Jump to content

Где су границе деловања Светога Духа? Како ће се спасити толики људи који живе без Христа и Литургије?

Препоручена порука

Postoje dva koncepta shvaćanja crkve.Jedan je statički a drugi je dinamički,prema kojemje crkva definisana njenim centrom.Svaka crkva ima svoju definiciju ,,zida,,odnosno granica i definiciju ,, vrata,, kroz koja se ulazi u crkvu.Na primer tradicionalne crkve definišu ,, vrata,,kao krštenje vodomi od toga zavisi dali je neko u crkvi ili van nje.Ovajkonceptcrkve je sterilanjer parališe rast.Jednom kada udješ u crkvu, tvoj zadatak je da u njoj ostaneš u okvirima njenih granica koje su definisane kanonima.Sigurnost spasenjati je ovom pozicijom zagarantovana.Sada kada su ušli u crkvu mogu mahati ljudima izvan crkve i tako vegetirati.Kako se Hristov  mandat učeništva uklapa u ovu sliku.

Hristocentrićni koncept crkve ne definiše crkvu prema njenim granicama već prema centru Hristu.Kao što se zemljotres ne odredjuje prema tome gdese osetio već prema svome epicentru tako i crkvu ne odredjuju njene granice,,,jer ko će kontrolisati Duha Svetoga koji duva gde hoće,,,.

kod ovoga konceptaje presudan faktor pripadnosti i orjentisanosti prema Hristu ne pitamo dali je unutra ili spolja već gde se ona nalazi u odnoisu prema centru dali je Hristu okrenuta.Obraćenje je dakle proces okretanja Od- Ka ,od nezainteresovanosti, greha KA pokajanju spoznaji Svetog Boga.A ne korak preko neke linije ,, vrata,, koja razdvaja svet i ,, svete,,.Jer neki su daleko odHrista ali se kreću prema Hristu.Drugi kao fariseji i Juda su blizu ali se okreću od Hrista.Nije najvažnije gde si lociran već prema kome si okrenut.

Hristocentrični koncept crkve omogućava da ljude susrećemo tamo gde se oni nalaze.Koncept se fokusira na ljude i njihove potrebe i na Hrista a ne da se povlače linije.Isus je zainteresovan za ljude a ne za granice.

Neko pripada crkvi.Neko pripada Hristu.Neko pripada Hristu i Crkvi.Zadnje je idealno.Prvo je mizerno.Drugo je bolje ali dali se mi ponašamo kako verujemo.Zar nećemo uvek pre nazvati bratom i sestrom onoga koji pripada Crkvi od onoga koji pripada samo Hristu.

:drugarstvo:
Подели на овим сајтовима

• Одговори 196
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Izvinjavam se sto nije tema,al' moram....ovo je samo za Nikolu

Nikola,oprosti 1405_love

....ne mora neko da bude prozorljiv da bi primjetio moju samouvjerenost u misljenju,kad je isuvise nego ocita...dovoljno je to da tek sto prvi put banem na smej.gif,i pored divnog zenskog kutka,ja pravo na dogmatsko bogoslovlje crvenilo....to ima veze i sa mojom brzopletoscu-ja bih je uvrstila u teze grijehe,u mom slucaju greske i pocinju s njom.......e sad,ono sto me spasava je moja isuvise osjetljiva savjest.....kad grijesim savjesti nema,kasnije otrijeznjenje,i boli..........dirnuo me jako ovaj tvoj opis blagodati,prvo nesto sto sam procitala od tebe,poslije onog mog 'mudrovanja'.......i kao da mi Gospod rece-mislis nesto da znas?e,vidis da ne znas nista..mislis da me volis?vidis li koliko me on voli........i onda bol sto sam ozalostila Gospoda.....i onda trazim oprost......i uvjek tako.........a tek neke situacije,da s nekim ne govorim ili nesto,to je za mene sasvim dovoljan pakao,i ne mogu da imam unutrasnji mir sve dok se ne izmirim s tom osobom...........

I,zato kad vidis da 'pametujem' ovuda po forumu,slobodno me upozori-Tavita kuku ti od savjesti kad te bude ovako crvenilo

:bla:

''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' :)

Подели на овим сајтовима

a tek neke situacije,da s nekim ne govorim ili nesto,to je za mene sasvim dovoljan pakao,i ne mogu da imam unutrasnji mir sve dok se ne izmirim s tom osobom...........

Извињавам се што ти упадам у ријеч, али тренутно пролазим кроз тај круг пакла. Истина је и да сам лично заслужан због тога, али ето (када пређе ти у навику, сујета је гадна ствар).

Покушавам да на то гледам као на искушење које је потребно савладати. Рецимо, као пустињу коју треба прећи сам.

Када не говорим са одређеном особом ја тада замишљам дијалог с њом. Исто то замишљам и навече прије спавања па ми се често јави у сновима. На тај начин некако лакше подносим период док ствари опет не буду уреду - ваљда.  0409_feel

Подели на овим сајтовима

a tek neke situacije,da s nekim ne govorim ili nesto,to je za mene sasvim dovoljan pakao,i ne mogu da imam unutrasnji mir sve dok se ne izmirim s tom osobom...........

Извињавам се што ти упадам у ријеч, али тренутно пролазим кроз тај круг пакла. Истина је и да сам лично заслужан због тога, али ето (када пређе ти у навику, сујета је гадна ствар).

Покушавам да на то гледам као на искушење које је потребно савладати. Рецимо, као пустињу коју треба прећи сам.

Када не говорим са одређеном особом ја тада замишљам дијалог с њом. Исто то замишљам и навече прије спавања па ми се често јави у сновима. На тај начин некако лакше подносим период док ствари опет не буду уреду - ваљда.  greengrin

Nema sta da se izvinjavas 4chsmu1........da,pretpostavljam da je jos gore kad to predje u naviku,mada u mom slucaju nije tako....jednostavno to je za mene toliko bolno da se svim silama trudim da mi se to vise ne ponovi...jednostavno samo mislim o tome,i ne mogu da se smirim dok situaciju ne razrijesim,nemam mir,nemam radost,nista...e onda na scenu stupa ego i sujeta da ne treba da se mirim,zasto kad je i taj neko drugi kriv,i tako...ali pobijedi ovaj nemir,i ja trazim izmirenje........tako da moj savjet ti je da pokusas da 'prevaris' sebe i pozoves doticnu osobu,i popricas s njom,znam da nije lako,ali vidjeces poslije kako ce da ti se vrati mir...jer vidis koliko si se opteretio,zamisljas dijalog s tom osobom,sanjas je........hajde,rijesi to,drzim ti fige 7896634

Подели на овим сајтовима

Ovo ne zvuci lose ako se malo dublje analizira iz perspektive onih koji imaju umanjenu blagodat spram onih koji se sjedinjuju kroz Pricesce sa Bogom.

Medjutim, to dalje pobudjuje novu nedoumicu, sta je onda sa ljudima koji dizu ruku na sebe, na drugog, hulu na Boga, itd. Da li onda i oni imaju tu umanjenu blagodat? Narocito ako uzmemo u obzir da se Duh Sveti moze proterati https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,6170.msg169916.html#msg169916

.....opet ponavljam da je srce najvaznije,i da je ono glavno mjerilo bogoozarenosti...i ne moze sve u isti kos,nisu sve samoubice iste,i ubice uopste......

Dobro.

Kako bi ti definisala sopstvenu ozarenost?

...promjenljivu,u zavisnosti od mojih misli...a najvecu dobijam u crkvi,na Liturgiji...tad letim 7896634.........al' ja imam i problem da ne uspijevam da je zadrzim,trudim se ja i sve,al' izmice.....to je borba,jedna losa misao o nekom i ode blagodat 4chsmu1

Postoje dva koncepta shvaćanja crkve.Jedan je statički a drugi je dinamički,prema kojemje crkva definisana njenim centrom.Svaka crkva ima svoju definiciju ,,zida,,odnosno granica i definiciju ,, vrata,, kroz koja se ulazi u crkvu.Na primer tradicionalne crkve definišu ,, vrata,,kao krštenje vodomi od toga zavisi dali je neko u crkvi ili van nje.Ovajkonceptcrkve je sterilanjer parališe rast.Jednom kada udješ u crkvu, tvoj zadatak je da u njoj ostaneš u okvirima njenih granica koje su definisane kanonima.Sigurnost spasenjati je ovom pozicijom zagarantovana.Sada kada su ušli u crkvu mogu mahati ljudima izvan crkve i tako vegetirati.Kako se Hristov  mandat učeništva uklapa u ovu sliku.

Hristocentrićni koncept crkve ne definiše crkvu prema njenim granicama već prema centru Hristu.Kao što se zemljotres ne odredjuje prema tome gdese osetio već prema svome epicentru tako i crkvu ne odredjuju njene granice,,,jer ko će kontrolisati Duha Svetoga koji duva gde hoće,,,.

kod ovoga konceptaje presudan faktor pripadnosti i orjentisanosti prema Hristu ne pitamo dali je unutra ili spolja već gde se ona nalazi u odnoisu prema centru dali je Hristu okrenuta.Obraćenje je dakle proces okretanja Od- Ka ,od nezainteresovanosti, greha KA pokajanju spoznaji Svetog Boga.A ne korak preko neke linije ,, vrata,, koja razdvaja svet i ,, svete,,.Jer neki su daleko odHrista ali se kreću prema Hristu.Drugi kao fariseji i Juda su blizu ali se okreću od Hrista.Nije najvažnije gde si lociran već prema kome si okrenut.

Hristocentrični koncept crkve omogućava da ljude susrećemo tamo gde se oni nalaze.Koncept se fokusira na ljude i njihove potrebe i na Hrista a ne da se povlače linije.Isus je zainteresovan za ljude a ne za granice.

Neko pripada crkvi.Neko pripada Hristu.Neko pripada Hristu i Crkvi.Zadnje je idealno.Prvo je mizerno.Drugo je bolje ali dali se mi ponašamo kako verujemo.Zar nećemo uvek pre nazvati bratom i sestrom onoga koji pripada Crkvi od onoga koji pripada samo Hristu.

dada 4chsmu1 greengrin

Подели на овим сајтовима

facenew22222222

facenew22222222

"Samo nas ljubav može spasiti!"

Подели на овим сајтовима

Može biti, može biti  facenew22222222 ali čekamo još kog teologa ili sveštenika ili bezazlenog dušebrižnika da čujemo da li ovde postoji diskutabilni momenat ili ne...

Подели на овим сајтовима

Искључиво, само Причешћем током Литургије се са Богом сједињујемо, самим тим и показујемо вољу да будемо Спасени.

Ако постоје они који за Христа још нису чули, ми се и даље молимо и за њих, кроз Литургију која јесте у свакој цркви посебно, али Васељенска увек. Свезнајући ће, кад дође време судити о том....није наше....

whackado

1405_love

0442_feel

[/quote

Искључиво, само Причешћем током Литургије се са Богом сједињујемо, самим тим и показујемо вољу да будемо Спасени.

Ако постоје они који за Христа још нису чули, ми се и даље молимо и за њих, кроз Литургију која јесте у свакој цркви посебно, али Васељенска увек. Свезнајући ће, кад дође време судити о том....није наше....

greengrin

1405_love

0442_feel

....joj totalni sam laik,ali sam dusebrizna mjke mi bliss jeeee...i ne mogu da odolim.........ALI,kako vi to mozete da prihvatite....da se liturgija savrsava za sve,a samo clanovi Crkve da dobijaju blagodat...ako je tako onda Duh zapravo ima granice......pa kako odrediti Duhu gdje ce da dise.......ne znam,meni je najljepse rjesenje da se daje svima,samo oni sto ne znaju za Hrista ne znaju sta im se desava,ovako nesto dobar decko..dobro im je,a zapravo nemaju pojma sta ih je snaslo i pripisuju to recimo horoskopu 0102_laugh...i na primer ako je blagodat od 1 do 10,njima recimo jedna sedmica 0102_laugh

Подели на овим сајтовима

....joj totalni sam laik,ali sam dusebrizna mjke mi bliss jeeee...i ne mogu da odolim.........ALI,kako vi to mozete da prihvatite....da se liturgija savrsava za sve,a samo clanovi Crkve da dobijaju blagodat...ako je tako onda Duh zapravo ima granice......pa kako odrediti Duhu gdje ce da dise.......ne znam,meni je najljepse rjesenje da se daje svima,samo oni sto ne znaju za Hrista ne znaju sta im se desava,ovako nesto 0102_laugh..dobro im je,a zapravo nemaju pojma sta ih je snaslo i pripisuju to recimo horoskopu 0102_laugh...i na primer ako je blagodat od 1 do 10,njima recimo jedna sedmica 0442_feel

Драга моја "Таваита", како ја то видим, такође са аспекта теолошки необразованог човека из "реда" лаика...а кад смо већ код тог израза, лаици јесу Царско свештенство, а то постају својим учешћем у Цркви којој је Христос Глава, а то јесте правсходно Литургија и Свето Причешће...Тако православни хришћани нису неми посматрачи већ учесници...

...........................Свеобухватно, гледајући Јеванђеље, знамо да се Бог Отелотворио да би Спасао читав свет, свеколику своју творевину. Знамо да Он Сам није људском природом Стигао до сваког човека, али знамо да је Дух Свети Тај, који је кроз апостоле и надаље ширио Учење о Христу. Дакле, и даље постоји могућност да неко од људи никад није спознао Христа, као и што је чињенично да велика већина има спознају о Христу Спаситељу. Ови први, немају, да се тако изразим, никакву "кривицу", док сви остали својом слободном вољом одлучују да ли ће, или не, бити у садејству, заједништву са Богом самим, у Духу Светом, а кроз Свето Причешће Христом Спаситељем.

Да се вратим, на тему, без икакве недоумице сам да Дух Свети нема граница у свом деловању. Питање је, опет да се грубо изразим, рецептора те Божанске енергије. Спаситељ опет из Љубави своје према творевини својој, штити оне који не спознаше Њега самог, тако што ће коначну одлуку донети онако како буде чуо. Ја и даље мислим да Неће слушати нити демоне (митарства) нити људе (које?), већ ће као и у свему и увек, у садејству са Трећим Свете Тројице, Духом Светим, Донети одлуку. 

....................................

whackado

1405_love

0442_feel

Као што видиш, у потпуности исто говоримо, али различитим речима, јер и јесмо различити, а опет Једно у Христу  greengrin

Како каже "Адмирал", што и моја маленкост небројено пута је поновила овде, Христоцентричност као наша одлука коју смо прихватили, да све и увек "меримо" Христом, да нам је Христос Мера свега што нам се догађа, али да никад ни не помислимо да смо ми они који "мере" Христа у другом....

Веруј ми није ништа ни близу толико сложено, колико сам човек својом вољом из неког свог разлога, компликује и Битно Светло, свеукупно небитним, покушава да засени.

dobar decko

1405_love

1405_love

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

....slazem se ja i s vama,ali opet imam neke nedoumice.....nekako mi se cini da vi pricate samo o 'spoljasnjem' opredjeljenju Hristu,u smislu da neko ispoljava svoju vjeru tako sto je u zajednici s Hristom kroz Liturgiju i svete tajne.......ali sta je sa srcem,ono je po meni nesto sto se ,u stvari opredjeljuje za,ili protiv Duha,a da covjek toga ni ne biva svjestan.....ne moze sve u isti kos,znam ljude koji su u Crkviispunjavaju sva spoljasnja pravila,ali svojim postupcima ne ljube Hrista...a opet znam nekrstene koji su krotki,blagi,vrcaju od blagodati,a da toga nisu ni svjesni......

Подели на овим сајтовима

Slazem se za srce da moze biti merilo u kontextu slobode sa ili bez Duha.

Medjutim, kako neko moze biti protiv Duha ako nema svest o Njemu? Dakle, ne mislim na ateiste, niti na hriscane.

@Ivice,

Nije svako bogotrazenje (iskanje logosa+misaonog posmatranja sustine stvari) akt komplikacije.

Nije ni svaka jednostavnost od Boga kao akt pasivnog radovanja u Hristu.

Teologija, iako spasonosna i harizmaticna, ne moze da pruzi sve odgovore na zivotna pitanja, a vodjenje dijaloga nije usiljeno i drsko upadanje na ontolosko tlo Bozijeg Promisla. Postoji i ono Hristovo - ispitujte Pisma.

Подели на овим сајтовима

Slazem se za srce da moze biti merilo u kontextu slobode sa ili bez Duha.

Medjutim, kako neko moze biti protiv Duha ako nema svest o Njemu? Dakle, ne mislim na ateiste, niti na hriscane.

@Ivice,

Nije svako bogotrazenje (iskanje logosa+misaonog posmatranja sustine stvari) akt komplikacije.

Nije ni svaka jednostavnost od Boga kao akt pasivnog radovanja u Hristu.

Teologija, iako spasonosna i harizmaticna, ne moze da pruzi sve odgovore na zivotna pitanja, a vodjenje dijaloga nije usiljeno i drsko upadanje na ontolosko tlo Bozijeg Promisla. Postoji i ono Hristovo - ispitujte Pisma.

...ne znam,na neki tajanstven nacin srce slobodno bira,i ide ka Duhu,ili od NJega...nekako mi je nemoguce da stvorenje ne poznaje Stvoritelja...

Подели на овим сајтовима

Nije najvažnije gde si lociran već prema kome si okrenut.

Eво и коментар једног безазленог душебрижника:

Јутрос сам био у цркви на недељној молитви. У цркви је, међу мушкарцима, стајао и један просјак. Прљав, запуштен и помало заудара (јасна вам је слика). Сви око њега, уредно обучени, обријани, намирисани и удаљили се од човјека 2 метра. Претпостављам да их већина долази у цркву редовно и да су крштени али чврсто мислим да је тада и у том моменту за те људе који су се удаљили од њега, граница Светог духа била сведена на мање од 2 метра.

Подели на овим сајтовима

Nije najvažnije gde si lociran već prema kome si okrenut.

Eво и коментар једног безазленог душебрижника:

Јутрос сам био у цркви на недељној молитви. У цркви је, међу мушкарцима, стајао и један просјак. Прљав, запуштен и помало заудара (јасна вам је слика). Сви око њега, уредно обучени, обријани, намирисани и удаљили се од човјека 2 метра. Претпостављам да их већина долази у цркву редовно и да су крштени али чврсто мислим да је тада и у том моменту за те људе који су се удаљили од њега, граница Светог духа била сведена на мање од 2 метра.

Moze biti ali ne mora da znaci.

Mirise mi takvo merilo na neku juridiku za koju u delovanju Duha nema mesta.

Sta cemo tek onda reci za neke svestenike koji svojim (ne)moralnim delima odbacuju Duha a sluze i dalje u Crkvi - da Ga nemaju? Imaju Ga ali zbog ljudi koji su dosli i zbog blagodati koja se daje pridoslima a ne kao da su oni merilo Crkve jer identitet Crkve nije u ljudima vec u Bogu.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...