvima koji su uradili ljudi iz katoličke hijerarhije, pa ste stekli dojam da ste vi povjesno čisti. komunizam je glavnog neprijatelja vidio u katolicizmu(koji ga je i srušio), dok su vas(koji ste bili im servilni) njegovali, jer niste bili nikakva opasnost, već naprotiv. Treba samo pročitati Pravsolavlje kad je umro Tito. Časan izuzetak iz tog perioda je Justin Popović i nekolicina njih. I ja ovdje ne želim nabrajati sve promašaje Pravolsavne crlve kroz povijest. Nisam ništa rekao o braći Rusima, a ni Bugarima. Inače, vidim da si neupućen. Oprosti, ali nemaš elementarnog znanja kad kažeš da je papa bezgrešan. Svako ti dobro! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Мај 27, 2011 Пријави Подели Написано Мај 27, 2011 Inače, vidim da si neupućen. То стоји, нема шта, али ми ето иду на живце одговори ,популарни код политичара, типа : "Зашто сте крали?",одговор:"А зашто сте ви примали мито ?". Oprosti, ali nemaš elementarnog znanja kad kažeš da je papa bezgrešan. Извини, у праву си, непогрешив сам хтео рећи, сад ћу да исправим.А тачно је да и не разумем све то око непогрешивости. Јел папа основао инквизицију сопственом вољом или вољом Светог Духа ? pa ste stekli dojam da ste vi povjesno čisti. Али нас не води непогрешиви папа, па није чудо што залутамо понекад. Ваљда ће се и то узети у обзир на страшном суду. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ČtecMiloš Написано Мај 27, 2011 Пријави Подели Написано Мај 27, 2011 Leontijev, kako imaš obraza da tako lažeš?! Pitam se, koliko je tvoja drskost spremna daleko da ide? Kažeš da smo mi sarađivali sa komunistima, a koliko je u logorima u Rusiji stradalo pravoslavnih sveštenika, i mirjana? Koliko je u Srbiji Hercegovini, i u CG stradalo sveštenika od komunista? Evo ti za primjer sveti Joanikije Crnogorski, i sveti Gavrilo Župski... Em što ne znaš osnovne stvari, em si drzak i bezobrazan! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Мај 27, 2011 Пријави Подели Написано Мај 27, 2011 Стефана Немања се упокојио 1199. године! Толико о твом познавању историје. А ту изреку су измислили римокатолички "свећеници" на челу са Степинцем. Петарова вера, а не он лично је то што га чини стеном. Уосталом, друга два града имају много више права да се позивају на наследство Петрово од Рима где је он само погинуо, као и Павле. Смешни су ти покушаји давања значаја Риму који он никада није имао, а тај став је довео да свако ко је иоле желео да следи Христове речи одвајао се од Рима и његових јереси. Срећа па Петар није био непогрешив као папа те се одрекао Христа иако је рекао да неће. Је ли то извор или узрок папске непогрешивости? Brate Marko, u pravu si! Pogriješio sam, tj. zamjenio sam dva križarska rata. Sada se ispravljam Sveti Simeon Nemanjić nije učestvovao 1204. godine u križarskom ratu, ali jeste u III. križarskom ratu 1189. godine kada je zajedno sa vođom križara Fidrihom Barbarosom učestvovao u ratu protiv Bizanta (Vizantije). Također, prije toga on sprovodi ubijanje Bogumila, koji su tada nemilosrdno žigosani po licu, spaljivani na lomaču , prognani...jednostavno bio je nemilosrdan prema njima, što je u duhu tog i takvog vremna koje nije poznavalo vjersku toleranciju. Dakle, jesam pogriješio datum, ali nisam i suštinu da je i Pravoslavna crkva imala svojih promašaja u vidu inkvizicije. Sledeće, brate Marko, Sveti Simeon Mirotočivi jeste tvorac izraza "Trećinu pobiti, trećinu prognati, trećinu pokrstiti..." Ako si izučavao teologiju onda si učio povjest iz zvaničnog uđžbenika "Istorija SPC sa nacionalnom istorijom deo I. Mogao bih još nabrajati, ali neću