Jump to content

Кompjuteri su u pitanju

Оцени ову тему

Guest Izida

Препоручена порука

Иначе, Убунту је некако много лепши, имам утисак да боље користи потенцијале графичке картице.

Нема вируса, дакле ни антивируса.

Eh, to uglavnom jeste, ali i dalje moraš da paziš kada i zašto kucaš admin lozinku, odakle i šta instaliraš i sl.

Jer ko garantuje za sav taj free softver? Ko ga proverava. A u nedostatku antivirusa nećeš ni znati.

Ali to ne dovodi u pitanje bezbednost linuksa, već je naslabija karika bezbednosti najčešće upravo korisnik. Znači ljudi treba da budu svesni internet ekosistema u kome se nalaze i da paze šta rade

Подели на овим сајтовима

ja sam skoro kupio ovaj

http://www.gigatronshop.com/acer/laptop_racunari/acer_aspire_e1-530g-21174g50mnii_-_not05987-30775

treba mi da završi osnovne stvari, ništa posebno, bez igrica i za sad je ok

mislim da je odnos cene i kvaliteta super a i nije integrisana grafička

radi samo na windows 8 tako da sam instalirao 8.1

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

ne može xp biti bolji od win7 nikako

Naravno da moze, i jeste. Kad kazes bolji, ne mislis na sminku i napredne funkcije - koje se kod novog proizvoda valjda podrazumevaju - nego na (jos uvek) bolju optimizovanost za razne potrebe.

Ili mislis da 1/3 korisnika uzalud i dalje koristi XP, iako je sad aktuelan win8, a uskoro mozda i neki noviji?

Novo nije uvek i automatski bolje...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

ovaj prvi acer nema optički uređaj (cd, dvd) 

takođe, oba imaju slabe procesore sa malo keša, ne znam u kojoj meri vrši posao za neku net i office upotrebu?

1) Opticki uredjaj nije toliko bitan, bolje je da imas externi hdd, ili da po potrebi nabavis externi opticki uredjaj.

2) Salis se? Pa i najslabiji procesori mogu da rade web i office aplikacije bez ikakvih problema.

Za one koji nisu upuceni, evo jedan prost primer: moj komsija ima intel atom u kucnom PC-ju** (inace, originalno zamisljen za netbook-ove) - to je jako spor i mrsav procesor, i on ne moze da pusti recimo svaki film u 720p (o 1080p nema ni govora), ne moze da gura nista jace od zume i luxora na iole boljim podesavanjima, ali - naravno - bez ikakvog zadrzavanja koristi firefox, office i ostalo slicno tome.

Kancelarijska upotreba (office, internet) jeste minimum koji danas ispunjava bas svaki racunar ili laptop...

...

**GPU je inace ne-integrisani (dedicated) radeon, sto znaci da sve sto ne moze da radi ostaje samo do procesora...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

ja sam skoro kupio ovaj

http://www.gigatronshop.com/acer/laptop_racunari/acer_aspire_e1-530g-21174g50mnii_-_not05987-30775

treba mi da završi osnovne stvari, ništa posebno, bez igrica i za sad je ok

mislim da je odnos cene i kvaliteta super a i nije integrisana grafička

radi samo na windows 8 tako da sam instalirao 8.1

E, znaš šta me zanima, pošto ima malko slabiji procesor, koliko dobro radi kada pušta HD video iz browser-a (ovde ga grafička verovatno vadi, ali opet zavisi da li je browser koristi)?

Takođe, kako radi kada otvaraš mnogo tabova u browser-u?

Подели на овим сајтовима

Naravno da moze, i jeste. Kad kazes bolji, ne mislis na sminku i napredne funkcije - koje se kod novog proizvoda valjda podrazumevaju - nego na (jos uvek) bolju optimizovanost za razne potrebe.

Ili mislis da 1/3 korisnika uzalud i dalje koristi XP, iako je sad aktuelan win8, a uskoro mozda i neki noviji?

Novo nije uvek i automatski bolje...

ma kakvi, pa šta misliš zašto uopšte objavljuju update, service pack-ove, i na kraju nove verzije OS-a, pa normalno zato što ga konstantno unapređuju

možemo diskutovati o poređenjima između aktuelnih OS-va, win vs linuks vs OSX, ali da poredimo današnji OS sa onim od pre 13 god stvarno nema osnova

Подели на овим сајтовима

За све оне који желе да остану на ХР-у - можете. Ову фаму да ће не знам шта да се деси ако не пређете на нови ОС направио је Мајкрософт који, наравно, никог ништа не пита већ само намеће оно што му се ћефне. Код таквих гиганата нема много размишљања о томе како треба креирати софтвер, како га лиценцирати и сл. већ је пресудан интерес. Већина корисника уопште не надограђује (апдејтује) ОС тако да нема много разлике јер су годинама најчешће на интернету биле присутне инсталације из 2003. (наравно, мислим на пиратске, које су и најзаступљеније код нас).

Виндовс 7, 8 и наредни оперативни системи из МС-а користе много више ресурса од ХР-а, тако да ће они са слабијим рачунарима имати боље искуство ако се задрже на ХР-у.

Први разлог да пређете на нови ОС је тај што ће велике компаније које имају „сарадњу“ са МС-ом полако престати да праве софтвер за ХР. Веб прегледач (браузер) који није апдејтован је тренутно много већа мука од неапдејтованог ОС-а.

Други разлог је везан за хардвер. Ретко који од нових рачунара ће вам дозволити да инсталирате ХР (без неких додатних чачкања) што је опет везано за „сарадњу“ МС-а и произвођача хардвера.

Искрено препоручујем онима који желе да пређу на неки нови ОС да пробају неку ГНУ/Линукс дистрибуцију. Популарне дистрибуције су једноставније за инсталацију од Виндовса, системски мање захтевне и нема вируса тако да вам не треба ни антивирус. Уколико се играте мало више, задржите се на Виндовсу. ГНУ/Линукс је још увек напоран када су у питању игре, треба доста труда и воље да би све радило како ваља.

Подели на овим сајтовима

ma kakvi, pa šta misliš zašto uopšte objavljuju update, service pack-ove, i na kraju nove verzije OS-a, pa normalno zato što ga konstantno unapređuju

možemo diskutovati o poređenjima između aktuelnih OS-va, win vs linuks vs OSX, ali da poredimo današnji OS sa onim od pre 13 god stvarno nema osnova

Sta ma kakvi? Ja koristim oba, na 2 razlicita racunara, i vec poduze uzivo uporedjujem rezultate i optimizovanost, podrsku sa drajverima i ostalo. Osim toga, pratim mnogo raznih izvora na internetu koji se bave ovim i slicnim pitanjima, i sve to opet uporedjujem sa ovim sto i sam uocim.

I ponavljam: XP je i dalje malo bolje optimizovan od win7...

Подели на овим сајтовима

Искрено препоручујем онима који желе да пређу на неки нови ОС да пробају неку ГНУ/Линукс дистрибуцију.

Njabolje je da se u okviru win7 ili XP instalira virtuelna masina (npr. besplatni vmware player), i da se pod njim proba neki od najboljih linuxa. Kome se dopadne neka od linux distribucija, moze na isti ovaj nacin (pod virtuelnom masinom) da je polako upozna i nauci kako da je glatko i lako koristi kao i windows...

Подели на овим сајтовима

Први разлог да пређете на нови ОС је тај што ће велике компаније које имају „сарадњу“ са МС-ом полако престати да праве софтвер за ХР.

Upravo tako. Ali i XP moze da se koristi i dalje (prakticno neograniceno dugo) na slican nacin kako sam gore rekao za linux - win7, virtuelna masina, i pod njom uradjen XP (kao i linux). I teras dok ti volja, pod uslovom, naravno, da nije neki ultra-nov PC, ciji delovi vise ne podrzavaju ovaj OS.

Stavise, mislim da za one koji imaju win7 u ultimate izdanju postoji mogucnost da sa sajta Microsofta besplatno preuzmu XP, koji ce da instaliraju i koriste pod virtuelnom masinom...

Подели на овим сајтовима

Sta ma kakvi? Ja koristim oba, na 2 razlicita racunara, i vec poduze uzivo uporedjujem rezultate i optimizovanost, podrsku sa drajverima i ostalo. Osim toga, pratim mnogo raznih izvora na internetu koji se bave ovim i slicnim pitanjima, i sve to opet uporedjujem sa ovim sto i sam uocim.

I ponavljam: XP je i dalje malo bolje optimizovan od win7...

Нисам много истраживао, ал’ из личног искуства могу да кажем да ми игре боље раде на ХР-у (већи број FPS-a).

Njabolje je da se u okviru win7 ili XP instalira virtuelna masina (npr. besplatni vmware player), i da se pod njim proba neki od najboljih linuxa. Kome se dopadne neka od linux distribucija, moze na isti ovaj nacin (pod virtuelnom masinom) da je polako upozna i nauci kako da je glatko i lako koristi kao i windows...

Постоје одређени проблеми са драјверимa код виртуелних машина (конкретно за GPU), тако да препоручујем дуал бут.

Upravo tako. Ali i XP moze da se koristi i dalje (prakticno neograniceno dugo) na slican nacin kako sam gore rekao za linux - win7, virtuelna masina, i pod njom uradjen XP (kao i linux). I teras dok ti volja, pod uslovom, naravno, da nije neki ultra-nov PC, ciji delovi vise ne podrzavaju ovaj OS.

Stavise, mislim da za one koji imaju win7 u ultimate izdanju postoji mogucnost da sa sajta Microsofta besplatno preuzmu XP, koji ce da instaliraju i koriste pod virtuelnom masinom...

Да, има тако нечег на Седмици.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Zašto su ljudi još uvek na XP? Zato što su većinom lenje mrcine, koje mrzi da se prilagođavaju i strašljivci koji se užasavaju bilo čega novog što im remeti ustaljene rutine. Drugi razlog su firme u kojima su promene nekad objektivno teške. I onda se žale kad Microsoft posle više pd 10 godina ukine podršku. Win 7 je bolji. Tačka. Ne znam za optimizovanost svakog pojedinačnog koda, ali ljudi koriste računare da na njima nešto urade, a ne da ih po ceo dan propuštaju kroz benčmark testove.

Подели на овим сајтовима

Zašto su ljudi još uvek na XP? Zato što su većinom lenje mrcine, koje mrzi da se prilagođavaju i strašljivci koji se užasavaju bilo čega novog što im remeti ustaljene rutine. Drugi razlog su firme u kojima su promene nekad objektivno teške. I onda se žale kad Microsoft posle više pd 10 godina ukine podršku. Win 7 je bolji. Tačka. Ne znam za optimizovanost svakog pojedinačnog koda, ali ljudi koriste računare da na njima nešto urade, a ne da ih po ceo dan propuštaju kroz benčmark testove.

Људи су на ХР-у јер им га је неко инсталирао кад су купили рачунар или је дошао са њим. Да су долазили са ГНУ/Линуксом и он би био популаран. Не бринемо много ни шта једемо, а камоли да л’ користимо овај или онај ОС. Слажем се да смо мрцине. Искрено, не волим ни ХР нити било који Виндовс, али не желим да робујем софтверским идеологијама, те ако ми неко затражи да му инсталирам ово или оно, или ако мени лично затреба неко парче софтвера које може бити покренуто само овамо или онамо, немам никакав проблем да покренем било који ОС.

Са друге стране, мислим да је јако битно да се не прилагођавамо било чему јер би то значило да робујемо компанијама које могу да избаце било шта, а ми ћемо да прихватимо и тиме да им дамо право да то чине.

Тога има и на ГНУ/Линуксу, а о МС-у и Еплу да не причамо.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...