Milan Nikolic Написано Август 11, 2011 Пријави Подели Написано Август 11, 2011 Питање је ко ће људима са поремећеним вредностима да објасни шта и како треба. Венчање у Цркви је постао обичај који ,,се ваља''. Да би се то променило једино је могуће уз помоћ разумевања шта венчање представља, што доводи до тога да је венчање потребно извршавати у склопу Литургије и причешћа. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nana Написано Август 11, 2011 Пријави Подели Написано Август 11, 2011 Да ли је дужност свештеника да их упозори како се ваља доћи на сам чин венчања не улазећи да ли се они венчавају у цркви из помодарства или искрено. Да ли је свештенику баш обавезан да их упозори,то не знам..ал ако дотакне у разговору и тај део,скоро сам сигурна да би младенци више обратили пажњу на своју гардеробу.Наравно да буде онако,блага и узгредна напомена а не у форми придике и "шутке".То ипак зависи од умешности самог свештеника и колико познаје младенце. Поготову ако их од Крштења није видео у Цркви, већа му је и дужност да их посаветује (о свему) макар и немао ту обавезу у опису свог "радног места". @Milan N. Уууу,какав је то диван догађај.Ја била до сад на два таква.А на једној од тих Литургија било и крштење једног бебца и венчање.Немам речи,то је посебна радост. Ваистину Воскресе !!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давидова Написано Август 11, 2011 Пријави Подели Написано Август 11, 2011 У том смислу сам и питала да ли је дужност свештеника приликом заказивања брака да их посаветује и о тим стварима. Не верујем да је дужност, али верујем да поједини свештеници и о томе разговарају са парохијанима. Нисам мислила да је свештеницима у опису посла, наравно. Но, сваки свештеник ће дати савет и ономе ко га тражи али и ономе ко не тражи. Примера ради, једном сам ишла на причешће и пре тога се исповедила свештенику. Свештеник, дивни отац Часлав, након моје исповести, рекао ми је: "Доћи прекосустра", а ја "само мало згрешила". Допало ми се то и тек тих пар дана потпуно сам се очистила и на крају и причестила. Свештеник не мора али има и оних који желе. Мислим да се на тај начин вера шири али и учвршћује. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Старац Серафим Написано Август 18, 2011 Пријави Подели Написано Август 18, 2011 Помаже Бог!Наслов ове теме је мало необична али нажалост истинита.Ја не желим никог осуђивати,ако сам то учинио нек ми Бог опрости.Црквене свадбе су сада свакодневница.Има неких који желе бити венчани у цркви само зато што се сада сви црквено венчавају,а не да би се заветовали пред Господом.Шта ви мислите о томе? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лидија Миленковић Написано Август 18, 2011 Пријави Подели Написано Август 18, 2011 Немају, ни знања, ни свести о томе шта тај чин значи, као и о мноооого чему везаном за хришћанство, цркву, за исповедање вере. Нико их није научио. Ни моје прабабе и прадеде, иако су венчавани у цркви, причешћивали се, нису разумевали шта, у ствари, чине. facenew22222222 Потпис: Надање је моје- Отац; Прибежиште моје- Син; Покров мој- Дух Свети; Тројице Свесвета, слава теби. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 18, 2011 Пријави Подели Написано Август 18, 2011 Inace, dobrodosao na forum... facenew22222222 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ленка* Написано Август 18, 2011 Пријави Подели Написано Август 18, 2011 :group111: Већ имамо сличну тему https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,16427.msg502394.html#msg502394 Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
malaMaia Написано Новембар 19, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 19, 2011 Kod nas svestenik nikad nikome ne prica kako da se obuce... Eto ja se udala u utorak, imala sam i veo peko lica i esarpu preko ramena... A bratovljeva drugarica se skoro udala sa gornjim delom vencanice koji je providan... svaka joj cast kako je nije bilo sramota da udje tako u crkvu... Господе, Ти који гледаш у срце човечије, душу моју очисти од отрова, од мржње, сујете и гордости, од ватре похоте и јарости, избави мене Свемоћни! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука