obi-wan Написано Април 25, 2011 Пријави Подели Написано Април 25, 2011 Цитат Може једно питање у вези теме. Кад би било добро да деца почну постити, има ли неко мишљење? U Crkvi se ta granica krece negde oko 7 godina, a ja licno smatram - iz nekog svog iskustva - negde izmedju 8 i 10 godina, ali i tad vrlo blago i lagano, bez naglih skokova i prelaza, postepeno i polako i u duzini i u jacini, da se deca rastuci sasvim prirodno navinku na misao o postu, tako da im nikad ne dotuzi... Pri tome, vodeci racuna o mnogovekovnom iskustvu Crkve, svakom pojedinacno treba naci meru, jer smo svi vrlo razliciti... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
uros Написано Април 25, 2011 Пријави Подели Написано Април 25, 2011 Цитат Ја радим у Центру за социјални рад. Не знам како раде баш по свим Центрима,али могу рећи за овај у коме ја радим : свака пријава о насиљу или потенцијалном насиљу (тј. сумњи на изложеност било којој врсти насиља) која нам стигне (писаним путем, анонимно телефоном) се третира подједнако хитно, то је приоритет број један и свако не поступање по том нивоу хитности повлачи са собом повреду Правилника о раду и могућност добијања отказа. Итекако савесно и одговорно радимо, поготово пријаве за злостављање, јер је то најтеже и ту не сме да се направи пропуст, а и одговорност је највећа. НИје тачно да радимо само са Ромима, конкретно у мом Центру је преко 90 % странака беле пути, и највише радимо поремећене породичне односе. Уз сво дужно поштовање према тако непријатном послу (за који сам сигуран да даје и одређену сатисфакцију у случају успеха), шта конкретно ви радите ако сазнате за неки случај злостављања? Која је ваша функција? Саветодавна? Истражитељска? На пример, уколико се испостави да постоји случај злостављања у породици, и ако за тај случај постоје докази (материјални/сведоци), да ли тај случај аутоматски бива предат јавном тужиоцу да подигне кривичну пријаву и одлази у судксу процедуру, или Центар за социјални рад ствар решава директно? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Април 25, 2011 Пријави Подели Написано Април 25, 2011 Центар је посредник између корисника и других институција, није истражни орган. Кад стигне пријава, позива се жртва да са постојећом документацијом о насиљу (медицинском, пријаве полицији - ако поседује такву) дође, исприча о чему се ради, узима се њена изјава на записник (и ако треба још неког од сродника), и утврђује степен угрожености и да ли јој је потребан хитан смештај у неку од установа ( Сигурна кућа, ако је дете онда Прихватилиште за ургентно збрињавање) или има неку алтернативу (код рођака, пријатеља...). Позива се и вршилац насиља ( никад у исто време кад и жртва), узима се његова изјава, упозорава се да је насиље кривично дело и које су санкције. Затим се контактира полицијска станица, са назнаком да се позиви од те жртве третирају као приоритет (да морају одмах да реагују и провере позив на терену), потом се пише процена и мишљење суду уколико је потребно изрећи мере заштите од насиља у породици, а против насилника се пише кривична пријава (ако то већ није учинила жртва раније). Кад неко анонимно пријави да је неко лице изложено насиљу, одмах се излази на терен, с полицијом или без (зависи од тежине угрожености), а ако је дете у питању, оно се одмах може изместити из породице, по хитном поступку. То је укратко. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Април 25, 2011 Пријави Подели Написано Април 25, 2011 Христос Васкрсе! Одмах пријавити ту породицу у центар за социјални рад Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
uros Написано Април 26, 2011 Пријави Подели Написано Април 26, 2011 Цитат Центар је посредник између корисника и других институција, није истражни орган. Кад стигне пријава, позива се жртва да са постојећом документацијом о насиљу (медицинском, пријаве полицији - ако поседује такву) дође, исприча о чему се ради, узима се њена изјава на записник (и ако треба још неког од сродника), и утврђује степен угрожености и да ли јој је потребан хитан смештај у неку од установа ( Сигурна кућа, ако је дете онда Прихватилиште за ургентно збрињавање) или има неку алтернативу (код рођака, пријатеља...). Позива се и вршилац насиља ( никад у исто време кад и жртва), узима се његова изјава, упозорава се да је насиље кривично дело и које су санкције. Затим се контактира полицијска станица, са назнаком да се позиви од те жртве третирају као приоритет (да морају одмах да реагују и провере позив на терену), потом се пише процена и мишљење суду уколико је потребно изрећи мере заштите од насиља у породици, а против насилника се пише кривична пријава (ако то већ није учинила жртва раније). Кад неко анонимно пријави да је неко лице изложено насиљу, одмах се излази на терен, с полицијом или без (зависи од тежине угрожености), а ако је дете у питању, оно се одмах може изместити из породице, по хитном поступку. То је укратко. Хвала. Иначе, у потпуности се слажем да ствари треба мењати у "вишим инстанцама", апсолутно. Ја ово видим само као још једнан класичнан пример катастрофалне неефикасности државе. Уместо да уложи средства и напор да реши први проблем, а то је повећавање ефикасности сопственог правосудног и полицијског система, она формира нову агенцију која треба да игра око тог првог проблема. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mila Написано Април 26, 2011 Пријави Подели Написано Април 26, 2011 Цитат Цитат Naravno da nije normalno nego umobolno revnovanje po ludilu. Tim ljudima bi pod hitno trebalo uduzeti to dete a njih smesiti u Lazu. Apsolutno se slazem. И ја. И то без било каквог испитивања, него под хитно. Могуће је да није баш све како изгледа у нашој убогој једнодимензионалној машти, али овако би било много забавније. Хоспитализујемо родитеље, растуримо једну породицу, децу неизлечиво трауматизујемо за цео живот, а онда тек да видимо о чему се заправо ради. Једино је штета што у реалном животу и Србији то не иде баш тако лако. Али кад ми једном дођемо на власт, сви локални настићи има да лете на све четири стране света, без права жалбе, и да им се затре сваки траг. Зиг хајл! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Април 26, 2011 Пријави Подели Написано Април 26, 2011 Цитат Цитат Цитат Naravno da nije normalno nego umobolno revnovanje po ludilu. Tim ljudima bi pod hitno trebalo uduzeti to dete a njih smesiti u Lazu. Apsolutno se slazem. И ја. И то без било каквог испитивања, него под хитно. Могуће је да није баш све како изгледа у нашој убогој једнодимензионалној машти, али овако би било много забавније. Хоспитализујемо родитеље, растуримо једну породицу, децу неизлечиво трауматизујемо за цео живот, а онда тек да видимо о чему се заправо ради. Једино је штета што у реалном животу и Србији то не иде баш тако лако. Али кад ми једном дођемо на власт, сви локални настићи има да лете на све четири стране света, без права жалбе, и да им се затре сваки траг. Зиг хајл! Oni jos djene djene ali prvo bi trebalo resiti njihove formuske advokate. bliss jeeee Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Април 26, 2011 Пријави Подели Написано Април 26, 2011 Мила, у нашем систему социјалне заштите одузимање деце се врши по хитном поступку када је недвосмислено јасно да су животно угрожена. У Америци се деца одузимају превентивно, као нпр. код случаја Настић, па се накнадно утврђује да ли су деца заиста била угрожена, тако да има разлике, није да нема. Овлашћења социјалних служби тамо и овде - небо и земља. Тамо кад споменеш социјалну службу, тресу ти се гаће,да извинеш, а овде се народ поспрда и не узима за озбиљно. Далеко су наше социјалне службе од иностраних, далеко... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mila Написано Април 26, 2011 Пријави Подели Написано Април 26, 2011 Цитат Oni jos djene djene ali prvo bi trebalo resiti njihove formuske advokate. nesiguran Нисам ја њихов адвокат. Могуће је да су тотални болесници, али могуће је да и нису и да је нешто друго у питању. А ако ти стварно мислиш да је твој план акције нормалан и да говори о твојој нарочитој уравнотежености и ревновању по разуму, think again. Пре 2 дана ми је била у гостима десетомесечна унука мамине пријатељице, чији родитељи су лактовегетаријанци. Беба не једе ни јаја, само пије млеко и једе поврће, и тако од зачећа наовамо. Људи нису хришћани, него се ложе на јоги филозофију. Беба је свеједно савршено здрава, јака и лепа. Тако да ми није сасвим јасан овај случај и како је могуће да шестомесечна беба не пије ни млеко, и да ли је заиста тако. А ти би све одмах решавао базуком. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mila Написано Април 26, 2011 Пријави Подели Написано Април 26, 2011 Цитат Мила, у нашем систему социјалне заштите одузимање деце се врши по хитном поступку када је недвосмислено јасно да су животно угрожена. То је у реду. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Prolece Написано Април 26, 2011 Пријави Подели Написано Април 26, 2011 Цитат Цитат Oni jos djene djene ali prvo bi trebalo resiti njihove formuske advokate. nesiguran Нисам ја њихов адвокат. Могуће је да су тотални болесници, али могуће је да и нису и да је нешто друго у питању. А ако ти стварно мислиш да је твој план акције нормалан и да говори о твојој нарочитој уравнотежености и ревновању по разуму, think again. Пре 2 дана ми је била у гостима десетомесечна унука мамине пријатељице, чији родитељи су лактовегетаријанци. Беба не једе ни јаја, само пије млеко и једе поврће, и тако од зачећа наовамо. Људи нису хришћани, него се ложе на јоги филозофију. Беба је свеједно савршено здрава, јака и лепа. Тако да ми није сасвим јасан овај случај и како је могуће да шестомесечна беба не пије ни млеко, и да ли је заиста тако. А ти би све одмах решавао базуком. Kako je onda beba od 6 meseci zavrsila u bolnici zbog slabosti,da je bar mleko pila to se nebi desilo 100% sam sigurna,moj mali nije hteo cvrstu hranu do 8.meseca pa nije malokrvan.To mi je,jako cudno,kao sto je cudno i to da u bolnici nisu nista primetili... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Prolece Написано Април 26, 2011 Пријави Подели Написано Април 26, 2011 Inace moj sincic jos uvek odbija da jede meso,ali voli ribu i jaja i nije malokrvan,ponavljam. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mila Написано Април 26, 2011 Пријави Подели Написано Април 26, 2011 Цитат Kako je onda beba od 6 meseci zavrsila u bolnici zbog slabosti,da je bar mleko pila to se nebi desilo 100% sam sigurna Да, то је тачно. Мала деца су у принципу склона анемији, али она не мора бити опасна. Али ако је ова беба била анемична до те мере да су посумњали у леукемију, то је стварно нешто чудно. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Април 26, 2011 Пријави Подели Написано Април 26, 2011 Цитат Андреј, какве генерализације и какво омаловажавање Центара за социјални рад ! 0110_hahaha Да ли у Центрима раде људи или машине ? "Институције су дехуманизоване"... као да роботи раде у њима, Боже-ме-сачувај ! Због оваквих малициозних коментара људи све мање и верују у институције. Ја радим у Центру за социјални рад. Не знам како раде баш по свим Центрима,али могу рећи за овај у коме ја радим : свака пријава о насиљу или потенцијалном насиљу (тј. сумњи на изложеност било којој врсти насиља) која нам стигне (писаним путем, анонимно телефоном) се третира подједнако хитно, то је приоритет број један и свако не поступање по том нивоу хитности повлачи са собом повреду Правилника о раду и могућност добијања отказа. Итекако савесно и одговорно радимо, поготово пријаве за злостављање, јер је то најтеже и ту не сме да се направи пропуст, а и одговорност је највећа. НИје тачно да радимо само са Ромима, конкретно у мом Центру је преко 90 % странака беле пути, и највише радимо поремећене породичне односе. Такође желим да кажем да већ дуже време по медијима траје права хајка на Центре (поготово је у томе активна Рада и "Београдска хроника"), поготово од стране новинара који се не разумеју ни мало у наш посао, а ми смо с друге стране обавезани строгом поверљивошћу података и не смемо да дајемо изјаве за јавност. Тако нас свако мало неко блати, а ми морамо да ћутимо. Волела бих да сваки букач против Центра дође макар на 10 дана и да види шта ми радимо и како ( а видео би само мрву), па да размисли да ли би то могао да ради. Мислим да би многи заћутали и покрили се ушима. Ове небулозе које си навео да неко од рођака одузме родитељима дете - 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha то би било киднаповање, кривично дело, мислим одакле вам људи такве идеје ???? Центар за социјални рад чине људи, који исто имају осећања као и сви други, нису само хладне машине које ништа не додирује. Ми радимо са најугроженијим категоријама, аман, шта мисле неки, да смо ми оперисани од емоција ? И ти људи у Центрима раде у оквиру Закона и правилника, строго по предвиђеним процедурама, тако да, ако нешто треба мењати, треба мењати на вишим инстанцама. Центри само спроводе социјалну политику коју је неко други скројио. Страшно... smej.gif Драга Магдалено, да сте пажљивије прочитали оно што сам написао, видели бисте да нисам изнео никакву генерализацију, пошто сам у више наврата споменуо негативне примере који су ми лично познати. Ништа више не бих волео него да је ситуација тако дивна и беспрекорна како је Ви, извињавам се, али из једне ипак пристрасне перспективе, представљате. Ово што сте Ви написали односи се на Вас лично, Центар у коме Ви радите и време у ком сте ту радили. Оно о чему сам ја писао, односи се на низ Центара и службеника, широм Србије, у периоду од протекле две деценије. Такође, ако дозволите, нагласио бих како, по природи посла којим се бавим, и лично познајем одређени број службеника, па и руководиоца разних Центара - и наравно, има дивних људи који се заиста својски труде да савесно и предано обављају свој посао. Но све то не мења чињеницу да су нам све државне институције - у распаду. Да ствари већином нису добре. Да је исувише страначке (читај: негативне/непотистичке) селекције у институцијама. Да се у институцијама исувише често прогањају поштени и вредни људи, зато што су сведоци туђег непоштења и нерада... Али, то овде није тема! Заиста, сада