Jump to content

Apple novitet!!

Оцени ову тему

Препоручена порука

Сад сам отишао на Dell-ов сајт и склепао сличну машину. Испало је 1900$ са 128GB SDD-ом и двојезгарним i7. Додај још 128 гига, два језгра и бољи екран, добићеш цену овог Mac Book Pro-a, ако је и не прешишаш. О дизајну да не говорим, Dell машина је пластиканер. Стварно не знам где ви овакве лаптопове налазите за дупло мање паре, као што неки причају... Оно где Apple заиста дере је када хоћеш на пример на ову машину да додаш још 4 гига рама, кад ти треба неки кабл или други додатак итд.

један од очигледних разлога зашто се никад не купују brand name машине ...

све исто можеш да добијеш и по далеко нормалнијој цени :)

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1343644206' post='685603]

један од очигледних разлога зашто се никад не купују brand name машине ...

све исто можеш да добијеш и по далеко нормалнијој цени :)

Никад чуо за лаптоп који није бренд нејм. А кутије није да не могу да се склепају код комшије Пере, али у Србији никад не знаш шта ће да ти уваљају. Нажалост, познато ми је на који начин компоненте овде стижу и то све опет због монопола на увоз (буразерског, никако природног)... Чак и да је продавац поштен (или те познаје), можда ни он не зна какав квалитет му стиже.

Подели на овим сајтовима

ОК, sorry, нисам знао да имам посла с таквим генијем.

aj objasni ti meni jednu vrlo prostu stvar, cemu odma vredjanje?

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Никад чуо за лаптоп који није бренд нејм. А кутије није да не могу да се склепају код комшије Пере, али у Србији никад не знаш шта ће да ти уваљају. Нажалост, познато ми је на који начин компоненте овде стижу и то све опет због монопола на увоз (буразерског, никако природног)... Чак и да је продавац поштен (или те познаје), можда ни он не зна какав квалитет му стиже.

рекох машине, не лаптопови :)

о ком скривеном (не)квалитету причаш, кад увек знаш шта је у машини пре него купиш? :D

зато се бира бренд компоненти које купујеш појединачно или оног што је у рачунару и то ти је мера квалитета а не количина новца коју даш ;)

поготово што се гаранције скоро ни не разликују јер за машине важе скоро истоветне и за склапане и за бренд машине, лаптопове ионако званични сервис сређује или контролише неки локални обично тако да ту србија не утиче, а нема скоро ниједне фирме која је баш толико пилићарска, под условом да није нека куповина преко неког лукавог предузетника који ти ни рачун не да.

у случају да је заиста фирма пилићарска, велепродаја која му продаје и испоручује машину или лаптоп, која му то и сервисира ако дође до тога јер су тако условљени, није и врло лепо и лако може да се заврши било који квар.

или ја имам искуства само са нормалним фирмама, пошто не идем по буџацима да купујем а опет не купујем dell или неки други сега мега бренд.

искрено, о брендираним машинама и немам неко посебно лепо мишљење иако имају своје предности, с обзиром на то да имам дугогодишње искуство и као продавац, сервисер и корисник са домаћим dell увозницима, машинама и сервисом.

поготово што знам која се политика води о отварању машине и да се биос закључава да би могло да се види јел отварана пошто има сензор који то показује.

Подели на овим сајтовима

Сад сам отишао на Dell-ов сајт и склепао сличну машину. Испало је 1900$ са 128GB SDD-ом и двојезгарним i7. Додај још 128 гига, два језгра и бољи екран, добићеш цену овог Mac Book Pro-a, ако је и не прешишаш. О дизајну да не говорим, Dell машина је пластиканер. Стварно не знам где ви овакве лаптопове налазите за дупло мање паре, као што неки причају... Оно где Apple заиста дере је када хоћеш на пример на ову машину да додаш још 4 гига рама, кад ти треба неки кабл или други додатак итд.

Па добро, јесте, у праву си, ако саставиш добру конфигурацију, али са квалитетним компонентама, цена иде преко 1000 евра, још кад је у питању лаптоп све је скупље, поготову мек са ретина екраном.

Чињеница је, ипак, да су због квалитета израде скупљи, нпр. симетрична унутрашњост новог ретина мека (потпуно небитна ствар са техничке тачке гледишта).

Такође, без обзира да ли говоримо о меку или лаптопу других проузвођача, тај ценовни ранг је далеко изнад куповне моћи у Србији.

Генерално мислим да се не исплати куповати мек за било коју другу потребу осим за програмирање апликација за ајфонове и ајпедове, а ни то док еп стор не дође у Србију (има фазона да им даш адресу као да си из неке земље из окружења, али то је лутрија). ТО је генерално скуп спорт, јер ти треба мек, ајфон, ајпед, годишња претплата еплу од 100 долара. За све друге потребе мислим да је лакше купити неки други лаптоп и софтвер.

