Jump to content

Protivrečnost teologije?

Оцени ову тему

Препоручена порука

teolozi i svestenici odgovorite na pitanje:

Ako su svi ljudi  posle pada Adama i Eve  bili pod vlascu smrti i sve duse bile u adu do Hristovog silaska u ad na Veliku Subotu.kako je moguce:

1) Da Enoh i Ilija sacuvaju zajednicu sa Bogom iako su rodjeni sa prvorodnim grehom i to kad djavo drzao sve ljude pod vlacu smrti do dolaska Hrista?

2) Da se vaznesu na nebo i ne dozive biolosku smrt pre Hristovog oslobodjenja

i kako pomiriti sa ucenjem crkve da je Hristos prvo razbojnika uveo u raj?

kako pomiriti sa ucenjem da pre Hrista niko niko nije mogao ostvari zajednicu sa Bogom kad je ocigledno sa u ona dvojica sacuvala izbegla smrt i otisla na nebo?

Je l to neka protekcija?

Je l to znaci da je Bog mogao i druge pravednike da vaznese ali nije hteo (posto nikakva ontologija sloboda djavo nisu mu branili sto pokazuje  slucaj Enoha i Ilije)?

Je l to znaci da Hristos nije nuzno morao da strada?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 151
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Може да се тумачи на разне начине, али моје тумачење је овако. Енох и Илија немају искуство као ми на земљи у трајању времена. До које мере је та релативност различита не бих могао знати. Али када дође време они ће поново доћи на земљу и пострадати, па ће васкрснути.

Покајани разбојник, такође, не мора да има искуство времена као на земљи, већ може у трену да пређе у Есхатолошку тачку - тачку будућности. У случају да је објављено другачије данас бисмо имали молитве упућене покајаном разбојнику. Да ли Господ даје некима изузетне односе са покајаним разбојником не бих знао.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Исто као и Богородица.

У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом.

Подели на овим сајтовима

Може да се тумачи на разне начине, али моје тумачење је овако. Енох и Илија немају искуство као ми на земљи у трајању времена. До које мере је та релативност различита не бих могао знати. Али када дође време они ће поново доћи на земљу и пострадати, па ће васкрснути.

Покајани разбојник, такође, не мора да има искуство времена као на земљи, већ може у трену да пређе у Есхатолошку тачку - тачку будућности. У случају да је објављено другачије данас бисмо имали молитве упућене покајаном разбојнику. Да ли Господ даје некима изузетне односе са покајаним разбојником не бих знао.

ja ne znam otkud ovo, nigde se, u Bibliji, dva svedoka ne imenuju.....

Подели на овим сајтовима

@Emilijan @Дивад

Није то баш као Stand By, јер не протиче време, нема чекања. Да ли је баш тако код Еноха и Илије не бих знао. Можда имају искуство времена, тј. дешавања као што је Илија имао на Гори Тавор са Христом.

Могуће је да неке личности које су се упокојиле имају искуство трајања дуже него што је наше време на земљи. Како један светитељ може помагати истовремено многима? То су духовне ствари које превазилазе нашу логику.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

То је учење православне Цркве да ће Енох и Илија доћи и пострадати у Јерусалиму.

То је учење православне Цркве да ће Енох и Илија доћи и пострадати у Јерусалиму.

У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом.

Подели на овим сајтовима

@Emilijan @Дивад

Није то баш као Stand By, јер не протиче време, нема чекања. Да ли је баш тако код Еноха и Илије не бих знао. Можда имају искуство времена, тј. дешавања као што је Илија имао на Гори Тавор са Христом.

Могуће је да неке личности које су се упокојиле имају искуство трајања дуже него што је наше време на земљи. Како један светитељ може помагати истовремено многима? То су духовне ствари које превазилазе нашу логику.

tema jeste vrlo privlacna ali ne mozemo da shvatimo (jos) ma koliko to da zelimo....

da li se neko ozbiljnije bavio ovom temom, da li je neko saznao nesto sto se nije znalo?? mislim da nije.... Sta ti mislis???

Подели на овим сајтовима

@Emilijan @Дивад

Бог дела у човеку колико му то човек допусти тј. колико се смирава пред Богом.То је једина разлика измађу нас и светих.Када би ми сви допуштали да Бог дела у нама тада би и ми имали неке дарове светих. 1340_womens

Подели на овим сајтовима

na osnovu cega se misli tako???

