Jump to content

Да ли Христос има човеколики облик од вечности?

Оцени ову тему

Препоручена порука

@Дика Израиљева

Kontroliraj malo pisanje i smanji arhaicnost, pliz.

Прихватам, дивна формулација - у срИду! Јесте, да "не вулгаризујем" теологију терминологијом.

Читамо се...хвала на "иницијалним капислама" за мождане вијуге.

Лаку ноћ.

СРБИ ИЗУМИРУ БЛУДНИЧЕЋИ

"Узљубите љубав, младићи и девојке, за љубав прикладни; али право и незазорно, да младићство и девство не повредите, којим се природа наша Божанској присаједињује, да Божанство не узнегодује".

Подели на овим сајтовима

Milane,ima li voda oblik,ima li vazduh oblik

Naravno da voda i vazduh imaju oblik unutar molekulskog sastava. Dobro je ovo pitanje što si postavio. Fragmentacijom ne dolazimo ni do čega drugo do oblika sastavljenog od sličnih oblika, kao što je primer sa pahuljom.

на страну тема, мали офтопик.

лепо ти је поставио питање, кристална структура није исто што и облик. облик највише зависи од вискозитета ...

а пахуљица је у чврстом агрегатном стању. facenew22222222

Подели на овим сајтовима

Милане,драги,твој велики проблем је у томе што те понесе неко лично  теолошко усхићење и ти се препустиш томе без рецензије 0203_cool

Погледај горе шта си све писао,па се лепо исправи и коригуј своје ставове.Не смеш мешати лична усхићења и догмате,нити прелазити границу,то чак не раде ни доктори Теологије,са по два доктората и говорењем неколико језика између осталог и старо-грчког јер могу да тумаче оце на изворном језику а камоли ти,који си самоук.Опрости,ништа лично.

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

И хоћемо ли бити након васкрсења духовни или физичко-духовни?

Физичко духовни, јер ћемо и даље постојати , а то значи бити у времену и простору.

У ком времену? Као "исјечку вјечности" а у вјечности?

Тварни (физички) јер смо створени а само ће распдљивост "умријети"?

Шта се дешава са тварношћу? Вјечно тварни јер смо створено?

Јел се разумијемо?

Кад кажем у времену говорим о времену , јер пре стварања света није било ни времена.

Време је створена категорија.

Подели на овим сајтовима

Милане,драги,твој велики проблем је у томе што те понесе неко лично  теолошко усхићење и ти се препустиш томе без рецензије 0205_whistling

Погледај горе шта си све писао,па се лепо исправи и коригуј своје ставове.Не смеш мешати лична усхићења и догмате,нити прелазити границу,то чак не раде ни доктори Теологије,са по два доктората и говорењем неколико језика између осталог и старо-грчког јер могу да тумаче оце на изворном језику а камоли ти,који си самоук.Опрости,ништа лично.

Није ми потребно да ми неко говори тако нешто. Ако имаш аргументе у вези теме молио бих да их изнесеш.

Данас свако може да чита свете Оце и да добије благослов да истражује теолошке истине, само ако се уложи труд и покаже добра воља. Не знам у чему је ту проблем.

Заиста не разумем зашто неки воле да критикују и осуђују другог, само зато што се нађу у нечему где се не сналазе. Желим да чујем аргументе а не осуђивање и сасецање.

Са твог налога је писао неко недавно на форуму толико апофатички и надахнуто, па се сада нешто десило и одустало се од тога, али то није разлог да спотичете друге. Ако имате нешто смислено и конкретно да кажете везано за тему, изволите.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Шта је толико страшно што верујем да Личности Тројице имају човеколика обличја? Молио бих да будете конкретни и искрени. Начин мог схватања објаснио сам већ у претходним порукама.

Зашто је страшно када кажем да Личност има руке, ноге, главу, прсте, итсл? На пример, зашто је страшно рећи да Дух Свети може загрлити (Својим рукама)? Стварно не знам шта подразумевате под појмом личности, да ли је то особа без човековог обличја, без руку и ногу, без главе и лица, без уста и очију?

Да ли је личност биће повезано са човеколиким обличјем, или пак није? Да ли може да постоји личност без човеколиког обличја?

Молим вас да будете пажљиви и размотрите моја питања. Жељку сам већ објаснио да обличје у божанском постојању не мора да буде ограничено као код створења. Ту су ствари јасне.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

@Mikorist

Разматрао сам и тај цитат, али не бих због тога одговорио одрично на постављено питање. Ту се говори конкретно о Оваплоћењу и примању тела, када је Логос постао као што су и други људи.

Други стихови Светог Писма говоре управо у прилог потврдном одговору на питање ове теме.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Милане,Личност Богочовека Христа има руке,ноге,прсте...

Е,сад...Образ и Подобије Божије у нама?Дај да видимо где је?!

Када и тело узмемо као Образ Божији у нама онда то води ка антропоморфним поимањима Бога и то је један од разлога зашто рани Оци нису ишли до краја у разматрање истог јер је ово била велика препрека јер и ако  Иринеј тврди да је човекова целина тело и душа,повезана са његовим карактером образа и ако и Кипријан тако мисли а не само Александријски теолози,сви се безусловно касније слажу да је карактер човековог образа повезан са његовом душом а не телом.Свети Јован Златоусти и Јесевсије Кесаријски тврде да се образ Божији не налази у телу док Кирил Јерусалимски и целокупна западна традиција једнодушно смештају образ у душу.

Кападокијски оци и њихово апофатичко схватање Бога дало им је слободу да изразе да тело блиско повезано са душом није у потпуности изостављено када се разматра образ Божији у човеку

и овде бих ја стала и задржала се на овоме и замолила друге,учену браћу да мало више кажу о овоме,на који се начин заправо тело сматра као образ Божији у човеку.

Милане,ја заиста немам намеру да те спутавам,напротив,и сама сам била одушевљена многим твојим ставовима али просто треба бити одмерен и не брзати....

Подели на овим сајтовима

Je li se ovaplotila priroda Logosa,ili samo ličnost?

Оваплотила се само Личност Логоса, док се природа Божија као и друге Две Личности није оваплотила. У случају да се сама природа оваплотила, онда би сва Три Лица имала човечанску природу, а то није случај. Само личност Логоса носи човечанску природу.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Je li se ovaplotila priroda Logosa,ili samo ličnost?

Оваплотила се само Личност Логоса, док се природа Божија као и друге Две Личности није оваплотила. У случају да се сама природа оваплотила, онда би сва Три Лица имала човечанску природу, а то није случај. Само личност Логоса носи човечанску природу.

eto ti onda i odgovora na postavljeno pitanje

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

Милане,Личност Богочовека Христа има руке,ноге,прсте...

Е,сад...Образ и Подобије Божије у нама?Дај да видимо где је?!

Када и тело узмемо као Образ Божији у нама онда то води ка антропоморфним поимањима Бога и то је један од разлога зашто рани Оци нису ишли до краја у разматрање истог јер је ово била велика препрека јер и ако  Иринеј тврди да је човекова целина тело и душа,повезана са његовим карактером образа и ако и Кипријан тако мисли а не само Александријски теолози,сви се безусловно касније слажу да је карактер човековог образа повезан са његовом душом а не телом.Свети Јован Златоусти и Јесевсије Кесаријски тврде да се образ Божији не налази у телу док Кирил Јерусалимски и целокупна западна традиција једнодушно смештају образ у душу.

Кападокијски оци и њихово апофатичко схватање Бога дало им је слободу да изразе да тело блиско повезано са душом није у потпуности изостављено када се разматра образ Божији у човеку

и овде бих ја стала и задржала се на овоме и замолила друге,учену браћу да мало више кажу о овоме,на који се начин заправо тело сматра као образ Божији у човеку.

Милане,ја заиста немам намеру да те спутавам,напротив,и сама сам била одушевљена многим твојим ставовима али просто треба бити одмерен и не брзати....

Ако теби ово изгледа као антропоморфизам, онда ћеш тако и Кападокијце осудити за антропоморфизам зато што су представу о Три Божанска Лица узимали као представу три човека, супротно од онога што је касније урадио Августин када је Свету Тројицу тумачио у представи једног човека.

Шта можемо рећи поводом тога? И није потребно поистоветити појам тела са појмом обличја. Бог може да има човеколико обличје (односно човеколика обличја, пошто је реч о заједници), али не мора да буде спутан ограничењима створеног постојања, јер је Бог изнад свега што је створио и у Његовој величини нема граница ни мера.

Мени је управо важно да Личности Тројице буду потпуна Бића, као што Зизјулас потврђује тумачећи Кападокијце. А та потпуна бића треба да имају потпуна обличја, и важно ми је да Бога посматрам тако да има и руке и прсте, и главу и ноге у Свом вечном постојању. Наравно, реч је о Три потпуна и целовита обличја, реч је о Три Бића као што су три човека.

Ево скренућу тему на још једну сличну тему:

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,4107.msg108167.html#msg108167

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Као што каже Свети Климент Александријски Бог се познаје не на основу онога што Он Јесте већ на основу онога што Он није.

Ајмо сад да видимо,шта то Бог није?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...