Подели на овим сајтовима

Чињеница је, ипак, да су због квалитета израде скупљи, нпр. симетрична унутрашњост новог ретина мека (потпуно небитна ствар са техничке тачке гледишта).

То је тачно. Ако прочиташ Стевину биографију, видећеш и мотиве за тако нешто и инспирације, како техничке, тако и уметничке, па и философске. Мени се лично допада тај спој дизајна и технологије, али да диже цену, диже. Увек ме је нервирало то што су компјутери генерално ружни. Ако је дизајн толико битан у аутомобилској индустрији (а сви ми гледамо и то како ауто изгледа), зашто не би био и у компјутерској? Не кажем да свима мора да се свиди Apple дизајн, то је ствар укуса, али је ноторна чињеница да остале углавном баш брига за то. Код Стеве је важило следеће правило: он заједно са екипом за дизајн детаљно осмисли продукт споља и изнутра, а онда увале инжењерима да то направе како знају и умеју. Код осталих је углавном обрнуто - инжењери кажу шта имају, па дају дизајнерима да то аранжирају.

Такође, без обзира да ли говоримо о меку или лаптопу других проузвођача, тај ценовни ранг је далеко изнад куповне моћи у Србији.

И ово је тачно, али то ништа не говори о тим лаптоповима, него о нама и нашем јадном стању.

Генерално мислим да се не исплати куповати мек за било коју другу потребу осим за програмирање апликација за ајфонове и ајпедове, а ни то док еп стор не дође у Србију (има фазона да им даш адресу као да си из неке земље из окружења, али то је лутрија). ТО је генерално скуп спорт, јер ти треба мек, ајфон, ајпед, годишња претплата еплу од 100 долара. За све друге потребе мислим да је лакше купити неки други лаптоп и софтвер.

Па зависи. OS X јер тренутно једина платформа која ти нуди јуникс и профи апликације потпуно природно, без потребе за било каквим буџењем. Ако ћеш само да идеш на нет и куцкаш нешто, онда јесте скуп спорт. А за програмирање не мораш да чекаш да прдавнице стигну у Србији, можеш да продајеш апликације у целом свету.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

ОК, sorry, нисам знао да имам посла с таквим генијем.

evo pogledaj kolko ne znamo

http://www.youtube.c...&v=qQ-xh3kedW4#

pa onda probaj malo da razmislis dublje na temu

a ja cu, kad budem imao inspiraciju, u novoj temi da probam detaljnije da obrazlozim ono sto sam rekao, verovatno ce me preko 90% ljudi ovde ismejati al nema veze...

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

То је тачно. Ако прочиташ Стевину биографију, видећеш и мотиве за тако нешто и инспирације, како техничке, тако и уметничке, па и философске. Мени се лично допада тај спој дизајна и технологије, али да диже цену, диже. Увек ме је нервирало то што су компјутери генерално ружни. Ако је дизајн толико битан у аутомобилској индустрији (а сви ми гледамо и то како ауто изгледа), зашто не би био и у компјутерској? Не кажем да свима мора да се свиди Apple дизајн, то је ствар укуса, али је ноторна чињеница да остале углавном баш брига за то. Код Стеве је важило следеће правило: он заједно са екипом за дизајн детаљно осмисли продукт споља и изнутра, а онда увале инжењерима да то направе како знају и умеју. Код осталих је углавном обрнуто - инжењери кажу шта имају, па дају дизајнерима да то аранжирају.

Ма супер је да га дизајнирају споља, ал' они морају и изнутра. :) Визуелни дизајн је дискутабилан, али оно што ми се највише свиђа код епла јесте акценат на употребљивости и квалитету. Имају, мислим, најбоље осмишљен фрејмворк и најбоље осмишљене алате. Е сад реализација је мало дискутабилна. Имају они дефеката у софтверу и библиотекама, али и у уређајима.

Подели на овим сајтовима

Може ли нешто више о овоме?

Али сажето... :)

Па не знам како сажето да кажем :), просто кад користиш видиш да је лакше и боље, фрејмворк ти углавном не стоји на путу. Користио сам и јаву (на напредном нивоу) и .нет (ово већ не толико жестоко, само неки директ икс ;), без нити, линка и осталих чуда) и, наравно, еплову платформу која је, по мени, просто, боље замишљена (али у понекад лоше реализована).

Мајкрософт и Епл су ту најбољи играчи, ту нема дилеме. Али кажем нисам користио новији .нет.

Подели на овим сајтовима

Постоји ли неки сајт са добрим и сажетим уводом у њихов фрејмворк и алате?

Не знам, мислим да тешко то може да буде сажето, просто је гломазно. Ево пробај за почетак ово https://developer.apple.com/resources/ па ако нађем нешто боље ставићу овде

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...