nishizawa Написано Март 13, 2011 Пријави Подели Написано Март 13, 2011 Свако ће да одговара за оно што је урадио. Онај који је ово сведочио исто као и онај који је овај тежак канонски преступ починио. Оно што је овде битно је да ли си спреман да браниш неодбрањиво и по сваку цену. Да ли је можда Партијарх непогрешив ?! А у чему је овде, по теби, проблем? Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
shalom777 Написано Март 13, 2011 Пријави Подели Написано Март 13, 2011 Свака част Светом предстојатељу наше Помјесне Цркве. ДОСТОЈАН!!! :bla: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Март 13, 2011 Пријави Подели Написано Март 13, 2011 Ако је наш Патријарх био у синагоги, могу само још једном као мали човек пред Његовом Светошћу да заблагодарим Богу што нам је дао мудрог пастира који показује која је ширина Православља. Да ли знате да рабин није дао Патријарху да запали свећу знајући тиме шта се овим чини и што то значи у православном свету. Узгред рабин је "београдски ђак" и није не упућен ... jel to rekla kazala fora? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Март 13, 2011 Пријави Подели Написано Март 13, 2011 ove godine je bilo drugacije , ja ne znam o cemu ti to? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Srx Написано Март 15, 2011 Пријави Подели Написано Март 15, 2011 Na stranu da li je tacno ili ne...kako tumaciti poslanice Sv.Jovana Zlatoustog koje su pune osude jevreja i njihove religije. Pretpostavljam da bi ga danas zatvorili u Hag ili optuzili za antisemitizam, ono sto mene cudi kako nasi Crkveni verodostojnosti olako prelaze preko tih stvari, a siguran sam da su citali. Mene te reci opominju i plase ne znam kako vi gledate na to. Nemojte se samo pozivati na vreme i tadasnju situaciju, da su rane bile sveze itd., ne bi danas bilo nista bolje da je skiptar vlasti malo vise na njihovo stranu i da nije bilo hriscankih careva i drzava, u to sam ubedjen. Ponasanje Jevreja prema drugim narodima koji su u odnosu na njih u podredjenom polozaju ogleda se u ponasanju prema Palestincima Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 15, 2011 Пријави Подели Написано Март 15, 2011 Једно је наш теолошки став према јудаизму, а нешто сасвим друго труд на изградњи добрих међусобних односа и поверења. Патријарх није посетио синагогу да би се тамо Богу молио, већ из овог другог разлога. Зато је неумесно став Светог Јована Златоустог (који је теолошки став према јудаизму као вери) противстављати Птаријарховој посети синагоги (који је добронамерни људски акт, инспирисан жељом за међусобним миром и људским уважавањем). Морамо ствари ставити у ипсравни контекст како бисмо их исправно разумели. У противном, бавимо се клеветама, инсинуацијама и јефтиним подметачинама. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
rogi Написано Март 15, 2011 Пријави Подели Написано Март 15, 2011 Патријарх није посетио синагогу да би се тамо Богу молио, већ из овог другог разлога.nije ni morao da ide da se moli.u apostolskim kanonima pishe- ko ode u sinanogu i pali svecje na njihove praznike- da se odluchi. cogito ergo deus est Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 15, 2011 Пријави Подели Написано Март 15, 2011 Патријарх није посетио синагогу да би се тамо Богу молио, већ из овог другог разлога.nije ni morao da ide da se moli.u apostolskim kanonima pishe- ko ode u sinanogu i pali svecje na njihove praznike- da se odluchi. У којем то канону баш тако пише? Канони забрањују молитвено општење. Канон 64. Апостолски "Ако који клирик, или лаик пође у синагогу јудејску, или јеретичку, да се моли, нека буде и свргнут и одлучен." Јасно је да се не осуђује одлазак у синагогу као такав већ одлазак ради молитве. Јасно је да и ти подмећеш наопако тумачење како би оклеветао Патријарха. Зато ти изричем опомену. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
rogi Написано Март 15, 2011 Пријави Подели Написано Март 15, 2011 Правило 71 Ако који Хришћанин принесе уље у светилиште незнабожачко, или у јудејску синагогу, или свеће пали кад су њихови празници, нека се одлучи. a hocjesh sad da se izvinish i povuchesh opomenu ili shta? cogito ergo deus est Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Srx Написано Март 15, 2011 Пријави Подели Написано Март 15, 2011 Pa sad...Ne bih se slozio sa tvojim tumacenjem oko beseda da su one puki teoloski stav. Zar paljenje sveca ne predstavlja religijski cin ili gresim? Da se Hristos kojim cudom danas pojavi u sinagogi da li bi ga ljudski docekali? OK je voleti sve ljude, postujem ja to, Jevreje posebno zalim zbog stradanja, ali ne znam bas kakav oni odnos imaju prema nasoj religiji...Bas se mora u sinagogu da se pokaze uvazavanje? I u to cu da verujem, al' kad odu kod mufrije u Novi Pazar pa obidju dzamiju, cisto radi sirenja dobrosusedskih odnosa. Kao poslednje, ne zelim da podmecem, osudjujem i presudjujem, vec da razumem. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 15, 2011 Пријави Подели Написано Март 15, 2011 Правило 71 Ако који Хришћанин принесе уље у светилиште незнабожачко, или у јудејску синагогу, или свеће пали кад су њихови празници, нека се одлучи. a hocjesh sad da se izvinish i povuchesh opomenu ili shta? Све је у контексту молитвеног општења са Јудејима (то канони осуђују - и имају јасан историјски контекст: одвајање хришћанства од јудејске синагоге јер су у прво време хришћани из јудејства присуствовали јудејским богослужењима,а одвојено се окупљали ради причешћа), који ти желиш да учиташ Патријарху. Патријарх није тамо присуствовао ради молитвеног општења. Нећу да се извиним већ ћу дати изречем и другу опомену. Ајде још мало, па да те почистим са форума. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
rogi Написано Март 15, 2011 Пријави Подели Написано Март 15, 2011 Све је у контексту молитвеног општења са Јудејима (то канони осуђују - и имају јасан историјски контекст: одвајање хришћанства од јудејске синагоге јер су у прво време хришћани из јудејства присуствовали јудејским богослужењима,а одвојено се окупљали ради причешћа), који ти желиш да учиташ Патријарху. Патријарх није тамо присуствовао ради молитвеног општења.znachi tumachish kanone tako da mi mogao mene lazhno da optuzhujesh a da opravdash svog patrijarha u krshenju istih? i onda ja klevecjem? smeshno. cogito ergo deus est Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 15, 2011 Пријави Подели Написано Март 15, 2011 Pa sad...Ne bih se slozio sa tvojim tumacenjem oko beseda da su one puki teoloski stav. Zar paljenje sveca ne predstavlja religijski cin ili gresim? Da se Hristos kojim cudom danas pojavi u sinagogi da li bi ga ljudski docekali? OK je voleti sve ljude, postujem ja to, Jevreje posebno zalim zbog stradanja, ali ne znam bas kakav oni odnos imaju prema nasoj religiji...Bas se mora u sinagogu da se pokaze uvazavanje? I u to cu da verujem, al' kad odu kod mufrije u Novi Pazar pa obidju dzamiju, cisto radi sirenja dobrosusedskih odnosa. Kao poslednje, ne zelim da podmecem, osudjujem i presudjujem, vec da razumem. Можемо наведени поступак Патријарха да критикујемо као брзоплет и непасатирски. Међутим, не смемо да му дајемо контекст апостасије од хришћанства, контекст у којем Патријарх исповеда јудејску веру. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 15, 2011 Пријави Подели Написано Март 15, 2011 Све је у контексту молитвеног општења са Јудејима (то канони осуђују - и имају јасан историјски контекст: одвајање хришћанства од јудејске синагоге јер су у прво време хришћани из јудејства присуствовали јудејским богослужењима,а одвојено се окупљали ради причешћа), који ти желиш да учиташ Патријарху. Патријарх није тамо присуствовао ради молитвеног општења.znachi tumachish kanone tako da mi mogao mene lazhno da optuzhujesh a da opravdash svog patrijarha u krshenju istih? i onda ja klevecjem? smeshno. Да, оправдавам свог Патријарха а тебе ћу сад да банујем јер клевећеш мог Патријарха. t1253 t1253 t1253 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Srx Написано Март 15, 2011 Пријави Подели Написано Март 15, 2011 Izvini, al' ja to nisam ni rekao, samo sam pitao kako se preko tih stvari olako prelazi, bas iz razloga sto su ocekivane reakcije, kokve vidimo u prethodnim postovima. Ja o Patrijarhu nikada ne bih rekao da je jeretik ili bilo sta ruzno, ali bih mu ako ga vidim nasamo i licno, rekao da mi se njegov postupak ne svidja Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука