ристМико Написано Јануар 27, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2011 Народ је дотакао дно Тема дана | 25. јануар 2011. | 19:09 У чињеници да се све више држављана Србије због тешке материјалне ситуације одлучује да продаје своје унутрашње органе, пре свега бубреге, већина људи види знак да смо дотакли само дно. Они који путем огласа нуде бубрег нерадо говоре како су се на то одлучили. Они који се охрабре, наводе исте разлоге: сиромаштво. – Због немогућег живота у Србији одлучио сам се на овај корак. Ово је врло озбиљно, крвна група ми је А позитивна. Живим у Београду. Зовем се Лазар. Број мобилног је 0641627 – започиње нам своју исповест један од продаваца свог органа. – Супруга ми је радила код приватника. Кад је остала у другом стању, добила је отказ, и онда сам решио да пресечем ствари и почео да тражим клинику којој бих понудио бубрег на продају – каже он и додаје да му, када оде да да оглас, обично кажу „Не може, закон забрањује“, а онда га углавном питају: „Јеси ли ти луд?“ – „Не, нисам луд. Само не видим излаз“ – одговара он. Тридесеттрогодишњи Нишлија, отац троје деце, дао је оглас у локалним новинама да продаје бубрег. Оставио је број телефона и моли да му се заинтересовани јаве што пре. – Не знам како другачије да се извучем из дугова који су већ достигли цифру од пола милиона динара. Пре неколико година подигао сам кредит за адаптацију породичне куће да бих имао услова за живот са својом породицом. Међутим, фирма у којој сам радио отишла је у стечај пре три године, тако да нисам више могао да плаћам месечне рате за кредит од око 8.000 динара. Сада имам посао, добијем двадесетак хиљада динара месечно, али, пошто моја супруга не ради, могу да бирам да ли ћу тим новцем да купим храну или да платим рату за кредит. Заједно са каматама, банци дугујем већ око 300.000 динара, а струју су ми искључивали неколико пута, јер и Електродистрибуцији дугујем велике паре – каже очајни Нишлија. Иначе, овакав начин трговине органима проблем је свуда у свету. Према препорукама Светске здравствене организације, илегална трансплантација третира се као тешко кривично дело, а када се нешто ради илегално, по правилу се ради у катастрофалним условима, док операције изводе лекари сумњиве етике и сумњиве стручности. То што Срби продају бубреге да би преживели, нису желели да коментаришу ни бројни политичари којима смо се обратили. Тек понеки се одважио. Дубравка Филиповска, потпредседник Нове Србије, најпре жели да похвали избор теме којом се бавимо, јер не боји стварност лажним бојама. – Јавност мора да зна праву истину. Она је сурова. Људи су очајни. Не могу да прехране породицу. Стари умиру од глади и зиме. Када је тако било у Србији? Привреда је у колапсу и мало је наде да, ако све тако остане, буде боље. Некада смо читали да се то дешава у Африци, Индији… Са тим не могу никако да се помирим – огорчена је Дубравка Филиповска. – Не дај Боже таквог очаја, да су деца у питању урадио бих то – каже Драган Тодоровић, потпредседник Српске радикалне странке, и додаје да је власт довела грађане у безизлазну ситуацију, због чега морају да продају бубреге. – Последње је доба. Само се власт не узбуђује превише. Министар за рад и социјална питања Расим Љајић дан по сазнању за случај „Дољевац“ упутио се у ову сиромашну општину. – Изашао сам на улицу и разговарао са људима. Сви су ми прилазили и није било ни једног ко се није жалио на беду, проблеме, незапосленост, скупе лекове, огрев… И објективно, ситуација јесте изузетно тешка, али не баш толико да би 1.000 људи продало бубрег. Министар Љајић се срео и са Драгићем Неранџићем, који му је рекао да је успео да скрене пажњу јавности на сиромаштво и беду у Дољевцу. – Реално – наставља министар Љајић – чињеница је да је велика беда, драстично сиромаштво. Али, истовремено, никада већа социјална давања нису била. Ми смо прошле године дали 800 милиона најугроженијима. Да можемо дали бисмо више, али, нажалост, можемо да се пружимо само онолико колики нам је губер. Љајић наводи да је страшно то што су појединци доведени у ситуацију да једини излаз виде у продаји бубрега. Г. Јанићијевић-Потпара Извор: Правда Радост Христова је у овоме: да останеш веран Њему у љубави и да не посустанеш, макако тешка била искушења. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Prolece Написано Јануар 27, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2011 Bitno je da su njima g..... site i ugrijane,a ko šiša narod...kad najsiromasniji pocrkaju imace vise para da ture sebi u dzepove... 1000000001010 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
дибидусрус Написано Јануар 27, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2011 Две могућности: Или су нашли двојицу ( а увек их има) да продају свије органе, што је провокација да се Србија прикаже таква. Или смо духовно пукли. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
дибидусрус Написано Јануар 27, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2011 Нек се јави Тачију. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
дибидусрус Написано Јануар 27, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2011 Тако и и Русији. Све показују блацк. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Јануар 27, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2011 sta reci .... preduhitrili ste me sa temom ,htela sam da zapocnem temu od cega zivimo ? kud plovi ovaj brod .....? није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Chevalier Написано Јануар 27, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2011 Дођите мало у Србију, па да видите колико нам је лепо... 1000000001010 ...сазидаћу Цркву своју, и врата пакла неће је надвладати... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Јануар 27, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2011 Две могућности: Или су нашли двојицу ( а увек их има) да продају свије органе, што је провокација да се Србија прикаже таква. Или смо духовно пукли. Pre će da bude prvo, ako uopšte, pošto prodavanje organa naravno! nije legalno. Ma prodaju i organe i flaute i violine, puni oglasi. Eto mi jezuiti smo poklonili jedne orgulje muzeju tehnike 1000000001010 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Јануар 27, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2011 Две могућности: Или су нашли двојицу ( а увек их има) да продају свије органе, што је провокација да се Србија прикаже таква. Или смо духовно пукли. Pre će da bude prvo, ako uopšte, pošto prodavanje organa naravno! nije legalno. Nekima je u interesu da u Srbiji pokazuju sve crno, kako bi se imala 1) apatija, očajanje, defetizam tj. predaja, ili 2) da bi se širio bes protiv određenih političkih partija i opcija - i tako rukom uz ruku rade zajedno ljuckopravaši i njihovi poltroni sa jedne i nacionalisti sa druge strane. Brate Dragi,don't get me wrong 1000000001010 Nekima je u interesu da prikažu Srbiju kao zemlju u kojoj je sve bajno,sjajno i koja samo što nije ušla u EU,ma samo polukorak fali ali nikako da ga napravi,verovatno će to biti kad EU i ne bude bilo.I to taj neko radi da bi nas koji smo na rubu apatije,pa i u predukusu očaja ubedio da ne vidimo ne čujemo i ne osećamo dobro.Srbija jeste na ivici siromaštva,narod jeste u bezizlaznoj situaciji i snalazi se na neverovatne načine da prehrani rođenu decu.Dakle brother Dragi dođi malko vamo da vidiš da je istina...teška i tužna.Nije trač.Belive me! “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mudrov Написано Јануар 27, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2011 Неверованта је жеља Драгог да већ годинама постане европски и екуменски националиста. Та његова упорна жеља да пинк Православље претопи и у политику и стање на терену, некада стварно постане билдовани оптимизам(тако некако је и био назив текста на НСПМ) Као неко ко се борио и крвавио за бољу Србију без Слобе, Пинка и Гранд тајкуна, могу да кажем да је стање у држави очајно. Имао сам увид у пословање једне мале месне заједнице при градској управи, и када сам видео да годишње прође 200.000евра кроз то, и да је све покривено прањем пара, намештеним пословима и да су у то умешани политичари на локалу, општини наравно, и покрајини, који сви џумле играју одбојку и фудбал, док народ буквлано нема појма шта се дешава и како се арче паре, први пут сам у животу осећао страх, јер сам коначно схватио да се због тога и убија, и да је све толико повезано да не смем ни да помислим како је рецимо на републичком нивоу. Ова држава не постоји, и хвала Богу што сам националиста, и верник јер бих полудео гледајући ово сваки дан. Приче о Викторија Групи, фирми ДС-а која је покуповала скоро целу прерађивачку индустрију, о њиховимпрањима пара, о ћутању медија, о монополу на вештачко ђубриво, семе, пестициде, и на крају крајева, где се члансек књижице деле по спратовима, рецимо први ДС, а други СДП Расима Љајића, па се онда ови горе буне, оће у ДС, неће код Љајића(замислите Љајић добија чланство у НС) СУ ЗА ИСТОРИЈУ БЕСЧАШЋА! По томе само могу рећи да су ово дефинитивно последња времена. Ово је постало неиздржљиво. Тотални банкрот земље је питање времена. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Јануар 27, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2011 Vest is Italije od pre 2-3 dana. Zena dobila otkaz zato sto je cesto odsustvovala sa posla (bolovanje) a razlog tome je jer je dala svoj bubreg bolesnom bratu. Nije Srbija sama. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
дибидусрус Написано Јануар 27, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2011 Па јесте. Људи полако губе тло под ногама. И то свуда. Бићемо тога сведоци. Све више и више. Још је св. Јован Златоуст писао , да кад је свет болестан људи то некако осећају и тако се понашају, чак и несвестно. Ми смо народ кажњен. За сада од света. Немојмо чекати и од Бога. Један покојни свештеник је пре неколико година до 5. октобра причао да смо имали мученике, свете и живели смо с тим кредитом. Сад се кредит потрошио. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Јануар 27, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2011 Dragi,dođi brate da nas povedeš u boj da se borimo,u tebi je toliko optimizma,elana...trgni nas iz apatije,ma išamaraj nas da progledamo...kreni,mi ćemo za tobom 0409_feel Brat Dragi za predsednika! :229229229: 4chsmu1 “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Chevalier Написано Јануар 27, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2011 Знам шта је научена беспомоћност... :huh:Ништа лично, али ову твоју прву поруку у теми сам схватио у смислу да је овде нама бајно, само неки ''елементи'' хоће да представе како се, замисли то, у Србији лоше живи. Не знам да ли живимо боље од 95% становништва, али знам да су мени оба родитеља остала без посла, од ове нове године. А ни у осталим породицама које познајем није боља ситуација. ...сазидаћу Цркву своју, и врата пакла неће је надвладати... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Јануар 27, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2011 I ja kažem trebao si da nas povedeš 1999.godine.Gde si bio tad?Ja i dalje kažem Dragi dođi,ja ću da glasam za tebe na sledećim izborima. :huh: Auuu Dragi mene su vaspitavali da se borim,a ne da se osećam bespomoćnom,ali znaš...ovom našom vlašću ovde u Srbiji još poneko rukovodi iz beloga sveta.Sve nam nešto kao obećavaju,red obećane čokolade pa taman kad bi da je uhvatiš,oni izmaknu ruku i tako evo,koliko godina beše već?A narod prilično napaćen od početka devedesetih pa do sada,dosta je to godina,zapao u apatiju i bezizlaz,ali neće to još dugo ovako i ne može dugo.Mene brine što se iz apatije uglavnom naglo prelazi u druga stanja,ona tipa motika u ruke pa udri.Inače ne slažem se baš sa tim poređenjem iz vikipedije,ne može da se generalizuje baš sve.Dragi...čekamo te :huh: “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука