Jump to content

Veliki prasak - prvi broj časopisa ateista srbije....

Оцени ову тему

Препоручена порука

Рекох горе, тржиште се примењује и на идеје а не само на паре. Ту ствар већ имаш дан-данас без обзира на све регулације.

Постоји само једна битна разлика. На тржишту научних идеја је потпуно небитно да ли се било коме идеја свиђа, да ли је та идеја исплатива у пракси или било шта слично. На тржишту научних идеја једино је битно да ли се теорија слаже са експериментом и осматрањем.

“It doesn't matter how beautiful your theory is, it doesn't matter how smart you are. If it doesn't agree with experiment, it's wrong” Richard Feynman

Тачно, и то је оно што имаш у аутентичној научној заједници. Ту нема спора. Само је питање да ли би та заједница била она чије градиво би људи изабрали или она друга, псевдо-научна. Чињеница је да људи имају тај избор зато што су они слободни за разлику од природом наметнутих законитости науке. Ја се слажем, и заиста бих највише волео кад би сви људи на свету изабрали аутентичну научну школу, али то једноставно није тако. Мишљења сам да би било много боље и ефикасније пустити да друштво само-од-себе елиминише псевдо-науку него да то покушавамо да регулишемо силом државних регулација.

Фино, али прво: Ја сам део тог друштва и свакако да се на било ком кораку свим легалним и легитимним средствима борим против псеудонауке.

И друго: Права људи да прихватају псеудонауку НЕ ПОСТОЈЕ кад су у питању здравље и животи људи, а поготово малолетне деце, НЕ ПОСТОЈЕ кад су у питању промовисање и представљање псеудонауке ко да је наука и НЕ ПОСТОЈЕ кад су у питању коришћење државних институција, рачунајући и школе, за промоцију исте. У псеудонауку наравно рачунам и религију.

Бог је скоро па свемогућ. Он може све да уради... осим да изневери очекивања свог верника.

XIO

Подели на овим сајтовима

У псеудонауку наравно рачунам и религију.

Како може религија генерално да буде псеудонаука?

Moze, ako se bavi naucnim pitanjima (kreacionizam, na primer).

Зато сам и ставио реч ”генерално”.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...