Jump to content

Да ли се Ђурђевдан 2011. слави са посном или мрсном трпезом?

Препоручена порука

Има сада Анђеоски понедељак...требало би и то да се пости...али неће да ствае у црвено слово....

Како , ако одеш у понедељак на славу...јел то значи...један залогај 77% постан...23% мрсан

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

• Одговори 143
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Evo jedan stvaran događaj od juče:

sveštenik koji slavi đurđevo, a i kraštava malo dete, zvao je prijatelje da mu ne dođu na slavu u petak, već u subotu, pa da o istom trošku obavi i krštenje.

Nema šta praktično, stvarno dve trpeze praviti jednu posnu u petak, drugu mrsnu u subotu previše je (ili samo posnu u petak za dosta ljudi...)

"Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!"
soliver_mouseover.png

Подели на овим сајтовима

Ови што се ложе на Цркву,врло смислено,да не кажем лукаво,су исту ту екипу звали да дођу сутра(субота),и тиме избегли пост.

Међутим,данас се углавном ишло код не баш црквене, родбине,где се по обичају крљало месиште... bliss jeeee

У сваком случају,и данас и сутра, сам био (и бићу) месождер.

Ко може да ми опрости,може,остали нек се сете приче о брвну,оку,и трунки... bliss jeeee

Jeste vala. Svako po svojoj savesti, tako piše i u Svetom pismu. Onaj koji ne jede, da ne osuđuje onoga što jede i obratno. Duhovni post je najvažniji.

Ja sam, doduše, postila jer sam pročitala ovu temu na ŽRU pa rekoh, da se ne ogrešim. :cheesy:

:cheesy: 8084.gif  bliss jeeee

bliss jeeee bliss jeeee bliss jeeee

Neko mi reče da i moj sveti Jovan pada u petak pa ću morati praviti posnu slavu. Već sam se dogovorila sa mužem. Pričala sam danas sa nekim vernicima i rekoše da kada slava pada u sredu ili petak da je posna, to nisam do sada znala, ali ako je tako, onda u redu. Pitaću još mog sveštenika o tome.

Подели на овим сајтовима

tako je uvijeka bilo da su ljudi postili ,ko  mozda htio ako posni dan slava,svestenik je zato tu d aobjasni kaze ,nevidim problem zasto se mora odma ko neke snaje dase ispravljate,ili primite ili ostavite    ,bolje i to nego nemir stalno  i ispravljanje,uh alsam los eraspolozena

greengrin greengrin greengrin 4chsmu1 :)

Подели на овим сајтовима

Ljudi, dokle više ova tema? ajmo dakle odgovor: Džurdževdan 2011, dal da postim il da mrsim?  dada

[/quo

Ljudi, dokle više ova tema? ajmo dakle odgovor: Džurdževdan 2011, dal da postim il da mrsim?  dada

...ama,pros'o je dzurdzevdan,opusti se :cheesy:

''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' :)

Подели на овим сајтовима

• 5 months later...

Mozda je bolje ovo: Da li se neke slave slave mrsno ili posno bez obzira kojim danom padaju, ili se vodamo tj. gledamo koji je dan pa ako je to dan kada se posti, onda ide posno bez obzira sto se ta slava slavi izricito mrsnom trpezom (tako mora, takav je obicaj, tako to ide..)?

Ili ako postoje neke slave koje se izricito slave mrsnom trpezom, ali ako padne na dan kada se posti, onda se sluzi posna trpeza?

Inace ja ne volim da idem na slave, ne volim sto moji slave velike slave, puno njih dodju. Vise volim ono kada vam dodju mozda samo par ljudi, ili kada slavimo onako porodicno. Sv. Nikolu tako slavimo i meni je tada onako bas po volji, kako treba. I vise volim posne slave :P Ne volim svinjsko meso, jagnjetinu i ostalo, ne volim tudje meso da jedem, jedino iz mog dvorista, i to pilece i ribu. Tada mozda i odem kod nekoga ako posti :D Pite se prave :D

Подели на овим сајтовима

Mozda je bolje ovo: Da li se neke slave slave mrsno ili posno bez obzira kojim danom padaju, ili se vodamo tj. gledamo koji je dan pa ako je to dan kada se posti, onda ide posno bez obzira sto se ta slava slavi izricito mrsnom trpezom (tako mora, takav je obicaj, tako to ide..)?

Ili ako postoje neke slave koje se izricito slave mrsnom trpezom, ali ako padne na dan kada se posti, onda se sluzi posna trpeza?

Inace ja ne volim da idem na slave, ne volim sto moji slave velike slave, puno njih dodju. Vise volim ono kada vam dodju mozda samo par ljudi, ili kada slavimo onako porodicno. Sv. Nikolu tako slavimo i meni je tada onako bas po volji, kako treba. I vise volim posne slave :P Ne volim svinjsko meso, jagnjetinu i ostalo, ne volim tudje meso da jedem, jedino iz mog dvorista, i to pilece i ribu. Tada mozda i odem kod nekoga ako posti :D Pite se prave :D

Ti imaš ribu u dvorištu?! Lepo...

Dakle ovako: Stari je običaj i podela na tzv. "mrsne" i "posne" slave, i to verovatno veoma star. Sve slave van velikih postova su mrsne, a one u postovima posne. U novije vreme popovi propagiraju i to da se mrsne slave poste ako padnu u sredu ili petak i vrlo je redak slučaj (ja ne znam nijedan) da jedu na slavama koje su postavljene mrsno iako je petak (ovo više radi toga "šta će selo reći"). Ovo često nailazi na veliki otpor u krajevima gde su ljudi navikli na suprotno.

Lično ako mene pitaš, ja ne bi nijednu slavu postavljao posno, jerbo nema veselja tokom posta.

Slavlje u postu mora da se posebno razreši, recimo oni koji žele da se venčaju tokom posta moraju pisati posebnu molbu za to itd.

"Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!"
soliver_mouseover.png

Подели на овим сајтовима

Blizu Dunava sam :)

Hm.. Recimo ona osoba koja je ciknula na mene zbog onog sa jagnjetom, je za da l' Ivandan ili Djurdjevdan postila i trazila je da joj se postavi posno jer je padalo na sredu/petak.

Iskreno, ja ne znam ni zasto se slave slave, jer se tu svi napiju, lupaju, ponasaju jako nedolicno, i to gledam celog zivota. Vise volim varijantu samo krug porodice ili bas, bas mali krug ljudi, a ne celo selo i susedni grad i cela Srbija na dva-tri stola, padnes s nogu, odvalis kada vidis racun, i jos ti neko dolazi i zagleda pod suknju i baca neke teorije, i svasta nesto.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...