i ne želim da forsiram ono što nas razdvaja, više volim ono što nas spaja, a to je ISUS KRIST. On je ipak veći od svih naših povjesnih promašaja. ON je NADA naša. Hvala ti na ukazanim kronološkim pogreškama. Sveti Simeone Mirotočivi moli za nas. Мени је жао што морам да ти кажем, али ти си најобичнија лажовчина! Стефан Немања се са Барабаросом састао у Нишу, а с обзиром на то да се Барбароса утопио у Малој Азији никада није ни стигао да нешто озбиљније учини. Ти си СМЕШАН!!! Буахахахаха! То не постоји у уџбенику Историје СПЦ. Како те није срамота лажовчино лажовска! Шта год да је радио Стефан Немања није био ВЕРСКИ већ ДРЖАВНИ владар. Код вас је Инквизиција и ломаче дошле од стране ПАПЕ и његов су директан продукт. Учење о трећинама је РИМОКАТОЛИЧКИ производ. Тачније хрватских римокатолика вођених од стране усташког духовника АЛојзија Степинца. U nemogućnosti argumentiranog odgovora ti me nazivaš lažovčinom. Očigledna impotentnost uslijed nedostatka ljubavi prema povijesnim istinama. Da, sveti Simeon nije stigao nešto ozbiljnije da uradi , pa je zato sa konopom oko vrata ušao u Carigrad da ponizno moli za oprost Bizant smej.gif Imao je razlog da se "kaje" za učestvovanje u ubijanju i ratu protiv Bizanta. I sad ovo: "šta god radio on nije bio verski nego državni vladar" smej.gif ovo je zanimljiv trenutak u tojem razmišljanju:) Nema veze što je učestvovao u križarskom ratu, on je bio državni vođa i...svetac smej.gif Što se tiče "Trećinu pobiti..." to je lako provjeriti, naveo sam tačan naziv uđžbenika , pa možemo lako utvrditi ko ovdje ne govori istinu. Brate Marko, Bog neka te blagoslovi. Ти си интелектуално импотентан и настављаш са лажима. Стефан Немања је са конпцем ишао мнооого пре ваших крижарских ратова и то са њима нема никакве везе. По стоти пут сведочиш да НЕМАШ ПОЈМА о историји. А што се тиче уџбеника то ћеш у њима наћи колико и извор Константинове даровнице из 4. века, али ви сте већ умешни у тим стварима. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Мај 27, 2011 Пријави Подели Написано Мај 27, 2011 Стефана Немања се упокојио 1199. године! Толико о твом познавању историје. А ту изреку су измислили римокатолички "свећеници" на челу са Степинцем. Петарова вера, а не он лично је то што га чини стеном. Уосталом, друга два града имају много више права да се позивају на наследство Петрово од Рима где је он само погинуо, као и Павле. Смешни су ти покушаји давања значаја Риму који он никада није имао, а тај став је довео да свако ко је иоле желео да следи Христове речи одвајао се од Рима и његових јереси. Срећа па Петар није био непогрешив као папа те се одрекао Христа иако је рекао да неће. Је ли то извор или узрок папске непогрешивости? Zaboravio sam da ti odgovrim i na ovo...Isus Krist nije rekao Petru "Na tvojoj vjeri ću sagraditi Crkvu svoju", da je to rekao onda bi tvoja opaska bila na mjestu. On je rekao "Ti si Petar -Stijena i na toj stijeni. Dalje se u Svetome pismu kaže i za Isusa da je kamen zaglavni. Samo za Isusa i Petra se kaže da su su stijena i za nikoga više. Петру је то речено након исповедања ВЕРЕ, а не након његовог избора за некаквог супер појединца. Уосталом Рим ни по чему није битнији од Антиохије или Јерусалима као наследник Петра. Što se tiče ovoga... Kad je Isus upoznao Šimuna, već mu je pri prvom susretu dao novo ime Kefa (Petar) (Iv 1,42). Na aramejskom, Isusovom jeziku, kefa znači stijena. Grčki je prijevod te riječi petra, a nastavak je za muški rod pretvara u petros, iz čega se dalje izvodi ime Petar. Važno je napomenuti da prije toga ime Kefa nije postojalo. Što navodi