Jump to content

Папа: Јевреји као народ нису криви за смрт Исуса

Оцени ову тему

Препоручена порука

aleksandre rabin je isto sto i ucitelj  :drugarstvo:

Знам, него мислио сам више на рабина, као представника јудаистичког "клира".
Рабини нису "Јеврејски клир". Они су учитељи Јудаизма. Свештенство су Левити и Кохени али без Храма они немају посао.
Знам и то те зато и стоји под наводницима. Међутим практично они су представници јудаизма у јавности итд. а не Хрaмовни свештеници. Е сада да ли неко може да ми каже да ли Исуса доживљавају као учитеља, или као пророка, или пак, као "кршитеља закона"-јеретика?
О томе може да се води расправа из разлога што је НЗ контрадикторан кад се говори о Исусовом држању Закона. На једној страни, он каже да се и најмање слово Закона мора поштовати и да фарисеје треба слушати, а на другој изгледа да крши Тору и проглашава се богом.

Зато многи антимисионари сматрају да је неко намерно искривио слику о њему мењајући текстове Јеванђеља по својој потреби.

То не мења чињеницу да он, по јеврејском схватању, не може бити месија.

מוות לאוסטאשים

Подели на овим сајтовима

• Одговори 108
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Hristos jeste ispunio uslove po Starom zavetu, tj. po prorocima. Proroci ne govore da će mesija odnsono "izabrani Božiji" (jer jedno je mesija, pomazanik, i mesije ima mnogo, ali jedan je izabrani, svetac Izrailjev, sluga Božiji koji će doći) da bude veliki vladar, nego da će da bude odbijen i ruganje svima "jer ništa ne beše na njemu što bi nam se svidelo", na kraju i ubijen, ali da će tako da pomiri narod Božiji sa Bogom i da će njegova reč da se nosi u sve krajeve zemlje, na šta će svi narodi da se obrate Bogu. Sa Hristom imamo ovo ispunjavanje, jer ni Judaizam niti kasnije Islam nisu ispunili proroke kao što Hrišćanstvo. Ovo je već dokaz za Hristovu legitimnost.

"Ko verova propovedanju našem, i mišica Gospodnja kome se otkri? Jer izniče pred njim kao šibljika, i kao koren iz suve zemlje; ne bi obličja ni lepote u njega; i videsmo ga, i ne beše ništa na očima, čega radi bismo ga poželeli. Prezren beše i odbačen između ljudi, bolnik i vičan bolestima, i kao jedan od koga svak zaklanja lice, prezren da ga nizašta ne uzimasmo. A on bolesti naše nosi i nemoći naše uze na se, a mi mišljasmo da je ranjen, da ga Bog bije i muči. Ali on bi ranjen za naše prestupe, izbijen za naša bezakonja; kar beše na njemu našeg mira radi, i ranom njegovom mi se iscelismo. Svi mi kao ovce zađosmo, svaki nas se okrenu svojim putem, i Gospod pusti na njega bezakonje svih nas. Mučen bi i zlostavljen, ali ne otvori usta svojih; kao jagnje na zaklanje vođen bi i kao ovca nema pred onim koji je striže ne otvori usta svojih. Od teskobe i od suda uze se, a rod njegov ko će iskazati? Jer se istrže iz zemlje živih i za prestupe naroda mog bi ranjen. Odrediše mu grob sa zločincima, ali na smrti bi s bogatim, jer ne učini nepravdu, niti se nađe prevara u ustima njegovim. Ali Gospodu bi volja da ga bije, i dade ga na muke; kad položi dušu svoju u prinos za greh, videće natražje, produžiće dane, i šta je Gospodu ugodno napredovaće njegovom rukom. Videće trud duše svoje i nasitiće se; pravedni sluga moj opravdaće mnoge svojim poznanjem, i sam će nositi bezakonja njihova. Zato ću mu dati deo za mnoge, i sa silnima će deliti plen, jer je dao dušu svoju na smrt, i bi metnut među zločince, i sam nosi grehe mnogih, i za zločince se moli." (Isa. 53)

Imamo mnogo ovoga u prorocima... ima lepih dela, ali dugo nisam čitao Stari zavet pa sad više ne znam gde šta sve stoji, oprostite.

U vezi Hrista i Jevreja, jedan deo Jevreja je primilo veru u Hrista; ovi će kasnije, sa generacijama, da se utope u hrišćanske narode. Drugi deo Jevreja je odbilo veru u Hrista, jer između zakona i slobode nisu mogli da se odreknu zakona i time su ostali robovi zakona i običaja. Za njih mesija je trebao da bude nacionalni car koji bi ih oslobodio od tuđe vladavine i tiranije, i obnovio Davidovo carstvo koje je u narodnom predanju bila imperija od crvenog mora do reke Efrata. Ovo je ali bilo predanje jednog dela naroda, ne šta govori Stari zavet. U ovome Jevreji, koji su vikali za Barabu umesto da se Hristos pusti na slobodu, stoje za sve nas koji mi ne možemo da se odreknemo carstva zemaljskog zarad carstva nebeskog. Znači, svaki Srbin koji misli da je Crkva stvorena za Srbiju, ili lično za njega, a ovakih ima mnogo, je poput Jevrejina koji je vikao pred Pilata: hoćemo Barabu, Hrista na krst! Ako su, dakle, Jevreji kao narod krivi za Hristovo raspeće, onda smo mi Srbi jednako krivi kao oni.

Danas imamo dosta Jevreja koji su Hrišćani, polako se razbija mit da Jevrejin mora da bude obavezno Judaista. Ali sve sa vremenom, i kako Bog bude dao. Bog zna zašto je nešto uradio, i da svi Jevreji veruju u Hrista, niko od naroda ne bi se obratio Bogu, zato što bi nam Jevreji bili toliko suupeeer. I zbog toga je Bog dao da mnogi Jevreji ne mogu da prime veru, da vide i opet da budu slepi, da čuju i opet ne razumeju, sve dokle i najmanji narod koji poveruje Hristu ne bude ravnopravan sa njima a i sa ostalim hrišćanskim narodima, da nema više velikih i malih. Ovo zadnje je jako važno...

Много си тога написао, и сада не немам времена да ти одговорим. Али, ако да Бог, хоћу и то подуже наредних дана. Поготово на Исаију, јер је то један од најважнијих Хришћанских "доказа".

מוות לאוסטאשים

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...