Jump to content

Хармс

Оцени ову тему

Препоручена порука

Kanabe

Jedan Francuz dobio na 0442_feel kanabe, cetiri stolice i fotelju. Seo Francuz na stolicu kraj prozora, ali mu se licno više leži na kanabetu. Legao Francuz na kanabe, ali mu se vec više sedi na fotelji. Ustao Francuz sa kanabeta i seo u fotelju kao kralj, ali mu se vec po glavi vrzmaju misli da je na ovoj fotelji odviše mekano. Bolje, brate, jednostavno, na stolici. Prešao Francuz na stolicu kraj prozora, samo što se Francuzu baš ne sedi na ovoj stolici jer kod prozora baš duva. Francuz prešao u stolicu kraj peci i osetio umor. Onda Francuz rešio da legne na kanabe da se odmori ali je, i ne došavši do kanabeta, skrenuo u stranu i seo u fotelju. - E, ovde je odlicno! - rece Francuz, i odmah dodade: - Ali je na kanabetu, s oproštenjem, bolje.

OPTICHKA VARKA

Semjon Semjonovic stavlja naocare, posmatra bor i vidi: na grani bora sedi jedan seljak i preti mu pesnicom.

Semjon Semjonovic skida naocare, posmatra bor i vidi da na grani bora niko ne sedi.

Semjon Semjonovic stavlja naocare, posmatra bor i opet vidi kako na grani bora sedi jedan seljak i preti mu pesnicom.

Semjon Semjonovic skida naocare, opet vidi na grani bora niko ne sedi.

Semjon Semjonovic opet stavlja naocare, posmatra bor i opet vidi kako na grani bora sedi jedan seljak i preti mu pesnicom.

Semjon Semjonovic ne želi da veruje u ovu pojavu i smatra je optickom varkom.

Ležali smo u krevetu. Ona je lažala na brdu jastuka do zida, a ja sam ležao do stočića. O meni se mogu reći samo tri reči: štrče mi uši. Ona je sve znala.

Susret

Tako jednom pošao neki chovek na posao, pa usput sreo drugog choveka koji se, pošto je kupio veknu poljskog hleba, vracao svojoj kuci.

To bi, u stvari, bilo sve.

Била једном једна четворонога врана. Истини за вољу, имала је она пет ногу, али шта да се ту сад о томе каже.

Једном је четворонога врана себи купила кафу, па мисли: Ето, купила сам кафу, шта ћу сад с њом? А туда, као за инат, протрча лисица. Угледа врану и довикну јој:

Еј, ти, Врано!

А врана довикну њој: Ти си врана!

А лисица викну врани: А ти си, врано, свиња!

Ту врана од муке просу кафу. А лисица побеже. А врана сиђе на земљу и на своје четири, или тачније, на својих пет ногу отиде својој шугавој кући.

И моја омиљена:

Teško je reći bilo šta o Puškinu onome, ko ništa ne zna o njemu. Puškin je bio veliki pesnik. Napoleon je po veličini manji od Puškina, Bizmark je u poređenju sa Puškinom, mačji kašalj. A Aleksandar I i II i III su prosto nule u poređenju sa Puškinom. A i svi drugi ljudi su, u poređenju sa Puškinom nule. Samo u poređenju sa Gogoljem, nula je i sam Puškin.

Zato - bolje da ja vama napišem nešto o Gogolju, nego što pišem o Puškinu.

Ali, Gogolj je tako veliki da se o njemu ne sme ništa pisati, i zato ću ipak, da pišem o Puškinu.

Ali, posle Gogolja, nekako je ponižavajuće pisati o Puškinu. A o Gogolju se ne sme. Zato - bolje da ništa ne pišem.

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

• 6 months later...

Moja omiljena je:

" Pre nego sto dodjem kod tebe, zakucacu na tvoj prozor. I ti ces na prozoru videti mene. Zatim cu uci na vrata i ti ces na vratima videti mene. I ja cu uci u tebe i niko osim mene tebe nece videti niti prepoznati.

Ti ces na prozoru videti mene. f1twqggwk2r3onurqm.jpg

Ti ces na vratima videti mene. i2njm5eyz28nsg4jdl8.jpg "

Подели на овим сајтовима

Моја омиљена:

Један монах уђе у костурницу и викну: "Христос воскресе!"

А они њему сви углас: "Ваистину воскресе!"

(Данил Хармс, Сабрана дела - проза и сцене, Том 0 → 1, Логос, Београд, 2005, стр. 404. - чисто ако неко хоће да провери...)

Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"
--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .
http://www.srdjanantic.blogspot.com/

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

Прилична прашина се подигла око ове професорке са филолошког и дежурни скупљачи обрва дошли су на феномелану идеју: она је култур-расиста. Нема везе што то не значи ништа, битно је да су они смислили... Спочитава се и њој и онима који се у начелу слажу са њеном оценом да смо одавно потонули у море кича, осредњости и сумњиво лошег укуса. А она је рекла једну веома важну ствар: за нека звања не можеш да се самоделегираш. Не постајеш професор, судија... сам од себе, него те неко у то звање изабере или постави. То је кључно.

Какве то везе има са Хармсом? Има, има. За све самозванце једна Хармсова цртица (извињавам се на речнику, али то је - Хармс):

Четыре иллюстрации того, как новая идея огорашивает человека, к ней не подготовленного

I

Писатель:

Я писатель!

Читатель:

А по-моему, ты говно!

(Писатель стоит несколько минут, потрясённый этой новой идеей, и падает замертво. Его выносят.)

II

Художник:

Я художник!

Рабочий:

А по-моему, ты говно!

(Художник тут же побледнел, как полотно,

И как тростинка закачался

И неожиданно скончался.

Его выносят.)

III

Композитор:

Я композитор!

Ваня Рублев:

А по-моему, ты говно!

(Композитор, тяжело дыша, так и осел.

Его неожиданно выносят.)

IV

Химик:

Я химик!

Физик:

А по-моему, ты говно!

(Химик не сказал больше ни слова и тяжело рухнул на пол.)

13.4.1933

Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"
--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .
http://www.srdjanantic.blogspot.com/

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...