Сава Савановић Написано Април 21, 2011 Пријави Подели Написано Април 21, 2011 http://borbazaveru.info/content/view/3562/1/ Дал од страха дали од љубовипроговара глагољиви Владе до по текста о себи пишућ ко одбрану пред какијем судом од по текста о љубави збори ту позива српске епископе и осталу церковну братију да се смире и да се помире Мен се чини да је Владе скрено не са ума сачувај га Боже но са пута којим је ишао сад кад виђе да је пут ћорсокак сетио се Владе помирења ихтусовци млакоњом га зову ја би казо да млакоња није но се мени чини сада нешто као да се Владе окренуо екуменизму примиче се вешто! - Еј, Сава Савановићу, двадесет година вампирујеш, и не оста без вечере као вечерас! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Април 21, 2011 Пријави Подели Написано Април 21, 2011 Ово је, рекао бих, суштински део: Али, увек и увек, раскол сам сматрао највећом несрећом. Још 2009, пре свих ових догађаја, објавио сам текст „Да истинујемо у љубави“ (на сајту „Борба за веру“) у коме сам указао да се раскол, и из црквених и из националних разлога, мора избегавати по сваку цену. Јер, ми смо у 20. веку доживели толико покоља и погрома, толико сломова и полома, да би раскол у Цркви био последњи ударац који нам задају наши непријатељи. Позвао сам се на хрватског идеолога аустрофилства, Иву Пилара, који је још 1917. указао на то да Срби могу да опстану и без војске и без државе, само док се држе култа Светог Саве, то јест док су окупљени око своје Цркве (Пиларову књигу о“ јужнославенском питању“ поново су штампале усташе у Загребу 1942.) Дакле, само у 20. веку од Срба су настали Македонци и Црногорци; сад видимо стварање Војвођана. Али, ево, све смо то некако подносили - док је Црква била јединствена... Свега годину и по дана после смрти патријарха Павла, углед Цркве срозан је невиђено како због безобалног екуменизма, тако и због неслоге... И шта сада? Да се делимо на „амфилохијевце“, „атанасијевце“, „иринејевце“, „артемијевце“? А треба да будемо Христови, Онога Бога Који је претрпео неправедна гоњења и Који се са крста молио за Своје убице. ЈЕР НЕ ЗНАЈУ ШТА РАДЕ... Колико људи данас у Цркви знају шта се ради и шта нам раде?... Ја сам се трудио да, поред тога што сам формално православан, будем и садржински хришћанин, следбеник оног Христа Који је рекао да ће по љубави познати Његове ученике. По љубави, а не по мржњи и монтираним процесима. Зато сам увек пре за дијалог са одељеном браћом из наших редова него са папом римским који се моли „блаженом“ Алојзију Степинцу и проглашава за свеца Карола Војтилу, човека који је Србима нанео толико зла у доба распада СФРЈ. Како је кренуло, вероватно ће и мене бацити на неки суд зато што, рецимо, не сматрам да владику Артемија треба анатемисати, него да с њим треба разговарати (као што се надам да је и он, после (у)пада у Дубоки Поток, спреман на црквоградитељски дијалог). Драго ми је што је мој брат Влада коначно изашао са појаснењем својих ставова. Није му први пут да се искрено и исповедно покаје. А ово је, ваљда, почетак отклона од неодбраниве позиције "доживотног епископа ЕРПиКМ" Артемија. dizzy999 Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Април 23, 2011 Пријави Подели Написано Април 23, 2011 http://forum.ihtus.org/viewtopic.php?p=43469 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давид Написано Април 23, 2011 Пријави Подели Написано Април 23, 2011 Мени су његови текстови обично деловали "ок". А и на многим књигама стоји његово име или као аутора или рецезента. Не познајем дубоко ту личност, али нека буде по Божијој Светој Вољи. Вера, слога и поштење – српско су спасење. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука