Jump to content

Молитве на црквенословенском

Оцени ову тему

Јуки

Препоручена порука

• Гости

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал :) link=topic=11640.msg401725#msg401725 date=1301757357]

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал :) link=topic=11640.msg401642#msg401642 date=1301753951]

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал :) link=topic=11640.msg401632#msg401632 date=1301753463]

Меда цар dada :drugarstvo:Медо,имаш ли можда пдф за ово? leteti

dada dada Meda plišani  :drugarstvo: Prelepe su molitve sve i ove koje je Medo postavio  :drugarstvo:

него никако да нађем ово.

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Svetopismo/Psaltir/Psaltir050.htm

мени није добро после њега   0442_feel

знам како иде на српском, ал на црквенословенском ниш не капирам па хоћу да га препознам барем ...

и да, не желим да учим црквенословенски, тако да нема потребе да мени постављате линкове за речник и буквар. боље дајте некоме ко оће музејем да се бави  :drugarstvo:

Meni je najlepši 50.psalm i ako može da se kaže najomiljeniji.Poslaću  ti na pp samo da vidim u kompu da li još imama čisto da ga prepoznaš na crkvenoslovenskom,mada meni nije neka velika razlika.Dakle poslaću ti ako nađem samo da bi ga prepoznao. :drugarstvo:

bleh :group111:

за мене ретко који други и постоји сем 50. и 135.  0442_feel

само та два  .mislise. ал си себичаааааааан хихихи... :bla:

хм, себичан?

ја сам једноставан.

0405_feel

Подели на овим сајтовима

• Одговори 65
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

ИЗ ВАСКРШЊЕГ ЈУТРЕЊА

images?q=tbn:ANd9GcQfUKxWnxq_Z_JuPzVh3FgdNm8Si0rCYbbjBDj6bRSkSKypLEXdkg

lklxhxddjyhmi1y4r4if.jpg

Воскресеније Твоје Христе Спасе, ангели појут на Небесјех, и нас на земљи 

сподоби чистим сердцем Тебе славити.

Васкрсење Твоје Христе Спасе, анђели певају на небесима, и нас на земљи удостоји  да чистим срцем, Тебе славимо.

ydkzusfqqcy28qxg72t3.jpg

Христос воскресе из мертвих, смертију смерт поправ,

и сушчим во гробјех живот дарова.

Христос васкрсе из мртвих, смрћу смрт уништи, и свима у гробовима живот дарова.

l4g405wq2puv7akkyav.jpg

Да воскреснет Бог, и расточатсја врази јего и да бјежат от лица Јего ненавидјашчи Јего.

Нека васкрсне Бог и разапну се непријатељи Његови и да беже од лица Његовог они који га мрзе.

hsj0sse3tw3q2g1vfw9g.jpg

Јако исчезајет дим, да исчезнут, јако тајет воск от лица огња.

Као што ишчезава дим нека ишчезну као што се топи восак на домаку огња.

9t7b4b4hcvrzr6qvo4u4.jpg

Тако да погибнут грјешници от лица Божија, а праведници да возвесељатсја.

Тако нека се уздигну грешници од лица Божија, а праведници нек се развеселе.

j25124bzmj5zvslwixwr.jpg

Сеј ден, јегоже сотвори Господ, возрадујемсја и возвеселимсја воњ.

Ово је дан који створи Господ, обрадујмо се и узвеселимо се у њему.

ПРВА песма

goxgm5m8mfg38etcic87.jpg

Ирмос: Воскресенија ден, просвјетимсја људије, пасха, Господња пасха! От смерти бо к жизни, и от земљи к небеси, Христос Бог нас преведе побједнују појушчија.

Ирмос: Просветимо се људи, дан Васкрсења је пасха, пасха Господња, јер нас, који певамо победну песму, Христос Бог преведе из смрти у живот, и са земље на небо.

2a466oy42j20238qfl.jpg

mesvkowdp6gf2hm96a3p.jpg

Очистим чувствија, и узрим неприступним свјетом воскресенија, Христа блистајушчасја, и радујтесја, рекушча јасно да услишим, побједнују појушче.

Очистимо осећања, и неприступачном светлошћу Васкрсења угледаћемо Христа који блиста и Говори: Радујте се! да би смо јасно чули, певајући победну песму.

ekpwi88i7hdgepnyb5gw.jpg

Небеса убо достојно да весељатсја, земља же да радујетсја, да празднујет же мир, видимиј же вес и невидимиј: Христос во воста, веселије вјечноје.

Нека се небеса достојно веселе, и земља нека се радује, и сав видљиви и невидљиви свет нека празнује, јер Христос устаде, весеље вечно.

ТРЕЋА песма

a>

Ирмос: Приидите пиво пијем новоје, не от камене неплодна чудодјејемоје, но нетљенија источник, из гроба одождивша Христа, в њемже утверждајемсја.

Ирмос: Ходите да пијемо ново пиће, које се точи не из камена неродна, него га је извор бесмрћа, Христос излио из гроба, у ком се утврђујемо.

zgtrb6xjs2mtjk3c7mwi.jpg

Ниње всја исполнишасја свјета, небо же и земља и преисподњаја: да празднујет убо всја твар востаније Христово, в њемже утверждајетсја.

Сада се све испуни светлошћу: и небо, и земља, и преисподња. Нека стога сва твар празнује Христово васкрсење, у ком се утврђујемо.

snvbu82nv7c1s1qsg.jpg

Вчера спогребохсја Тебје Христе, совостају дњес воскрешу Тебје, сраспињахсја Тебје вчера, сам мја спрослави Спасе во Царстви Твојем.

Јуче се погребох с Тобом, Христе, данас устајем с Тобом васкрслим. Јуче се распех с Тобом, Ти ме сам прослави с Тобом, Спасе, у царству твоме.

eqqigku0gvspa74qizzs.jpg

Ипакој, глас 4: Предварившија (ј)утро јаже о Марии, и обрјетшија камен отваљен от гроба, слишаху от ангела: во свјетје присносушчњем сушчаго, с мертвими что ишчете јако человјека; видите гробнија пелени, теците, и миру проповједите, јако воста Господ, умертвивиј смерт, јако јест Син Бога, спасајушчаго род  человјеческиј.

Ипакој, глас 4: Жене мироносице које су рано ураниле са Маријом, нашле су камен одваљен од гроба и чуле од Анђела: Зашто међу мртвима, као човека, тражите Онога који је у неприступној светлости? Видите погребне покрове! Трчите и свету објавите да устаде Господ, који је уништио смрт, јер је Син Бога, који спасава род људски.

ЧЕТВРТА песма

a>

Ирмос: На божествењеј стражи, богоглаголивиј Аввакум да станет с нами, и покажет свјетоносна ангела, јасно глагољушча: днес спасеније миру, јако воскресе Христос, јако всесилен.

Ирмос: Нека богоречити Авакум стане с нама на божанској стражи и покаже светлоносног Анђела који јасно говори: Данас је спасење свету, јер васкрсе Христос као свемоћан.

ovqa4esuk8l8ydk09.jpg

Мужескиј убо пол, јако разверзиј дјевственују утробу, јависја Христос: јако человјек же, Агнец наречесја: непорочен же, јако невкусен скверни, наша пасха, и јако Бог истињен совершен речесја.

Отворивши девичанску утробу, Христос се јави као човек; би назван безазленим Јагњетом, јер се не оскрнави, и би наречен: наша пасха, јер је Бог истинити, савршени.

acszja8vmh7392cazkb.jpg

Јако јединољетниј Агнец, благословениј нам вјенец Христос, вољеју за всјех заклан бист, пасха чиститељнаја, и паки из гроба красноје правди нам возсија Солнце.

Христос, као једногодишње Јагње, које нам благосиља круг године, добровољно би заклан за све. Пасха чистилачка, и опет нам из гроба засја дивно Сунце правде.

k2opqebqykhj8xrm3szg.jpg

Богоотец убо Давид пред сјеним ковчегом скакаше играја, људије же Божии сјати, образов сбитије зрјашче, веселимсја божествење, јако воскресе Христос, јако всесиљен.

Богоотац Давид играше скачући пред старозаветним ковчегом; а ми, сеетли Божји народ, гледајући испуњење праслика, веселимо се божански, јер Христос васкрсе као свемоћан.

ПЕТА песма

d2l05qnkszh5tebwr7y0.jpg

Ирмос: (Ј)утрењујем  (ј)утрењују глубоку, и вмјесто мира пјесн принесем Владицје, и Христа узрим правди Солнце, всјем жизн возсијајушча.

Ирмос: Поранимо рано ујутру, и место мириса принесамо Владару песму, и видећемо Сунце правде, Христа, који свима живот озрачује.

j8obkdfqw3nod35593x.jpg

Безмјерноје Твоје благоутробије Адовими узами содержими зрјашче, к свјету идјаху Христе, веселими ногами, Пасху хваљашче вјечнују.

Они што беху у узама Aдa, видећи твоје безмерно милосрђе, веселим ногама хитаху к светлости, Христе, славећи вечну Пасху.

h9fbnpqx4hl1z7tluc.jpg

Приступим свјешченоснии, исходјашчу Христу из гроба јако жениху, и спразднуим љубопразднственими чинми Пасху Божију спаситељнују.

Свећеносци, приступимо Христу који као женик излази из Гроба, и отпразнујмо свечано Пасху Божију спасоносну

ШЕСТА песма

ahqnbrnxps3heyyus5p.jpg

Ирмос: Снизшел јеси в преисподњаја земљи и сокрушил јеси вереи вјечнија, содержашчија свјазанија Христе, и тридњевен јако от кита (Ј)Иона, воскресл јеси от гроба.

Ирмос: Сишао си у преисподњу земље, и сломио вечне предворнице које су држале сужње, Христе, и трећег дана васкрсао си из гроба као Јона из кита.

di1d3bta4bycneo0ihrp.jpg

Сохрани цјела знаменија Христе, воскресл јеси от гроба, кључи дјеви не вредивиј в рождествје Твојем, и отверзал јеси нам рајскаја двери.

Ти Христе, који ниси повредио девичанску утробу при свом рођењу, васкрсао си из Гроба сачувавши читавима знаке, и отворио си нам рајска врата.

56riwivaxnh586arq890.jpg

Спасе моје, живоје же и нежертвеноје закољеније, јако Бог сам себе вољеју привед Отцу, совоскресил јеси всероднаго Адама, воскрес от гроба.

Спаситељу мој, живи и нежртвени приносе, Ти си као Бог сам себе добровољно принео Оцу, и васкрсавши из гроба, васкрсао си са собом праоца Адама.

bx9zmyy7qnmra2matfv.jpg

Кондак, глас 8: Ашче и во гроб снизшел јеси Безсмертње, но Адову разрушил јеси силу, и воскресл јеси јако Побједитељ Христе Боже, женам мироносицам вјешчавиј: радујтесја, и Твоим Апостолом мир дарујај, падшим подајај воскресеније.

Кондак, глас 8: Иако си у гроб сишао Бесмртни, уништио си Адову моћ и Васкрсао си као Победиоц, Христе Боже. Женама мироносицама си рекао: Радујте се! Твојим Апостолима дарујеш мир, а палима васкрсење.

xk478u2qto272y9fyo5t.jpg

Икос: Јеже прежде Солнца зашедшеје иногда во гроб, предвариша ко (ј)утру, ишчушчија јако дње Мироносици дјеви, и друга ко друзјеј вопијаху: о другињи! Приидите, воњами помажем тјело живоносноје и погребеноје, плот воскресившаго падшаго Адама, лежашчују во гробје. Идем, потшчимсја јакоже волсви, и поклонимсја, и принесем мира јако дари, не в пељенах, но в плашчаницје обвитому, и плачим, и возопиим: О Владико, востани, падшим подајај воскресеније.

Икос: Још прије свитања Сунце зађе у гроб претекавши јутро Мироносице као по дану једна другој говораху. О другарице ходите да мирисима помажемо тијело живоносно а сахрањено, који тјело палога Адама васкрсе он лежи у гробу. Хајдемо похитајмо као мудраци и поклонимо се и принесимо мирисе као дарове не у пеленама него у плаштаници завијеном и плачимо и завапимо: О, Владико који палима дајеш васкрсење, устани.

je990vgtibnl6k9c2qm7.jpg

Говоримо: Воскресеније Христово видјевше, поклонимсја свјатому Господу Исусу, јединому безгрјешному. Кресту Твојему поклањајемсја Христе, и свјатоје воскресеније Твоје појем и славим: ти бо јеси Бог наш, развје Тебе иного не знајем, Имја Твоје именујем. Приидите вси вјернии, поклонимсја, свјатому Христову воскресенију: се бо прииде Крестом радост всему миру всегда благословјашче Господа, појем воскресеније јего: распјатије бо претерпјев, смертију смерт разруши. (х3)

Говоримо: Васкрсење Христов видјевши, поклонимо се светоме Господу Исусу, јединоме Безгрешноме. Крсту твоме клањамо се, Христе, и свето васкрсење твоје пјевамо и славимо; јер си Ти Бог наш, осим Тебе другога не знамо, име твоје прослављамо. Ходите сви вјерни, поклонимо се светом васкрсењу Христовом. Јер, гле, Крстом дође радост цијеломе свијету. Свагда благосиљајући Господа, пјевајмо васкрсење његово, јер нас ради претрпјевши Крст, смрћу смрт разруши. (х3)

s8mmbsp0lc1rqc99q3.jpg

Воскрес Исус от гроба, јакоже прорече, даде нам живот вјечниј и велију милост. (х3)

Васкрсе Исус из гроба као што прорече даде нам живот вјечни и велику милост. (х3)

Вероватно има ситнијих грешака... Наставак сутра

Подели на овим сајтовима

Медо, смараш prstgore

молим те обрати пажњу како се обраћаш саговорнику. вук

Обратио сам

@Медо

У чему је штос копирати оно што је већ постављено на светосављу?

Подели на овим сајтовима

neka, neka kopira, ja sad prvi put vidim kako se izgovara poneshto

hvala beskrajno, pogotovo za "voskresenije hristovo vidjevshe, poklonimsja...."

sluzba u Crkvi u koju ja idem je na crkvenoslovenskom, cak i kad nadjem original tekstove ne umem da procitam

ovako, od sutra pevam, mada sam liturgiju odavno savladala, odovud-odonud, josodgovaranja na vecernjim sluzbama, polako popunjavam

tema je odlicna, ne prekidajte!

Подели на овим сајтовима

@Медо

У чему је штос копирати оно што је већ постављено на светосављу?

bliss jeeee bliss jeeee 4chsmu1 smej.gif :bla: joooj joooj joooj joooj joooj joooj joooj

facenew22222222

Подели на овим сајтовима

neka, neka kopira, ja sad prvi put vidim kako se izgovara poneshto

hvala beskrajno, pogotovo za "voskresenije hristovo vidjevshe, poklonimsja...."

sluzba u Crkvi u koju ja idem je na crkvenoslovenskom, cak i kad nadjem original tekstove ne umem da procitam

ovako, od sutra pevam, mada sam liturgiju odavno savladala, odovud-odonud, josodgovaranja na vecernjim sluzbama, polako popunjavam

да Бог памети, једног дана да не морамо да преводимо и блејимо као овце на благодарењу ...

Да ли сте за црквенословенски језик или за српски на богослужењима и требама?

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,8108.0.html

Разумете ли црквенословенски језик на богослужењима?

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,7514.0.html

Подели на овим сајтовима

Veliko hvala mom dragom bratu Medi za doprinos razvoju ove teme. Blagodarim. facenew22222222

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Наставак

ОСМА песма

fpkvgtojq0df6sf1jhiu.jpg

Ирмос: Сеј наречениј и свјатиј ден, једин субот Цар и Господ, праздников праздник, и торжество јест торжества: воњже благословим Христа во вјеки.

Ирмос: Овај наречени и свети дан недеље, постаде цар и Господар над данима, празник над празницима, и славље над слављима, у њему благосиљамо Христа довека.

hwnetmyormoo0ytkhy1.jpg

Приидите новаго винограда рожденија, божественаго веселија, в нарочитом дни воскресенија, Царствија Хрстова приобшчимсја, појушче јего јако Бога во вјеки.

Ходите, једимо од плода новога винограда, божанског весеља, у нарочити дан Васкрсења, царства Христова, славећи Га као Бога занавек.

b852bsfq9zz8krazpez2.jpg

Возведи окрест очи твои Сионе и вижд: со бо приидоша к Тебје јако благосвјетлаја свјетила, от Запада, и Сјевера, и морја, и Востока чада твоја, в тебје благословјашчаја Христа во вјеки.

Погледај унаоколо, Сионе, и види; Ево дођоше к Теби чада твоја као дивна светила са Запада, и Ceвepa, и мора, и Истока, благосиљајући у теби Христа занавек.

vlyajhwau6k0kyuu8q.jpg

Отче Вседержитељу, и Слове, и Душе. Треми соједињајемоје во ипостасјех јестество, пресушчествене и пребожествене, в Тја крестихомсја, и тја благословим во всја вјеки.

Оче Сведржитељу, и Речи, и Душе, у трима Ипостасима једна природа, надсуишствени и надбожанствени, у Теби се крстимо, и Тебе благосиљамо у све векове.

Са деветом песмом и припевима сам се погубио, гледао сам на три места и свугде је различито... тако да ће то бити касније

Подели на овим сајтовима

Стихире Пасхе

Да воскреснет Бог и расточатсја врази јего,

И да бјежат от лица јего, ненавидјашчи јего,

Пасха сјашченаја днес показасја,

Пасха нова свјатаја, Пасха таинственаја,

Пасха Всечестнаја, Пасха Христос избавитељ,

Пасха непорочнаја, Пасха великаја, Пасха верних,

Пасха двери рајскија нам отверзајушчаја,

Пасха всјех освјашчајушчаја вјерних.

Јако да ишчезајут дим да ишчезнут,

Јако тает восак од лица огња.

Придите от видјенија, жени благовјестници,

И Сиону рците прими о нас радости,

Благовјешченија Воскресенија Христова,

Красујсја, ликуј, и радујсја Ијерусалимје,

Царја Христа узрјев из гроба,

Јако жениха происходјашча.

Тако да погибнут грешници от лица Божија,

А Праведници да возвесељатсја.

Мироносици жени утру глубоку

Представша ко гробу Живодавца,

Обрјетоша ангела на камени сједјашча,

И тој провјешчав им, сице глаголаше:

Что ишчете живаго с мертвими,

Что плачете нетљенаго во тли,

Шедше проповједите учеником јего.

Сеј ден јегоже сотвори Господ,

Возрадујемсја и возвеселимсја в Он.

Пасха краснаја, Пасха Господња, Пасха,

Пасха всечестнаја нам восија,

Пасха радостију друг друга обимем,

О, Пасха избављеније скорби.

Ибо из гроба днес јако од чертога восијав Христос,

Жени радости исполни глагоља - проповједите Апостолом.

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

Стихире Пасхе

Да воскреснет Бог и расточатсја врази јего,

И да бјежат от лица јего, ненавидјашчи јего,

Пасха сјашченаја днес показасја,

Пасха нова свјатаја, Пасха таинственаја,

Пасха Всечестнаја, Пасха Христос избавитељ,

Пасха непорочнаја, Пасха великаја, Пасха верних,

Пасха двери рајскија нам отверзајушчаја,

Пасха всјех освјашчајушчаја вјерних.

Јако да ишчезајут дим да ишчезнут,

Јако тает восак од лица огња.

Придите от видјенија, жени благовјестници,

И Сиону рците прими о нас радости,

Благовјешченија Воскресенија Христова,

Красујсја, ликуј, и радујсја Ијерусалимје,

Царја Христа узрјев из гроба,

Јако жениха происходјашча.

Тако да погибнут грешници от лица Божија,

А Праведници да возвесељатсја.

Мироносици жени утру глубоку

Представша ко гробу Живодавца,

Обрјетоша ангела на камени сједјашча,

И тој провјешчав им, сице глаголаше:

Что ишчете живаго с мертвими,

Что плачете нетљенаго во тли,

Шедше проповједите учеником јего.

Сеј ден јегоже сотвори Господ,

Возрадујемсја и возвеселимсја в Он.

Пасха краснаја, Пасха Господња, Пасха,

Пасха всечестнаја нам восија,

Пасха радостију друг друга обимем,

О, Пасха избављеније скорби.

Ибо из гроба днес јако од чертога восијав Христос,

Жени радости исполни глагоља - проповједите Апостолом.

Napamet je znam i mnoooogooooo mi se sviđa ovo izvođenje :drugarstvo: :drugarstvo:

Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš!

Starac Porfirije Kavsokalivit

Подели на овим сајтовима

awdsmzcutfgdimar0oex.jpg

21x8jwodr62i7goo8m31.jpg

Величит душа моја Воскресшаго тридњевно от гроба, Христа жизнодавца.

f9gc564cm7qc2iwx3716.jpg

Свјетисја, свјетисја новиј Ијерусалиме: слава бо Господња на тебје возсија. Ликуј ниње, и веселисја Сионе. Ти же чистаја красујсја Богородице, о востании рождества Твојего.

pd9euow9xdddqlqb4ma.jpg

Величит душа моја вољеју страдавша, и погребенам и воскресшаго тридњевно от гроба.

7dp39hjdtd6uftal35i.jpg

О боженственаго, о љубезнаго, о сладчајшаго Твојего гласа! С нами бо неложно објешчалсја јеси бити, до скончанија вјека Христе: јегож вјерни, утвержденије надежди имушче, радујемсја.

gctcgmbkgiws24ktglrc.jpg

Христос новаја пасха, жертва живаја, Агнец Божиј вземљај грјехи мира.

c1qqnyk6x15j8pl152hk.jpg

О Пасха велија и сјашченњејшаја Христе! О мудросте, и слове Божиј, и Сило! Подавај нам истјеје Тебе причашчатисја, в невешерњем дни Царствија Твојего.

dgi080i07rp58eif07ur.jpg

Ангел вопијашче Благодатњеј: Чистаја Дјево, радујсја, и паки реку, радујсја: Твој Син воскресе тридњевен от гроба, и мертвија воздвигнувиј, људије веселитесја. Свјетисја, свјетисја новиј Ијерусалиме: слава бо Господња на тебје возсија. Ликуј ниње, и веселисја Сионе. Ти же чистаја красујсја Богородице, о востании рождества Твојего.

Подели на овим сајтовима

ДЕВЕТА песма

fzdy8dufuav2ehot9hqw.jpg

Ирмос: Свјетисја, свјетисја новиј Ијерусалиме: слава бо Господња на тебје возсија. Ликуј ниње, и веселисја Сионе. Ти же чистаја красујсја Богородице, о востании рождества Твојего.

Ирмос: Блистај се, блистај се, нови Јерусалиме, јер слава Господња Тебе обасја. Ликуј сада и весели се Сионе, а ти се радуј, Богородице чиста, због васкрсења Сина твог.

plx7v3j7awwfu7vx6jae.jpg

О боженственаго, о љубезнаго, о сладчајшаго Твојего гласа! С нами бо неложно објешчалсја јеси бити, до скончанија вјека Христе: јегож вјерни, утвержденије надежди имушче, радујемсја.

О божанствени, о мили, о преслатки твој глас! јер си нелажно обећао Христе, да будеш с нама до свршетка еека. Имајући Њега као тврђаву наде ми се верни радујемо.

jv5teqrivpiw3yhrtjy.jpg

О Пасха велија и сјашченњејшаја Христе! О мудросте, и слове Божиј, и Сило! Подавај нам истјеје Тебе причашчатисја, в невешерњем дни Царствија Твојего.

О велика и свесвета Пасхо, Христе! О Мудрости, и Речи Божија, и Сило! дај нам да се присније причешћујемо Тобом у незалазни дан царства твога.

zrqbdyi8z2n11snzubbl.jpg

Егзапостилар. Самогласни: Плотију уснув, јако мертв Царју и Господи, тридњевен воскресл јеси, Адама воздвиг от тли, и упразднив смерт: Пасха нетљенија, мира спасеније (Х3)

Егзапостилар. Самогласни: Уснувши телом као мртвац, Царе и Господе, васкрсао си трећег дана, подигавши Адама из трулежи и уништивши смрт; Пасха нетрулежности спасење света. (Х3)

Стихире Пасхе, глас пети

1sc73h232hqrdk9kini0.jpg

Стих: Да воскреснет Бог, и расточатсја врази јего.

Стих: Нека васкрсне Бог и разапну се непријатељи Његови.

fmr12obmh19c12aj4pd.jpg

Пасха сјашченаја нам днес показасја: Пасха нова сјатаја: Пасха таинственаја: Пасха всечестнаја: Пасха Христос Избавитељ: Пасха непорочнаја: Пасха великаја: Пасха вјерних: Пасха двери рајскија нам отверзајушчаја: Пасха свјех освјашчајушчаја вјерних.

Пасха свештена данас нам се показа, Пасха нова света пасха тајанствена, Пасха свечесна: Пасха Христос Избавитељ,Пасха Беспрекорна, Пасха велика, Пасха верних, Пасха која нам рајске двери отвара, Пасха која освећује све верне.

gfc6qsovd0lc2eahean1.jpg

Стих: Јако исчезајет дим, да исчезнут.

Стих: Као што ишчезава дим нека ишчезну.

rwywe9nec7ocyicyjavh.jpg

Приидите от видјенија жени благовјестници, и Сиону рците: приими от нас радости благовјешченија, воскресенија Христова: красујсја, ликуј, и радујсја Ијерусалиме, Царја Христа узрјев из гроба, јако жениха происходјашча.

Ходите од виђења, благовеснице, и Сиону објавите: прими од нас радостблаговешћа, васкрсења Христова: Веселисе, ликуј и радуј се, Јерусалиме, видевши, цара Христа где излази из гроба као женик.

8704o4js16nl6wgyxot.jpg

Стих: Тако да погибнут грјешници от лица Божија, а праведници да возвесељатсја.

Стих: Тако нека се уздигну грешници од лица Божија, а праведници нек се развеселе.

4xciph4fndt2i65c6nwk.jpg

Мироносици нежни, утру глубоку, представша гробу Живодавца, обрјетоша ангела на камени сједјашча, и тој провјешчав им сице глаголаше: что ишчете живаго с мертвими; что плачете нетљенаго во тли, шедше проповједите учеником јего.

Мироносице дошавиш на гроб Животодавца нађоше Анђела где седи на камену, и проговоривши он им овако говораше: Што тражите живога међу мртвима? Што оплакујете Нетрулежног као у трулежи? Идите, јавите Ученицима његовим.

1me6ee3raki0s4c42ye3.jpg

Стих: Сеј ден, јегоже сотвори Господ, возрадујемсја и возвеселимсја воњ.

Стих: Ово је дан који створи Господ, обрадујмо се и узвеселимо се у њему.

45ecsgkolwhmhzk6sxo.jpg

Пасха краснаја, Пасха, Господња Пасха, Пасха всечестнаја нам возсија. Пасха радостију друг друга обимем. О Пасха! Избављеније скорби, ибо из гроба дњес јако от чертога возсијав Христос, жени радости исполни глагоља: проповједите Апостолом.

Пасха, дивна Пасха, Господња Пасха, Пасха свечасна нам грану, Пасха, с радошћу загрлимо један другог! О Пасха, избављење од жалости! Јер данас Христос, засијавши из гроба као из дворца, испуни жене радошћу Говорећи: Јавите Апостолима.

j1wmw9b8kh9myy63jh9.jpg

Слава и ниње: глас 5: Воскресенија ден, и просвјетимсја торжеством, и друг друга обимем. Рцем братије, и ненавидјашчим нас, простим всја воскресенијем, и тако возопим: Христос воскресе из мертвих, смертију смерт поправ, и сушчим во гробјех живот даровав.

Слава и сада: глас 5: Дан васкрсења, u просветимо се слављем, и загрлимо један другог. Рецимо и онима који нас мрзе: Браћо! опростимо све Васкрсењем, и тако ускликнимо: Христос васкрсе из мртвих, смрт смрћу уништи, и свима у гробовима живот дарова.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...