Jump to content

Toma

Члан
  • Број садржаја

    1425
  • На ЖРУ од

  • Последња посета

  • Број дана (победа)

    2

Everything posted by Toma

  1. Hvala ti na komplimentu, ali nemam ja dovoljno intelektualnih gabarita za filosofiju. Vidiš, ponašanje Bogorodičino pokazuje baš to - da nije u potpunosti shvatala da je rodila Boga u telu. I ti sam to primećuješ. Njene nežne reakcije, njeni pristupi Sinu Božijem, premda jesu iz najbolje namere "promašaj mete", kod Njega ne nailaze na osudu, jer On je došao da spase (od greha isceli, kvalitativno promeni, radikalno preporodi ...) kako nju i pravednog Josifa, tako i polu-braću svoju, ostale učenike i... ...ma sve, sve ljude do tebe i mene. Jer za razliku od nas dvojice "Hristos je Isti, juče, danas i doveka".
  2. Ovo si sada dobro citirao. U ovu rečenicu Gospodnje braće ti si "učitao" da oni misle da je njihov brat (a naš i njihovg Gospod) ... ovo što si napisao. Ja moram a ti priznam da ne znam šta su oni mislili o njemu. Vidim šta izgovaraju ali šta su oni pod time podrazumevali ... Ono što nekako znam jeste da oni u ovom trenutku nisu shvatali Ko je medju njima. I nisu jedini! Ni Hristova majka, presveta Bogorodica, spočetka nema potpunu spoznaju Koga je rodila. Šta to znači za tebe i za mene? Pa baš to, da ni mi ne shvatamo Ko i Kakav je Gospod u koga verujemo. Bogu hvala pa rastemo u Bogopoznanju, i zato nebi bilo mudro da se "busamo u grudi" kako smo daleko dogurali u svom veroispovedanju.
  3. Не знам који си превод Јеванђеља користио кад си написао да "долазе код Исуса да Га врате кући". На брзину нађох ове преводе: Превод др. Емилина Чарнић: А мајка и браћа његова дођоше к њему, али нису могли да се састану с њим због народа. И јавише му: твоја мајка и твоја браћа стоје напољу и желе да те виде. Превод Даничић / Караџић: Дођоше пак к Њему мати и браћа Његова, и не могаху од народа да говоре с Њим. И јавише Му говорећи: Мати Твоја и браћа Твоја стоје напољу, хоће да Те виде. Превод Синод СПЦ: Дођоше пак њему мати и браћа његова, и не могаху од народа да се састану с њим. И јавише му говорећи: Мати твоја и браћа твоја стоје напољу, и хоће да те виде. Превод др. Лујо Бакотић: К Исусу дођоше мати и браћа његова, али не могаху од народа да допру до њега. Јавише му: Мати твоја и браћа твоја су напољу и желе да те виде. А овде, од 4:20 па на даље, имаш кратко тумачење: Радио Слово љубве 107,3 MHz :: Тумачења Јеванђеља WWW.SLOVOLJUBVE.COM Слово љубве
  4. Odgovoriću ti mada sam ništa manje grešan čovek. A to ćeš videti iz mog odgovora, jer i ja polazim od sebe i svog mišljenja, pa ga onda pokušavam sakriti iza onih koje smatram autoritetom. Ti ne piješ a drugi to rade, i želiš da Crkva izadje sa stavom koji je u skladu sa TVOJIM mišljenjem i praksom. I pominješ "40-to godišnje istraživanje" tebi lično nepoznatih osoba, koje je u skladu sa TVOJIM stavom. A Crkva ima Hristov stav na ovu temu, i nudi ga u Hristu. U Hristu, "Koji nas je oslobodio - za slobodu". I ta Njegova sloboda, nama data, se očituje Crkvom i kroz Crkvu. Stav Crkve jeste da svaki vernik "gradi SVOJE spasenje u strahu i trepetu", i to tako: 1. što će jedan (sveti Jovan Kristitelj) biti nagovešten kao onaj koji će "biti velik pred Gospodom, neće piti vina ni žestoka pića, a Duha Svetoga napuniće se još u utrobi svoje majke". 2. što će i Sam Gospod gorepomenuto potvrditi rečima: "Došao je Jovan Kristitelj koji nije jeo hleba niti pio vina". 3. što je sveti Pavle svetom Timoteju rekao "ne pij samo vode nego uzimaj pomalo vina zbog svoga stomaka i zbog čestih slabosti" 4. što je taj isti svetitelj zapisao da je "dobro ne jesti mesa, i ne piti vina, i ne činiti ono na šta se tvoj brat spotiče (ili sablažnjava, ili slab biva). Šta bi gorepomenuti stavovi (množina) mogli značiti za tebe? Moje mišljenje je (ne moraš ga usvojiti, lako ćeš naći bolje od njega) jeste da usmeriš svoju pažnju na Hrista tako i toliko da budeš oduševljen Njime! Oduševljen Njime ti ćeš prećutkivati (i ne pisati) o gresima bližnjih, kao što su i 2 sina Noeva, njega pijanog od vina, pokrili ćebetom (jer beše nag) i to hodajući unatraške da ga ne vide nagog. Oduševljen Hristom ti ćeš i kod onih koji čašicu u ruci imaju primetiti blagodati koje sada ne vidiš, a to će te do-oduševiti. Pa će tvoja pojačana oduševljenost uticati na pijanicu (ili ne dao Bog alkoholičara) da i on za Hristom pohrli, a Hristos će u njemu satrti želju za satiranjem tela napijanjem. A to će tebe do-do-oduševiti! Pa ćeš možda krenuti da toliko voliš bližnjeg svoga da ćeš i nešto od hrane koju jedeš, prestati da jedeš (vidi gpore pod br. 4) kad god vidiš da to bližnjem smeta makar to bile i ... benigne ljute papričice! Pa ćeš možda takvim stavom (jurodivim stavom?) zaličiti na svete ugodinke Božije. Što ti ja od srca želim!
  5. Sve što radiš a da ti nije na spasenje - nemoj da radiš. Sledstveno - sve što jedeš, piješ, udišeš ili ti se u venu ubrizgava, a da ti nije na spasenje duše i tela, ne čini. S obzirom da izgleda da od gorepomenutog ti ništa ne činiš, onda ovo nisu tvoja pitanja, pitanja na koja će odgovori tebi doneti korist. Ali izgleda da druge "muče ove muke". Šta njima odgovoriti? Odgovori zavise od slušaoca (i sam znaš da detetu i odrasloj osobi se ne daju identični odgovori a na isto pitanje) te tako i tebi savetujem da ne koristiš isti odgovor za svakoga i u svakoj situaciji. (Ponajbolji su razgovori "jedan na jedan", jer tada slušalac tebe sluša ne razmišljajući o ostalim, prisutnim osobama).
  6. Негде прочитах (сад ћу писати по сећању) о Богу који нас спасава. .) И кад не знамо да смо изгубљени, и не знамо како да се Богу вратимо (као што новчић није знао), Бог Отац нас спасава. .) И када знамо да смо изгубљени АЛИ не знамо како да се Богу вратимо (као она изгубљена овца), Дух Свети нас походи. .) И када знамо да смо изгубљени, и знамо како да се Богу вратимо (попут заблуделог сина), Христос нас Оцу приводи. Тако некако....
  7. Нисам теолог, и сада ћу само "размишљати на глас"! Дуго сам имао потешкоће при читању ових реченица из посланице Јеврејима. Заиста звуче искључиво о дефинитивно (непроменљиво). Онда помислих да је ово у старту написано јеврејима, људима којима су дата специфична обећања (од којих Бог никада није одустао) и чији начин размишљања је подоста другачији од нашег, "западног". Ето, њима хронологија није најбитнија*, и њима је битнија "формална законитост" од реалности**. Мени је ово тешко да осетим и зато морам себе да подсећам не ту јеврејску другачијост. Елем, они схватајући да су "обећани народ" и да им је дато много, њима следују и ова упозорења, ма колико нама звучала радикално, да их опомену да се не оклизну и не (про)падну. Ја, зарад спасења своје душе, ове реченице из посланице Јеврејима доживљавам као да су (и) мени написана, и уз Божију помоћ - чувам се! * (нпр. у Јеванђељу по Јовану, у 11. поглављу се каже да је "Марија била та која је помазала Господа миром и обрисала Његове ноге косом", али тек у 12. поглављу се описује тај догађај). ** (нпр. родослов у Јеврејима писаном Јеванђељу по Матеји је "формално" за разлику од родослова у Јеванђељу по Луки, које је било намењено не-Јеврејима и које је "реално")
  8. Можда грешим али мислим да је боље бити "овца за шишање" него "јаре за клање".

  9. Нисам успео до краја али радим(о) на томе да под појмом "црквени народ" доживљавам све лаике и припаднике клира који исповедају апостолску-светоотачку веру, а под појмом "нецрквени народ" подразумевам (осим јеретика, и оне) лаике и припаднике клира који (пошто о томе овде причамо) практикују разне облике екуменизма. Тешко ми је да уочавам ко је "члан" које "групе", јер се то по речима и делима види а понеке од информација о појединима добијам из "друге или треће руке"., те се често удзржавам од квалификација да не бих оптужио невинога. Осим тога, људи су "променљива каегорија". И што ми је још битније, трудим се да се не оклизнем, како се то изгледа десило некој браћи на западу (кад о томе сада причамо). Јер они, изгледа, под утицајем свог окружења које рекламира "све-љубље" и "свакојако мољење", прикључише се већини, чврсто верујући за себе да то раде из чисте "љубави према ближњима". Тако се и мени може десити да, пошто живим у већински нецрквеном окружењу, замислим да ... "па неће Литиргија пропасти без мене", или да "ситан грех ту-и-тамо не мора да се исповеда, јер и онако Бог је Милост(ив) и радо прашта маловернима". Како оно (вероватно) рече блажене успомене патријарх Павле: "Неће потонути брод због силне воде која је око њега, већ због оно "мало" воде која уђе у њега".
  10. Ах, шта ја знам... Прво се Богу молиш и постиш средом + петком, и све "велике" постове. Онда ти се деси да се Богу молиш и уведеш још понеки посни дан, кад се "ванредно" Богу молиш за некога ко је болестан, или ко је остао без посла. Онда схватиш да се Богу молиш и да ти "тањир" више није битан. О да, и даље имаш у мислима и у пракси посни и мирсни "јеловник" али то некако ... није најважнија ствар на свету. Почињеш да "дишеш молитвено". (Сад идем где не идем:) Онда испрескачеш храњење свога тела али Бога се сетиш и Њему се обраћаш на сваком, ама баш сваком месту.... у тунелу се сетиш да захвалиш Богу што је Он светолост твоја, или ... док људи разговарају ти слух држиш "укљученим" али ти мисле оду на молитву Богу или на оно што си тог јутра прочитао из Пролога, Новог Завета ... ко шта чита са Богом ујутру. А онда ... читао сам о онима који без молитве нису ни дисали, а храну су узимали ... тек да не саблазне људе.... Тако некако... Ах, шта ја знам... Прво се Богу молиш и постиш средом + петком, и све "велике" постове. Онда ти се деси да се Богу молиш и уведеш још понеки посни дан, кад се "ванредно" Богу молиш за некога ко је болестан, или ко је остао без посла. Онда схватиш да се Богу молиш и да ти "тањир" више није битан. О да, и даље имаш у мислима и у пракси посни и мирсни "јеловник" али то некако ... није најважнија ствар на свету. Почињеш да "дишеш молитвено". (Сад идем где не идем:) Онда испрескачеш храњење свога тела али Бога се сетиш и Њему се обраћаш на сваком, ама баш сваком месту.... у тунелу се сетиш да захвалиш Богу што је Он светолост твоја, или ... док људи разговарају ти слух држиш "укљученим" али ти мисле оду на молитву Богу или на оно што си тог јутра прочитао из Пролога, Новог Завета ... ко шта чита са Богом ујутру. А онда ... читао сам о онима који без молитве нису ни дисали, а храну су узимали ... тек да не саблазне људе.... Тако некако...
  11. Видевши анђела и празно гробно место, "стражари уздрхташе, и постадоше као мртви." Неки од њих посташе лажови, чак примвши новце за своју лаж. А остали стражари?

  12. Хајде да се Бого-мочитвено чувамо да  нам причешћивање не буде на суд или осуду.

  13. "Добар човек види боље од себе, а лош - горе".
    ја измислио :)

     

  14. Добро срочено. И ма колико да је Паријархова порука била упућена свима, доживљавам је као охрабрење усмерено понајвише на децу Цркве.
  15. Радио сам 3 године и 9 месеци са припадницима лгбт+ популације. Они заиста имају идеологију, додуше назаписану а то је да свој идентитет граде на сексуалном чину. (И то чину који је код већине хомосексуалан.) Чак и они који се декларишу као "quir" то чине да би себе учинили занимљивијима. И једино у тоалетима НВО организација чији чланови су лгбт+ особе сам видео: "Забрањено сексуално општење у овим просторијама." Један од запослених ми рече да ни то није довољно и да морају током "журки иницијације" * да стално имају једног запосленог у тоалету (да, зову га "баба-сера" ) да их контролише. * журке на коју су доводили младе, још "неопредељене" да их "приведу"
  16. Сетих се једне НВО из Словачке. Организовали су 3-дневни, поподневни курс за родитеље без деце - парови су долазили и имали тзв. радионице и предавања, а "крешендо" је био продужени викенд на планини (Татре ваљда). Та иста НВО се огребала за неки фонд и у исто време, на исто место, одвела 20-так деце из сиротишта. Те су у исто време, 3 дана, у истом хотелу били родитељи без деце и сирочићи. Погађате - неколицина од те деце је била усвојена.
  17. Ово је План „Euro Pride 2022“ у Београду. Ако неко жели, може да организује прикладан дочек, планираних дана и на следећим локацијама: 1. дан – петак, 16. септембар Долазак у БГ • Појединачни доласци у ваше хотеле. • У каснијим поподневним сатима састанак са ЛГБТ вођом турнеје у хотелу а потом аперитив у неком амбијенту који је пријатељски наклоњен ЛГБТ особама. • После тога вечера добродошлице и конзумирање локалних специјалитета. • Остатак вечери је слободан за журке. 2. дан – субота, 17. септембар „Геј“ турнеја у Београду & EuroPride 2022 • Доручак у хотелу. • Изванредна пешачка тура по Београду. Обилазак центра града: • Народна скупштина, Бели двор, бивши дом синдиката, хотел Москва, Теразијска чесма... • Обед у Скадарлији • Обилазак споменика кнезу Михаилу, Народног музеја, Народног позоришта, шетња Кнез Михаиловом улицом, обилазак Храма светог Саве и/или Цркве Вазнесења Господњег. • Обилазак Косанчићевог венца, Калемегданског парка и тврђаве • Обед. • Поподне, спремите се за мирну борбу за једнака права против сваког облика дискриминације • Вечера. • Увече журка са новим пријатељима на званичној „Геј журци“ EuroPride 2022. • Ноћење у хотелу. 3. дан – недеља, 18. септембар „Геј екскурзија“ од Београда до Новог Сада и Сремских Карловаца • Доручак у хотелу. • Заједно са ЛГБТ водичем одлазак у Нови Сад и Сремске Карловце • Прва станица ће бити Фрушка Гора (звана „Српска Света Гора“) и манастир Крушедол. • Следећа станица ће бити Сремски Карловци, и посета Српској гимназији, Богословији, Цркви Светог Николе, римокатоличкој цркви светог Тројства и апотеци. • Следећа станица је Петроварадинска тврђава. • Следећа станица је Нови Сад: Српско Народно Позориште и главни градски трг. • Слободно време за обед и куповину. • Опроштајна вечера у ресторану. • Вече слободно за журке. • Спавање у хотелу.
  18. Лепо си написао како се и ја осећам (и размишљам) по овом питању. Као да појединци крећу са "платформе": "Да сам ја патријарх/владика/свештеник/ћакон, ја бих ...." А онда траже и нађу да је тај-и-тај светитељ урадио баш као што они желе да буде урађено, при томе "прескачући" оне светитеље који су деловали управо како сада раде наши пастири. Из мог искуства са људима, оно што их мотивише да промене понашање није спочитавање због погрешно урађеног (или неурађеног доброг дела) већ похвала и за мрвицу добро урађеног. Али ово важи само за однос лицем у лице. "Отворена писма" и "дописи" преко (електронских) новина не доводе до промене код оних коме су намењена (ако их уопште и прочитају). У мору гунђања - похвала дође као ... чаша хладне воде жедном човеку!
  19. И треба да га узме од оних који оружије имају, да га они неби користили. И онда лепо устане са оружјем у руци, и каже "парадерима" - "Ево, спасао сам вас од ваших неистомишљеника, ајте сад и ви лепо .... у кафиће и на сплавове, у ваше "храмове"!"
  20. Ови трећи ... они међу њима који су "за" оружане сукобе, владикине речи неће цитирати али хоће оне његове речи који су (по њима) одраз мржње, јер они "не мрзе никога" мада би пуцали у њега. Тако да свако ко реагује на његове речи, то ради са своје "платформе", мерећи његове речи не са бољима од себе него са собом.
  21. Некима из Цркве, које познајем, су његове речи "музика за уши". Они су своје одлуке већ раније донели а његов говор ће им доћи као оправдање. Неки други црквени људи, које такође познајем, ће радо прећуткивати владикине речи јер се не поклапају са ставовима које су раније донели А трећима, нецрквеним људима, његове речи ... па једни ће их игнорисати, као што и Цркву игноришу а други ће их цитирати (дуго, дуго цитирати) као потврду да Црква представља извор мржње и нетолеранције.
  22. Ulazak u Carstvo Nebesko (koje je već u nama) podrazumeva raznorazna odricanja, učinjena sa osmehom na licu. Odrekneš se i "lagano" udješ! A srebroljublje je suprotno "carstvoljublju".
×
×
  • Креирај ново...