бих могао да почнем да набрајам примере где су се, које и на који начин све огрешиле институције, о грађане ове државе којима би требале да помажу и у чијој су оне наводно служби. Али чему, када ћете Ви то опет схватити као личну прозивку? Ово што сам написао, написао сам имајући на уму конкретне примере породица које су прво постале жртве неке социјалне патологије, да би затим постале и жртве одређених бирократа из наших "врлих институција" (ево да се изразим прецизније). Хвала Богу ако се некоме и помогло, али, до мене стижу управо они којима институције НИСУ помогле (иначе, ја сам у оном злогласном невладином сектору, који се труди да буде каква-таква савест овог разореног друштва и натера институције да се више ставе у службу грађана 0110_hahaha) - а таквих је, драга Магдалено, заиста било исувише много. И управо је једна од најчешће спомињаних институција у њиховим несрећним причама био Центар за социјални рад... Толико ствари бих могао да набројим, толико различитих градова, људи националних и верских припадности с којима сам имао прилике да причам и чије сам приче слушао. Да ли да спомињем апсурдни аутоматизам по ком се деца додељује мајкама, макар оне биле и у секти и директно угрожавале живот детета? Наравно, а што и не би, када ми је директорка једног од београдских Центара отворено рекла да је секта нешто што и када би хтели, не би умели да узму у обзир - да они гледају само на "друштвене околности," а да не смеју да улазе у такве детаље. Не, наши Центри нису криви ни за шта сами по себи - једноставно, они су део једног свеопштег трулог "транзиционог" система и било би наивно очекивати да буду светла тачка у општем безнађу, како их Ви овде претстависте. Оно за ромску популацију сам такође цитирао једну службеницу једног од београдских Центара. Укратко, ништа ја овде не измишљам и под пуном одговорношћу говорим о стварима које сам ЛИЧНО осведочио. Коначно, што се тиче незаконитог решења које сам горе изнео... Да, наравно да је у питању кривично дело. Несумњиво јесте. Зато сам и рекао да се, пре било чега УТВРДЕ ЧИЊЕНИЦЕ. Такође, рекао сам да и фамилија ПРЕ СВЕГА, треба да разговара са тим родитељима и да се лично, без било какве сумње, увери у околности. А ако су околности овакве каквима их је Сања представила, ЈА бих ЛИЧНО од било ког мог рођака привремено одузео дете уколико би том детету тиме био спасен живот од поремећених особа. Да је било среће да су бака и дека одузели малу Кају од њене мајке и дечка, уместо што су узалудно изнова и изнова тражили помоћ од самозадовољних "трутова" из наших "врлих институција," можда би то дете данас било живо? За мене лично, затвор у који бих отишао због таквог "кривичног дела" био би мала цена у односу на спашени живот једног јединог детета. Не мислим да је моја слобода и удобност вреднија од тога. И знам и друге људе који размишљају попут мене. Вама свака част, искрено желим да верујем да је Центар у коме Ви радите изузетак од свега што ја знам (не би био једини и нисам ништа ни генерализовао) - али, мој глас је глас свих оних (многобројних) људи, које су институције система изневериле. Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Април 26, 2011 Пријави Подели Написано Април 26, 2011 Центри нису свемогући, као што рекох, раде онако како је "врх" осмислио, са оним овлашћењима која им је "врх" доделио, а та овлашћења нису баш велика, међутим, очекивања странака од Центара су велика. Ваљда имамо чаробне штапиће ... понекад помислим да их заиста и имамо... Немојмо сад да представљамо да ја идеализујем Центре, поготово свој у коме радим. Сад бих ја могла исто тако да наводим примере квази подршке и помоћи разних НВО, које само правдају паре које добијају за своје квази пројекте... Не идеализујем свој посао, заправо нисам баш најсрећнија што нисам нешто друго одабрала у животу да радим, али да, пристрасно ћу рећи да је то врло тежак посао и да је сатисфакција минимална, а стрес огроман. Сад би ова тема могла да се претвори у тотални офф, да кренем да причам у ситна црева, али не вреди, све и да цртам...Свакако ме боли да неко блати моју професију, и увек ћу је бранити. А лоших људи, који лоше раде свој посао има свуда, у свакој струци. Пример мале Каје не могу да коментаришем, јер нисам упозната са предметом (мислим на предмет из Центра, не површна писања из новина) - а и да јесам, обавезивало би ме чување поверљивости података, али могу да кажем да ми нисмо видовњаци и да неке ствари не можемо предвидети. Кад имамо некога ко треба да се вештачи, то препуштамо онима који су за то стручни, али дешава се да психијатар процени да неко није агресиван до те мере да би некога физички напао, а тај исти сутрадан убије човека. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука