ČtecMiloš Написано Март 21, 2011 Пријави Подели Написано Март 21, 2011 Ево да и ја започнем једну тему. Наиме имао сам дискусију са једним Матејевцем који припада расколничком синоду Хризостома Солунског и он тврди да пошто је Господ као глава цркве прадвечан, онда је и Црква прадвечна. Интересује ме да ли је ово учење тачно, и да ли смо онда ми само инкарнација неких духовних бића из Небеске Цркве? Нормално да је постојала Црква и у Старом Завету,али да ли је била прадвечна? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Viktor Ljvovic Написано Март 26, 2011 Пријави Подели Написано Март 26, 2011 Cini mi se, ako se dobro secam, da sv. papa Kliment Rimski u svojoj drugoj poslanici pise da je Crkva predvecna. Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Март 27, 2011 Пријави Подели Написано Март 27, 2011 Ево да и ја започнем једну тему. Наиме имао сам дискусију са једним Матејевцем који припада расколничком синоду Хризостома Солунског и он тврди да пошто је Господ као глава цркве прадвечан, онда је и Црква прадвечна. Интересује ме да ли је ово учење тачно, и да ли смо онда ми само инкарнација неких духовних бића из Небеске Цркве? Нормално да је постојала Црква и у Старом Завету,али да ли је била прадвечна? Нико не каже да је Црква по себи предвечна. Сећам се да је овде био један матејевац који је тврдио да су православни застранили због учења о предвечности Цркве. Дуго је трајала расправа са њим. Установили смо да то учење не постоји нигде, већ да је измишљено од стране расколника, како би имали чиме да се противе православнима. Једино што православни тврде то је да је идентитет Цркве Ипостас Сина Божијег, и да је у том смислу идентитет Цркве предвечан. Међутим, ово не могу да схвате расколници, јер не разумеју учење о ,,личности''. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
suza Написано Март 27, 2011 Пријави Подели Написано Март 27, 2011 ako neko ima volju da odgovori,,,,,,,,,,,,,,, dali je Isus sam imao crkvu vec gdje narod dolazio svestenicima , nest mi nije jasno akoje bio jefrej onda je se molio po njihovom kao dijete ,dali neko zna da odgovori Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Март 27, 2011 Пријави Подели Написано Март 27, 2011 Христос је припадао вери у јеврејског Бога. Тај Бог је послао Њега - Сина Свога - да испуни ,,домострој спасења''. Син Божији је постао човек и сада даје Себе као Храну људима. Када се причешћујемо тада се сједињујемо са Њим. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
suza Написано Март 27, 2011 Пријави Подели Написано Март 27, 2011 Христос је припадао вери у јеврејског Бога. Тај Бог је послао Њега - Сина Свога - да испуни ,,домострој спасења''. Син Божији је постао човек и сада даје Себе као Храну људима. Када се причешћујемо тада се сједињујемо са Њим. nadam se da to nije men odgovor ,a jevrejski pa valjda je niciji i nad svima jedan Bog Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ČtecMiloš Написано Април 3, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Април 3, 2011 Ne oni uče, da je crkva pradvečna jer je Hristos njena glava, a on je prije svih vjekova. Sektaši besposleni pa smišljaju razne gluposti womens.gif' class='bbc_emoticon' alt='7896634' /> Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Април 3, 2011 Пријави Подели Написано Април 3, 2011 Ко је секташ и ко је беспослен; нисам разумео? Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Viktor Ljvovic Написано Април 3, 2011 Пријави Подели Написано Април 3, 2011 ''So, then, brethren, if we do the will of our Father God, we shall be members of the first church, the spiritual,— that which was created before sun and moon;'' 2.Poslanica Korincanima svetog Klimenta Rimskog, poglavlje 14., http://www.newadvent.org/fathers/1011.htm. Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Април 3, 2011 Пријави Подели Написано Април 3, 2011 Овај цитат светог Климента може се погрешно разумети. Веома је опасно ослањати се на нешто ван контекста. Мени није јасно шта ČtecMiloš хоће да каже. Наиме, сада испада да матејевци проповедају нешто што је од самих матејеваца до скоро било анатемисано. Јер имали смо прилику да видимо како је један од њих осуђивао учење о предвечном идентитету Цркве. Да ли су се сада матејевци поделили око мишљења о ''предвечности Цркве''? Ако су се поделили око тога, па једни мисле да је предвечност Цркве тачно учење а немају у виду личносну (Христову) перспективу, већ мисле да је човечанска природа Христова предвечна, или мисле да је цела Црква са верујућим душама предвечна слично по Оригеновом ,,свету душа'', док други мисле да не постоји никаква предвечност у појму Цркве, па ни самог Лица Сина Божијег, то је онда цепање по неправославним основама у њиховим редовима. А то (цепкање) је за секташе природно. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Viktor Ljvovic Написано Април 3, 2011 Пријави Подели Написано Април 3, 2011 Evo ga celo poglavlje:So, then, brethren, if we do the will of our Father God, we shall be members of the first church, the spiritual,— that which was created before sun and moon; but if we shall not do the will of the Lord, we shall come under the Scripture which says, "My house became a den of robbers." Jeremiah 7:11 So, then, let us elect to belong to the church of life, that we may be saved. I think not that you are ignorant that the living church is the body of Christ (for the Scripture, says, "God created man male and female;" Genesis 1:27; cf. Ephesians 5:22-23 the male is Christ, the female the church,) and that the Books and the Apostles teach that the church is not of the present, but from the beginning. For it was spiritual, as was also our Jesus, and was made manifest at the end of the days in order to save you. 1 Peter 1:20 The church being spiritual, was made manifest in the flesh of Christ, signifying to us that if any one of us shall preserve it in the flesh and corrupt it not, he shall receive it in the Holy Spirit. For this flesh is the type of the spirit; no one, therefore, having corrupted the type, will receive afterwards the antitype. Therefore is it, then, that He says, brethren, "Preserve the flesh, that you may become partakers of the spirit." If we say that the flesh is the church and the spirit Christ, then it follows that he who shall offer outrage to the flesh is guilty of outrage on the church. Such an one, therefore, will not partake of the spirit, which is Christ. Such is the life and immortality, which this flesh may afterwards receive, the Holy Spirit cleaving to it; and no one can either express or utter what things the Lord has prepared for His elect. 1 Corinthians 2:9. 2.Poslanica Korincanima svetog Klimenta Rimskog, poglavlje 14., http://www.newadvent.org/fathers/1011.htm. Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ČtecMiloš Написано Април 3, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Април 3, 2011 Nedavno je jedan ,,vladika" matejevski Hrizostom, odvoio se od sinoda, i počeo da propoveda da je crkva pradvečna, i da je Hristova ljudska ličnost je pradvečna. Ubrzo je razčinjen od Sinoda i sad ima svoj sinod. Njeka podržava i oko 10 SUPER PRAVOSLAVNIH iz srbije Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Април 3, 2011 Пријави Подели Написано Април 3, 2011 Nedavno je jedan ,,vladika" matejevski Hrizostom, odvoio se od sinoda, i počeo da propoveda da je crkva pradvečna, i da je Hristova ljudska ličnost je pradvečna. Ubrzo je razčinjen od Sinoda i sad ima svoj sinod. Njeka podržava i oko 10 SUPER PRAVOSLAVNIH iz srbije Они му дођу нешто као Популарни фронт ослобођења Јудеје... http://www.youtube.com/watch/v/gb_qHP7VaZE 1000000001010 Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Април 3, 2011 Пријави Подели Написано Април 3, 2011 @ČtecMiloš Стварно не видим кога то може да интересује осим жуте штампе. Само је жалосно што се поменути секташи губе у сопственом распарчавању. Још кажеш да тај проповеда ,,Христову људску личност предвечну''. Стварно не знам да ли се шалиш јер Христос заправо ни нема људску личност као што ми створени имамо, већ има нашу природу коју је узео на Себе, то јест на Своју Личност - јер једна је ,,личност'' Богочовека, Личност Сина Божијег. @Viktor Ljvovic Ни овај опширнији цитат није довољно јасан да би указао на целокупну ствар. (Узгред не ради ми линк који си поставио.) Још треба знати да свети Климент Римски припада времену које још није довело до разјашњења каснијих многобројних богословских проблема. Свети Климент је можда објашњавао неке ствари које се могу двосмислено разумети. Али ако ћемо користити садашње теолошко знање видећемо да у Климентовом тексту који си поставио нема спорних детаља, дакле зависи само како ћемо протумачити те речи. Црква јесте предвечна јер је Црква као Заједница начин постојања Пресвете Тројице. Са друге стране имамо самог Христа који је нестворена Личност Сина Божијег, према томе Црква и као Тело Христово има идентитет од предвечног, односно нествореног Сина Божијег. Тело Христово осликава Заједницу по обличју Пресвете Тројице. То значи да је Заједница у Христу Црква. И наравно да Дух Свети као духовни смисао игра улогу и на небесима и на земљи, јер је Он - Личност, Треће Лице Пресвете Тројице, (тј. Дух Свети) заједничар Божанских Ипостаси, а на земљи обухвата све верне и чини Цркву у Телу Христовом. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ČtecMiloš Написано Април 3, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Април 3, 2011 Ne šalim se mrtav sam ozbiljan, ubjeđivali su me u to mjesec dana ( bezuspješno) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука