Jump to content

Linux

Оцени ову тему

Препоручена порука

@obi-wan Извињавам се због одоцнелог одговра :)
Линукс дакле користим и приватно и у послу и добро сам упознат са појединостима. На послу користим CentOS и Debian (серверска окружења), а код куће Elementary OS.

Elementary је тада, 2015. године када сам почео да га користим био један од лепших (система) и желео сам као почетник да пређем на леп интерфејс, док ме не привуче довољно. Тада, сам систем није био баш најстабилнији, али је буквално сваким ажурирањем постајао све бољи и бољи. Данас, све ради одлично, без кочења. Имам један проблем са њим који ми је на памети, а то је, кад се испразни батерија, не оде у ”sleep” него се угаси. Мада мислим да сам то нешто ја зезнуо. Користим га најчешће за развој апликација, сурфовање, мултимедију и добро се држи. Припада Debian грани. Оцена: 9/10.

Други систем са којим имам непосредног искуства је Ubuntu.  Користио сам га и пре него што сам прешао на линукс као главни ОС, и увек је радио добро. Овај нови 18.04. нисам пробао, промењено је графичко окружење. Колега га користи и каже да ради одлично и да је стабилан и добро подржан. Припада Debian грани такође. Оцена: 9.5/10.

Трећи систем - Linux Mint.  Јако добро оптимизован систем и за слабије конфигурације. Имам га инсталираног на рачунару из  ~ 2006 године и ради скоро без проблема. Графички интерфејс није нешто леп али ради одлично. Припада Debian грани такође. Оцена: 8.5/10

Четврти систем - Manjaro.  Манџаро је Arch Linux, са доста лепим графичким окружењем. Нисам га још увек пробао али мислим да ће бити следећи после Elementary-а. Припада Manjaro грани. Оцена 9.5/10.

Иначе, вероватно си већ наилазио на следећу фразу, не постоји најбоља дистрибуција – све зависи шта теби треба. Али ето, оставио сам оцене и означио сам сваки систем видео снимком да можеш да погледаш како изгледају и како раде.

Мали савет је да скинеш неколико ”слика” и да их пробаш као Live Disc, или пак виртуелне машине. То је можда и најјефтинија и најбоља варијанта.
Срећно! :)

Остало:

• Свиђа ми се 1

"Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином".

Достојевски

Подели на овим сајтовима

On 7. 6. 2018. at 23:39, Олимп рече

Трећи систем - Linux Mint.  Јако добро оптимизован систем и за слабије конфигурације. Имам га инсталираног на рачунару из  ~ 2006 године и ради скоро без проблема. Графички интерфејс није нешто леп али ради одлично.

Expand  

Screenshot from 2018-06-08 03-36-57.pngScreenshot from 2018-06-08 03-36-00.png

Uživam dok radim na Mint-u :) 

200_OK.jpg

Mornië alantië

Подели на овим сајтовима

Пре две године решио сам да раскинем сарадњу са Бил Г. (Sorry Bill :)) и да пређем на Linux.  После много истраживања решио сам да на један стари P4 инсталирам Linux. Чисто из радозналости. Пошто је тај комп у то време био стар  готово 10. година најбоља дистрибуција за њега била је LXLE 14.04, http://www.lxle.net/ . Само да напоменем да тај комп и данас одлично ради захваљујући Linuxu:D. Одличан је за музику, филм, рад сам текстом и табелама ( free softmaker office ), youtube може да ради захваљујући smtube https://www.smtube.org/, web претраживач је QtWeb http://www.qtweb.net/ итд. 

После хаварије које сам имао са Win7, дефинитивно сам донео одлуку да пређем на Linux.  Као једини систем на свом комп инсталитао сам Ubuntu. Њега сам користио до пре четири месеца када сам упознао једну прелепу дистрибуцију, а то је Deepin:D  https://www.deepin.org/en/.

Moja препорука за почетника у linux свету је Deepin

deepin_store.jpg

„Бојим се Бога који је високо и гледа. Бојим се и човека који нема Бога!”

Византијска пословица

Подели на овим сајтовима

@Олимп  

Koje sve grane postoje osim ovde navedenih? `Ocu da uzgred naucim i ponesto osnovno uopste o Linuxima.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

On 8. 6. 2018. at 11:51, obi-wan рече

@Олимп  

Koje sve grane postoje osim ovde navedenih? `Ocu da uzgred naucim i ponesto osnovno uopste o Linuxima.

Expand  

Ево овако, графички приказано:

https://en.wikipedia.org/wiki/Linux_distribution#/media/File:Linux_Distribution_Timeline.svg

одавде: https://en.wikipedia.org/wiki/Linux_distribution

• Свиђа ми се 1

"Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином".

Достојевски

Подели на овим сајтовима

On 8. 6. 2018. at 10:57, ronin рече

Само да напоменем да тај комп и данас одлично ради захваљујући Linuxu

Expand  

Ovo ne treba da mi pricas, ja bas volim da se akam sa tim starudijama. Neki dan sam imao u rukama Toshiba L40 laptop od pre jedno 10+ godina. Ima Celeron, gpu je krajnje skromni Intel-ov 960GL, a RAM teskobnih 512MB. Namestio sam mu 7-cu, i to sam je ispeglao tako da sa sve antivirusom pri ukljucenju zauzima svega 250 MB RAM-a. I bas tad sam nalazio da vecina na takve stare masine instalira neki od Linux-a, konkretno sam na nekom sajtu nasao da predlazu Lubuntu. A laptop je inace besprekorno ocuvan, sto kazu ljudi k`o casa, kuciste mu je tesko i robus`no, a platio ga covek 3.000 din. Rek`o sam mu ako naidje opet na tako nesto da mi javi, `ocu ja da uzmem za mene. :D

On 8. 6. 2018. at 10:57, ronin рече

После хаварије које сам имао са Win7

Expand  

Kakve havarije?

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

On 8. 6. 2018. at 1:38, WiseMan рече

Uživam dok radim na Mint-u :) 

Expand  

Reklo bi se da su gledali da lici na Win 10 po izgledu...

Подели на овим сајтовима

@obi-wan, јави нам за шта се определиш за почетак, и прве утиске! :)

Достојевски

Подели на овим сајтовима

On 8. 6. 2018. at 13:05, obi-wan рече

Ovo ne treba da mi pricas, ja bas volim da se akam sa tim starudijama. Neki dan sam imao u rukama Toshiba L40 laptop od pre jedno 10+ godina. Ima Celeron, gpu je krajnje skromni Intel-ov 960GL, a RAM teskobnih 512MB. Namestio sam mu 7-cu, i to sam je ispeglao tako da sa sve antivirusom pri ukljucenju zauzima svega 250 MB RAM-a. I bas tad sam nalazio da vecina na takve stare masine instalira neki od Linux-a, konkretno sam na nekom sajtu nasao da predlazu Lubuntu. A laptop je inace besprekorno ocuvan, sto kazu ljudi k`o casa, kuciste mu je tesko i robus`no, a platio ga covek 3.000 din. Rek`o sam mu ako naidje opet na tako nesto da mi javi, `ocu ja da uzmem za mene. :D

Kakve havarije?

Expand  

BSOD. 

Византијска пословица

Подели на овим сајтовима

On 8. 6. 2018. at 13:17, ronin рече

BSOD. 

Expand  

On 8. 6. 2018. at 13:05, obi-wan рече

Intel-ov 960GL, a RAM teskobnih 512MB.

Expand  

можда би Elive био бољи избор http://www.elivecd.org/

• Свиђа ми се 1

Византијска пословица

Подели на овим сајтовима

On 8. 6. 2018. at 13:17, ronin рече

BSOD. 

Expand  

Zanimljivo, kod 7-ce nisam nikad imao takav problem, a kod XP-a u vrlo dugackoj karijeri mozda 2-3 puta da je to onako "iz cista mira". :)

On 8. 6. 2018. at 13:19, ronin рече

можда би Elive био бољи избор http://www.elivecd.org/

Expand  

Ovo prvi put vidim, i izgleda mnogo dobro. Ako dodjem do neke tako starudije, moracu da probam. :dobro:

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

On 8. 6. 2018. at 13:32, obi-wan рече

kod 7-ce nisam nikad imao takav problem,

Expand  

Нисам ни ја, док се нисам одлучио за неке "недозвољене радње", али то је дуга прича...:smeh1::ani_biggrin::D

Византијска пословица

Подели на овим сајтовима

On 8. 6. 2018. at 13:06, obi-wan рече

Reklo bi se da su gledali da lici na Win 10 po izgledu

Expand  

Linux Mint ne izgleda tako kao što je na slikama koje sam okačio. To sam ja preuredio izgled sistema sa razim ikonama i temom.

200_OK.jpg

Mornië alantië

Подели на овим сајтовима

On 8. 6. 2018. at 16:32, WiseMan рече

Linux Mint ne izgleda tako kao što je na slikama koje sam okačio. To sam ja preuredio izgled sistema sa razim ikonama i temom.

Expand  

Aaa, znaci cackao si dugmice... :D

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

Убунту није најпопуларнији само зато што је најлакши за маневрисање, где је инсталација самог ОС-а, софтвера и апликација, прилагођавање изгледа, памтљивих команди у терминалу већ стога што има најбољу подршку од свих Линукс дистроа.
Мислим да нема питања које сам икада поставио Гуглу за Убунту а да ми први или у прва три одговора није дошао са сјајног:

askubuntu

Ако си пао, немој да се каљаш; ако си се укаљао, немој да се ваљаш! —Св. Јустин Ћелијски
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...