Jump to content

Протест верника због делатности монаха Артемија

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ето ја био лично са њима и нисам чуо ни речи...

Претпостављам да и то што су се одметнули од СПЦ и отишли у раскол сматраш за моју илузију или непроверену гласину...

Ко зна, можда су они још увек у Црној Реци, чим ти ниси видео да су је напустили...

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 53
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

• Гости

Ја само велим да ЗВАНИЧНО нису у расколу...чак неки Епископи дзвољавају верницима да иду на Литургије код м.Артемија

КОји то Епископи дозвољавају? Како је то могуће? Неки дозвољавају, неки забрањују...

То ако ради неки Епископ он онда директно иде против Цркве и њене јединствености.

Подели на овим сајтовима

Ја само велим да ЗВАНИЧНО нису у расколу...чак неки Епископи дзвољавају верницима да иду на Литургије код м.Артемија

КОји то Епископи дозвољавају? Како је то могуће? Неки дозвољавају, неки забрањују...

То ако ради неки Епископ он онда директно иде против Цркве и њене јединствености.

Апсолутно. Саборску одлуку су дужни сви епископи да поштују, без обзира на њихово лично мишљење. Они моги да га изнесу као појединци, чланови једног правног друштва, али као епископи могу да износе само став цркве. Ниједан епископ не може да упути вернике код м. Артемија или неких других који се налазе на тлу неке епархије без благослова надлежног архијереја.

Caelum a non celando, quia apertum est.

http://www.pravoslavniistocnik.net/

Подели на овим сајтовима

Ево данима покушавам да спознам разлог одласка верника на "протест", да искористим израз из наслова, и не успевам. Разумех осећање верника који су у Лелићу били "ометани" током Свете Литургије, од браће у Христу која одлуташе са Пута. Али разлог за померање почетка Свете Литургије у својој парохијској цркви, да би се ишло да се "протестује", заиста не умем да препознам.  ne_shvata

:drugarstvo:

1405_love

0442_feel

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Ево данима покушавам да спознам разлог одласка верника на "протест", да искористим израз из наслова, и не успевам.

Као што рекох - годинама већ бивши црноречани џиповима крстаре Шумадијом врбујући људе и одвајајући их од Цркве. Многи људи који су некада били нормални хришћани су пали од њихов утицај, и одвојили се не само од Цркве, већ и од својих пријатеља и дојучерашње браће у Христу...

Иако не сматрам да је ово исправан начин да се реши овај проблем, и иако не сматрам да ће из тога изаћи ишта претерано добро, ипак разумем њихов револт...

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

Ево данима покушавам да спознам разлог одласка верника на "протест", да искористим израз из наслова, и не успевам.

Као што рекох - годинама већ бивши црноречани џиповима крстаре Шумадијом врбујући људе и одвајајући их од Цркве. Многи људи који су некада били нормални хришћани су пали од њихов утицај, и одвојили се не само од Цркве, већ и од својих пријатеља и дојучерашње браће у Христу...

Иако не сматрам да је ово исправан начин да се реши овај проблем, и иако не сматрам да ће из тога изаћи ишта претерано добро, ипак разумем њихов револт...

Добро брате, прихватам Твоје разумевање, у смислу да никога не желимо осуђивати, али ја заиста никад не бих на такав начин показивао своју жељу да браћу и сестре у Христу, која залуташе, с Божјом милошћу и вољом вратим Светој мајци Цркви. Могао бих наводити цитате и цитате Отаца Светих, али нећу јер сам сигуран да већина овде присутних знају, да се силом ништа не постиже.

С друге стране, пишеш

"годинама већ бивши црноречани џиповима крстаре Шумадијом врбујући људе и одвајајући их од Цркве. Многи људи који су некада били нормални хришћани су пали од њихов утицај, и одвојили се не само од Цркве, већ и од својих пријатеља и дојучерашње браће у Христу... "

Ја ни овде не видим никакву кривицу на коју бих ја као "прости верник" требао да реагујем, ни како Ти кажеш, оних који врбују, нити оних који су заврбовани.

Они који врбују, одговараће или неће, Јединоме Који ће Судити свима нама.

Заврбовани, неће ни у једној верској заједници опстати, ако Не Дај Боже, тврдокорно остану замагљеног вида, јер нису скренули са пута Свете мајке Цркве, ни због чега другог осим због своје неутемељености у вери у Христа. "Млакост" која се наводи у Светом Писму, није нешто што нас наводи да се свађамо, расправљамо, не Дај Боже бијемо и убијамо. "Млакост" је описна реч неутемељености у вери, неверовању у Спознају, Силу, али ни у Милост Христа Спаситеља. Само они који мисле да ишта могу без Бога, врло брзо замагљују бистрину вида, разумевања и сазнања, која Светим Причешћем добијамо незаслужено, али Неописивом Љубављу Бога.

Колико је неоснован разлог оваквог вида револта, показује и то да никад не одосмо да реметимо сакупљање ниједне заједнице који себе сматрају за једине исправне у вери, а и тамо имамо људе које бар познајемо.     

Извињавам се браћи и сестрама у Христу, јер они то јесу све док другачије не каже Света мајка Црква, што направих поређење са некаквим другачијим заједницама. Али ако ово читају, надам се да ће осетити искрену жељу свих нас да врате Светој мајци Цркви. И ако неће, и ако их, Не Дај Боже, Црква изопшти из заједнице, наше ће и даље бити да се молимо Богу Да Буде Милостив према њима, као што се молимо и сад....

Молимо ли се?

0205_whistling

smej.gif

0205_whistling

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

"Литургија ће се служити по сваку цену!"

"Марш напоље!"-женски глас, затим исто то мушки глас.

"Литургија ће се служити по сваку цену , јер је проскомидија почела..."

"Папа је вама наредио да служите по новом!"-женски глас.

"Ово је кривично дело -упад на приватни посед."

Затим следи песма "Помоли се за нас Јустине ћелијски и проче..." при чему је и један свештеник од придошлих узео учешћа.

"Молим вас ... позивам вас у 10 сати служимо литургију ... пођите са нама у Цркву ...да видите како се литургија служи ...ви сте позвани да дођете на литургију ..."

"Срећан вам пут...ХВАЛА !" - опет женски глас.

Затим следи остало...

Углавном жене су најгласније...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...