Jump to content

Ko su Matejevci

Оцени ову тему

grigorije22

Препоручена порука

• Одговори 77
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Da da je jedan episkop hirotonisao drugog po ikonomiji brz učešća još episkopa. Ja sam čitao neke spise i demagogije ovih avetinja đe kažu da je i sv.Sava rukopolagao sam Srpske episkope onoga doba

Јес, али мало сутра. Што је баби мило, то јој се и снило.

Опростите ми за ово аветиње и будале ја сам из ЦГ 

Ма немаш бриге. Мени је то редовни епитет - жена ми је Црногорка па ми тако тепа. .mislise.

Подели на овим сајтовима

Фино па онда смо земљаци klapklap. Ма осим тога шире гласине како се нове биометриске картице вјеридба са Антихристом, и још којекакве глупости. А овај Серафим је прво крштен у Римској цркви, па миропомазан код њих, па је прешао у СПЦ па бива миропомазан. Онда се монаши на Светој Гори, и прилази флоринцима где опет бива миропомазан. После тога открива да је крштен поливањем па се крштава, опет миропомазује, и монаши. Потом прелази код Матејеваца, који га миропомажу и надопуне монашење. После тога прелази у други матејевачки синог где опет бива миропомазан, Сада није ни у једном синоду и кажу да за себе мисли да је једини православни на свијету .mislise. Тако лик је крштен 2 пута, миропомазан 6, пута, и замонашен 2 пута и трећи му је допуњеномонашење

Подели на овим сајтовима

Фино па онда смо земљаци klapklap. Ма осим тога шире гласине како се нове биометриске картице вјеридба са Антихристом, и још којекакве глупости. А овај Серафим је прво крштен у Римској цркви, па миропомазан код њих, па је прешао у СПЦ па бива миропомазан. Онда се монаши на Светој Гори, и прилази флоринцима где опет бива миропомазан. После тога открива да је крштен поливањем па се крштава, опет миропомазује, и монаши. Потом прелази код Матејеваца, који га миропомажу и надопуне монашење. После тога прелази у други матејевачки синог где опет бива миропомазан, Сада није ни у једном синоду и кажу да за себе мисли да је једини православни на свијету .mislise. Тако лик је крштен 2 пута, миропомазан 6, пута, и замонашен 2 пута и трећи му је допуњеномонашење

Све ми ово личи на оне Христове речи упућене жени прељубници: "Јер си пет мужева имала и кога сада имаш није ти муж."

Подели на овим сајтовима

Фино па онда смо земљаци 1405_love. Ма осим тога шире гласине како се нове биометриске картице вјеридба са Антихристом, и још којекакве глупости. А овај Серафим је прво крштен у Римској цркви, па миропомазан код њих, па је прешао у СПЦ па бива миропомазан. Онда се монаши на Светој Гори, и прилази флоринцима где опет бива миропомазан. После тога открива да је крштен поливањем па се крштава, опет миропомазује, и монаши. Потом прелази код Матејеваца, који га миропомажу и надопуне монашење. После тога прелази у други матејевачки синог где опет бива миропомазан, Сада није ни у једном синоду и кажу да за себе мисли да је једини православни на свијету :group111: Тако лик је крштен 2 пута, миропомазан 6, пута, и замонашен 2 пута и трећи му је допуњеномонашење

I po tom pitanju se razlikuju ovi Grigorijevci kazu slobodno uzmi biometrijske karte, a ovi Hrizostomovi

ne neslusaj njih nego nas nemoj da uzimas to ti je legitimacija za pakao

Подели на овим сајтовима

Da da je jedan episkop hirotonisao drugog po ikonomiji brz učešća još episkopa. Ja sam čitao neke spise i demagogije ovih avetinja đe kažu da je i sv.Sava rukopolagao sam Srpske episkope onoga doba

Јес, али мало сутра. Што је баби мило, то јој се и снило.

Занимљиво питање. Ко је други епископ/и са којим је Св. Сава рукоположио епископе за Србију? И ја сам негде читала о томе да се нигде не помиње ко му је саслуживао, него да је сам то урадио. Из охридске архиепископије сигурно нико није могао да му саслужује због протеста Димитрија Хоматијана, а код Доментијана се не помиње нико осим њега у 18. глави Житија, где се описује рукополагање првих српских епископа: http://domentijanmyblog.wordpress.com/2010/08/06/glava-17-o-dolasku-preosvecenoga-u-lavru-svete-bogorodice-studenicke-i-o-osvecenju-episkopa-preosvecenim-i-o-obnovljenju-istinte-vere-i-prokletstvu-bezboznih-jeretika/. То је заиста необично.

Подели на овим сајтовима

Па није Охридска архиепископија била једино црквено окружење у то време. Даље, није Свети Сава цариградском Патријарху ишао сам. Са собом је водио и кандидате за епископски чин. То значи да је поред Саве, цариградски Патријарх могао хиротонисати и друге епископе Србе који су били у пратњи. Какогод, било је много начина да се српски епископи хиротонишу како се то увек радило у Цркви. Један епископ никада није сам хиротонисао другог епископа.

Подели на овим сајтовима

Као потврду наведенога можемо да наведемо 1. канон Светих Апостола који је прилично јасан:

"Епископа нека постављају (хиротонишу) два или три епископа."

Канон је јасан и нема сумње да је Свети Сава радио у духу канонског Предања.

Подели на овим сајтовима

Па није Охридска архиепископија била једино црквено окружење у то време. Даље, није Свети Сава цариградском Патријарху ишао сам. Са собом је водио и кандидате за епископски чин. То значи да је поред Саве, цариградски Патријарх могао хиротонисати и друге епископе Србе који су били у пратњи. Какогод, било је много начина да се српски епископи хиротонишу како се то увек радило у Цркви. Један епископ никада није сам хиротонисао другог епископа.

Али зашто онда Доментијан пише да он "благословивши сва чеда своја која су ту у дому Спасову, изабра ту од својих ученика богобојажљиве и часне мужеве ... и осветивши их, учини их епископима"? Дакле, хиротонисао их је лично он, а не цариградски епископ. Прво правило Св. Апостола је јасно, али није јасно да је Св. Сава поступио у складу с њим. Разуме се да је требало, али не види се да јесте. Да ли се знају имена првих српских епископа?

Подели на овим сајтовима

Када се врши хиротонија један епископ чинодејствује - хиротонише, а остали су ту, учествују у служби. Из тог разлога и Доментијан овако описује догађај. Неке ствари су толико очигледне да их не треба помињати. Нпр, Доментијан не пише да је Свети Сава имао богослужбене одежде на себи када је хиротонисао епископе. Међутим, то не значи да их није имао. То су толико јасне и очигледне ствари да их не треба спомињати. Нпр. ни у Новом Завету немамо сведочанство да су апостоли крштени. Треба ли да сумњамо да јесу? Или је то толико очигледна ствар да писац Јеванђеља није сматрао за битно да то записује? Мислим да је ово последње у питању.

Да је Свети Сава прекршио апостолски канон то би сигурно имало одјека у историјским изворима. Хоматијан би једва дочекао тако нешто. Међутим, нема спомена таквом канонском преступу приликом хиротоније првих српских епископа. Хоматијан помиње многе "преступе" Савине, али овако крупан канонски преступ не помиње.

Да ли се знају имена првих српских епископа?

Знају се.

Подели на овим сајтовима

Када се врши хиротонија један епископ чинодејствује - хиротонише, а остали су ту, учествују у служби. Из тог разлога и Доментијан овако описује догађај. Неке ствари су толико очигледне да их не треба помињати. Нпр, Доментијан не пише да је Свети Сава имао богослужбене одежде на себи када је хиротонисао епископе. Међутим, то не значи да их није имао. То су толико јасне и очигледне ствари да их не треба спомињати. Нпр. ни у Новом Завету немамо сведочанство да су апостоли крштени. Треба ли да сумњамо да јесу? Или је то толико очигледна ствар да писац Јеванђеља није сматрао за битно да то записује? Мислим да је ово последње у питању.

Да је Свети Сава прекршио апостолски канон то би сигурно имало одјека у историјским изворима. Хоматијан би једва дочекао тако нешто. Међутим, нема спомена таквом канонском преступу приликом хиротоније првих српских епископа. Хоматијан помиње многе "преступе" Савине, али овако крупан канонски преступ не помиње.

Да ли се знају имена првих српских епископа?

Знају се.

Na osnovu cega mozemo ovo tvrditi? Na osnovu licne zelje?

Kako mozemo znati da su Matejevci u raskolu?

I, koliko manastira na Svetoj gori je u raskolu?

"Znam da nista ne znam" - Sokrat

Подели на овим сајтовима

Na osnovu cega mozemo ovo tvrditi? Na osnovu licne zelje?

Kako mozemo znati da su Matejevci u raskolu?

I, koliko manastira na Svetoj gori je u raskolu?

На основу здраве логике тврдимо. Ако су апостоли проповедали Христа и крштење, нелогично је да сами нису у Христа веровали и били крштени.

У расколу су јер нису у општењу са Црквом. Заправо, то је више секта него раскол.

Колико ја знам, један - Есфигмен.

Подели на овим сајтовима

Када се врши хиротонија један епископ чинодејствује - хиротонише, а остали су ту, учествују у служби. Из тог разлога и Доментијан овако описује догађај. Неке ствари су толико очигледне да их не треба помињати.

Кад Доментијан напише онолико житије где цитира тачно шта је Свети Сава рекао, па дода да је он новорукоположене епископе научио како да служе и уче народ (као да то није довољно очигледно) и да им је дао законске књиге (Крмчију), а пропусти да именује госта епископа који је саслуживао Св. Сави - то ипак није баш тако лако објашњиво. Још једном: разуме се да је морао имати, али зашто то није наведено? Знају се, дакле, имена првих српских епископа, а историја је заборавила имена епископа који су их рукоположили уз Св. Саву? Сад сам нашла и код Св. Николаја, Живот Светог Саве од владике Николаја, Глава 27: "Велика маса света присуствовала је освећењу Жиче. И после освећења, по правилима, Сава је служио свету Литургију свакодневно. На девет литургија он је хиротонисао девет нових српских епископа".  

Подели на овим сајтовима

Ето, из неких разлога нису зашпамћени и поменути у Житију. Но, то не значи да их није било. Кажем, такав канонски преступ би код тадашњих критичара и противника аутокефалне српске Цркве сигурно био забележен. Хоматијан не критикује Саву за кршење првог Апостолског канона, већ зато што је заобишао Охридског архиепископа у тражењу аутокефалије. Када неке ствари у историји закључујемо морамо све ове факте узимати у обзир и укључити здраву логику, а не - Доментијан није записао и то је сумњиво. Доментијаново Житије има задатак да славослови Светога Саву (хагиографија а не академска историографија). Самим тим су у писању акценти дати на оним догађајима који Саву представљају као подвижника, чудотворца, праведника, мудраца, пастира, учитеља, и сл. За Дометијана су ови детаљи које ти помињеш били небитни. Понављам, Житије које је написао Доментијан је ХАГИОГРАФИЈА.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...