Jump to content

Врачаре и телевизија-коментар о емисији ПРЕЉУБНИЦИ

Оцени ову тему


andrej

Препоручена порука

Пре свега, морам да кажем да већ годинама не пратим ТВ програм (мада сам, парадоксално, по струци комуниколог). Погледам ствари на које ми разни пријатељи, познаници и сарадници укажу као значајне или вредне коментара. То чиним углавном post festum, дакле након емитовања, уколико неко постави снимак одређеног медијског садржаја на YouTube или други сличан сервис.

Тако, данас ми је скренута пажња на снимак већ двадесете епизоде серијала ПРЕЉУБНИЦИ:

http-~~-//www.youtube.com/watch?v=ZSXfXR3sRZM

Не сматрам да је ова серија у целини на било који начин вредна гледања па постављам снимак од трећег дела, који намеравам и да прокоментаришем (кога интересује цео "садржај" он почиње на овом линку:

PRELJUBNICI E20 1/4

).

Пре свега, на основу гледања само ове једне епизоде, стекао сам утисак да је читава ствар најјаднија врста глуме. Ову емисију, по узору на сличну америчку, води Горан Стојичевић (који се у неким другим емисијама појављивао као трансвестит "Карамела") што би упућеном гледаоцу већ требало да да довољно информација о садржају.

Укратко, уз помоћ детективске агенције ТВ екипа БН телевизије прати "неверства" жртава које се за то саме пријављују. Reality show или мазохизам? Не, по мом мишљењу класична и врло лоше одглумљена превара - али превара гледаоца. Глума свих актера подсећа на Пазолинијеве натуршчике и није вредна коментара, мада се поставља питање: ко су ови људи који наравно нису глумци, али су довољно очајни да пристану на овако нешто (и колико им се за то плаћа)?

Пошто је, дакле, у питању намештена "представа" поставља се питање какву нам поруку она упућује?

И ту, на тој тачки, стижемо до горњег исечка (и оног после њега)...

Дакле, имамо приказ типичне врачаре "нана Виде" која на основу пресецања карата "несумњиво утврђује" да је на млади пар бачена: "влашка црна магија" и "записи - сихир из Кур`ана." Снимак "детективске агенције" то потврђује, приказујући младићеву мајку која баја на влашком језику и поставља "смотуљак" у постељу. Уједно, једина аутентична ствар у читавој епизоди је сам "влашки обред" и чарање (наравно одглумљен али барем и верно репродукован).

Порука врачаре је "дидактичка": нико не треба да баца црну магију јер се то враћа... и то су правила од Заратустре, Фауста, Парацелзуса и Нострадамуса, Тарабићког и Целестинског пророчанства... Лек који стручњак за магију прописује су: амулети или минерали који доносе срећу (према месецу рођења, који иду од Јарца до Стрелца)... Најзанимљивије део препоруке је свакако овај: "Гледајте да вам се очита молитва, која се зове Молитва искупљења или Велика молитва, која је против влашке магије, против црне магије, "против сихира, против свих записа... она кошта 100 дуката. Обично се посећују воде које су моћне, места која су молитвена, која скидају све негативне енергије. У вери је човек јак, брзо победи."

То су дакле савети "сеоске шаманке" који се емитују у етар: смеша сујеверја, будалаштина и потпуно искривљених представа о вери. Недопустива и крајње произвољна мешавина хришћанства и најнижег хтонског паганства. Иначе, питао бих и свештенике на нашем форуму: да ли ви знате која је ово молитва на коју је врачара мислила и која кошта, ни мање ни више 100 дуката? Остаје нејасно и ко треба да чита ту молитву, коме се плаћа и да ли је та цифра од 100 дуката "неслана шала"?

Много је очајних и несрећних људи, људи који траже кривицу за сопствене недаће у "вишим силама," "мађијама" и "бајањима," који су поклоници не ни синкретизма него еклектицизма разних религиозних псеудопредања и произвољних "умовања" којекаквих баба. И све то, читав тај несвети конгломерат, служи да нас лишава богомдане одговорности за своје поступке, одузима нам слободу зато што је олако дајемо и прпуштамо "силама изван наше контроле." Најгоре од свега је што ово чак није ни аутентични документарни запис, него, по свој прилици, сензационалистички "накрпљени" и предложени модел друштвених норми - и то ни мање ни више, него под режисерском палицом опскурног бившег (?!) трансвестита, особе којој би вероватно и самој била потребна помоћ духовника и психијатра. Али, можда је и бољи тај тако јасан и провидан недостатак аутентичности - у супротном, оваква емисија би била недопустиво и богохулно (па и противуставно) задирање у туђу приватност. Овако, у питању је тужни одраз својих твораца, безнадежно заробљених у троуглу турбо-фолка - сексуалних перверзија - црне магије.

