Jump to content

Living in the End Times According to Slavoj Zizek

Оцени ову тему

Михајло

Препоручена порука

Супер је Шиф, управо читам његову књигу "Crash Proof 2.0" написаћу утиске када завршим.

Што се цена некретнина тиче, ево тренда у Либертивилу на пример:

http://www.zillow.com/local-info/IL-60048-home-value/r_84311/

Слично је широм САД, имаш горе на врху да бираш државу, град итд.

Да, да, доста су пале цене, прилично драматично, мада (још) не у оноликој мери коју је предвидео Шиф.

Бамп за утиске о књизи.

Иначе, мало сам заголицан овим процуњао около и видим да се опасна гужва диже тамо око "либертанианистичког" покрета (тј. "филозофије"), делује да је доста људи у задње време стало иза тога, више него икад. Видим да Рон Пол предвиђа овде

прилично оштар економско-политички колапс након пуцања следећег балона које ће, како каже, бити веома драматично. Тј. предвиђа буквално револуцију, у правом смислу те речи, која ће резултирати у потпуно новом политичком естабишменту у Вашингону и локално у државама понаособ. Видим да се захуктава и око његове потенцијалне кандидатуре 2012 (што би било фантастично).

У сваком случају изгледа да ће стварно да буде весело тамо у следећих годину-две. Само да овај тренутни умирући кит не повуче неки катастрофалан потез очајника типа да започне неки велики рат негде или нешто томе слично.

Подели на овим сајтовима

Мој утисак је да Шиф помало занемарује јаку америчку традицију индивидуализма и предузетништва. Његово закључивање је без грешке, али развој догађаја (под истим претпоставкама) у САД неће бити исти као што је био у СССР или СФРЈ. Далеко од тога да знам боље од њега, али ми се чини да то није узео у обзир. Просечан Американац ће на кризу реаговати сасвим другачије него ми или Руси.

Либертаријански покрет је добио на популарности, Рон Пол је један од предводника. Уопште се те идеје све више враћају у народ. На пример, велика се бука дигла око гувернера Вокера који је скресао државну потрошњу на минимум и сада се бори да смањи утицај синдиката државних радника. Колико могу да видим, сви осим државних радника га подржавају.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Мој утисак је да Шиф помало занемарује јаку америчку традицију индивидуализма и предузетништва. Његово закључивање је без грешке, али развој догађаја (под истим претпоставкама) у САД неће бити исти као што је био у СССР или СФРЈ. Далеко од тога да знам боље од њега, али ми се чини да то није узео у обзир. Просечан Американац ће на кризу реаговати сасвим другачије него ми или Руси.

Ако мислиш на причу о "револуцији", она није Шифова него Рон Полова. Додуше обојца се слажу да ће оно што ће по Половим предвиђањима да доведе до револуције заиста и да се деси: велика и оштра криза валуте (долара) односно хиперинфлација. По Шифу ће то резултирати у приличном хаосу типа редови за куповину најосновнијих добара као што су намирнице, гориво итд. а Пол то види као окидач за иреверсибилну револуцију и пад данашњих владара Америке: владајуће номенклатуре (федерална влада, сенат, итд.), банкарског картела и Система савезних резерви САД ("Фед"). Иначе, обојца уопште не верују да ће тренутна номенклатура и за милиметар да промени своју катастрофалну политику. Онда следи повлачење војске из свих земаља назад у Америку, преполовљавање војног буџета (по Шифу бар), смањивање државне управе на минимум, дубока и дуготрајна рецесија праћена бројним банкротима огромних корпорација типа ГМЦ, Форд, банке, итд. тј. фактичко реструктурирање целокупног државног апарата, потпуно враћање принципу предузетничке економије и слободног тржишта, итд. У ствари, прича је прилично ружичаста 1000000001010

Иначе, налетео сам на феноменалан клип где је Шиф растурио на парам-парчад неког Ајви-лиг профана економије са Колумбија универзитета (који је ладно почео предавање прилично реалним приказом тренутног стања америчке економије да би онда закључио да је Обамина политика одлична; Шиф му је онда доказао да је то управо идентична политика политици Буша која је целу причу и довела у тренутно стање):

Подели на овим сајтовима

Говорио сам уопштено о њиховим предвиђањима. Мислим да обојица мало претерују - Рон Пол зато што је политичар и то му је посао, а Шиф зато што занемарује разлике у традицијама. Можда и грешим, очигледно је да је следи велика инфлација. Ту нема дилеме.

Рон Пол је већ јавно позивао на повлачење војске и промену спољне политике - да се САД уопште више не меша у унутрашње ствари/сукобе других држава. Слично и по питању економије. Камо среће да су њега изабрали за председника уместо Обаме.

Иначе, налетео сам на феноменалан клип где је Шиф растурио на парам-парчад неког Ајви-лиг профана економије са Колумбија универзитета (који је ладно почео предавање прилично реалним приказом тренутног стања америчке економије да би онда закључио да је Обамина политика одлична; Шиф му је онда доказао да је то управо идентична политика политици Буша која је целу причу и довела у тренутно стање):

О да! Гледао сам ту дебату. Жалосно... 1000000001010

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...