Jump to content

Због чега Христа након Васкрсења нико не препознаје?

Препоручена порука

Pogledajmo prvo sta kaze Jevandjelje o tome zasto nisu prepoznali Hrista, ni sv. Magdalena, ni ucenici na moru, ni ucenici na putu za Emaus: LK: 24

``15: I dok oni razgovarahu i raspravljahu, priblizi im se i sam Isus i idjase s njima. 16: Ali oci njihove bjehu zadrzane da ga ne poznaju.``

Pogledajmo malo dalje dok su sedeli za trpezom. LK:24

`` 30. I dok on sjedjase c njima za trpezom , uzevsi hleb blagoslovi i prelomivsi ga davase im. 31. A njima se otvorise oci i poznase ga...``

Ovo je razlog zasto ga ucenici nisu videli jer : Oci njihove behu zadrzane da ga ne poznaju... a ne to sto je Hristos imao drugacije telo kako, recimo  uce Jehovini svedoci. Da je imao drugacije telo, zasto bi im se zadrzale oci? 

Подели на овим сајтовима

Мени нешто пада на ум да Христа нису препознали јер су, по Васксењу, дошле до изражаја  карактеристике универзалног човјека, који није одређен само припадношћу народу из кога је потекао (тј. његова човјечанска страна)...Односно, да је Васкрсење она тачка од које временско-просторне карактерстике и одређења бивају надвладане, а препознавање почива на личносном односу (помало је то већ постало фраза, али тако ми изгледа).

Друго питање је како Христос пролази кроз затворена врата, а потом једе са Апостолима? Мени оба питања  воде у правцу одговора да је  временско-просторно и контигентно превладано, те одређено и под влашћу   личности.

Подели на овим сајтовима

И многи бијаху губави у Израиљу за пророка Јелисија; и ниједан се од њих не очисти до Немана Сиријанина.И сви се у зборници напунише гњева кад чуше ово.

И уставши истјераше га напоље из града, и одведоше га наврх горе гдје бијаше њихов град сазидан да би га бацили одозго.

Али он прође између њих, и отиде. По Луки 4.28-30

Да ли неко може овако да прође између оних који хоће да га убију ако им није задржао очи да га не познају?

Јуда целивом издаје Исуса, Зашто је било потребно дати 30 сребрњака кад је он стално био у граду и учио Ако не због тога што су имали искуство које каже да га не могу препознати. Христос је ходао по води, не помиње се али вероватно је могао и кроз зидове да пролази с обзиром каква је све чудеса правио, шта би му било немогуће.

И видјевши га ученици по мору гдје иде, поплашише се говорећи: то је утвара; и од страха повикаше.

А Исус одмах рече им говорећи: не бојте се; ја сам, не плашите се.

А Петар одговарајући рече: Господе! ако си ти, реци ми да дођем к теби по води.

А он рече: ходи. И изишавши из лађе Петар иђаше по води да дође к Исусу. Мат. 14.27-29

Послије тога опет се јави Исус ученицима својијем на мору Тиверијадском. А јави се овако:

Бијаху заједно Симон Петар и Тома који се зваше Близанац, и Натанаило из Кане Галилејске, и синови Зеведејеви, и друга двојица од ученика његовијех.

Рече им Симон Петар: идем да ловим рибу. Рекоше му: идемо и ми с тобом. Онда изиђоше и одмах сједоше у лађу, и ону ноћ не ухватише ништа.

А кад би јутро, стаде Исус на бријегу; али ученици не познаше да је Исус.

А Исус им рече: дјецо! еда што имате за јело? Одговорише му: немамо.А он им рече: баците мрежу с десне стране лађе, и наћи ћете. Онда бацише, и већ не могаху извући је од мноштва рибе.Онда ученик онај кога љубљаше Исус рече Петру: то је Господ. А Симон Петар кад чу да је Господ, запреже се кошуљом, јер бјеше го, и скочи у море. По јов.21. 3-6

Овде видимо да иако су га већ видели васкрслог поново имају проблем са препознавањем. 

Биће да ово није толико битно за спасење колко је битно ако неко жели да се расправља о нечему што не зна. То што нисмо знали одговор на ово питање неће нам на суду ни одмоћи ни помоћи, ал је добро за филозофирање и препирку, што ће нам сигурно одмоћи.

Подели на овим сајтовима

Mislim da je odgovor prilično jednostavan, kako to i obično biva sa nerješivim pitanjima.

U Pismu je sve, apostol kaže: 

Ако се наш спољашњи човек и распада, ипак се унутрашњи обнавља из дана у дан" (2. Кор 4:16).

Dakle unutrašnji čovjek na kojeg svi upućuju, se izgrađuje našim životom i upodobljavanjem Svetom Duhu.

Posle odbacivanja vidljivog tijela, Gospod se prikazao učenicima sa "unutrašnjim čovjekom" koji je u stvari izgrađen od energija koje nijesu opipljive ali su svakodnevno prisutne u našem životu. Naravno pošto je Gospod - Bog naš, potpuno je za očekivati, da ga neki nijesu poznali, obzirom da svak vidi dobra onoliko koliko nosi u sebi.

Na sličan način se objašnjava i to, što se za zemnog života dešavalo da nestane u gužvi, a sve po principu pitanja "koga tražite?!"

Eto, nijesam valjda dosadio

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

Mislim da je odgovor prilično jednostavan, kako to i obično biva sa nerješivim pitanjima.

U Pismu je sve, apostol kaže: 

Dakle unutrašnji čovjek na kojeg svi upućuju, se izgrađuje našim životom i upodobljavanjem Svetom Duhu.

Posle odbacivanja vidljivog tijela, Gospod se prikazao učenicima sa "unutrašnjim čovjekom" koji je u stvari izgrađen od energija koje nijesu opipljive ali su svakodnevno prisutne u našem životu. Naravno pošto je Gospod - Bog naš, potpuno je za očekivati, da ga neki nijesu poznali, obzirom da svak vidi dobra onoliko koliko nosi u sebi.

Na sličan način se objašnjava i to, što se za zemnog života dešavalo da nestane u gužvi, a sve po principu pitanja "koga tražite?!"

Eto, nijesam valjda dosadio

Христос је васкрсао телом а не унутрашњим човеком,  А кад се каже унутрашњи човек мисли се на човека као духовну категорију чије тело чине доброта, милостђе,истина ,врлине. Тај ухутрашњи човек је дух љубави, а дух нема тело којим би се приказао.

Подели на овим сајтовима

А Господ је дошао у телу, дакле Господ који је дух дошао је у телу, Господ није тело већ дух који покреће тело је Господ.

Јер не каже  џабе Св. Јован Богослов да је антихрист онај ко исповеда да Господ није дошао у телу.

Некако имам осећај да овде има људи које и не занима вера, него би ето мало да филозофирају.

Подели на овим сајтовима

Христос је васкрсао телом а не унутрашњим човеком,  А кад се каже унутрашњи човек мисли се на човека као духовну категорију чије тело чине доброта, милостђе,истина ,врлине. Тај ухутрашњи човек је дух љубави, а дух нема тело којим би се приказао.

Pazi grome, kada se kaže tijelo i materijalni svijet misli se na energije. 

Primijeni to tvoje razmišljanje na pričešće i vidjet ćeš gdje si.

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

Не знам. Ја кад сам звала Господа да дође да ми помогне, он је дошао, физички а ја га нисам видела. Али сам видела шта је учинио.

Ми видимо и не видимо, чујемо а не чујемо...чула су наша као кола са коцкастим точковима.

Подели на овим сајтовима

Pazi grome, kada se kaže tijelo i materijalni svijet misli se na energije. 

Primijeni to tvoje razmišljanje na pričešće i vidjet ćeš gdje si.

Извини брате, ал нећемо даље, За мој појам довољно смо рекли. Да си ти мени жив и здрав

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...