Jump to content
  • JESSY
    JESSY

    Нова Инстаграм етика

     

    Донедавно се чинило да су правила понашања на друштвеним мрежама већ успостављена: не вређајте, не критикујте мишљење које је аутор изнео на својој страници, не засипајте туђе странице емотиконима и небитним сликама, не приказујте сопствену супериорност, поштујте границе других људи. Међутим, како популарност ЈуТубе-а и Инстаграма расте, може се приметити како се појављују нове традиције онлајн односа.
    Ове платформе пружају прилику да брзо стекнете популарност и зарадите. Да бисте остварили профит, неопходна је активност на страници или каналу блогера а ово утиче на понашање претплатника. И бесконачно слање емотикона је активност. Све би било у реду да се ова нова етика из сфере друштвених мрежа не улива у живот и мења традиције комуникације.
    Свака друштвена мрежа, ако се ради озбиљно, захтева много рада и пуно времена. Ако особа одржава страницу на једној друштвеној мрежи ради сопственог задовољства, то не захтева глобалне напоре, ако одржава неколико, то је теже, али ако постане блогер са великим бројем претплатника, то свакако није лако.
    Обично се свако изолује у свом простору, који нам је из неког разлога занимљив. Интернет је замаглио границе и сада можете скоро директно контактирати било коју звезду или славну личност и чак добити одговор. Приступачност познатих људи и њиховог личног живота доводи до тога да њихови пријатељи и претплатници троше огромну количину времена да сазнају како живе њихови идоли - уместо да живе сопствене животе. Човек седи и гледа неког глумца како се негде вози у колима и прича о томе – уместо да сам вози и ужива.
    Јавни људи сада добро зарађују користећи друштвене мреже и првенствено Инстаграм. Да би успели, они морају стално да буду активни и да објављују нешто - није важно шта тачно, главна ствар је што више постова и прича (они се аутоматски бришу након једног дана, што ствара илузију међу претплатницима да им је хитно потребно гледати). Људи не прате само једну звезду, већ неколико, плус пријатеље, занимљиве странице - и као резултат тога, проводе много времена онлајн. То нас спречава да видимо лепоту свог живота, а понекад и изазива да се осећамо незадовољни њиме.
    Животи познатих личности нам се чине занимљивијим од нашег. Варају се они који мисле да од овога пате само световњаци. Световни људи прате глумце, певаче и манекене, а верници митрополите, епископе и свештенике, и на исти начин губе велики део свог времена.
    Бити блогер је веома тешко. Тешко је направити занимљиву страницу. Само вам се чини да ћете постати познати и окупити бројну публику, ако седнете и само кажете нешто испред камере. Не! Ово је огроман посао који захтева таленат, интелигенцију и време. И није важно на којој друштвеној мрежи особа блогује, свуда је тешко.
    Главни проблем блогера на Инстаграму је потреба сталне активности, односно непрестано објављивање нових постова. Штавише - није довољно попунити страницу само занимљивим материјалом, потребно је да блогер говори о себи и свом животу.
    Потрошачи желе активност блогера, очекују ажуриране вести и желе да ова ажурирања буду занимљива. Ако дуго нема постова или прича, људи почињу да се одјављују, што се блогеру, наравно, не свиђа. Може да припреми неки интересантан материјал и да му посвети све своје време - али почиње да добија одјаву читалаца, и принуђен је да објави било шта, да његов рад не би био узалудан, да се виде плодови његовог рада.
    Проблем са блогерима је што почињу да зависе од својих страница, почињу да развијају некаква опсесивна стања: прошло је пет сати, а ја нисам ништа објавио! По правилу, све почиње безазлено: човек жели да подели нешто занимљиво и корисно, али после неког времена више и не примећује да прати домет публике, број претплатника, ниво активности и слично. Инстаграм види, не као друштвену мрежу са лепим фотографијама, већ као графикон који га или радује или показује да се не труди довољно.
    Блогер почиње да буде веома искрен у причама или директним преносима са људима које не познаје. Понекад ме ниво те искрености чак и најежи. Осећам се као да сам отворио туђи дневник и читам нешто што није било намењено мени. Зашто се то дешава? Човек седи у соби сам са камером, снима емисију или објаву, и има утисак да је сам. Али на другој страни екрана окупило се неколико десетина људи, од којих многи не би требало да буду упознати са тајним областима његовог живота. Обично покушавам да упозорим своје пријатеље ако видим такве ситуације. Јасно је да некима неће бити свеједно, али има оних који ће послушати.
    Више пута сам видео момка и девојку како ходају, и свако од њих снима причу на свом Инстаграм профилу. Можда нешто не разумем, али када су љубавници заузети својим блоговима, а не једни са другима, то је некако чудно.
    Данас супружници седе са својим телефонима, али размислимо -  пре пола века они би изгледали исто, само би он у рукама имао новине, а она би плела . Дакле, ту се заиста ништа не мења. Али када љубавници нису страствени једни према другима, већ им је важан имиџ на друштвеној мрежи, онда је ово катастрофа.
    Још један проблем је што се сваки блогер свакако сусреће са безобразлуком и непримереним коментарима. Што више претплатника, то је више негативности. Брисање негативних коментара сада није опција, јер када човек ово види, доћи ће и оставити још нових пет. Дакле, они који блогују треба да буду спремни на ово. У идеалном случају, добро је имати неколико људи који раде на блогу, онда је лакше одржавати своју психу здравом.
     Блогеру није довољно да редовно објављује постове и приче, он такође мора стално лајковати коментаре и одговарати на њих барем емотиконима. Испоставља се да је најмања реакција вредна, јер повећава ваш рејтинг и ствара потребну активност на страници. Људи траже од својих пратилаца да на неки начин реагују на њихове објаве. Ово додатно уништава границе међу људима, јер се редовни посетиоци Инстаграма навикавају на чињеницу да је мешање у туђе животе норма, корисно и добро.
    Ако хришћанин жели да буде блогер и труди се да људима донесе светлост Христову, онда је његов рад потребан. Инстаграм је одлична платформа за младе која може бити занимљива и едукативна. Верници могу лако да одржавају своје блогове на овој друштвеној мрежи. Не морате да га користите за проповедање, можете да промовишете и популаризујете неке од својих иницијатива.
    Чини ми се да се огромна популарност Инстаграма објашњава чињеницом да многи млади људи имају жељу да имитирају своје омиљене звезде, да буду кул као људи које прате. Па, ово је добра прилика да зарадите новац ако блог постане популаран. Ако ваше дете седи на телефону цео дан и са четрнаест или петнаест година сања да постане блогер милионер, нека буде тако. Сигуран сам да ће се до осамнаесте године страшно уморити од овога, јер у свему томе има извесне нереалности. На крају ће пожелети нормалну комуникацију, што значи да ће морати да напусти стан и да види очи особе коју је претходних десет година видео само на екрану. Преноси уживо и конференцијски позиви не помажу: замрзавају се, праве буку и генерално су незгодни. Зато се надам да ће тинејџери постепено напуштати друштвене мреже и ући у стварни живот.
    Велики проблем је што данас има много деце која на овај начин зарађују. Тачније, много је родитеља који све ово организују и подржавају. Често је све то лажно и врло непрофесионално. Не желим да кажем да су сви канали са дечјим блогерима лоши - не. Моја деца гледају Јутјуб канал на коме мајка и њена ћерка, које живе у Италији, иду на занимљиве догађаје, екскурзије и изложбе и говоре о томе у својим видео записима. Такви канали су едукативни и проширују ваше видике.
    Можете пронаћи добре дечје блогове, али ипак, по правилу, такве активности су пуне многих опасности. Родитељи који их подржавају треба да искрено одговоре на питања: Да ли разбијају психу својој деци? Да ли покушавају да их натерају да ураде нешто што њих заправо не занима? Да ли деци отимају детињство? Чини ми се да мало деце воли десетине изговарања примитивних рекламних текстова. Хоће ли се такав блогер за неколико година појавити са оптужбама да му је живот осакаћен? Мислим да никакав зарађени новац неће надокнадити одсуство детињства.
    Претплатници такође постепено развијају зависност од својих омиљених блогера. Човек се навикне да посматра њихов живот, па некако чак и учествује у њему – лајковима и коментарима. Понекад доступност звезда квари човека - он губи осећај за границе, прелази оно што је дозвољено.
    Отвореност и транспарентност интернета води до упознавања. Људи аутоматски сматрају власника популарне странице блиским њима јер су укључени у његов живот. Наравно, за ово су криви сами блогери. Они воде пратиоце у обилазак стана, показујући им шта све имају! На овај начин често рекламирају намештај, неке ствари, дизајнере. А претплатник, који је виртуелно посетио звездин дом, осећа се скоро као пријатељ са њим. Штавише, он зна какве палачинке једе за доручак, где се одмара, који шампон користи и тако даље.
    Опет, како можете осудити претплатнике да су наметљиви и да се мешају у туђи живот ако сами блогери изјављују - пишите, коментаришите, лајкујте, „повратне информације су нам веома важне“. Ови позиви значе само једно: на својој страници имају омогућену монетизацију, односно једноставно зарађују уз помоћ свега овога. Уложили су у рекламирање, и сада треба да поврате овај новац. И чини нам се да радимо важну ствар тако што подржавамо нашег омиљеног блогера.
    Треба да разумете алгоритме друштвене мреже коју сте изабрали и да трезвено сагледате ствари. Ако желите да помогнете људима да зараде новац, учините то. Само запамтите: често је блогеру потребно да се стално нешто дешава на његовој страници, а већина постова и публикација је усмерена на одржавање ове активности. То не значи да је он лош - само знајте да, по правилу, он нема времена за вас.
    Не волим када покушавају да манипулишу са мном, када ме оптерећују скривеним рекламама, када лажу, тврдећи да је моје мишљење важно. Такође не волим илузије које Инстаграм даје људима. Пошаљете емотикон или коментар - и одмах добијете одговор у облику срца. Имате историју ћаскања са славном особом! Али вредност ове „преписке“ је једнака нули. На Инстаграму је уобичајено да одговорите на све што можете: напишете своје име, ставите емоји, напишите детаљан коментар - срце ће сигурно полетети као одговор. Ово је овде норма комуникације, а осећај комуникације са звездом је једноставно самообмана.
     Шта све наведено значи за хришћанина? Лажни осећај сопствене вредности и губљење времена. Па, ма колико то било тривијално, заборављамо на молитву. Ујутру, лежећи у кревету, прво што урадимо је да узмемо телефон - и сада се цео свет врти испод јастучића нашег палца. У исто време заборављамо на свој живот, а понекад изгубимо и себе, своје право лице. То се може десити у обичном животу, када сам једно код куће, друго на послу, треће у цркви, четврто са пријатељима. И на крају, није јасно где сам прави ја и шта сам заиста. Веома је лако ставити маску и постати неко други. Зато се морамо трудити да живимо правим животом, а не да само идемо на друштвене мреже.
    Има Инстаграм и своје предности. Ово је одлична платформа за размену искустава, популаризацију нечег доброг, проналажење истомишљеника у различитим деловима света, комуникацију, учење нових ствари и склапање пријатељства. Ако вам се свиђа ова друштвена мрежа, ако тамо имате пријатеље, користите је за своје здравље. Можете га користити као платформу за своју мисију - или можете једноставно поставити фотографије за уски круг пријатеља. Можете га читати и гледати - и можете га испунити.
    Моја информативна платформа, на којој износим своја размишљања, је сајт наше епархије, мени је то довољно, тако да имам Инстаграм страницу не за проповед, већ за комуникацију и читање. И да нагласим -људе који праве незанимљив садржај не додајем као пријатеље. Ово може бити увредљиво за неке, али желим да мој феед буде, ако не користан, онда барем занимљив.
    Генерално, будите пажљиви на друштвеним мрежама, и према себи и према другима. Размислите да ли треба сваког да пустите у свој живот. Не заборавите да у животу треба да постоји део који припада само вама и вашим најближим особама. Инстаграм није ни лош ни добар – он је оно што ми правимо од њега. Претплатите се на добре странице и блогове - и имаћете много корисних информација, нових знања и занимљивих контаката. Али запамтите да је ово само један део вашег живота.

    јереј Димитрије Паламарчук

    приредила: Ј.Г. (Поуке.орг)

    извор




    Повратне информације корисника

    Recommended Comments

    Нема коментара за приказ.



    Придружите се разговору

    Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

    Guest
    Додај коментар...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Вести са званичног сајта Српске Православне Цркве

×
×
  • Креирај ново...