Mиљан Танић Написано Април 17, 2011 Пријави Подели Написано Април 17, 2011 Kakve veze "ktitorstvo" ima sa predavanjem na nekom fakultetu? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
pravoslavni katolik Написано Април 17, 2011 Пријави Подели Написано Април 17, 2011 Љубавни терапеут pa sad neka vidi šta mu je po sredi, kad u sopstvenu Jerarhiju nema poverenja... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Април 17, 2011 Пријави Подели Написано Април 17, 2011 Мелетије Исповедник вели:»Не треба слушати монахе, па ни презвитере, ако су речи њихове безаконе, ако су савети њихови зло. И шта велим: презвитере, монахе ?! Пред самим епископима се повлачите, уколико они лукаво почну да вас убеђују да чините, говорите, и мислите оно што није души на корист.« То је ваљало да су послушали артемити, пре него што су кренули за њим... Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Април 17, 2011 Пријави Подели Написано Април 17, 2011 Мелетије Исповедник вели:»Не треба слушати монахе, па ни презвитере, ако су речи њихове безаконе, ако су савети њихови зло. И шта велим: презвитере, монахе ?! Пред самим епископима се повлачите, уколико они лукаво почну да вас убеђују да чините, говорите, и мислите оно што није души на корист.« То је ваљало да су послушали артемити, пре него што су кренули за њим... И онда ово тумачимо како ко "осећа" да је у праву и да је правоверан и ето ти раскола. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Април 17, 2011 Пријави Подели Написано Април 17, 2011 Мелетије Исповедник вели:»Не треба слушати монахе, па ни презвитере, ако су речи њихове безаконе, ако су савети њихови зло. И шта велим: презвитере, монахе ?! Пред самим епископима се повлачите, уколико они лукаво почну да вас убеђују да чините, говорите, и мислите оно што није души на корист.« То је ваљало да су послушали артемити, пре него што су кренули за њим... И онда ово тумачимо како ко "осећа" да је у праву и да је правоверан и ето ти раскола. Ех, па кад неко ревнује не по разуму, онда не би послушао ни Господа лично да му се обрати... Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Април 17, 2011 Пријави Подели Написано Април 17, 2011 Овај цитат је јако опасан када се истргне из контекста. Јако опасан и штетан, без обзира ко га је изговорио. Када се ствари сведу на индивидуално доживљавање и мерење православности, онда је то најбољи пут за секташтво. Јер, ко је онда тај чија је вера и ревност "по разуму"? Коме да верујемо? Ја зато верујем де је истина у јединству, у Евхаристији, у општењу, а не у индивидуалном интелектуалном суду. Мирна ми је савест само онда када сам у Цркви, онда и у свој разум и разумевање истина вере имам поверења - кад слушам Цркву и припадам Цркви. А Црква - то је општење, Света Литургија, са својим јасним евхаристијским устројством кроз који дела и говори. Тај глас треба да слушамо, а не гласове појединица, ма ко да су. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evgenik Написано Април 17, 2011 Пријави Подели Написано Април 17, 2011 Када се ствари сведу на индивидуално доживљавање и мерење православности, онда је то најбољи пут за секташтво. Амин! Управо тако. Догодине на Косову! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Април 17, 2011 Пријави Подели Написано Април 17, 2011 Овај цитат је јако опасан када се истргне из контекста. Јако опасан и штетан, без обзира ко га је изговорио. Када се ствари сведу на индивидуално доживљавање и мерење православности, онда је то најбољи пут за секташтво. Јер, ко је онда тај чија је вера и ревност "по разуму"? Коме да верујемо? Ја зато верујем де је истина у јединству, у Евхаристији, у општењу, а не у индивидуалном интелектуалном суду. Мирна ми је савест само онда када сам у Цркви, онда и у свој разум и разумевање истина вере имам поверења - кад слушам Цркву и припадам Цркви. А Црква - то је општење, Света Литургија, са својим јасним евхаристијским устројством кроз који дела и говори. Тај глас треба да слушамо, а не гласове појединица, ма ко да су. Шта хоћеш да кажеш? Да треба да слушам о. Николаја када каже да спалимо прст на плотни, само зато што је презвитер? Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Април 17, 2011 Пријави Подели Написано Април 17, 2011 Овај цитат је јако опасан када се истргне из контекста. Јако опасан и штетан, без обзира ко га је изговорио. Када се ствари сведу на индивидуално доживљавање и мерење православности, онда је то најбољи пут за секташтво. Јер, ко је онда тај чија је вера и ревност "по разуму"? Коме да верујемо? Ја зато верујем де је истина у јединству, у Евхаристији, у општењу, а не у индивидуалном интелектуалном суду. Мирна ми је савест само онда када сам у Цркви, онда и у свој разум и разумевање истина вере имам поверења - кад слушам Цркву и припадам Цркви. А Црква - то је општење, Света Литургија, са својим јасним евхаристијским устројством кроз који дела и говори. Тај глас треба да слушамо, а не гласове појединица, ма ко да су. Шта хоћеш да кажеш? Да треба да слушам о. Николаја када каже да спалимо прст на плотни, само зато што је презвитер? Не, наравно. Проблем је што овакве цитате користе за своје оправдање разни расколници. Треба се научити шта је глас Цркве а шта глас појединца у Цркви. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Април 17, 2011 Пријави Подели Написано Април 17, 2011 Овај цитат је јако опасан када се истргне из контекста. Јако опасан и штетан, без обзира ко га је изговорио. Када се ствари сведу на индивидуално доживљавање и мерење православности, онда је то најбољи пут за секташтво. Јер, ко је онда тај чија је вера и ревност "по разуму"? Коме да верујемо? Ја зато верујем де је истина у јединству, у Евхаристији, у општењу, а не у индивидуалном интелектуалном суду. Мирна ми је савест само онда када сам у Цркви, онда и у свој разум и разумевање истина вере имам поверења - кад слушам Цркву и припадам Цркви. А Црква - то је општење, Света Литургија, са својим јасним евхаристијским устројством кроз који дела и говори. Тај глас треба да слушамо, а не гласове појединица, ма ко да су. Шта хоћеш да кажеш? Да треба да слушам о. Николаја када каже да спалимо прст на плотни, само зато што је презвитер? Не, наравно. Проблем је што овакве цитате користе за своје оправдање разни расколници. Треба се научити шта је глас Цркве а шта глас појединца у Цркви. Па то је оpште познато: "И ђаво може да цитира (Свето) Писмо за своје потребе..." Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Април 17, 2011 Пријави Подели Написано Април 17, 2011 Пометња међу артемитима, због јасног ства грчког Светог Сонода, међу којима је и потпис митрополита Пирејског http://www.facebook.com/pages/%D0%98%D0%A1%D0%A2%D0%98%D0%9D%D0%90-%D0%88%D0%95-%D0%A1%D0%90%D0%9C%D0%9E-%D0%88%D0%95%D0%94%D0%9D%D0%90-%D0%92%D0%9B%D0%90%D0%94%D0%98%D0%9A%D0%90-%D0%90%D0%A0%D0%A2%D0%95%D0%9C%D0%98%D0%88%D0%95/93589526605 Ајмо, братијо, памет у галву па се полако врћите својој Мајци Цркви... 0409_feel Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mila Написано Април 17, 2011 Пријави Подели Написано Април 17, 2011 Мирна ми је савест само онда када сам у Цркви, онда и у свој разум и разумевање истина вере имам поверења - кад слушам Цркву и припадам Цркви. А Црква - то је општење, Света Литургија, са својим јасним евхаристијским устројством кроз који дела и говори. Тај глас треба да слушамо, а не гласове појединица, ма ко да су. Да ли то аутоматски значи и да је Црква тамо где је већина? Занима ме чисто теоријски. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Април 17, 2011 Пријави Подели Написано Април 17, 2011 Мирна ми је савест само онда када сам у Цркви, онда и у свој разум и разумевање истина вере имам поверења - кад слушам Цркву и припадам Цркви. А Црква - то је општење, Света Литургија, са својим јасним евхаристијским устројством кроз који дела и говори. Тај глас треба да слушамо, а не гласове појединица, ма ко да су. Да ли то аутоматски значи и да је Црква тамо где је већина? Занима ме чисто теоријски. Црква је тамо где је истина. А на жалост артемита, истина је на страни већни засад. Надамо се да ће тако и остати. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Април 17, 2011 Пријави Подели Написано Април 17, 2011 Пометња међу артемитима, због јасног ства грчког Светог Сонода, међу којима је и потпис митрополита Пирејског http://www.facebook.com/pages/%D0%98%D0%A1%D0%A2%D0%98%D0%9D%D0%90-%D0%88%D0%95-%D0%A1%D0%90%D0%9C%D0%9E-%D0%88%D0%95%D0%94%D0%9D%D0%90-%D0%92%D0%9B%D0%90%D0%94%D0%98%D0%9A%D0%90-%D0%90%D0%A0%D0%A2%D0%95%D0%9C%D0%98%D0%88%D0%95/93589526605 Ајмо, братијо, памет у галву па се полако врћите својој Мајци Цркви... winter Тјеше се да се нису огласили светогорци и старци из Сибира. Леле...па нормално да се нису огласили. Светогорци се можда не слажу у свему са Патријархом Вартоломејем, али су му послушни. Сибирски старци су послушни Руској Православној Цркви, а и Васељенска и Руска Црква су у јединству са Српском. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Април 17, 2011 Гости Пријави Подели Написано Април 17, 2011 Већина-мањина... то су веома релативни појмови... Црква је тамо где је Литургија коју служе Епископи, свештеници и народ и где су сви у заједници са осталим помесним Црквама. Није ствар да сви познају своју веру у детаље ( важно је знати основе еклисиологије и евхаристијског, литургијског богословља), али је много битније бити послушан. Ако је неко прочитао коментаре људи који тренутно подржавају Артемија, видећете једну велику обману. Људи теже за "истином", а заправо СЕБЕ постављају за мерило истине. То је увек са секташима и то није ништа ново. Када ти се један не допада, онда идеш код другог, па код трећег, да би на крају рекао: Ја сам истина. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука