Jump to content

Молитве на црквенословенском

Оцени ову тему

Јуки

Препоручена порука

Постављена слика

Во имя Отца, и Сына, и Святаго Духа. Аминь.

Во имја Отца, и Сина, и Свјатаго Духа. Амин

У име Оца, и Сина, и Светога Духа. Амин

Слава Тебе, Боже наш, Слава Тебе.

Слава Тебје, Боже наш, слава Тебје.

Слава Теби Боже наш, слава Теби.

Царю Небесный, Утешителю, Душе истины,
Иже везде сый и вся исполняяй;
Сокровище благих и жизни Подателю,
прииди и вселися в ны,
и очисти ны от всякия скверны,
и спаси, Блаже, души наша.

Царју Небесниј, Утјешитељу, Душе истини,
Иже вездје сиј и всја исполњајај;
Сокровишче благих и жизни Податељу,
приди и вселисја в ни,
и очисти ни от всјакија скверни,
и спаси, Блаже, души нашја.

Царе небесни, Утешитељу, Душе Истине,
који си свуда присутан и све испуњаваш;
Ризнице добара и Даваоче живота,
дођи и усели се у нас,
и очисти нас од сваке нечистоте,
и спаси, Благи, душе наше.

Святый Боже, Святый Крепкий, Святый Безсмертный, помилуй нас (трижды).
Свјатиј Боже, свјатиј Крјепкиј, свјатиј Бесмертниј помилуј нас (трипут).
Свети Боже, свети Крепки, свети Бесмртни, помилуј нас (трипут).

Слава Отцу и Сыну и Святому Духу, и ныне и присно и во веки веков. Аминь.
Слава Отцу, и Сину, и Свјатому Духу, и ниње и присно, и во вјеки вјеков. Амин.
Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Пресвятая Троице, помилуй нас;
Господи, очисти грехи наша;
Владыко, прости беззакония наша;
Святый, посети и исцели немощи наша,
имене Твоего ради.

Пресвјатаја Тројице, помилуј нас;
Господи, очисти грјехи нашја;
Владико, прости безаконија нашја;
Свјатиј, посјети и исцјели немошчи нашја,
имене Твојего ради.

Пресвета Тројице, помилуј нас;
Господе, очисти грехе наше;
Владико, опрости безакоња наша;
Свети, посети и исцели немоћи наше,
имена Твога ради.

Господи, помилуй (трижды).
Господи, помилуј (трипут.)
Господе, помилуј. (трипут).

Слава, и ныне:
Слава, и ниње:
Слава, и сада:

Отче наш, Иже еси на небесех,
да святится имя Твое,
да приидет Царствие Твое,
да будет воля Твоя, яко на небеси и на земли.
Хлеб наш насущный даждь нам днесь;
И остави нам долги наша, яко же и мы оставляем должником нашим;
И не введи нас во искушение, но избави нас от лукавого.

Отче наш, Иже јеси на небесјех,
да свјатитсја имја Твоје,
да придет царствије Твоје,
да будет воља Твоја, јако на небеси и на земљи.
Хљеб наш насушчниј дажд нам дњес;
и остави нам долги нашја, јако же и ми остављајем должником нашим;
и не введи нас во искушеније,
но избави нас от лукаваго.

Оче наш који си на небесима,
да се свети име Твоје,
да дође царство Твоје,
да буде воља Твоја и на земљи као што је на небу;
хлеб наш насушни дај нам данас;
и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим;
и не уведи нас у искушење,
но избави нас од нечастивога.

Тропари

Помилуй нас, Господи, помилуй нас; всякаго бо ответа недоумеюще, сию Ти молитву яко Владыце грешнии приносим: помилуй нас.

Слава: Господи, помилуй нас, на Тя бо уповахом; не прогневайся на ны зело, ниже помяни беззаконий наших, но призри и ныне яко благоутробен, и избави ны от враг наших; Ты бо еси Бог наш, и мы людие Твои, вси дела руку Твоею, и имя Твое призываем.

И ныне: Милосердия двери отверзи нам, благословенная Богородице, надеющиися на Тя да не погибнем, но да избавимся Тобою от бед: Ты бо еси спасение рода христианскаго.

Господи, помилуй (12 раз).

Тропари

Помилуј нас, Господи, помилуј нас; всјакаго бо отвјета недоумјејушче, сију Ти молитву, јако Владицје, грјешни приносим: помилуј нас.

Слава: Господи, помилуј нас, на Тја бо уповахом; не прогњевајсја на ни зјело, ниже помјани беззакониј наших, но призри и ниње јако благутробен, и избави ни от враг наших; Ти бо јеси Бог наш, и ми људије Твои, вси дјела руку Твојеју, и Имја Твоје призивајем.

И ниње: Милосердија двери отверзи нам, благословенаја Богородице, надјејушчисја на Тја да не погибњем, но да избавимсја Тобоју от бјед: Ти бо јеси спасеније рода христианскаго.

Господи, помилуј (12 пута)

Тропари

Помилуј нас, Господе, помилуј нас, јер ми грешници, немајући никаквог оправдања, приносимо Теби као Владици ову молитву: помилуј нас.

Слава: Господе, помилуј нас, јер се у Тебе уздамо; не гневи се јако на нас, нити помињи безакоња наша, но и сада као милостив погледај и избави нас од непријатеља наших: јер си Ти Бог наш, и ми смо народ Твој, сви смо дело руку Твојих, и име Твоје призивамо.

И сада: Отвори нам двери милосрђа, благословена Богородице, да не пропаднемо ми који се у Тебе надамо, но да се Тобом избавимо од беда: јер си Ти спасење рода хришћанскога.
Господе, помилуј (12 пута)

МОЛИТВИ
НА СОН ГРЈАДУШЧИМ

Молитва 1-я, святого Макария Великого, к Богу Отцу

Боже вечный и Царю всякаго создания, сподобивый мя даже в час сей доспети, прости ми грехи, яже сотворих в сей день делом, словом и помышлением, и очисти, Господи, смиренную мою душу от всякия скверны плоти и духа. И даждь ми, Господи, в нощи сей сон прейти в мире, да востав от смиреннаго ми ложа, благоугожду пресвятому имени Твоему, во вся дни живота моего, и поперу борющия мя враги плотския и безплотныя. И избави мя, Господи, от помышлений суетных, оскверняющих мя, и похотей лукавых. Яко Твое есть царство и сила и слава, Отца и Сына и Святаго Духа, ныне и присно и во веки веков. Аминь.

Молитва 1, свјатаго Макариа, великаго к Богу Оцу

Боже вјечниј, и Царју всјакаго созданија, сподобивиј мја даже в час сеј доспјети, прости ми грјехи, јаже сотворих в сеј ден, дјелом, словом и помишљенијем: и очисти, Господи, смиренују моју душу от всјакија скверни плоти и духа, и дажд ми, Господи, в ношчи сеј сон прејти в мирје: да востав от смиренаго ми ложа, благоугожду Пресвјатому имени Твојему во всја дни живота мојего, и поперу борјушчија мја враги плотскија и безплотнија: и избави мја, Господи, от помишљениј сујетних, оскверњајушчих мја, и похотеј лукавих. Јако Твоје јест царство, и сила, и слава, Отца, и Сина, и Свјатаго Духа, ниње и присно, и во вјеки вјеков, амин.

Молитва 1, св.Макарија Великог Богу Оцу

Б
оже вечни и царе сваког створења који си ме удостојио да доживим до овога часа, прости ми грехе, које учиних овога дана делом, речју и мишљу. И очисти, Господе, смирену душу моју од сваке прљавштине тела и духа. И дај ми, Господе, да ми сан ове ноћи прође у миру, да бих уставши са скормне постеље, угађао пресветом имену Твом, у све дане живота мога, и победио телесне и бестелесне непријатеље који војују на мене. И избави ме, Господе, од сујетних помисли и рђавих жеља које ме прљају. Јер је Твоје царство, и сила, и слава Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова . Амин.

Молитва 2-я, святого Антиоха, ко Господу Иисусу Христу

Вседержителю, Слово Отчее, Сам совершен сый, Иисусе Христе, многаго ради милосердия Твоего никогдаже отлучайся мене, раба Твоего, но всегда во мне почивай. Иисусе, добрый Пастырю Твоих овец, не предаждь мене крамоле змиине, и желанию сатанину не остави мене, яко семя тли во мне есть. Ты убо, Господи Боже покланяемый, Царю Святый, Иисусе Христе, спяща мя сохрани немерцающим светом, Духом Твоим Святым, Имже освятил еси Твоя ученики. Даждь, Господи, и мне, недостойному рабу Твоему, спасение Твое на ложи моем: просвети ум мой светом разума святаго Евангелия, Твоего, душу любовию Креста Твоего, сердце чистотою словесе Твоего, тело мое Твоею страстию безстрастною, мысль мою Твоим смирением сохрани, и воздвигни мя во время подобно на Твое славословие. Яко препрославлен еси со Безначальным Твоим Отцем и с Пресвятым Духом во веки. Аминь.

Молитва 2, свјатаго Антиоха, ко Господу Исусу Христу

Вседержитељу, Слово Очеје, сам совершен сиј, Исусе Христе многаго ради милосердија Твојего никогдаже отлучајсја мене раба Твојего, но всегда во мње почивај. Исусе, добриј пастирју Твоих овец, не предажд мене крамоље змиње, и желанију сатанину не остави мене, јако сјемја тли во мње јест. Ти убо, Господи Боже поклањајемиј Царју Свјатиј, Исусе Христе, спјашча мја сохрани немерцајушчим свјетом, Духом Твоим Свјатим, имже освјатил јеси Твоја ученики. Дажд, Господи, и мње недостојному рабу Твојему спасеније Твоје на ложи мојем: просвјети ум мој свјетом разума Свјатаго Евангелија Твојего: душу љубовију Креста Твојего: сердце чистотоју словесе Твојего: тјело моје Твојеју страстију безстрастноју: мисл моју Твоим смиренијем сохрани, и воздвигни мја во времја подобно на Твоје славословије.
Јако препрослављен јеси со безначалним Твоим Отцем и с Пресвјатим Духом во вјеки, амин.

Молитва 2, св.Антиоха Господу Исусу Христу

Сведржитељу, речи Очева, једини савршени Исусе Христе, из великог милосрђа Свог никада се не одвајај од мене, слуге Твога, већ свагда у мени обитавај. Исусе, добри пастиру својих оваца, немој ме предати побуни змијиној и немој ме оставити жељи Сатаниној, јер се у мени налази семе трулежи. Стога Господе Боже, обожавани Царе Свети, Исусе Христе, сачувај ме у сну и незалазном светлошћу, Духом Твојим Светим, којим си осветио Своје ученике. Дај, Господе, И мени недостојном слузи Твом спасење Твоје на постељи мојој; просвети ум мој светлошћу знања светог Еванђеља Твог, душу - љубављу Крста Твог, срце - чистотом речи Твоје, тело моје - Твојом бестрасном страшћу, мисао моју - Твојом смерношћу сачувај, и подигни ме у потребно време на Твоје славословље. Јер си свепрослављен са беспочетним Твојим Оцем и с пресветим Духом занавек. Амин.

Молитва 3-я, ко Пресвятому Духу

Господи, Царю Небесный, Утешителю, Душе истины, умилосердися и помилуй мя грешнаго раба Твоего, и отпусти ми недостойному, и прости вся, елика Ти согреших днесь яко человек, паче же и не яко человек, но и горее скота, вольныя моя грехи и невольныя, ведомыя и неведомыя: яже от юности и от науки злы, и яже суть от нагльства и уныния. Аще именем Твоим кляхся, или похулих е в помышлении моем; или кого укорих; или оклеветах кого гневом моим, или опечалих, или о чем прогневахся; или солгах, или безгодно спах, или нищ прииде ко мне, и презрех его; или брата моего опечалих, или свадих, или кого осудих; или развеличахся, или разгордехся, или разгневахся; или стоящу ми на молитве, ум мой о лукавствии мира сего подвижеся, или развращение помыслих; или объядохся, или опихся, или без ума смеяхся; или лукавое помыслих, или доброту чуждую видев, и тою уязвлен бых сердцем; или неподобная глаголах, или греху брата моего посмеяхся, моя же суть безчисленная согрешения; или о молитве не радих, или ино что содеях лукавое, не помню, та бо вся и больша сих содеях. Помилуй мя, Творче мой Владыко, унылаго и недостойнаго раба Твоего, и остави ми, и отпусти, и прости мя, яко Благ и Человеколюбец, да с миром лягу, усну и почию, блудный, грешный и окаянный аз, и поклонюся, и воспою, и прославлю пречестное имя Твое, со Отцем, и Единородным Его Сыном, ныне и присно, и во веки. Аминь.

Mолитва 3, ко Пресвјатому Духу

Господи, Царју Небесниј, Утјешитељу, душе истини, умилосердисја, и помилуј мја грјешнаго раба Твојего, и отпусти ми недостојному, и прости всја, јелика ти согрјеших днес јако человјек, паче же и не јако человјек, но и горјее скота вољнија моја грјехи и невољнија, вједомија и невједомија; јаже от јуности, и от науки зли, и јаже сут от нагљства и унинија. Ашче имењем Твоим кљахсја, или похулих је в помишљени мојем: или кого укорих: или окљеветах кого гњевом моим, или опечалих, или о чем прогњевахсја: или солгах, или безгодно спах, или нишч приде ко мње, и презрјех его: или брата мојего опечалих, или свадих, или кого осудих: или развеличахсја или разгордјехсја, или разгњевахсја: или стојашчу ми на молитвје, ум мој о лукавстви мира сего подвижесја, или разврашченије помислих, или објадохсја, или опихсја или без ума смјејахсја: или лукавоје помислих, или доброту чуждују видјев, и тоју ујазвен бих сердцем: или неподобнаја глаголах, или грјеху брата мојего посмјејахсја, моја же сут безчисљенаја согрјешенија: или от молитвје нерадих, или ино что содјејах лукавоје, не помњу, та бо всја и бољша сих содјејах. Помилуј мја, Творче мој Владико, унилаго и недостојнаго раба Твојего: и остави ми, и отпусти, и прости мја, јако благ и человјекољубец, да с миром љагу, усну и почију, блудниј, грјешниј и окајаниј аз, и поклоњусја, и воспоју, и прослављу пречестноје Имја Твоје, со Отцем и Јединородним его Сином, ниње и присно, и во вјеки, амин.

Молитва 3, Пресветом Духу

Господе Царе небесни, Утешитељу, Душе истине, обаспи милосрђем и помилуј ме Грешнога слугу Твога, и отпусти ми недостојном и прости све што Ти данас сагреших као човек, чак и не као човек већ и горе од скота: моје грехе хотимичне и нехотимичне, знане и незнане, оне из младости, и оне од науке зле, и оне од непромишљености и мрзовоље. Ако се именом Твојим клех, или га похулих у мисли својој, или кога укорих, или кога оклеветах гневом својим, или ожалостих, или се ради чега разљутих, или слагах, или незгодно спах, или сиромах дође к мени и ја га не погледах, или брата свога ожалостих, или се свадих, или кога осудих, или се надух, или се погордих, или се разгневих, или док стајах на молитви ум се мој косну зла овога света, или на разврат помислих, или се преједох, или се опих, или се лудо смејах, или зло помислих, или видевши туђу лепоту бих њоме рањен у срцу, или говорих што не треба, или се насмејах греху брата свога, - моји су греси безбројни, - или бејах лењ за молитву, или што друго рђаво учиних, не сећам се; јер све то и више од тога учиних. Помилуј ме, Творче, Господару мој мрзовољног и недостојног слугу Твог, и остави ми, и отпусти, и опрости ми, као благ и човекољубив, да с миром легнем, заспим и отпочинем ја блудни, грешни и јадни; и поклонићу се и опеваћу, и прославићу пречасно име Твоје, са Оцем и Јединородним Сином Његовим, сада и увек и у векове векова. Амин.

Молитва 5

Господи Боже наш, еже согреших во дни сем словом, делом и помышлением, яко Благ и Человеколюбец прости ми. Мирен сон и безмятежен даруй ми. Ангела Твоего хранителя посли, покрывающа и соблюдающа мя от всякаго зла, яко Ты еси хранитель душам и телесем нашим, и Тебе славу возсылаем, Отцу и Сыну и Святому Духу, ныне и присно и во веки веков. Аминь.

Господи Боже наш, јеже согрјеших во дни сем, словом, дјелом и помишљенијем, јако благ и человјекољубец, прости ми, мирен сон и безмјатежен даруј ми; Ангела Твојего хранитеља посли, покривајушча и собљудајујушча мја от всјакаго зла; јако Ти јеси хранитељ душам и телесем нашим, и Тебје славу возсилајем Отцу, и Сину и Свјатому Духу, ниње, и присно, и во вјеки вјеков. Амин.

Г
осподе Боже наш, што сагреших овога дана речју, делом и мишљу, опрости ми као благ и човекољубив. Подари ми миран и тих сан; пошаљи ми свог Анђела Чувара који ме крили и чува од свакога зла. Јер си Ти чувар душа и тела наших, и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин.

Молитва 6

Господи Боже наш, в Негоже веровахом, и Егоже имя паче всякаго имене призываем, даждь нам, ко сну отходящим, ослабу души и телу, и соблюди нас от всякаго мечтания, и темныя сласти кроме; устави стремление страстей, угаси разжжения востания телеснаго. Даждь нам целомудренне пожити делы и словесы; да добродетельное жительство восприемлюще, обетованных не отпадем благих Твоих, яко благословен еси во веки. Аминь.

Господи Боже наш, в његоже вјеровахом, и јегоже Имја паче всјакаго имење призивајем, дажд нам ко сну отходјашчим ослабу души и тјелу, и собљуди нас от всјакаго мачтанија, и темнија сласти кромје; устави стремљеније страстеј, угаси разжженија востанија тјелеснаго. Дажд нам цјеломудрење пожити дјели и словеси; да добродјетељноје житељство воспријемљушче, објетованих не отпадем благих Твоих, јако благословен јеси во вјеки, амин.

Господе Боже наш, у кога веровасмо, и чије Име изнад свакога имена призивамо, дај нама који одлазимо на спавање одмор души и телу, и сачувај нас од сваког сањарења и тамне сласти; заустави навалу страсти; угаси распаљене прохтеве телесне; дај нам да целомудрено поживимо у делима и речима, да водећи добродетељни живот, не отпаднемо од Твојих обећаних добара, јер си благословен занавек. Амин.
Подели на овим сајтовима

• Одговори 65
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Spaljivanje na lomači u Hrišćanstvu nije dozvoljeno, zato samo naprijed i hvala za otvaranje teme.

:) :) 1405_love 1405_love 1405_love 1405_love 1405_love 1405_love 1405_love

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

:) :) 1405_love

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

мисли на мене, ко да сам ја инквизиција  bighugbighug bighugbighug algabacaju

нећу, мени лепо кад се чувају маторе ствари у музеју и библиотеци, само што не мислим да су за употребу на богослужењима.

ево да и ја приложим, ал на старословенском  :drugarstvo:

Ѿче на́шъ иже еси на н(е)б(е)се(хъ),

да с(вѧ)ти́тсѧ и́мѧ Твое́,

да прїидетъ ц(а)рствїе Твое́,

да буде(тъ) волѧ Твоѧ́,

ѧко на н(е)б(е)си и на земли́.

Хлѣ́бъ на́шъ насущныи да́ждъ на́мъ дне́сь,

и оста́ви на́мъ дол(ъ)гы на́ша,

ѧко и мы оставлѧ́емъ дол(ъ)жникомъ на́ши(мъ).

и не в(ъ)веди на́съ в напа́сть

но изба́ви на(съ) ѿ лука́ваго.

Отче наш иже јеси на небесех,

да свјатитсја имја Твое,

да придет царствие Твое,

да будет вола Твоја,

јако на небеси и на земљи.

Хљеб наш насушчни дажд нам днес,

и остави нам долги наша,

јако и ми остављајем должником нашим.

и не введи нас в напаст

но избави нас от лукаваго.

ако сам негде омануо праштајте  bighugbighug

Подели на овим сајтовима

мисли на мене, ко да сам ја инквизиција  greengrin greengrin greengrin

нећу, мени лепо кад се чувају маторе ствари у музеју и библиотеци, само што не мислим да су за употребу на богослужењима.

ево да и ја приложим, ал на старословенском  :)

да буде(тъ) волѧ Твоѧ́,

да свјатитсја имја Твое,

да придет царствие Твое,

да будет вола Твоја,

и остави нам долги наша,

и не введи нас в напаст

но избави нас во лукаваго.

ако сам негде омануо праштајте  stadaradim

То за ломачу је била шала  :drugarstvo:

И после овога ће неко рећи да се старословенски драстично разликовао од црквенословнског и да је црквенословнски страни језик?

Ваљда от лукаваго. (И у мом првом посту је грешка, треба от лукаваго)

Е како си писао то ја? Руска тастатура или је нешто друго пошто је тамније?

Подели на овим сајтовима

мисли на мене, ко да сам ја инквизиција  whackado 4chsmu1 greengrin

ево да и ја приложим, ал на старословенском  :cmizdrenje:

да буде(тъ) волѧ Твоѧ́,

да свјатитсја имја Твое,

да придет царствие Твое,

да будет вола Твоја,

и остави нам долги наша,

и не введи нас в напаст

но избави нас во лукаваго.

ако сам негде омануо праштајте  :(

То за ломачу је била шала  :cmizdrenje:

И после овога ће неко рећи да се старословенски драстично разликовао од црквенословнског и да је црквенословнски страни језик?

Ваљда от лукаваго. (И у мом првом посту је грешка, треба от лукаваго)

Е како си писао то ја? Руска тастатура или је нешто друго пошто је тамније?

јој, немој да ме вучеш за језик и да кварим ову лепу тему и да ти описујем надугачко и нашироко колико је различит - колико и црквенословенски од српског, пошто има приде и руског колко волиш у том несрећном ''ангелском'' мешпајзу.

фала теби и Милеви за исправку, сад сам скапирао колико мења  joooj:cmizdrenje:

копирао сам, нисам куцао.

Подели на овим сајтовима

Нема на чему Медени, јој што волим кад си тако опасан  :cmizdrenje: :cmizdrenje: :cmizdrenje:

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

Великопосна молитва Светог Јефрема Сирина

Постављена слика

Господи и Владыко живота моего,
дух праздности, уныния, любоначалия и празднословия не даждь ми.
Дух же целомудрия, смиренномудрия, терпения и любве даруй ми, рабу Твоему.
Ей, Господи, Царю, даруй ми зрети моя прегрешения и не осуждати брата моего,
яко благословен еси во веки веков. Аминь.

Господи и Владико живота мојего,
дух праздности, унинија, љубоначалија и празднословија не дажд ми.
Дух же целомудрија, смиреномудрија, терпјенија и љубве даруј ми, рабу Твојему.
Јеј, Господи Царју, даруј ми зрјети моја прегрешенија и не осуждати брата мојего,
јако благословен јеси во вјеки вјеков. Амин.

Господе и Владико живота мога,
Духа лености, унинија, властољубља и празнословља, не дај ми.
Дух целомудрености, смиреноумља, дуготрпљења и љубави, даруј ми, рабу Твоме.
Да, Господе, Царе, даруј ми да сагледам сагрешења своја и да не осуђујем брата свога,
јер си благословен у векове века. Амин
Подели на овим сајтовима

Ovo je jedna od najljepših molitava koja je ikad napisana. Hvala Juki.

posaljisvojuporuku.png

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

ЛАЗАРЕВА СУБОТА – ВРБИЦА

images?q=tbn:ANd9GcQV2m5vRKXA_oFr3dkqYPfKi6abYpd9CBpZub014Awr2ImX0Aag

im1blsz92a35t405mc2h.jpg

Тропар, глас 4: Обшчеје воскресеније прежде твојеја страсти увјерјаја, из мертвих воздвигал јеси Лазарја, Христе Боже, тјемже и ми јако отроци побједи знаменија носјашче; тебје Побједитељу смерти вопијем: осана во вишњих, благословен грјадиј во имја Господње.

Тропар, глас 1: Уверавајући нас пре Твог страдања у опште Васкрсење, из мртвих си подигао Лазара, Христе Боже. Због тога и ми, као деца, носећи знаке победе, Теби, победиоцу смрти, кличемо: Осана на висинама, нека је благословен Онај који долази у име Господње!

4j9fdlege9scyos914sv.jpg

Кондак, глас 2: Всјех радост Христос, Истина, Свјет, Живот, и мира Воскресеније, сушчим на земљи јависја својеју благостију, и бист образ Воскресенија, всјем подаја божественоје остављеније.

Кондак, глас 2:  Радост свих, Господ Христос, Истина, Светлост, Живот и Васкрсење света, свима се јавио на Земљи Својом добротом, и постао образ Васкрсења, свима дајућу божански опроштај грехова.

УЛАЗАК ГОСПОДА ИСУСА ХРИСТА У ЈЕРУСАЛИМ – ЦВЕТИ

images?q=tbn:ANd9GcQ3lHlSN08odLYmu__1GUowx8uVTGYbufbFnOw6HVaokHUGhFNl

Први тропар написан код Лазареве суботе.

18l99mk1oieyczb57l5.jpg

Други тропар, глас 4: Спогребшесја Тебје крешченијем Христе Боже наш, безсмертнија жизни сподобихомсја Воскресенијем Твоим, и воспјевајушче зовем: Осана в вишних, благословен Грјадиј во имја Господње.

Други тропар, глас 4: Умирем с Тобом крштењем Христе Боже, а Васкрсењем Твојим удостојавам се бесмртног живота, и певајући Ти кличем: Осана на висинама, благословен је Онај који долази у име Господње!

nfq48ykmk6syqaxvpm3.jpg

Кондак, глас 6: На прјестоље на Небеси, на жребјати на земљи носимиј Христе Боже, ангелов хваљеније, и дјетеј воспјеваније пријал јеси зовушчих ти: благословен јеси Грјадиј Адама воззвати.

Кондак, глас 6: На престолу на Небу, а на Земљи си на магарету био Христе Боже, који си примио анђелску хвалу и певање деце, која Ти кличу: Благословен си Ти, који си дошао да спасеш Адама!

Подели на овим сајтовима

ВЕЛИКИ ЧЕТВРТАК

images?q=tbn:ANd9GcQFcY0AMzhOCnnDd0PYcmRH_TKRTDntC3kG2geOlgnqDYvilKoZ

bz7f5cd1q3kcdmdmo2n.jpg

Јегда славни  ученици на умовенији вечери просвјешчахусја, тогда Јуда злочестивиј среброљубијем недуговав омрачашесја, и беззаконим судијам Тебе Праведнаго Судију предајет. Вижд имјениј рачитељу, сих ради удављеније употребивша! Бјежи неситија души, Учитељу таковаја дерзнувшија: иже о всјех Благиј, Господи слава Тебје.

Када се славни ученици за време Вечере умивањем просвећиваху, тада се безбожни Јуда, болујући од среброљубља, помрачиваше, и Тебе, Праведнога Судију, предаје неправедним судијама. Љубитељу новца, погледај онога који се због тога обесио, бежи од ненаситне душе која се дрзнула да тако поступи са Учитељем. Према свима Добри, Господе, слава Ти!

uztxaurk4iuf1p8fzz9c.jpg

Вечери Твојеја тајнија днес, Сине Божиј, причастника мја прими: не бо врагом Твоим Тајну повјем, ни лобзанија ти дам јако Јуда, но јако разбојник исповједају Тја: помјани мја Господи во царствији Твојем.

Прими ме данас, Сине Божји, за причасника Тајне Вечере твоје, јер нећу казати тајну непријатељима твојим, нити ћу Ти дати целив као Јуда, већ као разбојник исповедам Те: Помени ме, Господе, у царству твоме.

Подели на овим сајтовима

ВЕЛИКИ ПЕТАК

images?q=tbn:ANd9GcSt2KVnuw578bRRD-ADw7JZhXSV3VRWV_wAWiUc_lilrPeMZbg8_g

7twbnfny80juj2kittex.jpg

Тебе одјејушчагосја свјетом јако ризоју сњем Јосиф с древа с Никодимом, и видјев мертва нага непогребена, благосердниј плач воспријим, ридаја глаголаше: уви мње сладчајшиј Исусе, јегоже вмаље Солнце на Крестје висима узрјевшеје мраком облагашесја, и земља страхом колебашесја, и раздирашесја церковнаја завјеса: но се ниње вижу Тја, мене ради вољеју подемша смерт. Како погребу Тја Боже мој, или какоју плашчаницеју обвију; коима ли рукама прикоснусја нетљеному Твојему тјелу; или кија пјесни воспоју Твојему исходу шчедре, величају Страсти Твоја, пјеснословљу и погребеније Твоје со Воскресенијем, зовиј: Господи слава Тебје.

vhniovr96dosoelb6ja7.jpg

Тропар, глас 2: Благообразниј Јосиф с древа сњем пречистоје тјело Твоје, плашчаницеју чистоју обвив, и воњами во гробје новје покрив положи.

Тропар, глас 2: Честити Јосиф са Крста је скинуо Твоје пречисто тело и плаштаницом чистом обавио, и прелио мирисима и у нови гроб положио.

558w5wk79hia0vuxte76.jpg

Други тропар: Мироносицам женам при гробје представ ангел вопијаше: мира мертвим сут прилична, Христос же истљенија јависја чужд.

Подели на овим сајтовима

ekstra greengrin ;) :229229229:

posaljisvojuporuku.png

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...