Jump to content

Какав одговор ће дати Православље када се буду откриле друге настањиве планете?

Препоручена порука

Где нам је Дени са форума верујем. Он се најбоље разуме у ово.

Ала су лепе слике. Ја све мислим да је човек створен да свуда обитава и да му цео космос буде кућа ... једва чекам.

Подели на овим сајтовима

Можда је боље уместо ''када'' у наслову ставити ''ако''.

Нема ту шта "ако". Настањиве планете постоје. Да је сунце једина звијезда у видљивом универзуму, онда би се могло говорити о "ако", али пошто није, за сада се може "ако" стављати само у контекст проналска изванземаљског живота.

А шта подразумеваш под настањиве?

Па рецимо да на њој владају слични услови као на земљи. Да има атмосферу састављену од азота и кисеоника. Да има средњу температуру oko 15 степени као на земљи, да има сопствено магнетно поље као заштиту од космичке радијације, да на њој могу успјeвати биљке итд...

veruje se da bi za razvoj inteligentnog zivota ili kompleksnijih zivotnih oblika verovano bila neophodna planeta slicna zemlji (zbog prisustva tecne vode), medjutim kad su prosti organizmi u pitanju slicnost sa zemljom nije neophodna.

I na zemlji imamo organizme koji mogu ziveti u kljucaloj vodi, u kiselini ili u zivoj steni(njom se  i hrane)... tako da je vrlo verovatno da ce oblici zivota koje eventualno detektujemo biti prilicno razliciti od onoga sto imamo prilike da vidimo na zemlji.

Verujem da postoje  i slozeni organizmi negde po univerzumu, ali sam skeptik da cemo u skorije vreme biti upoznati sa njihovim postojanjem.

Kod mikroba je druga prica, ako budemo imali srece mozemo da pronadjemo meteorit koji je krhotina neke stare planete koji je sa sobom doneo fosilne ostatke mikroorganizama (kao sto se par puta "zamalo" desilo).

Ono sto za sada znamo, moze da dovede do toga da je Artur klark bio u pravu i da postoji mogucnost postojanja mirko ili cak i makro organizama na satelitu Jupitera, Evropi. Evropa je pokrivena ledenim omotacem i naucnici spekulisu da ispod tog pokrivaca mogu postojati okeani tecne vode. Ukoliko je to tacno onda vam treba jos samo izvor tople vode (podvodni vulkani ili gejziri) i sanse za razvoj zivota se drasticno uvecavaju...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Ала су лепе слике. Ја све мислим да је човек створен да свуда обитава и да му цео космос буде кућа ... једва чекам.

Ovakvo misljenje uglavnom dovodi do eventualne kolonizacije 0110_hahaha

ja volim da mislim da je za coveka zemlja, a da je ostatak svemira namenjen onima koji u njemu zive, ukoliko ih ima naravno (a ne sumnjam u to) 0110_hahaha

A cini mi se da nije bilo nekog adekvatnog odgovora na odlicno pitanje iz naslova teme... Mene interesuje jos i jedna dodatna stvar, da li religija uci da je sve stvoreno zbog i za coveka?

I kakav bi eventualno bio stav sto se ta druga bica ne pominju nigde u svetim spisima? Kada je njih Bog stvorio?

Подели на овим сајтовима

HAHAHA!  0110_hahaha Salis se, jel da? 0110_hahaha

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

da li religija uci da je sve stvoreno zbog i za coveka?

Ovakvo pitanje moze da se posmatra sa vise razlicitih strana, jedna je recimo potrosacka/utilitaristicka... ako sa te strane gledamo na ovo pitanje, onda je odgovor - ne...

Hriscanska antropologija veli ovako: u coveku se vozglavljuje sva priroda, tj. covek je Svestenik prirode - njegova uloga je da prirodu prinese Bogu kao uzdarje (dakle, ne na zrtvu), kao sto i kazemo u Liturgiji "Tvoje od Tvojih Tebi prinoseci od svih/svega i za sve"...

Dakle, coveku je dodeljena uloga Mikrokosmosa - on u sebi "nosi i nebo i zemlju" (neki filosof, ne secam se koji), on svestenodejstvuje prirodu...

Potencijalno otkrice inteligentog zivota na nekoj exoplaneti nicim ne dotice ovu cinjenicu - da je covek Svestenik prirode, jer smo mi jedina bogolika bica na ovoj planeti... (ne znam bre kol`ko sam uspeo da budem jasan, tegoba je ovo objasniti nekom ko ne okusa Crkvu, nego je iskljucivo posmatra spolja 0110_hahaha)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Jasno mi je donekle, ali i dalje onako... mutno...

U raznim debatama sa verujucima, priemtio sam da za svaki dogadjaj, pojavu ili emociju postoji adekvatna referenca  u svetim knjigama. Postoji li kakva referenca u vezi sa vanzemaljskim bicima?

(sad predpostavimo da ta bica stvarno postoje)

Zasto nema ni pomena o njima u delima raznih bogonadahnutih pisaca, svetitelja itd. Kako se koncept "pale prirode" primenjuje na vanzemaljce? Jesu li i oni bili sa adamom i evom? Jesu oni proterani na svoju planetu kad  i adma i eva na zemlju?

I glavno pitanje, sta cemo radimo ako dodju vanzemaljci i izvade kuran...?  0110_hahaha

Подели на овим сајтовима

Jasno mi je donekle, ali i dalje onako... mutno...

U raznim debatama sa verujucima, priemtio sam da za svaki dogadjaj, pojavu ili emociju postoji adekvatna referenca  u svetim knjigama. Postoji li kakva referenca u vezi sa vanzemaljskim bicima?1

(sad predpostavimo da ta bica stvarno postoje)

Zasto nema ni pomena o njima u delima raznih bogonadahnutih pisaca, svetitelja itd. Kako se koncept "pale prirode" primenjuje na vanzemaljce?2 Jesu li i oni bili sa adamom i evom? Jesu oni proterani na svoju planetu kad  i adma i eva na zemlju?

I glavno pitanje, sta cemo radimo ako dodju vanzemaljci i izvade kuran...?3  poljubac

Oznacio sam brojevima da mi bude lakse... 319.gif

1

Ne znam sa kim si sve pricao od verujucih, ali NE POSTOJI referenca za sve u svetim spisima (?, ovde mislis na Bibliju ili na jos nesto poljupcic), to nisu carobnjacki prirucnici sport-bili tipa da u njima ima sve opisano u atomsku tacnost... ko ti je to rek`o - ne zna sta prica...

Biblija, pa i sve ostale knjige koje koristimo u Crkvi, imaju strogo vaspitni karakter, tj. da budem precizniji - karakter zivog svedocenja... one (narocito Biblija) polaze od jedne realne istorijske osnove, i preko nje daju resenje za neki antropoloski problem... dakle, ne bave se naukom...

to je ovako malo ukratko, sad, kazem ti - o ovome mozemo da deljemo do prekosutra, a da jos i ne nacnemo cestito problem, jer je Bibilijska tematika izuzetno slozena, i zahteva uvek jedan multidisciplinarni pristup da bi se doslo do nekog odgovora, ovako sturo (i to online) nije moguce da se lepo zaokruzi celo to pitanje...

2

Odgovor za ovo sam vec dao gore, a evo ti i jedan klip cuvenog fizicara, ima covek nesto malo i ofrlje prica, vidi se, ali lepo objasnjava zasto mi do sad uopste (ne samo u svetim spisima) nismo nasli nikakav trag inteligentnog zivota van zemlje... zanimljivo je da se cuje...

3

Ovo ti je cisto zezanje, kao kad bi rek`o "a sta ako vanzemaljci tvrde da Bog ne postoji" sta to znaci, po cemu mi moramo da ih poslusamo, tj. ko nam garantuje da je njihovo znanje apsolutno? Niko naravno...

Ovde je vrlo zanimljivo da se uporedi ovo pitanje sa opisom vanzemaljskog zivota u romanu Stanislava Lema "Fijasko" - ako si citao, setices se kako je on zamislio inteligentan oblik zivota na drugoj planeti... crvenilo

Подели на овим сајтовима

HAHAHA!  poljupcic Salis se, jel da? 319.gif

poljubac

Ovakvo misljenje uglavnom dovodi do eventualne kolonizacije crvenilo

A ne u tom smislu. Nego u smislu da je covek stvoren kao kruna sveta i da bude svestenik tvorevine (biblijsko naznacenje coveka). Kao perspektiva buduceg Carstva....

Ne iz ove pozicije. Iz ove pozicije zaista bi doslo ne samo do kolonizacije nego i eksploatacije i vec sve ono sto smo i ovde na nasoj planeti pokazali.

Подели на овим сајтовима

Biblija, pa i sve ostale knjige koje koristimo u Crkvi, imaju strogo vaspitni karakter, tj. da budem precizniji - karakter zivog svedocenja... one (narocito Biblija) polaze od jedne realne istorijske osnove, i preko nje daju resenje za neki antropoloski problem... dakle, ne bave se naukom...

A ne bave se ni vanzemaljcima. Ne znam zasto se nauka bavi vanzemaljcima? Tj. da li se bavi? Ne vidim da to ima veze sa naukom. Mozda naucnom fantastikom ali to je nesto drugo.

Подели на овим сајтовима

I glavno pitanje, sta cemo radimo ako dodju vanzemaljci i izvade kuran...?  319.gif

То је врло просто, прво би смо послали римску инквизицију да им "објасни" да су у прелести , а затим би дошли руски мисионари и покрстили их( пошто се разочарају у римљане...), а,ха,ха...

Подели на овим сајтовима

A ne bave se ni vanzemaljcima. Ne znam zasto se nauka bavi vanzemaljcima? Tj. da li se bavi? Ne vidim da to ima veze sa naukom. Mozda naucnom fantastikom ali to je nesto drugo.

Cek cek malo... bavi se bas nauka, zato jer se radi o izvanzemaljskom zivotu, dakle astrobiologija je u pitanju... i naravno, jos stosta...

Подели на овим сајтовима

Do ovoga dolazi jer sama rec "vanzemaljci" ima prilicno neozbiljan prizvuk... nauka se itekako bavi "vanzemaljcima" astrofizika, astrobiohemija, ekstrasolarna geologija... ako ih i nadjemo jednog dana verovatno cemo vec u startu dosta da znamo o njima...

A opet, mozda nas totalno iznenade 319.gif

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...