Jump to content

Nepismen CV - najbolja antireklama

Препоручена порука

Ništa ne može tako da upropasti čak i kvalifikacijama najbogatiji CV kao loša pismenost.

Završili ste fakultet, pohađali nekoliko korisnih seminara, više nego solidno poznajete računare i uz engleski govorite još jedan strani jezik, ali ste, avaj, odavno završili osnovnu školu, a ono nešto časova posvećenih gramatici iz srednje otišlo je u dobro zaključane arhive sećanja. Ma nema šanse da se setite gde je ključ koji otvara bravu za pitanja tipa upotrebe malog i velikog slova u višečlanim nazivima ulica ili kod obraćanja u službenoj komunikaciji. Da li se, posle oslovljavanja sa „Poštovani“, naredna reč piše malim ili velikim slovom?

Razmišljate duže od dve sekunde, a nemate baš nikakav pravopisni priručnik pri ruci, pa posežete za Internetom? Gde tražiti rešenje kad nedoumica ne spada u užu oblast vaših interesovanja i ne baratate pouzdanim linkovima?

Hajde da razvejemo maglu!

Ako posle reči „Poštovani“ nastavljate da pišete u istom redu, slovo će biti malo (sem ako u pitanju nije reč koja se sama po sebi piše velikim slovom), a ako zbog preglednosti izaberete novi red, biće veliko.

Budući da se u Srbiji diplomom fakulteta ne može pohvaliti ni deset odsto ljudi, računate da vam pravopisni problemi i neće biti neka posebna smetnja i da je sve pomenuto samo bezazlena mentalna igra?

E, tu se varate!

Ozbiljne firme, bez obzira na fakultetski status vlasnika (kažu da prosečan preduzetnik raspolaže srednjom stručnom spremom), u sektorima za prijem novih radnika zapošljavaju one koji su odavno razbistrili elementarna pravopisna pravila u službenoj prepisci, a radi su, ako već imaju izbora, a imaju, da i njihovi novi zaposleni pripadaju toj kategoriji.

Ako na konkurs pošaljete CV u kome opširno navodite svoja preimućstva a kuburite sa poznavanjem glasovnih promena i nesigurni ste kod padežnih oblika pojedinih reči, sva je šansa da i Vaše kvalifikacije budu stavljene pod lupu.

A vi onda objašnjavajte koliko hoćete da je suština važnija od forme.

I jeste važnija, ali tek uz jedan dodatak:

Ko želi da ostavi utisak - na prijem ne ide u aljkavom odelu.

Aleksandra Gojković

http://www.facebook.com/home.php?sk=group_141016209297565&view=doc&id=148425431889976

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• 4 months later...

A vi onda objašnjavajte koliko hoćete da je suština važnija od forme.

I jeste važnija, ali tek uz jedan dodatak:

Ko želi da ostavi utisak - na prijem ne ide u aljkavom odelu.

Aleksandra Gojković

http://www.facebook....148425431889976

Добро мисли Александар Гојковић. Суштина јесте најважнија али, да бисмо дошли до суштине, мора постојати нешто што ће оставити утисак након чега ће послодавац направити селекцију и тако доћи до суштине коју кандидат нуди.

На интернету је много примера како се ради добар CV па, ако је некоме тешко да се на тај начин снађе, онда заиста није ни заслужио да буде одабран. Први наступ би био CV, потом разговор и не само у аљкавом оделу, већ у оделу намењеном за такве прилике. Озбиљна фирма гледа и најмањи детаљ јер, како човек приступа почетку, тако ће приступати и послу , кажу стручњаци. Да ли је и код нас тако, нисам сигурна? Једна страна фирма у Београду елиминисала је сваки CV који није имао фотографију кандидата, не осврћући се на садржај.

Подели на овим сајтовима

Једна страна фирма у Београду елиминисала је сваки CV који није имао фотографију кандидата, не осврћући се на садржај.

Само мали коментар - у САД уопште није уобичајено да се ставља фотографија у CV, чак се сматра за помало неукусно.

Мало се и претерује са нагласком на CV и интервју. У суштини, ако те неко не прими због једне правописне грешке то је супер јер за њега вероватно и не треба да радиш. То је добар знак да би ти се посао смучио за три дана.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Само мали коментар - у САД уопште није уобичајено да се ставља фотографија у CV, чак се сматра за помало неукусно.

Мало се и претерује са нагласком на CV и интервју. У суштини, ако те неко не прими због једне правописне грешке то је супер јер за њега вероватно и не треба да радиш. То је добар знак да би ти се посао смучио за три дана.

Upravo tako, brate Zvonko...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

...

... у оделу намењеном за такве прилике. Озбиљна фирма гледа и најмањи детаљ јер, како човек приступа почетку, тако ће приступати и послу , кажу стручњаци.

...

bez obzira šta kažu stručnjaci, čoveka ne možeš tek tako da proceniš na osnovu sat vremena razgovora

kaže narod da čoveka upoznaš tek kad kilo soli pojedeš s njim

stručnjaci daju samo neke uopštene smernice ali to nikako nisu pravila, po meni

inače ja sam na razgovor išao u 3/4 bermudama (ali pristojnim teksas) i jednoj finoj majici - 0205_whistling pa bilo vrućina stadaradim

Подели на овим сајтовима

Паметан послодавац ће гледати да процени да ли заиста завршаваш посао, а вероватно ћеш имати и "пробни период" од пар седмица да виде како се уклапаш. Значи тај "први утисак" је само то што му име каже и није "решена ствар" када прођеш интервју. Оно што пуно вреди јесу препоруке, референце и слично. Размишљајте дугорочно.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Sve je to super ako je poslodavac pismen, meni je uvijek bilo simpatično kad traže nekoga na određenu poziciju onda imaš čitavu listu uslova koje moraš da ispunjavaš. Kad se zaposliš skontaš da jedno ili nijedno govori jezike, da ama baš niko ne zna ispravno da otkuca CV, a da je Word jako komplikovan program. I tako, šta reći, ja sam imala sreću da uvijek naletim na ovakve firme prst ka dole

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

Ма ок, у српским условима све ово је проблематично. Јједва чекаш да нађеш било какав посао и надаш се да се снађеш, немаш много избора. Нажалост... :(

Можда програмери и сличне струке имају мало више избора.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Свакако, истог сам мишљења када је фотографија у питању. Узгред, у питању је италијанска фирма са седиштем у Београду.

Што се словне грешке тиче, нпр. Французи итекако гледају на то. Наравно, у питању су радна места где се, између осталог, тражи пословна кореспонденција, па из тог разлога видим оправданост. Наравно да не би имало смисла замерити акушеру на словној грешци.

Подели на овим сајтовима

bez obzira šta kažu stručnjaci, čoveka ne možeš tek tako da proceniš na osnovu sat vremena razgovora

kaže narod da čoveka upoznaš tek kad kilo soli pojedeš s njim

stručnjaci daju samo neke uopštene smernice ali to nikako nisu pravila, po meni

inače ja sam na razgovor išao u 3/4 bermudama (ali pristojnim teksas) i jednoj finoj majici - 0205_whistling pabilo vrućina stadaradim

Нисам искључива али је сигурно да утисак има удела. Чак су и боје одеће од утицаја. Иначе, статистика ми није нарочито драга али стручњаци се ослањају на искуство које говори баш о томе што сам навела.

Послодавац ће у току радног искуства направити ко зна колико грешака гледајући на формалности. Тако неће примити изузетног, доказаног стручњака само зато што овај има више од 50 година. Таквих примера је данас много и зато је потребно пуно среће да пронађеш посао који волиш, а још више да заволиш посао који пронађеш. (Знам да сам начинила грешку јер посао се не проналази већ уговара) :-\

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...