Jump to content
  • александар живаљев
    александар живаљев

    Бранка Милић послије 11 мјесеци нелегалног заточеништва, одлуком Уставног суда Црне Горе и гаранцијом Митрополије ЦП прославила славу у манастиру Дуга Морачка

      Једна од најтежих прича наше стварности јесте тзв. афера "државни удар у Црној Гори", а симбол непостојања правне државе и манипулације је случај 11 мјесечног, по оцијени Уставног суда Црне Горе нелегалног заточеништва Бранке Милић у затвору Спуж, а потом одбијање Специјалног суда да достави одлуку Уставног суда Црне Горе а потом и да поступи по њој, због чега је Бранка Милић ступила у штрајк глађу. Митрополија црногорско-приморска цијенећи тешку хуманитарну ситуацију ове жене дала је гаранције да јој се обезбједи боравак до завршетка суђења у Манастиру Дуга Морачка.

      Јуче је Бранка Милић била радо дочекана гошћа на обиљежавању 20. годишњице обнове обитељи Манастира Дуга. Тим поводом  Високопреосвећени митрополит  г. Амфилохије дао је посебу изјаву чији дио преносимо, као и читав снимак бесједе митрополита. Као и сиже портала ИН4С о ослобађању из тамнице Бранке Милић.

    ДИО ИЗЈАВЕ МИТРОПОЛИТА АМФИЛОХИЈА

     

     

    Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амилохије рекао је данас у манастиру Дуга морачка да судови овога свијета, наследници Понтија Пилата који је судио Христу Господу, непрекидно, у име своје власти и моћи проглашавају себе за богове.

    „Ево, видите, са нама је овдје наша сестра Бранка Милић. Једанаест мјесеци је била у тамници, у самици без свијетла, зато што је ‘припремала државни удар’ да сруши Црну Гору. Нападају мене и нашу Цркву зашто смо је примили, јер, забога, тиме подржавамо оне који су припремали државни удар“, казао је он.

    Он је казао да је суд за поштовање, али само онај суд о коме говори Свети Петар Цетињски да је у имену Божјем суд и правда.

    „То је једини прави и истински суд. И кад би овај суд овдашњи моје Црне Горе био истинити и прави суд, не би судио групици сиротих људи који су ту долазили у Црну Гору него би судио – знате коме би судио? – онима који су бомбардовали ову нашу земљу“, казао је Владика Амфилохије.

    Митрополит Амфилохије је казао да га је 16. октобра прошле године Миливоје Катнић преко тадашњег министра унутрашњих послова замолио да позове народ да сачека да се мирно заврше избори, да се мирно сачекају њихови резултати.

    По његовом захтјеву то сам и учинио. Позвао сам све на мир, на поредак, да се мирно прихвати резултат. И захвалио је он послије тога. Данас они суде овој групи људи, оптужујући сад и мене да подржавам оне који су припремали државни удар. Јадна је то Црна Гора, ако се она боји од шачице људи, од којих су пола болесни”, рекао је он.

    Бранка Милић коначно на слободи: Наставићу да се борим! (ВИДЕО и ФОТО)

    Branka Milic sloboda 03 Бранка Милић коначно на слободи: Наставићу да се борим! (ВИДЕО и ФОТО)

    Вијеће подгоричког Вишег суда укинуло је притвор српској хероини Бранки Милић. Њена породица и адвокат су је сачекали пред спушким затвором. Бранка, иако исцрпљена тринаестодневним штрајком глађу, била је добро расположена.

    „Нисам очекивала да ће ме пустити. Пресрећна сам. Драго ми је и што сам издржала овај штрајк глађу,“ нагласила је Бранка Милић по изласку из ЗИСК-а. Она је објаснила да кад је чула да су је пуштају на слободу прекинула са штрајком. Милић је истакла да ће се редовно одазивати позивима Вишег суда јер је у њеном интересу да се истина изнесе на видјело.

    branka milić sloboda ziks 11.oktobar 409x327 Бранка Милић коначно на слободи: Наставићу да се борим! (ВИДЕО и ФОТО)

    Приступ правди ми је годину дана био онемогућен

    Осећам се исцрпљено, али не само због штрајка глађу већ јер нисам имала могућности да се браним. То је страшан осјећај кад вас уведу и закључају и то је то. Приступ правди ми је годину дана био онемогућен,“ нагласила је Милић.

    Она је навела да јесте тражила једнокреветну собу али да оно што је добила није било то.

    „Била су ми онемогућена моја права. Али, што се каже: ‘Не може нам нико ништа, јачи смо од судбине’. Ја ћу наставити да се борим,“ обећала је Милић, која ће након овога отићи у Ургентни центар а затим бити смјештена у манастир Дугу, гдје ће имати и здравствену и сваку другу његу. Милић је навела да је пратила рад ИН4С портала и свих опозиционих странака.

    Јелена Милић: Очекивала сам чим су је притворили да ће схватити да су погрешили

    „Ја сам очекивала овакву одлуку много раније. Очекивала сам прошле године чим су је притворили да ће схватити да су погрешили. Тад су већ требали да је пусте,“ изјавила је пред спушким затвором њена ћерка Јелена Милић и истакла:

    „Ја сам пресретна и само је сад важно да она буде добро. Одвешћемо је код лекара да проверимо како је.“

    Адвокат Крповић: Надам се да у модерној Црној Гори нико неће доживети што ће доживела моја брањеница Бранка Милић

    Јуче је, подсјећамо, њен адвокат Југослав Крповић тражио да се притвор његовој брањеници, која већ дванаести дан штрајкује глађу, замијени неком другом мјером којом би се обезбиједило њено присуство суђењу.

    „С обзиром како је ишао овај судски процес почео сам да губим наду и мислио сам да она неће жива изаћи из притвора,“ казао је њен Крповић.

    branka milić sloboda 11. oktobar 409x233 Бранка Милић коначно на слободи: Наставићу да се борим! (ВИДЕО и ФОТО)

    Он је подсјетио да је Митрополија црногорско-приморска гарантовала да ће Бранки Милић бити обезбијеђен смјештај у Манастиру Успења Пресвете Богородице Дуга на Биочу.

    „Ту ће имати решен смештај, исхрану, здравствену заштиту. Имаће могућност и да се упозна са видео материјалима, и чим се опорави надам се да ће моћи опет активно да учествује током извођења доказа. Она је од првог дана покушала да активно учествује, међутим била је онемогућавана и од стране полиције и од стране СДТ-а,“ казао је Крповић и истакао:

    „Очевици сте да је на самом суђењу доста пута прекидана и да председница већа није дозвољавала да се изјашњава о свим чињеницама за које је сматрала да јој иду у прилог. Надам се да у модерној Црној Гори нико неће доживети што ће доживела моја брањеница Бранка Милић.

    Њена ћерка Јелена Милић у кратком разговору са нашом редакцијом каже да се угрожавање здравља њене мајке свакако морало избјећи.

    „Здравље моје мајке нарушено је у притвору и до таквог стања није морало да дође“, казала нам је Јелена док је ишла ка Спужу.

    Крповић: Бранка ће наставити да демонтира оптужницу СДТ-а

    „Дошао је и тај дан. После готово годину дана, моја брањеница Бранка Милић коначно ће се наћи на слободи. Она је доживела голготу у притвору, у нехуманим условима, у просторији мањој од 6 квадрата, са тоалетом унутар собе, без могућности да се та просторија проветрава, без утичница, без сунчеве светлости, као у неком старом османском казамату,“ нагласио је Краповић док је чекао да његова брањеница буде пуштена на слободу.

    Он је напоменуо да су сви говорили како је одлука суда очекивана али да је он у последње вријеме губио наду да ће изаћи жива.

    „Све је она то пребродила и изашла жива. Богу хвала, она је изашла и имаће прилику да се брани са слободе,“ нагласио је он и додао:

    „Као што се до сад бранила часно, она ће то наставити да ради и боље и квалитетније са слободе. 

    Као што је Бранка Милић у својој одбрани на главним претресима демонтирала оптужницу СДТ-а, она ће наставити да је демонтира и даље у поступку у ком ће се бранити са слободе. У то будите сигурни. Код ње је остала и даље енергија, она је исцрпљена али Боже здравља, она ће се опоравити и наставити да активно учествује у овом поступку. Њој је једини циљ да истина изађе на видело.“

    Јелена Милић: Издржали смо и издржаћемо и ово што нас даље чека

    branka milić 11. oktobar ziks sloboda 409x331 Бранка Милић коначно на слободи: Наставићу да се борим! (ВИДЕО и ФОТО)

    „Ја бих се захвалила људима који су били заинтересовани да чују истину и да прате ово неострашћено. Који нису узимали у обзир све оне повреде њених права а ту пре свега мислим на право да је невина док се не докаже супротно, и надам се да се ником неће поновити ово што се нама догодило и да ће убудуће сви медији водити рачуна како извештавају,“ казала је ћерка Бранке Милић, Јелена, и нагласила:

    „Пред нама је још дугачак пут да дође она кући али и ово нам већ јако пуно значи. Јесте да је требало бити још раније донешено али издржали смо и издржаћемо и ово што нас даље чека.“

      Бранка Милић је за 12 мјесеци затвора ослабила чак 24 килограма.

     

    branka milić sloboda 409x230 Бранка Милић коначно на слободи: Наставићу да се борим! (ВИДЕО и ФОТО)

    У саопштењу Суда наводи се да је „рјешењем ванрасправног кривичног вијећа Вишег суда у Подгорици укинут притвор оптуженој Б. М., и одређене мјере назора забрана напуштања боравишта и обавезе повременог јављања одређеном државном органу“.

    Митрополија црногорско-приморска гарантовала је да ће Бранки Милић бити обезбијеђен смјештај у Манастиру Успења Пресвете Богородице Дуга на Биочу.

    branka milić 11. oktobar ziks 409x230 Бранка Милић коначно на слободи: Наставићу да се борим! (ВИДЕО и ФОТО)

    Подсјетимо да је крајем септембра обзнањена одлука Уставног суда Црне Горе, који је усвојио је уставну жалбу и утврдио да је Бранка Милић потпуно нелегално у притвору. Одлука је донијета 31. маја, али је адвокатима уручена тек у другој половини септембра. Вијеће судије Сузане Мугоша одбило је да уважи ову одлуку, након чега је Милић, због кршења основних људских права те неусловности просторија у којима је налази готово годину дана, ступила у штрајк глађу.

    Измењено од александар живаљев




    Повратне информације корисника

    Recommended Comments

    Нема коментара за приказ.



    Придружите се разговору

    Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

    Guest
    Додај коментар...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Вести са званичног сајта Српске Православне Цркве

×
×
  • Креирај ново...