Jump to content

Linux

Оцени ову тему

Препоручена порука

Генерални проблем са линуксом је слабије функционисање на новом хардверу.

Ја рецимо имам новији хардвер,али имам и стару звучну карту.

Једном кад реинсталирам линукс,ради звук,други пут не ради. blessyou

И онај пут када ми ради,не видим да региструје звучну карту.

Такође неке новије плоче не подржавају линукс добро.Моја колико-толико подржава,али процес којом одржавам смањење напона процесора у циљу хладнијег рада,се аутоматски искључи када уђем у линукс.

Зашто људи толико воле виндоус ?

Е сад ради се о томе,да неко од укућана просечног корисника обично игра игре... Или су људи једноставно навикли на виндоус и немају намеру да га мењају.

Што се бесплатног слања на кућну адресу тиче,то важи само за убунту,а пошто линукс ионако често не ради добро без брзе конекције,линукс се обично скида са интернета,не видим претерану поенту слања на кућну адресу,јер је за коришћење убунтуа неопходан сталан приступ интернету.

Са друге стране линукс ме је тако добро спасао једном када сам реинсталирао један комп,а затворио сам неки безвезе порт... и нисам имао излаз ка интернету... осим преко линукса.

Другар такође је имао проблема са изласком на интернет на туђем компјутеру,али он нема навику да носи линукс...

Убедљиво најјача ствар код лајв дистрибуција је што неке имају драјвере за видео,па се може одлично сурфовати у истој (бар би требало теоријски гледано),а и требало би да можете сами да направите своју лајв дистрибуцију...

И наравно,да не заборавим.Open Office се споро стартује,ал само у виндоусу :)

И за крај,виндоус 7 је "мазнуо" KDE изглед који је измислио линукс,ако се не варам,исправите ме ?

Ако је стварно тако,то је брука од оперативног система који се плаћа,да тако ради.

Што се мана линукса тиче,мени се рецимо не свиђа што музички програми не дају увек подршку за све бесплатне формате (ogg vorbis,flac,ape) a увек дају подршку неслободном формату mp3.Некако ми је логично да се подржавају бесплатни формати,но у пракси преовлађује оно што је и најчешће mp3 (а рекао бих и најлошије,јер је ogg vorbis много бољи формати од mp3,a o losless форматима и да не говоримо).Losless formati су формати где се савршено задржава оригинални звук са оригинал диска,дакле квалитет се не мења,али и заузимају доста више од lossy формата.

Мада ogg vorbis у варијанти битрејта 450-500 звучи одлично,не баш као flac,али ипак доста лепо и добро.

Извињавам се на скретању са теме.

Подели на овим сајтовима

Цитат

... и да - који су то програми у Виндовсу који не постоје у Линуксу? Шта то људи подразумевају под "професионалном употребом", и зашто то не би могло да се ради у Линуксу?

Аuto Cad,Photoshop...

Са другим програмом се најчешће ради припрема за штампу,а први такође служи људима који се баве тродимензионалним дизајном.Такође програми за обраду звука су на Линуксу сведени на Audacity,што не подмирује све потребе људи који су рецимо навикли на sony sound forge или неки други програм.

Такође и за обраду видео материјала ако се не варам имам утисак да постоји проблем јер се програмима који постоје на линуксу може урадити нешто основно,а не и нешто професионално.

Подели на овим сајтовима

Sve zavisi ... Novije distribucije podržavaju većinu hardvera .... A ne možeš da sporiš da i na Win-u ima problema sa hardverom? Da su svi drajveri opensource, kao što nisu, ne bi bilo tolikih problema.....

Linux podrazumevano dolazi samo sa podrškom za ogg vorbis,flac,ape itd .... Konkreno Ubuntu ne dolazi sa podrškom za mp3 i ostale ne slobodne formate... Naravno podrška za iste se može naknadno instalirati. Isto je kod Fedore, openSuse i dr... Ali to je poenta slobodnog softvera.....

Win7 je stvarno maznu izgled KDE 4+ .... i nikom ništa ..... Čak je bila i neka anketa u Americi gde su ljudima pokazivali Linux na KDE4 i svi su govorili stvarno lepa Vista ili Win 7  blessyou .....

Najnovija verzija OO 3.2 kod mene na Ubuntuu startuje za 3-5 sekundi.... Stvarno ne preterujem .....

Подели на овим сајтовима

... upravo  to, OpenOffice i kod mene startuje za 3-5 sekundi, tako da tu nema problema, svi formati sto se tice Office-a su OK, cak extra ... prepoznaje sve iz .PDF formata u Windows-u, kao i Power Point prezentacije kao .ppt ... sve je extra , i sve mi se vise svidja ... sada, imam neke video fajlove u .mpd formatu na DVD koje nece da otvori, ali ne znam zasto ... zna li neko kako to da resim, koje drajvere treba da skinem i kako ? ... inace, ja sam pod Gnome, tako da ne znam za ostala okruzenja ... cuo sam za KDE, ali ne znam kako da ga instaliram ... 

MAKIJAVELIZAM JE STANJE UMA - SVE OSTALO JE PRECENJENO!!!

Подели на овим сајтовима

Ma nemaš potrebe da instaliraš KDE ako ti se sviđa GNOME. Mislim možeš, ali šta će ti. Bolje je ili jedno ili drugo. I ja furam GNOM....

Nego .mpd. Tu si me zainteresovao..... Koji je to format? Ja sam čuo za Music Player Daemon ali to nije to što ti govoriš.... Da nisi pogrešno napisao...? Da nije .mpg?

Подели на овим сајтовима

... moguce, moracu da proverim, to je neka kompletna prezentacija firme koju smo kupili, ali je stara skoro godinu dana ... radila je pod WIN okruzenjem, ali sada nesto nece ... inace , ceo DVD je samo iskopiran sa originalnog, tako da PDF, PowerPoint i sve radi sada u 10.04, sem te multimedije ... koristio sam Gnomov bioskop, kao i PiTiVi, ali nista ... moram da vidim kako to da resim ... a sto se okruzenja tice, hteo bih da probamm i KDE ... kako to da instaliram najlakse?

Подели на овим сајтовима

Ti verovatno misliš na Microsoft Project fajlove .... Koji program je otvarao taj fajl pod Win? Probaj Project Management program.

Za KDE ....

sudo apt-get install kubuntu-desktop u terminalu .....  moraš znati šta radiš. Nemoj sve instalirati i što ti treba i što ti ne treba ......

Подели на овим сајтовима

... auuu, prijatelju, sta ti meni rece ... pa ovo vrti skoro pola sata ... skida 166MB , atreba mu jos 664MB dodatnog prostora na HDD ... nema veze, videcemo kako to funkcionise ... a kako da sa KDE, kada instalira, predjem ponovo na Gnome ako mi se ne svidi ?

Подели на овим сајтовима

Pa sam si tražio  :drugarstvo: ....

To što skidaš je KDE grafičko okruženje. Da bi shvatio šta je, to je Kubuntu ustvari.... I sad kad to instaliraš imaćeš i Kubuntu i Ubuntu zajedno (a ne znam šta će ti?), a da bi se ulogovao u jedno od ta dva moraš da se izloguješ iz GNOMa pa da kao session izabereš KDE. Rekao sam ti fino da ne instaliraš sve što ti pada na pamet, bar ne dok se malo ne navikneš šta radiš.....

Подели на овим сајтовима

... ne, ne, ne, nisi me razumeo - TO JE UPRAVO ONO STO SAM HTEO ... ja volim sve da probam, pa da onda vidim sta mi lezi i sta je bolje ... a sto se prelaska tice, koliko sam shvatio, to bi bilo nesto kao log off u Windowsu, pa da onda izaberem novo graficko okruzenje ... a to sto kazes da je ovo Ubuntu, to znaci da on "fabricki" ima Gnome, a da se KDE skida , tj da je to Kubuntu ... ako je tako, sta bi onda bio Xbuntu - neko X okruzenje ? ... ja to onako seljacki, ne zameri!

Подели на овим сајтовима

Ma ne zameram ti, nego ne bih voleo da nešto pogrešno uradiš pa da zezneš nešto... o tome se radi  smej.gif .....

Ubuntu dolazi sa GNOME grafičkim okruženjem. A za razliku od drugih Linux distribucija kod Ubuntu ne moraš da skidaš KDE pa da instaliraš (možeš - ovo što ti radiš sada)... Postoji Kubuntu - to je Ubuntu sa KDE grafičkim okruženjem da tako kažem  smej.gif ....

http://www.kubuntu.org/

Kad naručuješ one diskove, možeš da naručiš i jedan i drugi disk. Tako ja uvek radim...

A što se tiče logovanja u neko od grafičkih okruženja, upravo to što si rekao. Izloguješ se kao na Win-u, izabereš npr. KDE i uloguješ se najnormalnije.....

Sa srećom ti Ubuntu  smej.gif .....

Подели на овим сајтовима

... OK, sad  mi je jasnije ... a nisi mi rekao sta je sa Xbuntu? ... i cuo sam za Lbuntu, ima li to neke veze sa svime ovime ili ne? A kada je u pitanju Kubuntu, to onda znaci da on nema u sebi GNOME okruzenje, i da se ono moze skinuti i naknadno instalirati kao sada ja KDE? ... na taj bi se nacin fakticki dobilo isto? ... zasto bi onda neko imao Ubuntu kao moze da ima 2 okruzenja odjednom? ... izvini, ja mozda malo smaram , ali sta ces ... volim da sve znam !!!

Подели на овим сајтовима

Цитат

A ne možeš da sporiš da i na Win-u ima problema sa hardverom?

Углавном не,зато су и створили nidswrapper κοји користи виндоус драјвере ако нема линукс алтернативе.

Стално се прича да новије дистрибуције подржавају већину хардвера,надам се да је тако,пре пар година сам виде најновији убунту који је био багован тако да није прозор могао да се затвори људски.

У томе је и чар линукса,док ми причамо,излазе нове верзије и стално се нешто побољшава,тако да увек причамо о застарелим дистрибуцијама :)

Неки програми не долазе са подршком за flac i ape,па сам сходно томе рекао да ми је чудно да неке дистрибуције то немају,а имају mp3.Наравно све зависи од дистрибуције до дистрибуције и од програма до програма.

Иначе тачно је,макар код мене на папију стартовање ОО је просто фантазија... Но добро,хвала Богу лепо је израстао тај ОО у солидну алтернативу мајкрософту.

Подели на овим сајтовима

Цитат

... OK, sad  mi je jasnije ... a nisi mi rekao sta je sa Xbuntu? ... i cuo sam za Lbuntu, ima li to neke veze sa svime ovime ili ne? A kada je u pitanju Kubuntu, to onda znaci da on nema u sebi GNOME okruzenje, i da se ono moze skinuti i naknadno instalirati kao sada ja KDE? ... na taj bi se nacin fakticki dobilo isto? ... zasto bi onda neko imao Ubuntu kao moze da ima 2 okruzenja odjednom? ... izvini, ja mozda malo smaram , ali sta ces ... volim da sve znam !!!

Lubuntu - Ubuntu sa LXDE grafičkim okruženjem .....

http://lubuntu.net/

0409_feel

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...