Jump to content

Кompjuteri su u pitanju

Оцени ову тему

Guest Izida

Препоручена порука

Ок, тенкс јури велику мачку! Ћем да пробам да га однесем до вулканизера, то је једино где има компресор за да се издува.

Izvini što ulijećem ovako naglo u priču, ali brzinski pročitah ovo što si napisao.

Nemoj da nosiš računar na izduvavanje prašine kod bilo kojeg vulkanizera (tj. na bilo koji kompresor). Obični kompresori obično imaju i malo vlage u vazduhu koji ispuštaju pa možeš da spališ komp.

To možeš samo sa kompresorom koji ima ugrađen taj pred-filter koji izvlači vlagu iz vazduha.

I druga mnogo bitna stvar je: prije nego što počneš da čistiš prašinu iz računara na taj način, obavezno sa ploče isključi sve ventilatore (ventilator od cooler-a, napojnu jedinicu i sve ostalo). Možeš duvanjem u računar da nabiješ prevelik broj obrataja na ventilatorima pa da spališ tranzistore u ploči.

Подели на овим сајтовима

Ево овако, пријатељи....

Узео сам пумпу за Турбо Максимус душек, скинуо једну страну са кућишта и направио еколошку катастрофу у комшилуку. Стварно је компјутер био пун прашине. Пазио сам да вазхух не окреће кулерче (има само један кулер - на 'ладњаку за процесор, јер је графика интегрисана). И... Укључим компјутер после неког времена, и чујем да звук кочи. Покренем dxdiagnose и видим да СВЕ кочи - све ради, али исецкано, испрекидано. Пар пута се компјутер сам и ресетовао. То је било синоћ...

Јутрос није хтео ни да се покрене. После прве стране bios-а прикаже ону страну са волтажом и температуром процесора и - забагује. Једном се десило да је и ту искривио слику, видиш шта је, али ништа не можеш да прочиташ. А ја за несрећу немам ни једну једину инсталацију Windows-а, ни XP SP3 ни седмицу... Ај да покушам да покренем Ubuntu с диска... Крене 10.10 - и забагује на љубичастом екрану. Убацим 9.10 верзију, она је дошла до тога да ме пита који ћу језик, почео да учитава и црко. Knoppix исто. Покренуо је само OpenSolaris, али ништа даље нисам могао да радим... Мислим да имам један .iso Win7, али нисам могао да га нарежем, јер је у драјву OpenSolaris. Тако да сам остао без идеја...

А - да! Пре него што више није хтео да покрене Win тражио је да скенира диск, и све је било ок, премда је трајало неуобичајено дуго. После сам га опет отворио, проверио гране, контакте за напајање, све је ОК... И сад - убијте ме, ал ја не знам шта му је.

Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"
--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .
http://www.srdjanantic.blogspot.com/

Подели на овим сајтовима

Пробај да провериш све каблове.. Могуће је да се нешто олабавило. Мени се дешавало.. Чуди ме да имаш проблем ас сликом.. То је обично до графичке.. Могуће је и да се прегрејао..

"Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином".

Достојевски

Подели на овим сајтовима

Ма, није се прегрејао... И после стотог ресетовања, температура процесора варира између 31 и 32 °C

Па шта знам... Једино опет да повадим све каблове, па да вратим.

Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"

Подели на овим сајтовима

Да.. Пробај то. Пробај и да РАМ преместиш у други слот. Ја сам сличан проблем имао.

"Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином".

Достојевски

Подели на овим сајтовима

Ма, није се прегрејао... И после стотог ресетовања, температура процесора варира између 31 и 32 °C

Па шта знам... Једино опет да повадим све каблове, па да вратим.

Може ту да буде гомила небулоза, али ајде де... То је нама наша цивилизација дала. :D

Пробај овом методом: отпојиш један уређај па подижеш систем. На пријмјер:

1.) отпоји ЦД-РОМ па пробај да продигнеш систем;

2.) затим отпоји мрежну картицу или модем па опет пробај са дизањем система;

3.) извади РАМ меморију, папиром очисти контакте па опет врати у слотове;

4.) ако имаш више РАМ модула (меморија), на пријмјер 2, остави само један па пробај да

подигнеш систем, па онда укључи само други модул па опет упали рачунар...

5.) замијениш напојну јединицу са неком за коју си сигуран да добро ради (напомена: а је уређај нов, не значи и да је исправан)

Углавном идеја је да системом елиминисања околних компоненти дођеш до оне која прави проблем.

Међутим, проблем може да буде и до процесора или матичне плоче. Сада би требало да имаш и то, па да их мијењаш узастопно.

Има још једна фора. Може да дође до тзб. појаве "хгладног лема на плочи". Тада извадиш матичну плочу, ухватиш за супротне ћошкове и савијаш је благо. На тај начин се могу "пробудити контакти који су затајили". Само мораш пазити да не сломиш нешто на плочи, али знао сам и тако отклонити неке проблеме.

Да, има још један блесав штос за одклањање тог проблема. Ако постоји сумња да је дошло до појаве "хладног лема" (тј. слабог контакта) тада умоташ рачунар у деку и оставиш да ради са намјером и да се добро загрије. Након неколико рестарта система, контакти ће да прораде и тада знаш да имаш проблем на плочи. Ово, наравно, неможеш оставити вјечно али сада бар знаш шта да купујеш.

Додуше, метода може да буде и супротна. Ако се комп прегријава остави га преко ноћи напољу да се добро охлади (то сам радио и преко зиме и није било проблема са влагом).

Углавном то су форе које ја познајем. Ако ништа од тога не упали, јбг отварај буђелар, вади 400 еврића и купуј нови комп. А овај може да ти послужи као згодна саксија за мушкатле, или као кавез за чинчиле. gringrin

Подели на овим сајтовима

да, то је најкомпликованији начин да се реши евентуално врло једноставан проблем ... мислим да нема потребе за мучењем јер је очигледно да нека компонента не ради како треба, да ли меморија на графици или РАМ багују или је чак и хард у питању.

боље да оде до неког нормалног сервиса и да му неко то погледа ко зна шта да гледа него да се нервира данима и чупа косу а оно може да буде најобичнија глупост коју ће неко релевантан да уклавири за минут.

Подели на овим сајтовима

Hvala na odgovoru. Meni radi kompjuter (microstar 2002) u zadnje vreme generalno sporo, ne samo internet nego i razni software. A 2008-e je već jednom pao tako da se malo čudim da sam ga do danas dogurao.

Nego šta mislite o ovome, sami proizvode svoje kompjutere pa nude i jeftino..?

http://www.ditech.at...r_dimotion.html

чисто да напоменем да ником ни назив рачунара не казује ништа, пошто може да буде 10 рачунара са истим именом а ниједан са истим компонентама унутра.

друго, не производе, склапају их од одређених компоненти од различитих произвођача. више нико скоро не прави своје компове, чак и Dell или тако неке прескупе фирме иако стављају свој лого на матичне од најјефтинијих фирми или друге компоненте ...

све у свему, није проблем шта се нуди већ за шта тачно теби треба рачунар?

према томе ће ићи и цена и одговарајући хардвер.

Подели на овим сајтовима

Па, урадио сам како Милан каже...

Уствари, ја сам тај компјутер купио 2009. од једног сјајног човека, Неђељко Свркота се зове, а сви га зову Тица, Ћупричани знају ко је. Човек је био војно лице, сад има радњу за компјутере (Tica Boss Computers), верник је и редован у Цркви. И увек излази у сусрет и решава компјутере и који нису купљени код њега. Али, мени никад неће да наплати, па ми просто блам да носим компјутер код њега и гледам да све што могу решим сам. Просто, буђаво ми је да стално висим код њега, испашће да човека искоришћавам. Додуше, овај компјутер о ком је реч последњи пут сам код њега носио пре две ипо године. Али скоро сам му носио једну канту - није ни код њега купљен компјутер уопште, и он силно издангубио око њега (на крај је испало да је плоча цекла) и - није ништа хтео да наплати.

И тако криво ми је што немам ни једну инсталацију виндоуса, да не морам да га цимам, ал шта ћу...

Јављам шта је било у питању, кад ме Тица зовне.

Подели на овим сајтовима

Moram da računam da će mi trebati za razne tehničke prorame (AutoCad 2d, 3d, Inventor 3d itd.), zato sam i malo neodlučiv pošto bih za minimalni novac ipak hteo što moguće bolje da kupim, a nisam ni parajlija da mogu svake godine da kupujem novi računar.. Trenutno sam uštedeo nekih € 700 pa razmišljam odavke neki da uzmem:

http://www.mediamark...255,252043.html

No jedno drugo pitanje: Iako mi speedtest pokazuje do 38 mbit/s, neke strane, npr. youtube, jako sporo download'uje, toliko da download redovno stane.. Ovaj problem imam tako nedelju dana. Imate li neku ideju?

погледаћу сад шта има на том и оном претходном линку па ће ти предложим нешто ... јел ти треба и монитор, звучници или нека периферија попут штампача или сличног да се уклопи у ту цифру?

друго: мож да имаш и 100 мегабита линк кад рачунар не може да поднесе да сажваће толико информација. укратко, комп ти је уско грло. с друге стране, може бити и да је време да обновиш инсталацију flash-а, мада чисто сумњам да ће то нешто променити.

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Треба да потражиш на пар места у Programs/Startup, Registry, win.ini фајлу и још неколико. Ево овде листе свих локација:

http://www.bleepingcomputer.com/tutorials/windows-program-automatic-startup-locations/

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Можеш и да га искључиш тако што ћеш отићи на: Start>Run>msconfig>services ili startup и пронађеш тај програм и одчекираш...

Достојевски

Подели на овим сајтовима

Eво, да јавим братији како је комп. Дакле, Неђељко Свркота опет није хтео да наплати; добар човек, па то ти је. Углавном, није хтео да му покрене инсталацију са бутабилног диска, па је морао да враћа bios на фабричка подешавања, па је мислио да је пукла алокациона табела на партицији це, па... издангубио, али компјутер - ради. И ради брзо како би и требало да ради. Ја сам се нешто цимао по торентима да нађем неки .iso и веровали или не - XP SP3 нема... Мислим, има, ал нема неки да је проверено добар. А ја нешто немам вољу да прелазим на седмицу, јер верујем да ништа не бих добио.

Овај Win је издржао скоро две године, а наглашавам да ништа опасно на њему није рађено, дакле ништа видео игре, ништа обрада звука (јесте нешто мало, али смешно мало), ништа видео рендеринг. Само интернет, само skype...Ал то ти је виндуз.

Право да вам кажем, био сам озбиљно размишљао да пређем на ubuntu, али нисам из три крупна разлога:

1) Користим софтвер за обраду звука, а све апликације које раде под linux-ом су смешне (нпр. Audacity - смеј живи...).

2) Skype ради, то је тачно, али звук не ради. А признаћете да слика без звука не вреди много, и то што није никакава напуцана звучна карта, него обична Realtek.

3) Не могу ја да сконтам тај фајл систем у линуксу, па то ти је. Код виндоуса је просто: имаш корени каталог (root диска), директоријуме (фолдере) и поддиректоријуме. Просто и логично. Тамо - сачувала мајка Божја.

А и да не лажем - навикао сам на Win... Први пут сам сâм реинсталирао Win97 (са дрег-енд-дропом, тад је то било чудо) пре једно 14 година. За то време су ме у школи учили Turbo Pascal и радио сам на 286-ици без математичког копроцесора (значи, само интеџер вредности... смеј...). И навикао сам на цимање са драјверима, још у време кад је интернет подразумевао смешне звуке из дајел-ап модема.

Није да ја нећу линукс, него ми делују немогуће да се навикнем.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...