Иван ♪♫ Написано Септембар 18, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2015 Добио сам 5S на поклон, а до тада сам имао HTC M7, и узео да пробам Apple. Упоредо користим и Samsung S4. У суштини, телефон није лош, али је софтвер ужасно затворен, корисник се прилагођава софтверу уместо обрнуто, све захтева много више операција него на Андроиду, нека решења су одавно превазиђена, итд. И нервира ме овај њихов приступ да праве будале од људи, да на сваких пола године избаце или "унапређену" верзију телефона или ОС-а, која у суштини не доноси ништа ново. Јесте дизајн леп и дисплеј и камера су добри, али све то већ одавно има и Самсунг, а HTC их шије на свим пољима + има бољи хардвер и оперативни систем (Андроид прилагођен HTC телефонима). Повезивање са компјутером је тек посебна прича. ITunes такође следи филозофију "ти има да се прилагодиш нама, а не ми теби!", што ме је веома фрустрирало, док нисам набавио програм који везе са Еплом нема да преко њега пребацујем песме (али не и остале податке) на телефон. Значи цела филозофија је ко из каменог доба у поређењу са Андроидом где можеш једноставно да изабереш да уштекаш телефон и без било каквог интерфејса убациш оно што желиш у свој телефон, без да те било какав фабрички софтвер ограинчава на било који начин. Зато уз Епл мораш са собом да носиш и флеш, док уз Андроид не мораш. Све у свему, утисак затвореног система, утисак да су остали негде тамо кад су стварно били на врхунцу што се свега тиче, и да их сад одржава једино добар маркетинг. Али ме највише од свега нервира та филозофија "Ви сте будале и има да радите како вам ми кажемо а не како бисте можда волели да радите". По неким решењима видим да су они сад почели да копирају од Андроида. Apple не узимам више сигурно у догледно време, ако га икад више и узмем, много сам се разочарао, очекивао сам далеко више. HTC је следеће што узимам ако неко не избаци нешто боље. Svaka platforma ima svoje i prednosti i mane. Gugl se pokajao sto je otvorio svoju platformu, naravno, to je bilo dobro za ostatak sveta, ali lose za Gugl i, ispostavilo se, lose za korisnike. A to je zbog fragmentacije, gde mali milion proizvodjaca pravi mali milion svojih verzija uredjaja i samim tim nema kad da podrzi sve nove android verzije. Zato ako hoces novi android OS moras da kupis novi telefon. A i razvoj aplikacija je otezan, i programeri cesto ne mogu da iskoriste nove mogucnosti androida zato sto vecina korisnika ima stari na kome to nece raditi. I onda imas najveci broj aplikacija za android 2.2, 2.4 ili neka visa verzija ne znam kako je sad. Zato je Gugl okrenuo drugi list i (koliko znam) uskracuje svoje web servise ukoliko proizvodjaci ne ispune odredjene kriterijume. Kod Epla toga nema, jer kontrolisu svoju platformu i ekosistem. U tom smislu je isplativije uzeti Apple uredjaj, osim ako ti ne smeta da koristis stari android godinama. Takodje pristup privatnosti je drugaciji. Kod Androida nema provere aplikacija. Aplikacijama se unapred, pri instalaciji, da pristup podacima koje traze, i to je to. Takodje, aplikacije mogu da pokrenu pozadinske servise i rade non stop, i tako trose bateriju. I to ne mozes da sprecis, jer cim prekines proces, on se ponovo pokrene. Dok, s druge strane, Epl proverava sve. Ako koristis neku tehnologiju u kodu, a potreba za njom nije opravdana, Epl ce odbiti aplikaciju. Ako je bezveze sklepana, opet ce odbiti. I nakon instalacije, korisnik uvek ima mogucnost da svakoj aplikaciji uskrati prava pristupa svojim podacima. Svaka zloupotreba se hvata rano, pre objave aplikacije. Takodje, aplikacije ne mogu tek tako da rade u pozadini, bez znanja korisnika, i kad rade, to je veoma ograniceno. Time se obezbedjuje da sistem uvek ima glatke performanse i stedi se baterija. Uporedi, hardverske specifikacije androida i iphone-a. Android koristi maltene desktop class sistem, cetvorojezgarni procesor na 2.7 GHz, 2-4 GB rama itd. dok iPhone ima dual core na 1.4GHz, i 1 GB RAM-a (cak i iPhone6). A radi istu stvar. Zatvorenim sistemom se cuva i sam korisnik. Jer mnogo je lakse hakovati sistem za koji imas izvorni kod. Prosto drugaciji pristup u biznisu. Apple ima mnogo bolji UX, odnosno jednostavniji i intuitivniji, i mnogo siri krug korisnika je u stanju da ga koristi. A marketing je bljuvotina, iako su majstori za muzenje para, rade to totalno sektaski. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Септембар 18, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2015 Повезивање са компјутером је тек посебна прича. ITunes такође следи филозофију "ти има да се прилагодиш нама, а не ми теби!", што ме је веома фрустрирало, док нисам набавио програм који везе са Еплом нема да преко њега пребацујем песме (али не и остале податке) на телефон. Значи цела филозофија је ко из каменог доба у поређењу са Андроидом где можеш једноставно да изабереш да уштекаш телефон и без било каквог интерфејса убациш оно што желиш у свој телефон, без да те било какав фабрички софтвер ограинчава на било који начин. Зато уз Епл мораш са собом да носиш и флеш, док уз Андроид не мораш. Заправо, уштекавање телефона у компјетер је заоставштина из каменог доба. Данас све то иде бежично (нарочито са мобилним уређајима), било унутар локалне мреже, било преко нета. Не памтим када сам последњи пут уштекао мобилни и таблет у компјутер, ако не рачунам пуњење батерије као разлог за то. Једном ми је требало да пребацим неке податке на iPad, и чак ни тад нисам користио кабал. Постоји више апликација које iPad претворе у мини сервер, па му можеш приступити из браузера и само превући све фајлове које желиш да копираш у једном или другом смеру. А ово за музику ти је баш леп пример. У Србији мораш да је пребацујеш са компа јер не постоји легалан начин да је купиш нити да је стримујеш са било ког онлајн сервиса. Онда мораш или да је скинеш са ЦД-а или са торента, па да све то пребацујеш на телефон. Ван Србије се то ради другачије. Или је купујеш са дигиталних сервиса, те читава колекција стоји на серверу компаније од које си је купио, а по потреби можеш део (или све ако имаш места) да сачуваш локално за ситуације кад немаш интернета или (све чешће у последње време) музику стримујеш. Ни за једно ни за друго ти не треба ни кабал ни компјутер. Иста је ствар с филмовима и серијама (нетфликс и слични сервиси). florenntina је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 18, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2015 Takodje pristup privatnosti je drugaciji. Kod Androida nema provere aplikacija. Aplikacijama se unapred, pri instalaciji, da pristup podacima koje traze, i to je to. Takodje, aplikacije mogu da pokrenu pozadinske servise i rade non stop, i tako trose bateriju. I to ne mozes da sprecis, jer cim prekines proces, on se ponovo pokrene. Да, ово јесте велика мана Андроида. Нисам сигуран, али мислим да су говорили нешто о томе да раде на новој верзији која ће се овим посебно позабавити, наводно због приватности, али и због трошења батерије. А што се приватности на Еплу тиче, и то је прича за малу децу, јер поједине апликације једноставно неће да раде ако им не омогућиш неке функције, а имали смо и пар веома великих хаковања и цурења података. Uporedi, hardverske specifikacije androida i iphone-a. Android koristi maltene desktop class sistem, cetvorojezgarni procesor na 2.7 GHz, 2-4 GB rama itd. dok iPhone ima dual core na 1.4GHz, i 1 GB RAM-a (cak i iPhone6). A radi istu stvar. Зато сам и рекао да ми је следећи телефон HTC. Не користи генерички Андроид, него свој систем који као полазну основу користи Андроид. Самсунг С4 и ХТЦ М7 имају приближно исте хардверске карактеристике на папиру. Кад укључиш Мортал Комбат на Самсунгу, штекће и иде споро, на ХТЦ-у иде без проблема. Не знам, ваљда се на крају све своди на то коме шта одговара. Мени далеко више одговара да имам систем којим ћу да руководим ја, а не који ће да ми прича шта и како морам да радим. Што се приватности тиче, она је и на Еплу и на Андроиду мисаона именица одавно, тако да се око тога и не оптерећујем - телефони са компјутерима су и прављени за шпијунирање. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Септембар 18, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2015 I nakon instalacije, korisnik uvek ima mogucnost da svakoj aplikaciji uskrati prava pristupa svojim podacima. Svaka zloupotreba se hvata rano, pre objave aplikacije. То ОНИ желе да верујеш... Плутон and RYLAH је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 18, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2015 Заправо, уштекавање телефона у компјетер је заоставштина из каменог доба. Данас све то иде бежично (нарочито са мобилним уређајима), било унутар локалне мреже, било преко нета. Јел ово важи само за Еплове компјутере, или...? Пошто бих да пребацујем неке фајлове, да телефон користим као складиште за преношење података, као и да пребацујем музику коју имам на компу (заправо предавања и документарце која са Јутјуба конвертујем у МП3), и