na zaključak da Isus to ime nije dao bez nekog dubljeg značenja, tim više što su Židovi, pa s njima i Isus, imenu pridavali veliku važnost. Novo je ime mijenjalo i status osobe. Petar je, dakle, s novim imenom dobio i novi identitet. Značenje je pak imena Stijena apostolima ubrzo postalo sasvim jasno. Kad su bili u Cezareji Filipovoj Isus je izdvojio Petra i rekao mu: "Ti si Petar – Stijena, i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju, i Vrata pakla neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskog, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano i na nebesima, a što god razriješiš na zemlji, bit će razriješeno i na nebesima" (Mt 16,18-19). Ovo je Isus rekao pred svim apostolima dok su stajali pod golemom stijenom, visokom oko 70 metara i dugom oko 150. Važnost tog događaja, pojačana još i poprištem, apostolima je bila sasvim jasna. Možemo reći i ovo...Nakon uskrsnuća Isus ponovo izdvaja Petra ispred apostola, te ga tri puta pita: "ljubiš li me više nego ovi?", gdje su "ovi", dakako, drugi apostoli. Na svaku pak Petrovu potvrdu Isus odgovara: "Pasi jaganjce moje!" odnosno "Pasi ovce moje!" (Iv 21,15-17). Iz konteksta je jasno da se "ovce moje" odnosi i na prisutne apostole. Tu je sasvim jasan Petrov primat kad je riječ o duhovnoj hrani, dakle vjerskom nauku. Osim toga, Isus daje posebno obećanje Petru da će moliti za njega da ostane jak u vjeri: "sotona je dobio dopuštenje da vas može rešetati kao pšenicu, ali ja sam molio za te da tvoja vjera ne malakše" (Lk 22,31-32). Petar je dakle bio pod posebnom zaštitom Isusa Krista. Ostali je apostoli nisu imali. Juda je izdao i vjeru i Isusa, a i kasnije je kroz povijest Crkve bilo biskupa (nasljednika apostola) koji su izgubili vjeru, jer je sotoni bilo dopušteno da ih rešeta. Ali nijedan papa nije napravio niti jednu pogrešku kad je riječ o nauku vjere Kristove, iako su pape, dakako, grešnici kao i svi ostali ljudi. Nadalje, Isus daje zadaću Petru da u vjeri "učvrsti svoju braću" (Lk 22,32). Nijedan drugi apostol nije dobio takav nalog. I za kraj...Primat su kasnije zadržali i nasljednici Petrove stolice, što je jasno iz mnogih crkvenih spisa. Tako primjerice četvrti papa Klement I. (90.-100.) naređuje Korintskoj crkvi da vrati smijenjeno vodstvo (dakle, iako je u to doba još bio živ sveti Ivan apostol, Korintska se crkva ipak obraća papi, a ne njemu, da presudi u sporu); papa Viktor I. (193.-203.) izopćuje crkvu u Maloj Aziji i tako dalje. Prvenstvo su Petrovog nasljednika potvrdili i koncili u Sardici (342.), Carigradu (381.), Efezu (431.), Kalcedonu (451.) i drugi. Da čujem sada Vas? КАКО СИ ТИ СМЕШАН! Ово не да нису аргументути, него су јеховини сведоци озбиљнији у доказивању својих ставова. Ја сам мислио да сте ви римокатолици образованији и умешнији у доказивању, али ово је јадно. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Leontijev Написано Мај 27, 2011 Пријави Подели Написано Мај 27, 2011 Стефана Немања се упокојио 1199. године! Толико о твом познавању историје. А ту изреку су измислили римокатолички "свећеници" на челу са Степинцем. Петарова вера, а не он лично је то што га чини стеном. Уосталом, друга два града имају много више права да се позивају на наследство Петрово од Рима где је он само погинуо, као и Павле. Смешни су ти покушаји давања значаја Риму који он никада није имао, а тај став је довео да свако ко је иоле желео да следи Христове речи одвајао се од Рима и његових јереси. Срећа па Петар није био непогрешив као папа те се одрекао Христа иако је рекао да неће. Је ли то извор или узрок папске непогрешивости? Zaboravio