Постављена слика

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости

Хвала Ти Андреј на коментару овог видео снимка. Колико је ово опасна ствар и колико има очајника који ће на све пристати не би ли пронашли доказе о неверству, па ће потезати и за црном магијом, лако можете видети на коментарима на клипу. И не само то: ова медијска кућа је чак отишла толико далеко да је поставила и телефон ове "нане Виде"! Наравно, очајници вероватно баби не дају мира.

Дакле, намеће се питање: Ко је овде профитирао и са ким је дил направљен- са овим људима који су глумили превару, са нана Видом или са самим ђаволом коме иде у прилог све ово?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости

Иначе, питао бих и свештенике на нашем форуму: да ли ви знате која је ово молитва на коју је врачара мислила и која кошта, ни мање ни више 100 дуката? Остаје нејасно и ко треба да чита ту молитву, коме се плаћа и да ли је та цифра од 100 дуката "неслана шала"?

Углавном све врачаре на крају кажу да се прочита та Велика молитва ( у Требнику се зове Велика врачевска-лекарска молитва) и самим тим хоће да покажу везу између њих и Цркве. Није проблем да баба врачара купи Требник и да мало погледа које молитве постоје. Иначе, ако је неко мало боље запазио, "нана Вида" гледа у Тарот карте. Знате ли одакле су Тарот карте?

Нажалост, проблем је много дубљи него што изгледа. Одговорно тврдим и знам да постоје свештеници који имају  дил са врачарама. Она код њих- он код ње. Тако се све обавије велом некакве црквености и мистичности да онај несрећник који уђе у тај зачарани круг никад или веома тешко излази из тога. Ово је веома, веома опасна ствар и заиста се чудим да поједини Епископи на ово не реагују и ако верујем да знају шта се ради.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Нажалост, проблем је много дубљи него што изгледа. Одговорно тврдим и знам да постоје свештеници који имају  дил са врачарама. Она код њих- он код ње. Тако се све обавије велом некакве црквености и мистичности да онај несрећник који уђе у тај зачарани круг никад или веома тешко излази из тога. Ово је веома, веома опасна ствар и заиста се чудим да поједини Епископи на ово не реагују и ако верујем да знају шта се ради.

Za ovakav stav imas veliko postovanje sa moje strane.Volim kad neko ima Hrabrosti Istinu sasuti u lice(na forumu).  7896634

potpisp.jpg
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Хмммммм...... Ако неки епископи, на пример епископ сремски (не знам што ми баш он паде на памет - случајно ваљда  7896634) не реагују на овакве појаве међу свештенством својих епархија, претпостављам да добијају прилично значајна средства из тих парохија или манастира где живе "чудотворци" у дилу с којекаквим врачарама. Не сумњам да је "нана Вида" добро платила ову рекламу (не бих рекао да "Карамела" овакве ствари ради из "доброте душе"), а ови несрећни натуршчици који су "глумели" или су добили неку "цркавицу" или ово раде за сумњиву "славу" која из оваквих ствари произилази.

Наравно, питање о молитви је било мала провокација с моје стране пошто сам желео да неки од свештеника то каже, тек да потврдимо искуство. Је ли оче, даде ли ти неко некад 100 дуката за ту молитву?

0304_smile4

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости

Није то никаква храброст и не знам шта, то је опасност која урушава смисао Цркве. Могу ја да дубим на трепавицама, да причам о евхаристијском животу, редовном причешћивању... какве то везе има кад то све није ништа колико је битно да се прочита велика врачевска молитва код овог или оног свештеника, који уједно и брани веру од нас "новотараца".

Пријатељу, ја ово осећам на својој кожи и знам колико проблема због тога имам, зато ме баш брига да ћутим. Нећу износити имена али знам ко то ради и зашто то ради. Наравно, таквих је мали број али довољно велики да исмејава евхаристијско богословље и Цркву претвори у сервис за поправку, испоставу врачара...

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости

Је ли оче, даде ли ти неко некад 100 дуката за ту молитву?

