Jump to content

Ateisti o religiji opet

Оцени ову тему

Препоручена порука

Poenta je da ne postoji ni jedno ni drugo... kako stvari trenutno stoje...  4chsmu1

Може ли нешто и да има и да нема смисла истовремено?

Neprecizno pitane  4chsmu1

Ako me pitas da li ima smisla da patike obuvas na noge a ne na glavu reci cu ti da to itekako ima smisla

Ako me pitas da li nase postojanje ima smisla reci cu ti, nema...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Poenta je da ne postoji ni jedno ni drugo... kako stvari trenutno stoje...  4chsmu1

Може ли нешто и да има и да нема смисла истовремено?

Neprecizno pitane  4chsmu1

Ako me pitas da li ima smisla da patike obuvas na noge a ne na glavu reci cu ti da to itekako ima smisla

Ako me pitas da li nase postojanje ima smisla reci cu ti, nema...

Sve zavisi sta se podrazumeva pod smislom ...

"Znam da nista ne znam" - Sokrat

Подели на овим сајтовима

Пази овако Мултиверс,

Када кажеш да наше постојање "нема смисла" то није негација, него поређење - тиме имплицитно кажеш да би под неким другим условима имало смисла. Да би као атеиста био конзистентан мораш да пођеш од тога да смисао уопште не постоји, чак ни као апстрактна идеја. Не би смео уопште ни да размишљаш о томе има ли или нема смисла, јер уводиш апсолут у дискусију. Зато кажем да је то парадокс - по атеистичком виђењу света ми уопште не би смели да имамо било какву идеју о "смислу", а камо ли "вечности".

Ако кажеш да "свесни смо да наше постојање нема смисла" сам си себе довео у контрадикцију. Како можемо да будемо тога свесни?

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Пази овако Мултиверс,

Када кажеш да наше постојање "нема смисла" то није негација, него поређење - тиме имплицитно кажеш да би под неким другим условима имало смисла. Да би као атеиста био конзистентан мораш да пођеш од тога да смисао уопште не постоји, чак ни као апстрактна идеја. Не би смео уопште ни да размишљаш о томе има ли или нема смисла, јер уводиш апсолут у дискусију. Зато кажем да је то парадокс - по атеистичком виђењу света ми уопште не би смели да имамо било какву идеју о "смислу", а камо ли "вечности".

Ако кажеш да "свесни смо да наше постојање нема смисла" сам си себе довео у контрадикцију. Како можемо да будемо тога свесни?

:)

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Ja stvarno ne znam zasto sam svestan da nema smisla (poente) u postojanju. Ali tako je...

da ima smisla u postojanju ja verovatno ne bih bio ateista...

Ne, ovde je greska. Ja kada sam rekao da nema smisla postojanja, govorio sam sa svoje tacke gledista, koje uopste ne mora biti tacno. Tako ja mogu gledati jednu stranu piramide, videti samo trougao i govoriti da vidim samo trougao, samo zato sto ne mogu videti celu piramidu ...

Ateista nije neko ko zna da Bog (smisao, vecnost) ne postoji, vec neko ko ne veruje u postojanje ovakvih pojmova ...

Подели на овим сајтовима

:)

Ево да објасним - парадокс је зато што биће које је настало у пролазном свету не би знало за било шта друго осим пролазности. То што смо "свесни пролазности" у ствари значи да знамо за идеју "непролазности".

Ко каже да знамо за идеју непролазности? Ти то можеш да замислиш како би изгледало да трајеш бесконачно дуго, или да трајеш или постојиш у ванвременском смислу? Хајде покушај!

Открићу ти тајну... ми немамо директан увид у те идеје, ми само имамо ЕКСТРАПОЛАЦИЈУ и ЗАМИСАО тих идеја на основу садашњих искустава. Бесконачност? Знамо да увек можемо да додамо на број још један, можемо чак и да замислимо бесконачност или бесконачан број нечега, али искуствено?

Теисти бркају то да можеш да замислиш ИКС са тим да имаш директно искуство тог ИКС.

Теисти сматрају да је то што човек може у свом уму да екстраполира и комбинује ствари у нешто што не постоји у овом свету, илити да замишља или машта о стварима, некакав спектакуларан доказ у прилог ЊИХОВИХ маштања!

И на крају теисти себе убеде да је тај начин размишљања, малтене на нивоу ''што је баби мило то се и снило'', валидан.