много би ми олакшало ако има неки програмчић који то пребацује на Епл телефон без ових iTunes мука. И који ми не ставља ограничења шта уопште могу да пребацим на телефон. У Србији мораш да је пребацујеш са компа јер не постоји легалан начин да је купиш нити да је стримујеш са било ког онлајн сервиса. Што ће рећи да платиш минимум петсто евра за телефон, а онда ти телефон каже шта смеш а шта не смеш да имаш на њему, или ти загорча живот ако би да пребациш оно што већ имаш, уместо да купиш оно што ти не треба. Поред тога, пошто често путујем у крајеве где нема мобилне мреже, онлајн сервиси ми не значе ништа, ал зато добијам оспице кад треба да пребацим нешто на телефон. Који је плаћен добре паре. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Септембар 18, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2015 Што ће рећи да платиш минимум петсто евра за телефон, а онда ти телефон каже шта смеш а шта не смеш да имаш на њему, или ти загорча живот ако би да пребациш оно што већ имаш, уместо да купиш оно што ти не треба. И то је решено, барем делимично. Када се претплатиш на сервис, цела колекција ти се скенира и уколико песма постоји на њиховим серверима, бива аутоматски укључена у твоју онлајн колекцију, као да си је купио. Чак се може десити да добијеш бољи квалитет него што имаш. Друга је ствар што наше музике нема довољно на тим сервисима, али то је друга тема која укључује политику и разне лобије... Матер им, што би реко Балашевић. Јел ово важи само за Еплове компјутере, или...? Пошто бих да пребацујем неке фајлове, да телефон користим као складиште за преношење података, као и да пребацујем музику коју имам на компу (заправо предавања и документарце која са Јутјуба конвертујем у МП3), и много би ми олакшало ако има неки програмчић који то пребацује на Епл телефон без ових iTunes мука. И који ми не ставља ограничења шта уопште могу да пребацим на телефон. То важи за све компјутере. И корисници андроида углавном раде ствари бежично, преко клауд сервиса итд. Али конкретно што се тиче iOS платформе, прво мораш да разумеш како она фунционише. Све је центрирано око апликација. Свака апликација има своју изоловану околину у коју може да пише фајлове и да из ње чита. Не постоји централни фајл систем на телефону у кога можеш да копираш фајл, па да онда тај фајл буде доступан свакој апликацији. Изузетак су стандардни фајлови, као што су слике, музика итд. Свака апликација може да чита те фајлове, уколико јојкорисник дозволи. И једино те фајлове који јесу централно сачувани мораш да пребацујеш преко ајтјунса или ајклауда. За остале не постоји централно складиште. Да би отворио одређени фајл на телефону, мораш да 1) пронађеш апликацију која уме да чита тај тип фајла и 2) да пронађеш начин да те фајлове учиниш доступним апликацији. Ово под два може да се одради на један од три начина: 1. Апликација може, као што рекох, да чита музику или филмове који су већ на телефону, али ти хоћеш да избегнеш куповину или пак коришћење грозног (ту се слажем) iTunes софтвера за пребацивање, тако да ово отпада. Срећом, то није једини начин. 2. Апликација може да, из других апликација, отвара фајлове које подржава. Ту онда можеш да користиш неки од клауд сервиса, рецимо дропбокс. Кад имаш интернет, све то лепо синхронизујеш и твоје предавање са јутјуба је у дропбокс апликацији на телефону, локално сачувано. Онда одеш у дропбокс апликацију, одабереш фајл и притиснеш оно Share дугме. Отвориће ти се "Open In" мени из кога изабереш другу апликацију у којој желиш да гледаш видео (у овом случају видео плејер, рецимо овај). Мана овог приступа је што се фајлови копирају из једне апликације у другу. Ако не желиш да користиш дропбокс нити било шта слично, онда можеш да скинеш апликације попут ове, које ти омогућавају да фајлове пребацујеш преко WiFi. Не треба ти интернет веза. Једино је важно да рачунар и телефон (таблет) буду у истој бежичној мрежи. Ако се деси да имаш WiFi, довољно је да конектујеш оба уређаја на њу и то је то. Ако немаш, онда направиш WiFi конекцију са компјутера и конектујеш телефон на њу. Када то урадиш, на телефону ће ти се појавити адреса коју куцаш у браузер рачунара. У браузеру се онда отвара мала веб апликација у коју можеш да превучеш фајлове које желиш да копираш тамо или вамо. То је све. Неке од ових апликација за пребацивањеу себи садрже једноставне плејере за музику и видео и прегледаче стандардних фајлова. Понекад је то довољно, али често није. Ако није, фајлове онда можеш да отвориш у омиљеној апликацији која их подржава, исто као у претходном случају (када користиш клауд складиште). А рецимо, може да се деси да и сама апликација која чита фајлове омогућава и бежично пребацивање. Онај видео плејер са претходног линка спада случајно баш у ту групу. 3. Од iOS 8 апликације могу да имплементирају директно читање и писање из и у разна клауд складишта. Није баш корисно за видео или музику, али јесте за документа. Рецимо, имаш фајл на гугл драјву и сарађујеш на том фајлу са неколико колега, користећу гугл документе за едитовање. И имаш, рецимо, Мајкрософтов офис или било који други, на ајпеду. Тај офис онда може директно да чита и пише у гугл драјв, без да копира, ако су креатори апликације то омогућили (што је тривијално да се уради). RYLAH је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Септембар 18, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2015 поједине апликације једноставно неће да раде ако им не омогућиш неке функције Pa ne moraju, ima alternativa koliko hoces. Ili ne mogu da rade, a to je i poenta. имали смо и пар веома великих хаковања и цурења података sve je podlozno hakovanju, ko zna koliko incidenata imaju sve firme, pa i Gugl, a ne kazu nista o tome. Ali Gugl pravi bolje web servise to je sigurno. Мени далеко више одговара да имам систем којим ћу да руководим ја, а не који ће да ми прича шта и како морам да радим. pa onda je android za tebe, ios je naparvljen da svako moze da ga koristi, ne zna svako sta je usb, fajl, direktorijum itd. pravljen je da bude intuitivan da moze da ga koristi svako bez ikakvog tehnickog znanja. E, ali zato, ne mozes da izadjes iz nekih postojecih okvira kako stvari funkcionisu. Ali mislim da su eplove odluke dobre sa aspekta sigurnosti podataka (bolje od androida svakako). телефони са компјутерима су и прављени за шпијунирање pravljeni su da prave pare, i kao necija vizija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Септембар 18, 2015 Гости Пријави Подели Написано Септембар 18, 2015 Имам Ipad 4, и жешће ме нервира, тако да веома брзо иде на продају, из разлога које је навео Rylah. Сама израда, екран итд... је најбоље на тржишту, АЛИ систем је за мене катастрофа. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Септембар 19, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2015 начи цела филозофија је ко из каменог доба у поређењу са Андроидом где можеш једноставно да изабереш да уштекаш телефон и без било каквог интерфејса убациш оно што желиш у свој телефон, без да те било какав фабрички софтвер ограинчава на било који начин. Не мораш да уштекаш Андроид телефон да би пребацивао са компа на њега. Одеш преко компа на gmail, кликнеш на писање нове поруке, па идеш на attachments. Тамо додаш све фајлове који те занимају (музика, текстови, шта год). Оставиш поруку празну и изађеш из gmail-а, он ће аутоматски да запамти празну поруку са attachments-има као нацрт (draft). Онда уђеш опет на мејл преко телефона и идеш у drafts, одабереш празну поруку коју си направио на компу и само кликнеш на download attachments. Телефон онда само скине фајлове и пребаци их код себе. RYLAH је реаговао/ла на ово 1 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Септембар 19, 2015 Гости Пријави Подели Написано Септембар 19, 2015 ITunes me tako strasno nervira da nemam reci... Evo, ne mogu nikako da ubacim Popcorn time na Ipad... Nema sanse na bilo koji nacin... Sent from my iPad using Tapatalk Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Септембар 23, 2015 Гости Пријави Подели Написано Септембар 23, 2015 http://forum.benchmark.rs/showthread.php?t=363179 Послато са Бабиног брда преко Тапатока Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Март 22, 2016 Пријави Подели Написано Март 22, 2016 Koliko mi se gade oni njihovi keynote-ovi. Izdržao sam 3min i gotovo, gasi, samo sam našao neki sumirani video od 10min. A, da li je moguće da imaju preko milijardu uređaja u svetu? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Април 23, 2016 Пријави Подели Написано Април 23, 2016 Dal' će ove godine da nas dodaju? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Јун 14, 2016 Пријави Подели Написано Јун 14, 2016 Eto, nista ni ove godine od podrske za Srbiju... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Новембар 4, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2016 https://mobile.twitter.com/senior/status/793813995207528452 Grizzly Adams and Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука