Jump to content

Obrenovici ili Karadjordjevici

Оцени ову тему

banana

Препоручена порука

Koja je dinastija po vasem mislenju bolje rukovodila Srbijom?

Шта би данас била Србија без једних или других? Мислим да су и једни и други донели одређен допринос....

Ако већ морам да се изјасним, нека буде то династија Обреновић.

Господе Исусе Христе, Јединородни Сине Беспочетног Оца Свог, рекао си Твојим пречистим устима: "Без Мене не можете ништа чинити". Господе мој, Господе, вером и срцем примам у душу своју то што си рекао, клањајући се благости Твојој. Помози ми грешноме на делу које почињем, да га с Тобом довршим, у име Оца и Сина и Светога Духа. Амин.

Подели на овим сајтовима

Mislim da su Obrenovici,bar su bili diplomatskiji i nisu uvalili Srbiju u krvoprolice .A ni jedni ni drugi nisu bas savrseni,ubijali se medjusobno,podvaljivali.Jednom recju,da su valjali,ne bi propali ni jedni ni drugi.Ne shvatam da danasnji prestolonaslednik dedinu fotografiju drzi u kabinetu,a rodjenom ocu na sahrnau otisao nije,a o tome da se kralja Petra II telo prenese tamo gde treba da pociva,ni govora.

Подели на овим сајтовима

Ја сам заклети монархиста и душу бих дао да наша прелепа али духовно пала Србија била Монархија бај д веј мислим да би смо мало више финансијски били јаки . Е сада Обреновићи или Карађорђевићи , хм , често о томе размишљам . Много пута сам размишљао да су остали Обреновићи можда нам се неби десило све оно у 20 веку : Голгота преко Албаније и можда неби било толико патње за време Првог Светског рата и толико страдалих Срба ........... незнам , а са друге стране Карађорђевићи , пардон Карађорђе је васпоставио нека начела модерне државе , колико је онда у 19 веку се могло . Али како је остала само династија Карађорђевић онда КАРАЂОРЂЕВИЋИ ! 

П.С Удрите сада по мени  smej.gif 0110_hahaha

``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити"

Свети Николај Српски

Подели на овим сајтовима

Ni jedni ni drugi.

И данас, кад дође до последњег боја,

Неозарен старог ореола сјајем,

Ја ћу дати живот, отаџбино моја,

Знајући шта дајем и зашто га дајем.

Подели на овим сајтовима

Koja je dinastija po vasem mislenju bolje rukovodila Srbijom?

Вјероватно су обе династије имале својих падова и успона.

Мени је занимљиво запажање неких људи који сматрају да су Карађорђевићи такозвана атлантска линија, тј таква политика која се најприје стара о економији државе, па тек онда о државотворности, и своје политичке везе уско дијели са Енглеском, Аустријом (у то доба аустро-угарском). Док су Обреновићи такозвана евроазијска линија чија је политика таква да је државотворност на првом мјесту па тек онда економија, и они су политика која је уско повезана са Руско-њемачком унијом.

Из општег историјског угла, мислим да су обе династије имале свој успон и пад. Ја лично не симпатишем ни једно ни друго нарочито много, ако гледамо само овај историјски моменат. Карађорђе је дао свој допринос, вјероватно и Обреновићи.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Ипак гласам за Кара-ђорђевиће мада данашњи нису ни принети својим предцима...обреновиће никад нисам много волео.

----------------------------------------------

СИНИ СЈАЈНО СУНЦЕ СА КОСОВА,

НЕ ДАМО ТЕ ЗЕМЉО ДУШАНОВА!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...