На пример, одакле би човеку који је рођен и одрастао у потпуно изолованом затвору дошла идеја да је то "затвор"? Да би постао свестан да је то "затвор", он мора прво да зна за "слободу". Ако не зна за слободу, онда је затвор једноставно његов "универзум" који се подразумева и не постоји ништа друго. Нема никакве логике да он свој универзум зове "затвор".

Дакле, ти то озбиљно хоћеш да кажеш да тај неко не би приметио озбињна просторна ограничења око себе. Да су та ограничења кудикамо већа од његових потреба нормалног функционисања. Да се не би упитао... ''Хеј, ако могу да направим један корак, што не могу још један, шта је ово тврдо испред мене и шта се то налази иза?'' Људски ум је много радозналији него што му ти даш кредита. Људи су рођени у разним околностима еквивалентним том затвору и НИКО НИКАД није своју лошу ситуацију прихватао здраво за готово у фазону ... ''ух, изгледа да је сасвим нормално и природно да ја у ланцима радим за свог белопутог господара за џабе''.

И ми у оваквом стању имамо непобитна ограничења у погледу својих могућности, своје слободе кретања на скали универзума, и свом времену трајања.

Ако кажеш да смо ми "свесни свог бесмисла", одакле онда нама знање да је то "бесмисао"? То јест - одакле нам уопште идеја да (може да) постоји "смисао"?

На основу интеракције између свесних бића ми стичемо и саму идеју смисла, јер управо таквим ентитетима ми смисао и приписујемо. Ако те неко свесно гађа каменом он смислено жели да те повреди. Ако падне јабука са гране и погоди те бесмислено је рећи да је јабука са смислом и намером пала на тебе или да те је дрво гађало. А ако иза природе самог универзума не стоји никакво интелигентно и свесно биће, а целокупна досадашња наука води ка том закључку, сасвим је валидно рећи да у постојању, раду и устројству свемира, рачунајући ту и настанак човека, не постоји никакав дубоки смисао, те да смо ''свесни свог бесмисла''.

Као што рекох - бесмисао и смисао се своди на пролазност и вечност. Одакле човеку уопште идеја о вечности ако је настао у пролазном универзуму?

Зашто да ту станемо... одакле човеку идеја о парним машинама, ако се родио у (локалном) универзуму без њих? Одакле Ајнштајну идеја о теорији релативитета? На страну све што знамо из неурологије о стварању и функционисању неуронских мрежа, и о човековом уму и његовој способности да формира моделе ствари које нису део његовог искуства, тј. маштању и смишљању, све то мора да је део неког бесконачно моћног творца!

Како онда уопште може да буде "свестан бесмисла/пролазности"?

Ово прво сам већ покрио, а свестан пролазности? Хммм... како то... одкад сам постао свестан тако нечег... аааа!!! Може бити онда кад сам био врло мали и кад је моја прабака УМРЛА!!!

То је парадокс.

Једини парадокс је што се оваква питања протурају као озбиљан аргумент у прилог теизму.

Дакле, човек однекуд зна за "вечност" и "смисао". Чак и најокорелији атеиста.

Хммм, да да... заборавио си и љубав. Само, једна ствар ми није никад била јасна... откуд онда идеја верницима да додају Велика Слова на ове Универзалне Апстрактне Појмове у покушају да Те Појмове персонификују и присвоје у форми Бога, и то баш оног у који њихова религија верује! Откуд толика дрскост? Ставити тапију на универзалне појмове и концепте, и то само оне позитивне, наравно. ''Бог је Љубав'', ''Бог је Смисао'', ''Бог је Вечност''...  или Алах... или Брама... све једно. Апсолутно све једно.

Бог је скоро па свемогућ. Он може све да уради... осим да изневери очекивања свог верника.

XIO

Подели на овим сајтовима

Пази овако Мултиверс,

1) Их, кад верници крену да дефинишу услове дебате... па то ти је. Ти мени да говориш од чега морам да пођем!? Поготово да би ''био конзистентан''. Немој ми рећи!

2) КО ЈЕ УОПШТЕ РЕКАО ИЛИ ДЕФИНИСАО СМИСАО КАО АПСОЛУТУ!?

Фалинка целог твог поста се врти управо око ове нетачне претпоставке. Да је ''смисао'' апсолута. ВЕРНИЦИ су ти који смисао дефинишу као некакву апсолуту, што је на плану личног живота чиста катастрофа. Атеисти је дефинишу или кроз деловање свесних бића у једном смислу речи, који сам већ покрио, или у смислу РЕЛАТИВНОГ и СУБЈЕКТИВНОГ осећаја личне испуњености и самоактуализације. То што мом животу даје смисао не мора давати смисао и неком другом.

Бог је скоро па свемогућ. Он може све да уради... осим да изневери очекивања свог верника.

XIO

Подели на овим сајтовима

@XIO Odlican post ...  harp.

Zapravo, paralela sa zatvorom bi bila ovakva:

Dva zatvorenika su zatvorena u izolovanoj samici. Jedan zatvorenik kaze drugome da on veruje da postoji nesto van zatvora, i da su oni tu osudjeni od strane sudije i da ce za neko vreme izaci ...

Drugi kaze da kako nema dokaza za postoje ni kazne, ni sudije, ni slobode, on ne veruje u to.

A onda ovaj prvi njemu odgovori: Ali to nema nikakvog smisla!  Meni se tako nesto ne svidja!

Подели на овим сајтовима

Tako ja mogu gledati jednu stranu piramide, videti samo trougao i govoriti da vidim samo trougao, samo zato sto ne mogu videti celu piramidu ...

Ateista vidi jednu stranu piramide i na osnovu iskustva, cinjenica i drugih piramida sa velikom sigurnoscu moze da izracuna ostatak piramide...

Vernik vidi jednu stranu piramide i veruje da je njen ostatak lopta napunjena heftalicama i kockastim mačićima...

A onda ovaj prvi njemu odgovori: Ali to nema nikakvog smisla!  Meni se tako nesto ne svidja!

Ovo mu dodje sustina religijske ideologije...

Ateista nije neko ko zna da Bog (smisao, vecnost) ne postoji, vec neko ko ne veruje u postojanje ovakvih pojmova ...

Ovo je malo neprecizno.. ja bih rekao da je ateista neko ko nema razloga da veruje da bog postoji.

To je isto ko da sad dodje neki vernik koji veruje  u ruzicastog jednoroga i kaze ti si ateista jer ne verujes u mog boga jednoroga... a zapravo nije da ne verujem nego nemam ni najmanjeg razloga da uopste  i razmatram tu mogucnost... bilo da je u pitanju bog ili ednorog ili visnu ili tor ili zevs ili alah...

Подели на овим сајтовима

На основу интеракције између свесних бића ми стичемо и саму идеју смисла, јер управо таквим ентитетима ми смисао и приписујемо. Ако те неко свесно гађа каменом он смислено жели да те повреди. Ако падне јабука са гране и погоди те бесмислено је рећи да је јабука са смислом и намером пала на тебе или да те је дрво гађало. А ако иза природе самог универзума не стоји никакво интелигентно и свесно биће, а целокупна досадашња наука води ка том закључку, сасвим је валидно рећи да у постојању, раду и устројству свемира, рачунајући ту и настанак човека, не постоји никакав дубоки смисао, те да смо ''свесни свог бесмисла''.

Fino... bangin

Подели на овим сајтовима

Tako ja mogu gledati jednu stranu piramide, videti samo trougao i govoriti da vidim samo trougao, samo zato sto ne mogu videti celu piramidu ...

Ateista vidi jednu stranu piramide i na osnovu iskustva, cinjenica i drugih piramida sa velikom sigurnoscu moze da izracuna ostatak piramide...

Vernik vidi jednu stranu piramide i veruje da je njen ostatak lopta napunjena heftalicama i kockastim mačićima...

Ovo mu dodje sustina religijske ideologije...

Ovo je malo neprecizno.. ja bih rekao da je ateista neko ko nema razloga da veruje da bog postoji.

To je isto ko da sad dodje neki vernik koji veruje  u ruzicastog jednoroga i kaze ti si ateista jer ne verujes u mog boga jednoroga... a zapravo nije da ne verujem nego nemam ni najmanjeg razloga da uopste  i razmatram tu mogucnost... bilo da je u pitanju bog ili ednorog ili visnu ili tor ili zevs ili alah...

:drugarstvo:

Е просветли ме, начисто... 1405_love

facenew22222222

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Видим, да се и ова као и већина сличних тема претворила у пуко препуцавање типа: "хаха ти си глуп ти верујеш", и "хаха ти си глуп, ти не верујеш", што јесте бесмислено, јер сумњам да ће неко неког успети да "покрсти" у веру или неверу, преко форума, а поготово не на такав начин. Овај подфорум за дијалог са атеистима постоји да се разбијају предрасуде, а не на свакој теми да се људи свађају.

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...