Jer sa jedne strane Gospod rece za Krstitelja: I znajte ovo je ilija sto ce doci ???? (tako nesto)

mozda se pod ilijom podrazumeva onaj koji zove na pokajanje????

Stariji teolozi, sta mislite???

Подели на овим сајтовима

@Emilijan @Дивад

Бог дела у човеку колико му то човек допусти тј. колико се смирава пред Богом.То је једина разлика измађу нас и светих.Када би ми сви допуштали да Бог дела у нама тада би и ми имали неке дарове светих. womens

1340_womens

Подели на овим сајтовима

mozda se pod ilijom podrazumeva onaj koji zove na pokajanje????

То за покајање је добар пример тумачења о делу светог Крститеља.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Ako su svi ljudi  posle pada Adama i Eve  bili pod vlascu smrti i sve duse bile u adu do Hristovog silaska u ad na Veliku Subotu.kako je moguce:

mozda je rec o sledecem, naime meni deluje da je ceo problem u tome sto se Ovaplocenim Hristom i Vecno postojecim Hristom, ustvari mesaju (a na neki cudesan nacin i spajaju i ispunjenju u JEDNO) dve perspektive, jedna perspektiva je VREMENSKA (ovaplocenog), druga je BEZVREMENSKA (vecnog/ predvecnog) Hrista.

cela nedoumica nastaje kada mi na dogadjaje Hristovog zivota pocnemo gledati kroz (nasu) vremensku perspektivu (sta je bilo ¨pre¨ a sta ¨posle¨). svakako da i ta vremenska (nasa) perspektiva ima svoj smisao (uostalom zbog toga se Bog i ovaplotio) ali mislim da zaboravljamo da pogledamo i BEZVREMENSKU perspektivu istog tog (ali bezvremenski) VECNO postojeceg Hrista, dakle vecnog Sina Bozijeg. MNOGO bi olaksalo ako bi mi pogledali te dogadjaje kao ISPUNJENJE BOZANSKE VECNE perspektive. to bi konkretno znacilo da ovaploceni Hristos ISPUNJAVA U VREMENU ONO STO predvecni Hristos VECNO (stalno) cini (bolje reci, ONO STO ON JESTE) u NADVREMENSKOJ (vecnoJ) Sv.Trojci.  Hristos je dakle vanvermenski/bezvremenski/vecni Spasitelj sveta, a to znaci UVEK, I PRE svog ovaplocenja, I TOKOM svog ovaplocenog zivota, I U BUDUCE vekove vekova. jednostavno u VANVREMENSKOJ PERSPEKTIVI NE POSTOJI PRE, SADA, ILI POSLE.

izvinjavam se za kaps fontove, samo zelim da bolje istaknem misao.

na kraju odgovor na tvoje pitanje bi bio, da, iz nase perspektive postoji problem shvatanja tog spasenja ¨pravednika¨ DO odnosno PRE samog Hristovog Spasiteljnog Dela koje je ucinio za nas, ali samo zato jer imamo tu vremensku (juce dans sutra) perspektivu, medjutim u vanvremenskoj perspektivi on to uvek (stalno) cini stalno jeste, nema juce danas sutra, te je tako Spasenje (ili kako kazes Vaznesenje) moguce i juce i danas i sutra u odnosu na samo Hristovo Ovaplocenje, ali ostaje volsebna i prekrasna istina: ali ne i bez Njegovog Ovaplocenja. (mislim da su na istoj osnovi i bila moguca predivna skoro fotografski precizna prorocanstva o Njemu, dakle po istoj logici Njegove vecnosti)

e sad opet, da, mi kazemo DO Hrista su svi bili u Adu, ali to DO, pocinje vise (bar meni tako deluje) da ima jedan smisao ukazivanja, pokazivanje na Licnost Hrista kao Spasitelja, na neophodnost i Jedinstvenost Spasitelja kao Sina Bozijeg, nego sto je to ona klasicna vremenska odrednica, tipa DOK (vremenski posmatrano).

i na kraju kao slag na vr torte, u cudesnom slivanju i preplitanju vecne i vremenske perspektive opet se (sa nase tacke) ipak moze reci i DOK, dakle dok Hristos nije postradao i Vaskrsao DOTLE nije bilo Spasenja. u tome i jeste  sva lepota i misticnost Vecnog koji u sebi i sobom ispunjuje odnosno objedinjava dve prirode, naime Vecni postaje Covek i Coveka koji zahvaljujuci Vecnom postaje vecan/Spasen.

tuzansmajli8904 0212_rolleyes algabacaju

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...