Никола Ђоловић Написано Мај 10, 2011 Пријави Подели Написано Мај 10, 2011 Ево нешто са персоналног блога: Корен сваког зла је гордост, егоизам, самољубље. То није досадно понављати јер је увек актуелан проблем. Дакле, болести које се и код најсавршенијих немилосрдно ротирају. Све то захтева непрестану самопажњу. И мислим да ће Бог судити свету по томе колико је неко самозаљубљен. У томе је цела проблематика у свим порама државе и Цркве код сваког појединца који је призван на испит себеодрицања зарад другог. Но, опет, себеодрицање не значи пасивно допуштање сваког безакоња над собом или другим јер тако пожртвовање постаје грехоцентрично а не богоцентрично. Међутим, када Господ каже да ће се блудници и сви они људи који болују од неког порока пре спасити од врлинских, Он не демантује врлине, но само указује да свака врлина коју човек носи са надменошћу живљења престаје бити врлином. То је тврда беседа за моралисте и критизере навикнуте на етичке калупе који немају за онтолошки наслон никог другог осим самих себе. Са једне стране, ова благовест треба да охрабри наду и понашање оних који греше, а са друге стране, треба бити обазрив да се по устајању из блата не заљубе у своју чистоту. Крајности су свуда а само један пут који није екстреман води до Бога. Када би Бог гледао на моје грехове – не бих опстао ни биолошки а камоли есхатолошки. Онда ми вера, љубав и нада као мотиви покајања не би били потребни јер бих имао очајање. Међутим, знајући своје злосмрадије, опет немам другог пута него да се враћам и враћам и враћам Ономе ко ми жели добро и спасење. Ако је то некоме саблазан – то није мој проблем јер такав нема право да ми суди ако ме Бог не одбацује. И опет, то не значи да смем олако грешити али може да значи да морам олако устајати и поред свих трофија од личне грехобоље. Болестан сам и требам лека сваки дан јер је сваки дан испит између живота и смрти. Не могу да будем непроменљив јер сам смртан и јер сам слаб. Али не смем већу веру ни положити у свој грех него у Бога. А Он не жели да убије моју личност већ да је ослободи непотребних садржаја које сам инсталирао у своје биће. И сваки пут, сваки дан, када погрешим у нечему, знам да сам свој егоизам истакао изнад своје љубави према Богу. И опет, они који сувише истичу своју савест и греховност, као и они који је не истичу уопште, обе стране могу да заврше у крајности егоизма а да чак прва страна буде исхитренија у томе. http://upodobljavanje.wordpress.com/2010/12/22/%d0%be-%d0%b5%d0%b3%d0%be%d0%b8%d0%b7%d0%bc%d1%83/ http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Мај 10, 2011 Пријави Подели Написано Мај 10, 2011 klapklap ekstra “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Malina Написано Мај 10, 2011 Пријави Подели Написано Мај 10, 2011 klapklap ekstra Слажем се. samoljublje se leci Bogoljubljem - stara prica koju covek iznova, svakim danom i dahom, uci...nadasve kroz prostor Liturgije... Мислим да је ово најпрецизније речено. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andre Williams Написано Мај 11, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Мај 11, 2011 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dusha Написано Мај 11, 2011 Пријави Подели Написано Мај 11, 2011 Па, ја љубим себе у оглдалу док се не умрља ...па окренем полеђину , па, ... а кад се баш запрља ја га обришем са шведском крпом, па, опет... и тако. А, уствари, борим се хумором на сопствени рачун. Само, што је то, најчешће, неискрено па нема вајде од тога... 0110_hahaha Оци би рекли: треба погружавањем... То је једино искрено... Смиравањем, служењем ближњима и плачем, сузама... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Данијел Драгичевић Написано Мај 16, 2011 Пријави Подели Написано Мај 16, 2011 Kako se borim? Teško se borim, koristim se svim dozvoljenim sredstvima, teško, ali ne odustajem Као и Милева. :bla: Покушавам молитвом али нисам баш најбољи у томе. Па онда покушавам да помажем људима око себе али се уморим па изгубим стрпљење. 0203_cool На крају дођем на Ж.Р.У. па читам како се други носе с тим. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Мај 16, 2011 Пријави Подели Написано Мај 16, 2011 причешћивањем, једини лек од смрта. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Данијел Драгичевић Написано Мај 16, 2011 Пријави Подели Написано Мај 16, 2011 često sa strahom da izgubimo i sa željom da više dobijemo Мислим да је овај мотив јако чест (бар у мом случају јесте), а није баш тако очигледан као остали и њега је можда и најтеже побједити. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Divad Написано Мај 16, 2011 Пријави Подели Написано Мај 16, 2011 samoljublje se leci Bogoljubljem - stara prica koju covek iznova, svakim danom i dahom, uci...nadasve kroz prostor Liturgije... 0409_feel У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Мај 16, 2011 Пријави Подели Написано Мај 16, 2011 ne borim se uopste Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Мај 16, 2011 Пријави Подели Написано Мај 16, 2011 Nikako... prihvatam ga kao deo moga bica... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јован Чакарески Написано Мај 16, 2011 Пријави Подели Написано Мај 16, 2011 Nasalim se na svoj racun. http://www.facebook....jovan.cakareski Love the life you live. Live the life you love. Bob Marley... Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Мај 16, 2011 Пријави Подели Написано Мај 16, 2011 Решио сам да не будем асоцијалан. Сходно томе, препустио сам се самољубљу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Мај 17, 2011 Пријави Подели Написано Мај 17, 2011 Ivane mozda si se nespretno izrazio, jer protiv samoljublja se u sustini i ne bori, nego se prevazilazi- bar ja tako to shvatam dada a opet, treba razlikovati samoljublje od radosti- koja nekima i moze da izgleda kao samoljublje, nekad ih razdvaja samo tanka nit primer: zahvalnice, ako gledam u cifru zahvalnica i tripujem kako sam ja faca sto ih imam mnogo onda je to samoljublje, ali ako gledam u cifru zahvalnica i drago mi je se sto sam mogao da budem od koristi- onda je to radost uostalom, sto ste uveli ove zahvalnice samo zbunjuju coveka?!?! bighugbighug bighugbighug dada Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Данијел Драгичевић Написано Мај 17, 2011 Пријави Подели Написано Мај 17, 2011 protiv samoljublja se u sustini i ne bori, nego se prevazilazi Био си од користи - лијепо си формулисао одговор. Ево од мене једна захвалница. bighugbighug Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука