Jump to content

Ričard Svinburn


Препоручена порука

Nisam ga čitao, sad gledam nešto. Filozofija mi nije bliska.

„Suludo je imati postavku da trilioni (uzročno nepovezanih) univerzuma objašnjavaju odlike jednog univerzuma, kada postavljanje jednog entiteta (Boga) rešava celu stvar.”

„Postoji dobra šansa da bi, ako postoji Bog, on napravio nešto od konačnosti i složenosti univerzuma. Veoma je malo verovatno da bi univerzum postojao bez uzroka, ali je više verovatno da bi Bog postojao bez uzroka. Stoga je argument iz postojanja univerzuma za postojanje Boga dobar C-induktivni argument."

 

cool.lie.talker

Link to comment
Подели на овим сајтовима

@Милошшш Interesantan mi je njegov pristup i još nekih drugih ima, koji Boga ne stavljaju samo u okvir neshvatljivog, nedokazivog, nečeg što eventualno može da se oseti, ali nikako dokaže, već nastupa potpuno napadački i daje filozofske dokaze o nužnosti postojanja duše, takvog i takvog Boga... Sa jedne strane to je osvežavajuće, jer je religijska misao u praksi u debeloj ofanzivi pred ,,dostignućima nauke" i onda imamo to bežanje u iracionalizam kao nedostatak intelektualnog samopouzdanja. Sa druge strane, pomalo deluje kao nesiguran teren, jer ako ti vera leži na filozofskim dokazima, šta ako neko obori dokaz?

Verujem da bi on odgovorio da je tako nešto nemoguće, ili ako bi i dokaz bio oboren, postojao bi izlaz u vidu neke modifikacije, jer Bog nije valjda tako napravio ovaj svet da je u njemu moguće naći dokaz za Njegovu potpunu negaciju, ipak je svet Božiji. Dostojevski bi rekao da bi on ostao sa Hristom i kad bi Hristos bio izvan istine, a Svinburn bi verovatno rekao da je tako nešto kategorički nemoguće. 

Za kraj mi ostaje kao glavno pitanje, da li je ova vrsta intelektualnog rada odraz vere ili nesigurnosti? 

 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Inženjer Djatlov рече

Za kraj mi ostaje kao glavno pitanje, da li je ova vrsta intelektualnog rada odraz vere ili nesigurnosti? 

 

Može da bude odraz skepse, kao puta ka Bogu, tzv. plodne sumnje. Veliki umovi imaju tu sreću i nesreću da se bave velikim pitanjima, ali na tom putu moraju da prolaze kroz adske predele. Svinbern je verujuć čovek, a znamo da tu glavnu ulogu igra i srce, a ne samo um. 

cool.lie.talker

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...