sam da ti odgovrim i na ovo...Isus Krist nije rekao Petru "Na tvojoj vjeri ću sagraditi Crkvu svoju", da je to rekao onda bi tvoja opaska bila na mjestu. On je rekao "Ti si Petar -Stijena i na toj stijeni. Dalje se u Svetome pismu kaže i za Isusa da je kamen zaglavni. Samo za Isusa i Petra se kaže da su su stijena i za nikoga više. Петру је то речено након исповедања ВЕРЕ, а не након његовог избора за некаквог супер појединца. Уосталом Рим ни по чему није битнији од Антиохије или Јерусалима као наследник Петра. Što se tiče ovoga... Kad je Isus upoznao Šimuna, već mu je pri prvom susretu dao novo ime Kefa (Petar) (Iv 1,42). Na aramejskom, Isusovom jeziku, kefa znači stijena. Grčki je prijevod te riječi petra, a nastavak je za muški rod pretvara u petros, iz čega se dalje izvodi ime Petar. Važno je napomenuti da prije toga ime Kefa nije postojalo. Što navodi na zaključak da Isus to ime nije dao bez nekog dubljeg značenja, tim više što su Židovi, pa s njima i Isus, imenu pridavali veliku važnost. Novo je ime mijenjalo i status osobe. Petar je, dakle, s novim imenom dobio i novi identitet. Značenje je pak imena Stijena apostolima ubrzo postalo sasvim jasno. Kad su bili u Cezareji Filipovoj Isus je izdvojio Petra i rekao mu: "Ti si Petar – Stijena, i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju, i Vrata pakla neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskog, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano i na nebesima, a što god razriješiš na zemlji, bit će razriješeno i na nebesima" (Mt 16,18-19). Ovo je Isus rekao pred svim apostolima dok su stajali pod golemom stijenom, visokom oko 70 metara i dugom oko 150. Važnost tog događaja, pojačana još i poprištem, apostolima je bila sasvim jasna. Možemo reći i ovo...Nakon uskrsnuća Isus ponovo izdvaja Petra ispred apostola, te ga tri puta pita: "ljubiš li me više nego ovi?", gdje su "ovi", dakako, drugi apostoli. Na svaku pak Petrovu potvrdu Isus odgovara: "Pasi jaganjce moje!" odnosno "Pasi ovce moje!" (Iv 21,15-17). Iz konteksta je jasno da se "ovce moje" odnosi i na prisutne apostole. Tu je sasvim jasan Petrov primat kad je riječ o duhovnoj hrani, dakle vjerskom nauku. Osim toga, Isus daje posebno obećanje Petru da će moliti za njega da ostane jak u vjeri: "sotona je dobio dopuštenje da vas može rešetati kao pšenicu, ali ja sam molio za te da tvoja vjera ne malakše" (Lk 22,31-32). Petar je dakle bio pod posebnom zaštitom Isusa Krista. Ostali je apostoli nisu imali. Juda je izdao i vjeru i Isusa, a i kasnije je kroz povijest Crkve bilo biskupa (nasljednika apostola) koji su izgubili vjeru, jer je sotoni bilo dopušteno da ih rešeta. Ali nijedan papa nije napravio niti jednu pogrešku kad je riječ o nauku vjere Kristove, iako su pape, dakako, grešnici kao i svi ostali ljudi. Nadalje, Isus daje zadaću Petru da u vjeri "učvrsti svoju braću" (Lk 22,32). Nijedan drugi apostol nije dobio takav nalog. I za kraj...Primat su kasnije zadržali i nasljednici Petrove stolice, što je jasno iz mnogih crkvenih spisa. Tako primjerice četvrti papa Klement I. (90.-100.) naređuje Korintskoj crkvi da vrati smijenjeno vodstvo (dakle, iako je u to doba još bio živ sveti Ivan apostol, Korintska se crkva ipak obraća papi, a ne njemu, da presudi u sporu); papa Viktor I. (193.-203.) izopćuje crkvu u Maloj Aziji i tako dalje. Prvenstvo su Petrovog nasljednika potvrdili i koncili u Sardici (342.), Carigradu (381.), Efezu (431.), Kalcedonu (451.) i drugi. Da čujem sada Vas? КАКО СИ ТИ СМЕШАН! Ово не да нису аргументути, него су јеховини сведоци озбиљнији у доказивању својих ставова. Ја сам мислио да сте ви римокатолици образованији и умешнији у доказивању, али ово је јадно. To je sve što imaš da lažeš na naše jadne argumente? smej.gif Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Мај 27, 2011 Пријави Подели Написано Мај 27, 2011 Leontijev, kako imaš obraza da tako lažeš?! Pitam se, koliko je tvoja drskost spremna daleko da ide? Kažeš da smo mi sarađivali sa komunistima, a koliko je u logorima u Rusiji stradalo pravoslavnih sveštenika, i mirjana? Koliko je u Srbiji Hercegovini, i u CG stradalo sveštenika od komunista? Evo ti za primjer sveti Joanikije Crnogorski, i sveti Gavrilo Župski... Em što ne znaš osnovne stvari, em si drzak i bezobrazan! Ма дај пусти га! Видиш да је озбиљан колико и продавац авон парфема у убеђивању. Па Алојзије Степинац је сарађивао са комунистима. За оно за шта је био оптужен следовао му је метак у чело, али се извукао јер је дао спискове свећеника, фратара и др. које су комунисти ликвидирали, а на основу његових спскова УДБ-а је елиминисала усташе по Европи. Степинац је био комунистички инсајдер. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Мај 27, 2011 Пријави Подели Написано Мај 27, 2011 Стефана Немања се упокојио 1199. године! Толико о твом познавању историје. А ту изреку су измислили римокатолички "свећеници" на челу са Степинцем. Петарова вера, а не он лично је то што га чини стеном. Уосталом, друга два града имају много више права да се позивају на наследство Петрово од Рима где је он само погинуо, као и Павле. Смешни су ти покушаји давања значаја Риму који он никада није имао, а тај став је довео да свако ко је иоле желео да следи Христове речи одвајао се од Рима и његових јереси. Срећа па Петар није био непогрешив као папа те се одрекао Христа иако је рекао да неће. Је ли то извор или узрок папске непогрешивости? Zaboravio sam da ti odgovrim i na ovo...Isus Krist nije rekao Petru "Na tvojoj vjeri ću sagraditi Crkvu svoju", da je to rekao onda bi tvoja opaska bila na mjestu. On je rekao "Ti si Petar -Stijena i na toj stijeni. Dalje se u Svetome pismu kaže i za Isusa da je kamen zaglavni. Samo za Isusa i Petra se kaže da su su stijena i za nikoga više. Петру је то речено након исповедања ВЕРЕ, а не након његовог избора за некаквог супер појединца. Уосталом Рим ни по чему није битнији од Антиохије или Јерусалима као наследник Петра. Što se tiče ovoga... Kad je Isus upoznao Šimuna, već mu je pri prvom susretu dao novo ime Kefa (Petar) (Iv 1,42). Na aramejskom, Isusovom jeziku, kefa znači stijena. Grčki je prijevod te riječi petra, a nastavak je za muški rod pretvara u petros, iz čega se dalje izvodi ime Petar. Važno je napomenuti da prije toga ime Kefa nije postojalo. Što navodi na zaključak da Isus to ime nije dao bez nekog dubljeg značenja, tim više što su Židovi, pa s njima i Isus, imenu pridavali veliku važnost. Novo je ime mijenjalo i status osobe. Petar je, dakle, s novim imenom dobio i novi identitet. Značenje je pak imena Stijena apostolima ubrzo postalo sasvim jasno. Kad su bili u Cezareji Filipovoj Isus je izdvojio Petra i rekao mu: "Ti si Petar – Stijena, i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju, i Vrata pakla neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskog, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano i na nebesima, a što god razriješiš na zemlji, bit će razriješeno i na nebesima" (Mt 16,18-19). Ovo je Isus rekao pred svim apostolima dok su stajali pod golemom stijenom, visokom oko 70 metara i dugom oko 150. Važnost tog događaja, pojačana još i poprištem, apostolima je bila sasvim jasna. Možemo reći i ovo...Nakon uskrsnuća Isus ponovo izdvaja Petra ispred apostola, te ga tri puta pita: "ljubiš li me više nego ovi?", gdje su "ovi", dakako, drugi apostoli. Na svaku pak Petrovu potvrdu Isus odgovara: "Pasi jaganjce moje!" odnosno "Pasi ovce moje!" (Iv 21,15-17). Iz konteksta je jasno da se "ovce moje" odnosi i na prisutne apostole. Tu je sasvim jasan Petrov primat kad je riječ o duhovnoj hrani, dakle vjerskom nauku. Osim toga, Isus daje posebno obećanje Petru da će moliti za njega da ostane jak u vjeri: "sotona je dobio dopuštenje da vas može rešetati kao pšenicu, ali ja sam molio za te da tvoja vjera ne malakše" (Lk 22,31-32). Petar je dakle bio pod posebnom zaštitom Isusa Krista. Ostali je apostoli nisu imali. Juda je izdao i vjeru i Isusa, a i kasnije je kroz povijest Crkve bilo biskupa (nasljednika apostola) koji su izgubili vjeru, jer je sotoni bilo dopušteno da ih rešeta. Ali nijedan papa nije napravio niti jednu pogrešku kad je riječ o nauku vjere Kristove, iako su pape, dakako, grešnici kao i svi ostali ljudi. Nadalje, Isus daje zadaću Petru da u vjeri "učvrsti svoju braću" (Lk 22,32). Nijedan drugi apostol nije dobio takav nalog. I za kraj...Primat su kasnije zadržali i nasljednici Petrove stolice, što je jasno iz mnogih crkvenih spisa. Tako primjerice četvrti papa Klement I. (90.-100.) naređuje Korintskoj crkvi da vrati smijenjeno vodstvo (dakle, iako je u to doba još bio živ sveti Ivan apostol, Korintska se crkva ipak obraća papi, a ne njemu, da presudi u sporu); papa Viktor I. (193.-203.) izopćuje crkvu u Maloj Aziji i tako dalje. Prvenstvo su Petrovog nasljednika potvrdili i koncili u Sardici (342.), Carigradu (381.), Efezu (431.), Kalcedonu (451.) i drugi. Da čujem sada Vas? КАКО СИ ТИ СМЕШАН! Ово не да нису аргументути, него су јеховини сведоци озбиљнији у доказивању својих ставова. Ја сам мислио да сте ви римокатолици образованији и умешнији у доказивању, али ово је јадно. To je sve što imaš da lažeš na naše jadne argumente? smej.gif Па у ове аргументе ни ви не верујете, већ их понављате као мантру. У Цркви никада није постојао принцип једног владара. То је папска измишљотина потврђена лажном Константиновом даровницом, а све у сврху учвршћивања ПОЛИТИЧКЕ власти. Папа никада у Цркви није сматран непогрешивим, а доказ су ХИЉАДЕ грешака које је начинио по питању вере и морала. Ово што ви форсирате је прича о потврди која је долазила из једине катедре Истока. Али када Васељенски сабор не потврде сви епископ онда он нема важност, а не само папа. Тако да је прича смешна. СВИ Сабори које је само папа покушао да организује су одбачени, када нису били потврђени од стране свих катедри. Тако да су ваши Сабори након 787. апсурдни. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Leontijev Написано Мај 27, 2011 Пријави Подели Написано Мај 27, 2011 Leontijev, kako imaš obraza da tako lažeš?! Pitam se, koliko je tvoja drskost spremna daleko da ide? Kažeš da smo mi sarađivali sa komunistima, a koliko je u logorima u Rusiji stradalo pravoslavnih sveštenika, i mirjana? Koliko je u Srbiji Hercegovini, i u CG stradalo sveštenika od komunista? Evo ti za primjer sveti Joanikije Crnogorski, i sveti Gavrilo Župski... Em što ne znaš osnovne stvari, em si drzak i bezobrazan! Mislo sam prvenstveno na Srpsku Pravoslavnu Crkvu, koja je bila servilna komunistima. Sjetimo se samo Crvenog patrijarha, svešteničkog udruženja, žalopojki za Titom u Pravoslavlju... Spomenuo sam i časne izuzetke. Ali, SPC u cijelini je bila servilna komunistima. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука