Jump to content
  • Guest
    Guest

    Освећење цркве Светог Максима Исповедника у Костолцу

      Као круна рада Међународног научног симпосиона о делу овог великог богослова, у недељу 21. октобра 2012. г. освећена црква прва у Србији њему посвећена

    mala_kostolac.jpg

    У четвртак, 18. октобра 2012. године, почео је четвородневни Интернационални симпосион о Светом Максиму Исповеднику у Београду. Свети Максим Исповедник један је од највећих синтетичара и теолога хришћанске Цркве; његова актуелност је све значајнија, пре свега, због његове савремености. Он Цркву и свет посматра из перспективе есхатологије и само стварање света види као стварање Цркве, где један Логос постају многи, а многи Логоси постају један, а не долази до пантеистичког стапања и ишчезнућа личности. Његова теологија чини га вечно савременим.

    Епископ Порфирије Перић, модератор током другог дана Симпозијума, рекао је да је разговор о Светом Максиму Исповеднику значајан корак у продубљењу наше теолошке и не само теолошке, него егзистенцијалне мисли.

    „Сви учесници Симпозијума били су креативни, као и сам Свети Максим Исповедник који је на нов начин обновио оригенистички проблем и поставио га православне основе. Веома ми је драго што је мој сабрат, епископ Игнатије Мидић, домаћин наших теолога и верног народа, јер управо је он стручњак за патристичку мисао, посебно Светог Максима Исповедника“, рекао је владика Порфирије, и нагласио:

    „Поздрављам освећење прелепог храма и креативност која је изражена у овој епархији. Освећење храма је чин инкарнације Бога Логоса или, како то оригинално каже сабрат, сећање на будућност. Есхатолошка перспектива хришћанства даје нам наду у иначе разломљеном свету, како га и приказују осетљиви уметници.“

    Трећег дана Симпозијума, у суботу, целебна рука Светог Максима Исповедника пренесена је у храм Светог Саве на Врачару да би верници целивали онога који је био усамљен носећи собом католичанску, саборну веру Христову, за кога је патролог Квастен рекао да је била католичанстка, саборна Црква. Ово је био духовни симпозијум на којем су велики стручњаци са различитих аспеката осветлили личност Светог Максима Исповедника.

    Четвртог дана Симпосиона, у недељу, у саборном храму у Костолцу одслужена је света архијерејска Литургија у којој је началствовао Митрополит пергамски др Јован Зизјулас, један од највећих православних теолога данашњице. Гостопримство учесницима, гостима и верном народу указао је Епископ браничевски др Игњатије Мидић, такође један од великих познавалаца дела Светог Максима Исповедника данас.

    Верници и гости су били задивљени византијском архитектуром православног храма у Костолцу, који је пројектовао архитекта проф. др Предраг Ристић, а живописао др Стаматис Клирис, најоригиналнији православни иконограф и теолог, иначе пријатељ многих наших епископа и професора београдског Богословског факултета.

    Браничевска епархија је била обасјана торжественом светлошћу богословља и благословена мученичком руком Светог Максима Исповедника, јер исповест праве вере увек иде руку под руку са далекосежним страдањем по угледу на онога који је Пут, Истине и Живот, на Гопспода Исуса Христа. Браничевска епархија, позната по природним лепотама, у ово доба године дала је у природи сво оно обиље боја у коме видимо лепоту Божанског стварања из вечно присутне Књиге постања.

    На самој свечаности Његово Преосвештенство Епископ Игнатије био је љубазан да нам пренесе мисли значајних теолога, посебно епископа Јована Зизјуласа.

    „Храм посвећен Светом Максиму Исповеднику је храм који антиципира као икона преображену стварност коју Бог даје богоподобнима“, рекао је епископ Игнатије.

    Леп сунчани дан је понео нешто од златне јесени, где је засјало и ордење свих оних људи који су и удовичином лептом помогли изградњу овог храма, а посебно изненађење био је за старешину овог храма, протојереја Александра, који је одликован напрсним крстом. Празнично освећење је текло спонтано, како је наче код епископа Игнатија, и било је круна најзначајнијег теолошког симпозијума одржаног на нашим просторима, на којем су учествовали и чији рад су пратили многобројни заинтересовани грађани, где је уложено много труда од стране Епископа западноамеричког г. Максима, и његових сатрудника и колега са Богословског факултета - посебно декана протојереја-ставрофора др Предрага Пузовића - да се реализује пројекат о можда најзначајнијој личности историје човечанства, Светом Макисму Исповеднику.

    Горан Раденковић

    Извор: СПЦ




    Повратне информације корисника

    Recommended Comments

    Цркву Св. Максима Исповедника чији сам свештеник од самих почетака НИЈЕ пројектовао Предраг Ристић архитекта из Београда са којим смо имали великих проблема јер је контроверзна личност.већ новоупокојени господин Радослав Прокић из Крагујевца.Нисам добио напрсни крст већ сам постао протојереј.Молим да се све ово исправи.Опаска за Предрага Ристића је подла и намерна од стране професора Горана Раденковића,јер сам му на самом ручку рекао да је пројектант био Радослав Прокић а не Предраг Ристић.

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    Guest Иван Цветковић

    Написано

    У реду, људи ће у коментару да прочитају шта је и како је, да не мењамо текст јер је такав пренешен са сајта СПЦ. Хвала на информацијама о. Ацо, наш стари пријатељу :)

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    Управо сада су изменили грешку јер сам звао инфо службу у Патријаршији.Међутим на сајту СПЦ сада уопште нема стране о освећењу цркве.У сваком случају не бих волео да Предраг Ристић уђе у историјску архиву преко моје цркве јер нам је правио велике проблеме на почетку зидања.

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    Радост живота огледа се у сусрету,како каже наш Митрополит др Амфилохије,а ево једне дивне слике,која у много чему показује и говори,а управо је са овог мјеста освећења да мјера љубави према Богу јесте љубав без мјере.Нека и наше молитве буду устремљене ка небу и ка ближњем свом,а како каже на Свети Отац Јустин,у предговору "Молитве на језеру"Св.Оца Николаја да молитва проширива границе човјека до Свечовјека; чини човјека осјетљивим за све болове и гријехе; чини човека способним да плаче оком свих уплаканих и тугује тугом свих тужних. Кроз дивне молитве нашег псалмопевца струји душа Свечовјека. Границе времена и простора ишчезавају; молитве одишу васељенском душом: говори нероб времена и простора, не човјек, већ Свечовјек.

    Христочежњивом душом његовом ми смо заљубљени у Христа, и док се робови времена и простора кољу о трошна богатства земље, наш неустрашими борац за Вјечност стоји на мртвој стражи наше душе, клечи, метанише, јеца и моли се за всјах и всја.“

    Свако добро од Господа,

    завршићу ово писање са сликом великог Божијег дјелатника,Божијег светог човјека који са овом дивном баком хришћанком стоји и свима нама показује који је пут нашег Живота по Јеванђељу и великим ријечима Иве Андрића који каже:

    „А мост је и даље стајао, онакав какав је одувијек био, са својом вјечитом младошћу савршене замисли и добрих и великих људских дела која не знају шта је старење ни промјена и која, бар тако изгледа, на дијеле судбину пролазних ствари овога свијета.“

    slika_22.jpg

    Христочежњиви,многовољени Владико и драга наша бако,сви свштенослужитељи и вјерни народе који си тјелом и душом Храм Божији,

    на многаја љета живи били и Христа Бога вјечно славили и све Божије угоднике,какав је и наш Свети Максим Исповједник у чију част је и на поклоњење је и ово освјећење Дома Божијег,

    Амин,Боже дај!

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима



    Придружите се разговору

    Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

    Guest
    Додај коментар...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Вести са званичног сајта Српске Православне Цркве

×
×
  • Креирај ново...