  Када сам дошао на парохију, у почетку су ме посећивали разни људи које је слала нека баба из села Бељајке. Њој није било битно да јој ја дам на тај начин потврду њеног рада. Слала је све живе: оне који не могу да се швалеришу, који хоће децу а нису венчани, оне који сањају ружне снове и месечаре... ни сам не знам ко све није долазио. Ја сам им причао да то није добро, да је најбоље да се исповедају за свој грех јер иду на места која немају везе са Црквом и да тако неће добити оно што желе. Имао сам отворене претње због тога и дан данас их имам али такве посетиоце више немам. Користио сам још једну методу када видим да мојаприча не допире до њих: када питам колико су дали врачари, па после признања да су дали нпр. 20 евра ја кажем да треба Цркви да дају бар десет пута више. Никада ни један није пристао на то. Кажу да има и јефтинијих.
Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости

Да се вратимо на овај снимак:

Оно што је интересантно код врачара је да оне увек налазе кривце и да је увек по среди магија. Никад није то због наше кривице већ је увек неко други крив. Углавном су кривци управо они наши најближи. И шта је циљ тога? Да ли да се успостави мир и заједница? Не. Циљ је да се најправи хаос и пометња, да се направи несрећа, да неко некога убије. Сетите се само оног човека што је у селу Јабуковцу побио не знам колико људи. Сећате се шта је рекао када су га испитивали? да је то урадио јер му је нека баба врачара рекла да му његови најближи чине зло. Уместо, да држава реагује на овакве глупости, они дозвољавају да се емитује на телевизији. Мислим да је ово телевизија БН. Иначе, у Босни и Републици Српској је велика навала разних врачара. Наравно, ништа мање је и у Србији али се некако не појављују на телевизији (заправо ја и нисам нешто меродаван јер телевизију готово да и не гледам).

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Користио сам још једну методу када видим да моја прича не допире до њих: када питам колико су дали врачари, па после признања да су дали нпр. 20 евра ја кажем да треба Цркви да дају бар десет пута више. Никада ни један није пристао на то. Кажу да има и јефтинијих.

:drugarstvo: greengrin greengrin greengrin

Па јесте брате, "скуп си"...

Шалу на страну, био сам сведок разних ствари. Рецимо, кога занима, може код наше драге браће муслимана у Бајракли-џамији да се лако осведочи колико "православаца" ту долази да тражи помоћ - најчешће "хоџин запис." Припадност православљу сам ставио под знакове "" пошто сам имао прилике да причам с некима од тих људи (углавном су у питању жене), који иначе примају свештеника у кућу, секу славски колач и пале повремено свећу у храму; али, или им не пада на памет да духовну помоћ потраже у својој Цркви или, на жалост, помоћ потраже и буду одбијени. Срећом, муслиманска заједница окупљена око београдске Бајракли-џамије стварно поступа крајње коректно с тим људима. Уакже им се свака могућа помоћ (наравно, на бази добровољних прилога џамији) и нико не покушава да их преобрати. На жалост, у Новом Пазару је било доста прозелитизма.

Сво гатање и врачање је иначе вид манипулације људском несрећом и у правним државама подлеже кривичном делу преваре (недавно су у Румунији о томе чак донели и закон - била је, мислим, и та тема на форуму).

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости

Иначе, јесте ли приметили да Карамело каже када уђе код "нане": Добар дан?

А заправо радња се дешава у мрклом мраку, а они одмах до ње кренули... хе, лаковерни народе, у шта све нећемо веровати и у чему све нећемо тражити утеху.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Иначе, јесте ли приметили да Карамело каже када уђе код "нане": Добар дан?

А заправо радња се дешава у мрклом мраку, а они одмах до ње кренули... хе, лаковерни народе, у шта све нећемо веровати и у чему све нећемо тражити утеху.

vjera pokrece brda , culi svi za to nekada izgleda ,mala sala samo
Link to comment
Подели на овим сајтовима

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSZwD7bPxzrwGCWUWPTn_kAmW5usxGdeArH2IW0l67WokNDOD8_RA

Najpopularniji vracevi danasnjice u Srbiji! 1000000001010

Znamo svi da magija postoji,samo mi tu nesto cudno,ako smrt(bolest,i svaka ovozemlajska tegoba) dolazi kroz greh,dal to znaci a meni neko moze natovariti svje grehe putem abrakadabrakovaca??!

Pitanje je jasno,moze li se tudji greh preneti na drugog putem necistih sila?

potpisp.jpg
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...