Jump to content

Како се пости у сиропусној недељи?

Препоручена порука

У месопусној недељи се и једе месо, осим наравно среде и петка.

Otkud sad to, pa zasto se onda zove mesopusna?

Naravno, ja sam kao i do sad ovu sedmicu bio samo na belom mrsu.

Не зове се меспоусна зато што се месо допушта, него зато што се отпушта (напушта). Месопусна недеља је била 27 фебруара и то је био задњи дан пред велики пост у коме се једло месо. Зато што се напуштало једење меса у том дану, тај дан се зове меспоусна недеља, и протеже су уназад до понедељка. Мало је чудно јер испада да је недеља седми дан, а не први дан у седмици, али тако је како је.

Исто тако и у вези сиропусне недеље. Данас је сирпоусна недеља по календару који издаје Синод, и данас је задњи дан кад једемо сир (млијечне производе) и зато зовемо овај дан сирпосуна недеља (као и читаву седмицу уназад), јер отпуштамо сир (млијечне производе) и сутра улазимо у вријеме поста.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 54
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Популарни чланови у овој теми

Прошла је била месопусна (недеља - месне покладе), а ова је сиропусна (данас, недеља - беле покладе).

Al`smo se spetljali nedelja sedmica i te fore. prst ka dole

Znaci prosle cele sedmice se nije jelo meso samo beli mrs!?

Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’'

Matthew 4:10

Подели на овим сајтовима

Па већ ако живимо у 21 вијеку и идемо на зимовања, онда ћемо свакако и искористити могућност да се информишемо у какву средину и демо колико су нам намирнице достпуне. У складу са тим ћеш се припремити и организовати. Немогуће је да у хотелу гдје ћеш бити нема да се наручи рибе, кромпира, риже, лигњи или другог јела. Ако пак имаш класичан полупансиоан, дакле само доручак гдје се углавном по хотелима служе саламе, паризери, млијеко, јогурт, маслац итд...онда ћеш се сигурно информисати има ли у одмаралишту продавница гдје можеш кушити посну храну, а 99% је вјеровватноћа да сви скијашки центри имају и продавнице. Е сад једино ако идеш на приватно зимовање негдје на нечију викендицу, онда ћеш ваљд понети са собом хране, конзервиране рибе итд...Мислим разне су могућности.

Милсим боље да ниси дао одговор. Заиста.

Подели на овим сајтовима

Прошла је била месопусна (недеља - месне покладе), а ова је сиропусна (данас, недеља - беле покладе).

Al`smo se spetljali nedelja sedmica i te fore. :group111:

Znaci prosle cele sedmice se nije jelo meso samo beli mrs!?

Спетљанција настаје што Црква богослужбени дан рачуна по лунарном календару, који је иначе Јеврејски где дан почиње са вечерњом службом, и недеља је први дан у седмици. Но пошто ми живимо по наше свакодневне животе по соларном, грегоријанском календару нама дан почиње у 12 ноћу. Тако да по црквеном је већ почео пост са вечерњом, а ми ћемо почети постити тек ноћас од 12...Значи, ако гледамо црквено већ је почела прва седмица поста и може с рећи да смо прошле седмице јели бели мрс, а не и месо, но ако гледамо савремен календар још смо у сиропусној седмици тако да смо прошле седмице јели месо.  prst ka dole

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Па већ ако живимо у 21 вијеку и идемо на зимовања, онда ћемо свакако и искористити могућност да се информишемо у какву средину и демо колико су нам намирнице достпуне. У складу са тим ћеш се припремити и организовати. Немогуће је да у хотелу гдје ћеш бити нема да се наручи рибе, кромпира, риже, лигњи или другог јела. Ако пак имаш класичан полупансиоан, дакле само доручак гдје се углавном по хотелима служе саламе, паризери, млијеко, јогурт, маслац итд...онда ћеш се сигурно информисати има ли у одмаралишту продавница гдје можеш кушити посну храну, а 99% је вјеровватноћа да сви скијашки центри имају и продавнице. Е сад једино ако идеш на приватно зимовање негдје на нечију викендицу, онда ћеш ваљд понети са собом хране, конзервиране рибе итд...Мислим разне су могућности.

Милсим боље да ниси дао одговор. Заиста.

Не контам реченицу? Шта си хтео да кажеш?

Подели на овим сајтовима

ХтеЛА сам да кажем то да ти је одговор мало бзв.

Зато што нпр. треба да идем на Голију, која је позната по домаћој храни, која и одговара планини, с` обзиром да иако не скијаш, апетит ти се отвори максимално, а камо  ли ако упражњаваш било коју активност осим лежања. Из неких разлога не могу да бирам и мењам место, тако да та могућност отпада. Пара немам за бацање , да плаћам храну у хотелу, која ће да се баци , а ја да купујем по продавницама некакве семенке (које немам где ни да спремим) јер , колико је мени познато риба се не једе у току недеље.Бар тако каже свештеник у мојој цркви.

У том смислу ми је твој одговор без везе. Мада слободно можеш да кажеш ти или било ко други да питам свог парохијског свештеника, али ето ја сам питала овде , јер ми је то пало на памет кад сам прочитала питање да ли је грех мрсити у посту. Па помислих да и неко други можда има сличну неодумицу и проблем.

Подели на овим сајтовима

ХтеЛА сам да кажем то да ти је одговор мало бзв.

Зато што нпр. треба да идем на Голију, која је позната по домаћој храни, која и одговара планини, с` обзиром да иако не скијаш, апетит ти се отвори максимално, а камо  ли ако упражњаваш било коју активност осим лежања. Из неких разлога не могу да бирам и мењам место, тако да та могућност отпада. Пара немам за бацање , да плаћам храну у хотелу, која ће да се баци , а ја да купујем по продавницама некакве семенке (које немам где ни да спремим) јер , колико је мени познато риба се не једе у току недеље.Бар тако каже свештеник у мојој цркви.

У том смислу ми је твој одговор без везе. Мада слободно можеш да кажеш ти или било ко други да питам свог парохијског свештеника, али ето ја сам питала овде , јер ми је то пало на памет кад сам прочитала питање да ли је грех мрсити у посту. Па помислих да и неко други можда има сличну неодумицу и проблем.

Можда гријешим, али ако си очекивала да неко овдје благослови твоју мисао која можда иде дотле, да ако већ идеш на Голију, има лијепе домаће хране, ти ћеш да се омрсиш јер ћеш се можда бавити и неком активношћу, ја ти нећу снисходити у том погледу. Ако си свјесна да се не једе риба, и то ти је рекао твој свешетник, како ће се јести још и месо. Постоји ублажавање поста у зависности у којој се ситуацији налазимо, од воде, на уље, од уља на рибу, али никако и кршење поста, разрешење на мрс осим можда у екстремним животним ситуацијама. Наћи ћеш се на ивици глади, идеш у неку истраживачку мисију у џунглу итд коју ниси могла избјећи у посту итд...Ствар поста је ствар дисциплине, послушности Цркви, а послушност је мајка свих врлина. Велики пост је иначе вријеме примирја, када утишавамо наша чула и окрећемо се више духовном, зато и не приличи путовати у вријеме поста ако то није неопходно и везано за послове од којих живимо. Но кажем пошто смо у 21 вијеку живимо убрзано, и везани смо за разне прилике које не можемо избјећи, нуди нам се са друге стране мноштво в могућности да прилагодимо наша послушања која имамо од Цркве у погледу поста. Ако ово не можеш примити, ако не схваташ да када је у питању пост, потребно је пружити некакв труд који није ништа друго него и жртва, а из жртве настаје добро дело, него је битно осладити се домаћом храном јер је укусна и прија на свежем планинском ваздуху након бројних активности, па ти онда иди тако. Твоја слобода, само је најогре кад неко за своје сопствене слабости тражи оправдања и види у другима погрешне закључке.

Подели на овим сајтовима

Grešiš u svemu sto si naveo. Nisam ja očenivala ništa, pogotovo ne bilo kakvo snishodjenje, jos od tebe, koga niti poznajem niti drzim za neki autoritet . Vrlo dobro znam sta cu uraditi ili necu uraditi  i zbog cega. Nije sve u pravilima i procedurama.

To je bilo vise pitanje tipa sta bi bilo kad bi bilo.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...